Kategorisert i Bloggernes reisebrev, Tyrkia

Istanbul yaniyor!

Istanbul yaniyor! (Istanbul brenner)

Det ruller en reportasje på TV om innbyggere på desperat jakt etter skygge, iskrem og badevann. Kvikksølvet vaker rundt tretti tre. To-åringen vår blir svett i luggen etter ti-minutter vekk fra airconditionerte soverom.

Når det koker i by-gryta Istanbul, er Princes’ Islands, ved siden av strendene ved Svartehavet, beste get-away. Problemet er bare; det nytter ikke å nevne hetebølge og Princes Island i Istanbul uten å slenge på et tredje ord: kallabalik (=kjåk-stint-stappa fullt av folk). En malende beskrivelse av dette er å lese på Istanbuleats.com «As soon as spring makes its first appearance in Istanbul, the hordes descend on the mainland’s ferry terminal, filling the boats to beyond capacity (at least on the weekends). With your neighbor’s picnic basket sticking into your ribs, the boat ride to the islands is usually less of a pleasure cruise and something more resembling those scenes in natural disaster or science fiction films where a frantic population is forced to huddle together after barely escaping their city’s demise.»

Vel, man gjør det man må.

Lørdag viste seg å være betydelig mindre folksomt enn fryktet. Kanskje en del av Istanbuls femten millioner har tatt rådet om å holde seg unna helgene til følge?

Burgazada er blant de mindre av Prinse-øyene, og nestførste stopp etter avgang fra Kabatash brygge. Det er en nesten absurd følelse å gå i land på dette stille og rolige stedet; forholdsvis få mennesker, gater uten motorisert trafikk, en samling trehus fra sent 1800-  og tidlig 1900-tall. Samtidig kan man gå opp på nærmeste bakketopp og se innover mot den enorme byen Istanbul; høyhus innhyllet i et tynt slør av støv og eksos. Så nær, men allikevel en helt annen verden.

Det er 30 minutter gangavstand til Kapazankaya; navnet på en liten vik med en restaurant på klippen over. Her sitter man fint i skyggen, med badevannet bare et steinkast unna.

Del dette innlegget med dine venner:

En kommentar til “Istanbul yaniyor!”

  1. camilla sier:

    Hei Kristian! Nå sitter jeg på nattevakt på post 4 og ser meg litt rundt på vaganond sine sider. skal jo ut å reise selv. Og plutselig dukker ett innlegg fra deg opp:) Håper dere har det knall i Istanbul, og at dere ikke smelter helt i varmen! ;)

Tilbakesporinger


Skriv en kommentar

Våre reisebilder - Se alle bildene

Vaksineoversikt:

UDs reiseråd:

I salg nå

En klassiker er tilbake:

Bli vår venn: