Kategorisert i Danmark, Reportasjer

Færøyene: Furet værbitt

Midt i et hav, inni en sky, ligger et knippe grønne koller og soler seg. Fulle av får, blottet for trær og med røttene strukket mot Norge.

Suduroy gaper mot havet. Foto: Katrine Ziesler

Suduroy gaper mot havet. Foto: Katrine Ziesler

De har blitt kalt en parentes i Atlanterhavet og på kartet ser de ut som en skrukkete ingefærrot.
I virkeligheten er Færøyene bratte og bakkete, runde og ruvende, grønne og gjestfrie. Og prikkete.

Prikkene viser seg å være sauer med krøllete horn, 80.000 i tallet, som står stablet oppetter åssidene. 80.000 grunner til at Færøyene heter nettopp det – «får-øyene». Det virker dessuten helt naturlig at denne typen sauer kalles vær.

For vær er det mye av her. Skal du reise til Færøyene – og det burde du – har vi et par tips:

Færøyene – guide:

Glem ikke: regntøy, gode trekkingsko, kamera og kart; ut på tur!
Glem det: Å sove under innflyvningen til Vagar.

Reisen dit:
Fly: Atlantic Airways flyr til Vagar fra Stavanger (to ganger i uken, kun i sommersensongen), Billund og København.
Båt: Smyril Line har dessverre lagt ned ruten sin fra Bergen, men man kan fortsatt ta ferge til Færøyene fra Danmark (www.smyrilline.no). Turen tar et drøyt døgn hver vei og billetter koster rundt 4000,- NOK t/r for to personer med bil (priser varierer kraftig med sesong og lugarvalg – og noen ganger har Smyril Line noen supre pakketilbud, sjekk nettsidene deres.)

Reise rundt:

FÆRØYENE: Regn på ruten. Foto: Katrine Ziesler

FÆRØYENE: Regn på ruten. Foto: Katrine Ziesler

Det går regelmessige flybusser mellom Vagar og Torshavn, og et forholdsvis godt bussnett forbinder hovedstedene på resten av øyene. Til de øyene som ikke har bro eller tunnelforbindelse går det ferger. For tidtabeller og priser for både busser og ferger, se www.ssl.fo. Et firedagers buss- og fergepass koster 400 DKK.
For mer fleksibilitet lønner det seg å ha bil. Dersom du tar Smyril Line kan du ta med deg ditt eget kjøretøy. Sjekk www.thefaroeislands.info for informasjon om bilutleie. Veikvaliteten er generelt god.
Færøyenes største bargain er å reise med helikopter: enkeltbilletter kan kjøpes for under hundrelappen og kan reserveres så sent som samme dag (det lønner seg å reservere i god tid i høysesongen!) Sjekk www.atlantic.fo.

Overnatting:
I Torshavn finnes både rimelige vandrerhjem, f.eks.: Bládýpi og Skansin som tilbyr dobbeltrom til rundt 650,- DKK per natt, mens Hotel Hafnia og Hotel Torshavn har noe høyere standard. Her koster dobbeltrom rundt 1.400,- DKK. For mer info om B&B på Færøyene, se www.greengate.fo. Vandrerhjemoversikt finner du på www.farhostel.fo. Camping er kun tillatt på campingplasser, og kan bli en våt og kald opplevelse.

FÆRØYENE: Færølene. Foto: Katrine Ziesler

FÆRØYENE: Færølene. Foto: Katrine Ziesler

Mat:
Tørket fisk, fårehoder og lundefugl er blant Færøyenes spesialiteter. Å spise vakre «sjøpapegøyer» er en moralsk prøvelse – og er egentlig bare verdt det hvis man liker tanken på rype med transmak.

Uteliv og fornøyelser:
Færøyene er ikke akkurat Ibiza, men i Torshavn finnes noen hyggelige barer. Å ta en Föroya Bjór på Café Natur anbefales på det varmeste.

Klima og Sesong:
Høysesongen varer fra mai til september, men Færøyene kan besøkes når som helst på året – så lenge man har med ullsokker og regntøy.

Kart og guidebøker:

Politiken gir ut guideboken Turen går til Færøerne og kart finnes i ulike målestokker fra Kort og Matrikelstyrelsen. Utvalget i gratisbrosjyrer og hendige turisttips er stort ved ankomst og det meste trykkes både på dansk og engelsk.

Litteratur:

FÆRØYENE: Bryggen i Bergen har løsnet og drevet i land i Torshavn.

FÆRØYENE: Bryggen i Bergen har løsnet og drevet i land i Torshavn.

Johan Harstads Buzz Aldrin – hvor ble det av deg i alt mylderet er obligatorisk lesning.

Internettkilder:

Finn mye nyttig bakgrunnsinformasjon om Færøyene på www.faroeislands.com , lenker til mye god praktisk informasjon på Færøyene: www.visit-faroeislands.com

Språk:

Færøysk er et gammelnorsk språk og selv om skriftspråket minner en del om islandsk, er uttalen svært annerledes. Du vil sannsynligvis oppleve at du forstår en del av menyer og aviser – og du vil kanskje trekke på smilebåndet av fine ord som «høsnarungesallad» (kyllingsalat) og «flogvøllurin» (flyplass) De fleste færinger snakker godt dansk (det høres nesten ut som dansk med norsk aksent), og forstår norsk uten problemer.

Tre uforglemmelige opplevelser:
1.    Stormsvalesafari: Du trenger ikke være ornitolog for å ha glede av å besøke verdens største havsvalekoloni på Nólsoy. De bittesmå stormfuglene kan kun observeres nattestid. Henvend deg til turistkontoret i Tórshavn for å arrangere en tur.
2.    Båttur fra Vestmanna: Smale fjorder, dype grotter og skarpe klipper er blant ingrediensene som gjør en båttur fra Vestmanna til en naturopplevelse av de sjeldne.
3.    Olavsøka: (siste uka i juli) er en folkefest av de sjeldne og en gylden anledning til å oppleve færøysk sang, musikk og gjestfrihet på sitt ypperste. Sørg for å reservere overnatting i tide.

FÆRØYENE: Furet. Foto: Katrine Ziesler

FÆRØYENE: Furet. Foto: Katrine Ziesler

Del

Del dette innlegget med dine venner:

2 kommentarer til “Færøyene: Furet værbitt”

  1. Tomas sier:

    «Har du penger kan du leie helikopter»

    Artikkelforfatteren har tydeligvis ikke fått med seg at Færøyene har verdens kanskje billigste helikopterturer. Helikopterne på Færøyene fungerer som busser, har plass til 16 passasjerer, og er kraftig subsidiert (færøysk distriktspolitikk). En tur fra Tórshavn til Skúvoy koster for eksempel 95 DKK. Man trenger ikke akkurat å være rikmann for å ha råd til dette. Jeg vil anta at det omtrent koster det samme å reise fra Tórshavn til Skúvoy med buss, ferge, buss og så ferge igjen.

  2. hehe – det har du helt rett i! Der har artikkelforfatteren blingset! Jeg legger meg langflat og har nå oppdatert teksten. Takk skal du ha.

Tilbakesporinger


Skriv en kommentar

Våre reisebilder - Se alle bildene

Vaksineoversikt:

UDs reiseråd:

I salg nå

En klassiker er tilbake:

Bli vår venn: