Kategorisert i Danmark, Reportasjer

Den andre siden av Køben

-Gå til venstre, sa Sonja i «Reisen til julestjernen».
-Hvorfor det? spurte kongen
-Det er jo hjertesiden, svarte Sonja, og mente at han slik kunne gjenfinne julestjernen, og dermed også sin bortkomne datter. Det skulle vise seg å holde stikk.

Kanskje finner du ikke tapte familiemedlemmer om du velger å gå til venstre, mot Vesterbro, istedenfor til høyre, mot Strøget, idet du ankommer Kongens by. Men du vil ihvertfall få oppleve en tilbakelent og lite kjent side av København.

koebnhavn1

Bruk sko i byen sier Frelsesarmeen. Så da får man gjøre det.

Dagen jeg ankommer København, konkurrerer byen med Chicago om tittelen «The Windy City«. Det er yr i luften, og det blåser hunder og katter. I tillegg er det forholdsvis tidlig, og en stund til jeg skal møte mitt reisefølge. Legg til kort skjørt som villig danser etter vindens piper… Etter en rask frokost har jeg planen klar. Kino!

Men hvilke kinoer er åpne ved frokosttider? Ah, i København er ikke dette noe problem. Et voksent stenkast fra Tivolis hovedinngang ligger Palads – et kinopalass med 17 saler. Utsiden ser ut som en en krysning mellom en ærverdig stasjonsbygning og Pippi Langstrømpes «Villa Villekulla» – diskret eleganse er IKKE stikkord… Denne kinoen snurrer film fra 10:00 på formiddagen, og holder det gående til kvelden, så her er det bare å bunkre opp og ta plass.
(Palads biograf, Axeltorv 9, www.kino.dk/Biografer/Palads-Koebenhavn.aspx )

Jeg føler meg som en spion når jeg går på kino i utlandet. Jeg er ikke lenger turist, jeg kommer tett innpå byens befolkning. I butikker og muséer er man turist, stedene er laget for å tiltrekke seg besøkende utenfra. Men kino tilhører byens befolkning. Her er kjærestene, småbarnsfamiliene og vennegjengene. Det knaskes popcorn og godteri, og atmosfæren er tilbakelent. Det er vel så interessant å suge inn hverdagsatmosfæren og de lokale kinoskikkene, som det er å se selve filme.

København sentrum er delt inn i syv bydeler. En av de minste er Vesterbro. Lenge hadde området et frynsete rykte, og med Istedgade ved Hovedbanegården som en av det mest kjente gatene, er det kanskje ikke rart… Men som shabby bydeler gjerne gjør, har stedet gjenoppstått som trendy, i takt med at småbarnsfamilier og studenter har bosatt seg. Området starter ca. ved Hovedbanegården og ender ved Søndermarken, og er av størrelse knapt 1/5 av nabo-bydelen Fredriksberg. Ikke så stort, altså – men selv om jeg kun besøkte halve bydelen, var det mer enn nok å fylle dagen med.

Hva kan man så oppleve her? Først og fremst er det stedet å gå om man vil oppleve hyggelige caféer, sære småbutikker, og museer og gallerier som ligger utenfor allfarvei. Det er ikke her den typiske turist drar for å shoppe. Ett unntak finnes dog: Værnedamsvej. Denne lille gaten har fått tilnavnet «lille Paris«, både på grunn av de mange franskinspirerte butikkene og på grunn av stemningen. Her ligger moteløve-butikker som Samsøe & Samsøe vegg i vegg med bruktbutikker, vinhandlere og blomsterhandlere, og til tross for at gaten ikke er så lang, kan det ta lang tid å bevege seg gjennom den. Selv kjøper jeg meg en übertrendy kaffedrikk og vandrer rundt og ser på livet. Det føles ganske parisisk, det også.

Herfra kan man fortsette ned Gammel Kongevej (som også byr på endel interessante småbutikker), inntil man kommer til enden, ved de langstrakte innsjøene som strekker seg gjennom fem bydeler. I den ene enden av disse innsjøene finner man Tycho Brahe Planetarium. Den karakteristiske bygningen ved sjøens bredd sto ferdig i 1989, og er tegnet av Knud Munk. Planetariet har spesialisert seg på populærvitenskapelige fremstillinger av ymse temaer. Dinosaurer, universet og naturvitenskap blir presentert på en underholdende måte, og stedet skryter av å ha en av verdens mest avanserte 3D-kinoer. Vi tropper opp der en lørdag formiddag, og visst føler vi oss et hode høyere og 20 år eldre enn alle andre, men idet en funklede stjernehimmel gjenskapes i taket betyr det ikke så mye. Opplevelsen er fantastisk.
(Tycho Brahe Planetarium, Gammel Kongevej 10, www.tycho.dk )

kobenhavnteater

Det Ny Teater i København.

Mitt egentlige formål med København-turen er et teaterbesøk. All ære til Folketeateret i Oslo, som prøver å innføre en eim av West End til oss i nord. Men dette har Det Ny Teater i København spesialisert seg på i 15 år, og noen av Skandinavias feiteste musikaloppsetninger er blitt produsert nettopp her.

Teateret i seg selv er et underlig skue. For å forstå absurditeten i det hele, må man se for seg Nasjonalteateret i Oslo eller et annet frittstående praktbygg. Plassér så mer moderne bygg inntil, og gjennombór første etasje med en bilvei. DA har du Det Ny Teater.

Selve teaterbygget er praktfullt, med sterke referanser til Paris’ Palais Garnier. Nå for tiden spilles Andrew Lloyd Webbers «Phantom of the Opera«, hvis handling foregår i nettopp Palais Garnier, og sjelden har musikalen hatt et vakrere hjem. Man regner at musikalen ved sesongslutt er blitt sett av ca. 600.000 mennesker, noe som er ganske heftig for et land med 5,5 millioner innbyggere! «Phantom of the Opera» spilles frem til mai. Fra høsten spilles «Les Miserables«, mens neste år byr på «Mary Poppins» – alt så heftig iscenesatt at eneste skillet mellom Det Ny Teater og West End, er språket.
(Det Ny Teater, Gammel Kongevei 29, www.detnyteater.dk )

I teaterets kjeller finnes «Teaterkælderen», en labyrintisk restaurant og bar, og som seg hør og bør i et teaterbygg bryter servitørene ut i sang rett som det er. Et bra sted for en drink før forestilling, men for en matbit går vi for noe mer eksotisk. I hovedgaten Vesterbrogade 5 minutter unna ligger nemlig «Ankara«, en tyrkisk restaurant som ved første øyekast ikke imponerer. Men restauranten er nærmest som en institusjon å regne, og særlig kjent er den for sin tyrkiske buffet. Her kan man spise gryteretter, ovnsbakte retter og salater til det tyter ut av ørene, og alt for mellom 50 og 70 danske kroner.
(Ankara, Vesterbrogade 35, spiseliv.dk/ankara )

Mange av Vesterbros hyggelige slæsh trendye caféer blir på kveldstid omgjort til avslappede utesteder og musikkscener. I de mest ekstreme tilfellene kan du ende opp med å danse på bordene der du på morgenen spiste frokost. Ett slikt sted er Bang & Jensen i Istedgade. Her starter de med frokostservering på morgenen, og ender med elektronisk jazz på kvelden. På dagtid serveres ymse småretter.
(Bang & Jensen, Istedgade 130, www.bangogjensen.dk )

kobenhavn2

Ta det piano i Vesterbro.

ANDRE SERVERDIGHETER PÅ VESTERBRO:

Københavns bymuseum: Vesterbrogade 59 http://www.bymuseum.dk
DGI-byen: Svømmehall, SPA-senter, klatrevegg og mer
Kødbyen: Københavns nye, kulturelle hotspot
Designer Zoo: et toetasjers utstillingslokale og atelier. Her er det fokus på design og A&C, både fra egne og inviterte designere. Vesterbrogade 137


Vis Jannes København i et større kart

Del dette innlegget med dine venner:

Skriv en kommentar

Våre reisebilder - Se alle bildene

Vaksineoversikt:

UDs reiseråd:

I salg nå

En klassiker er tilbake:

Bli vår venn: