Kategorisert i Bloggernes reisebrev, Hellas

Chios, Hellas: Topp 10


Topp 5: Chios by

Chios "Bazaar" har det meste, og litt til.

Chios "Bazaar" har det meste, og litt til.

1. BASAREN

Små toetasjers hus, gater på kryss og tvers, juggelbutikker, bakerier, apoteker, blomsterhandlere, leker, reisebyråer, moské, klær, grønnsakstorg, ouzeri og hva enn man måtte trenge. Chios’ «Bazaar» er turistvennlig nok til at man kan lunte av gårde i eget tempo, og yrende nok til at det er underholdende. Og her finnes virkelig alt du ikke visste du trengte.

Mange av bedriftene ser ut til å være familiedrevne, og tradisjonen tro stenger alle for siesta – eller mesimeri som det heter på disse kanter. Se også etter de mange dekorative fortauene og gårdsplassene som er laget av sorte og hvite avlange steiner. Basaren ligger en kort spasertur unna fergeleiet og byens rådhus. Butikkene er åpne hver formiddag, og ofte også på kvelden. Tiden før lunsj er best, da får du se alle de gode råvarene som få timer senere kommer til å stå på ymse middagsbord, og de klassiske greske bestemødrene kommer også til syne i sine sirlig danderte skaut og lange kjoler. Kanskje kan du også kjøpe piknikmat her, om du skal på utflukt annensteds på øya.
.

En spasertur langs vannet oppå gamlebyens middelalderborg.

En spasertur langs vannet oppå gamlebyens middelalderborg.

2. GAMLEBYEN

Falleferdige rønner og herlige oaser i skjønn forening. Gamlebyen er omsluttet av ruinene etter det imponerende fortet som ble påbegynt på 1000-tallet og påbygget ymse ganger. Innenfor er det en tyrkisk hamam (som for tiden er under restaurering), en jødisk/muslimsk gravplass, balkongdekorerte privathus og små torg. Og en haug med katter! Man kan begynne i de fleste ender her, men finest er det å starte ved den genovesiske portalen som vender mot hovedtaxiholdeplassen. Herfra fortsetter man inn til et torg med hyggelige kaféer og den nevte gravplassen, og så er det bare å følge de snirklete veiene og se hvor man ender. Et annet alternativ er å starte ferden fra havna, bak der turistpolitiet holder til. Der kan man gå et godt stykke oppå de tykke murene, langs havet, og så ta en trapp ned til venstre og ende ved hamamen. De mange falleferdige husene skyldes ikke magre økonomiske tider, men snarere at enkelte familier på Chios eier svært mange hus. Får de ikke den prisen de vil ha for dem, så pyttsan. Det er vemodig å se praktvillaer fra 1800-tallet stå og råtne, men det ser ut til å være en holdningsendring på gang. I gamlebyen finnes også fint vedlikeholdte eksemplarer.

Det er langs havnepromenaden det skjer på kveldstid.

Det er langs havnepromenaden det skjer på kveldstid.

3. HAVNEPROMENADEN

Det er om kvelden det skjer her. Tro det eller ei, men Chios er faktisk en universitetsby. Dette medfører gjerne en viss andel hippe butikker og utesteder. Mange av dem er å finne langs havnepromenaden, som strekker seg fra fergeleiet og til hotell Chandris.

Enkelte steder, som Satva, holder det gående hele døgnet i helgene. Etter de siste partyløvene har krabbet hjem, blir stedet dagcafé som serverer kaffe og snacks. 24/7 baby! Og det er ute det skjer, i breiale sofaer dekket med telt, gjerne røykende på vannpipe, mens man slapt betrakter forbipasserende. Pannekakehus, lysekronenattklubber, fiskerestauranter og familiesteder – det meste finner du her. Utvalget av mat og drikke er generelt bra, det har til og med sneket seg inn en italiensk gelateria og en internasjonal aviskiosk her. Mange av stedene har også trådløst internett, og det er minst to internettcafeer på stripen. Og bli ikke forskrekket om du en lørdag ettermiddag blir tutet ned av 20 infernalske biler i kortesje. De feirer bare at noen har giftet seg…


4. GRESK GATEKJØKKENMAT

Hånden på hjertet! Kanskje er det kvikt og fettete, men her er det i det minste laget fra bunnen av, med friske råvarer og masse smak. Prøv en «pitta souvlaki», som er en slags pita/kebab med grillspydkjøtt, tzatziki og grønnsaker. Det koster to-tre euro, og smaker fantastisk. Eller prøv fritterte poteter, som er tredobbelt så store som i Norge, med myk kjerne og sprø utside. Skvis litt sitron over, og nyyyyt.

Kebaben er også noe helt annet enn det man forbinder den med fra Norge. Det eneste jeg personlig styrer unna er gresk pizza, som vanligvis er usedvanlig tykk og deigete, og med to etasjer fyll…

«To Bounaki» (Vånaki) vis a vis taxiholdeplassen anbefales. De har også uteseksjon hvor det av og til vises fotballkamper, og hvor du kan nyte en ouzo eller en øl.

Shopping5. SHOPPING

OK, så finner du ikke Louis Vuitton og Zara her. Til gjengjeld er det en masse spennende butikker like ovenfor basaen, i gatekrysset Philip Argenti/Aplotarias. Gode klesbutikker, bokhandlere (som kanskje er mindre aktuelt…), skobutikker, dyrebutikker og diverse ting og tang. Konditorier og lokale delikatesser dukker også opp. Og er du desperat etter noen kjente butikknavn så finner du Body Shop og Bennetton her, men det er vel ikke derfor man drar på shoppingtur i fremmed land…

Stikk også innom et av de mange apotekene i dette strøket og prøv de greske up-and-coming økologiske merkene Korres og Apivita. Førstnevnte har kommet til Norge, men utvalget er laangt bedre i Hellas, og prisene er også lavere.
.
.

Topp 5: Chios øy


Labyrintisk middelalderby.

Labyrintisk middelalderby.

1. MESTÁ

En ganske intakt middelalderby med smale smug, skjeve steinhus og små portrom og torg. Her sitter fremdeles greske bestemødre på utsiden av huset og prater med naboen, mens de tilbereder dagens middag eller gjør unna annet arbeide.

Byen har bare to innganger mellom de solide murene, og i utrygge tider kunne disse boltes igjen for å beskytte innbyggerne. Om fremmede først tok seg inn i byen, gikk de seg gjerne vill i de labyrintaktige gatene. De fleste husene er bygget inn i hverandre, så de danner lange, sammenhengende passasjer. I dag er det turister som går seg vill her. Jeg har tilgode å finne frem i denne byen… Hvilket er noe av moroa. Tiden har stått stille her, samtidig er det en levende, bebodd by. Det er det som gjør den så interessant å besøke.

Det arrangeres guidet busstur fra Chios by til Mestá hver onsdag. Og nei, man må ikke betale inngangspenger for å komme inn i byen…

.

Å være bank er ingen unnskyldning for ikke å dekorere fasaden...

Å være bank er ingen unnskyldning for ikke å dekorere fasaden...

2. PYRGÍ

Noen bestemte seg for at vanlige hvite hus er kjedelige. I Pyrgí er nemlig flesteparten av husene sirlig dekorert i et sort-hvitt-mønster, gjerne geometrisk eller botanisk. Xysta heter teknikken, og går ut på at en mørk sandtype blir sauset inn på beggen og malt hvit. Ved å skrape av utvalgte felter får man frem det sort-hvite utseendet. Teknikken er kjent fra renessansens Italia under navnet «sgrafitto», og er muligens en arv fra italienerne som befestet øya på 1400-tallet. Samtidig fortelles det at tradisjonen på Chios først begynte på 1800-tallet.

Pyrgì ligger ca. 25 kilometer syd for Chios by, og det arrangeres guidet busstur fra hovedstaden hver onsdag. Turen går også innom den nærliggende dryppsteinsgrotten Olymbos, og den allerede nevnte Mestà.

Kvaen fra det spesielle mastiktreet er Chios' stolthet.

Kvaen fra det spesielle mastiktreet er Chios' stolthet.

3. MASTIK

OK, så mastik vil ikke forandre livet ditt. Men om du besøker Chios er det obligatorisk å smake det, eller lære om det. Chios var en del av det ottomanske riket på 1800-tallet, da frihetskamper i det som er dagens Hellas startet. Som straff for opprør på Chios ble nær sagt hele øyas befolkning slaktet ned eller også solgt som slaver. De eneste som fikk bli, var folk i mastiklandsbyene. Noen måtte jo opprettholde produksjonen av mastik, som tyrkerne var så glade i. Mastiktrær vokser kun på denne øya, og er fremdeles viktig. Hver høst snittes lage kutt i stammene så treets kvae «blør» og blir til harde, gjennomsiktige klumper. Disse klumpene omdannes til nær sagt hva som helst – tyggis, likør, kosmetikk, you name it.

I Chios by finnes en überlekker «Mastic Shop» som selger matvarer, kosmetikk og designprodukter relatert til denne kostbare kvaen. Det blir også ukentlig arrangert busstur til «mastikland» midt på øya. I sesongen kan du se rester av stivnede mastikdråper i stammene, og visse steder kan man også se greske bestemødre sitte på utsiden av huset og sortere klumpene etter kvalitet og størrelse. Vær ikke overrasket om du på restaurant får servert mastiklikør sammen med regningen – det er en del av servicen, og skal visstnok være bra for fordøyelsen.

Gullmosaikkene fra 1000-tallet har overlevd både jordskjelv og massakre.

Gullmosaikkene fra 1000-tallet har overlevd både jordskjelv og massakre.

4. NEA MONÍ

Nea Moní ligger idyllisk til oppe i fjellheimen over Chios by. Navnet betyr ikke «new money», som det er fristende å konkludere med… Snarere betyr det «det nye klosteret», selv om det er fra 1000-tallet. Hovedkirken er viden kjent for flotte og tildels vanvittige mosaikker. Vanvittige på den måte at det er brukt store mengder mosaikkbiter i gull og purpur, og rommene gløder. Nea moní var et av hovedåstedene for massakren i 1822. Alle som hadde søkt tilflukt innenfor murene ble slaktet ned, noe skapet med hodeskaller i det mindre kapellet vitner om, og bygninger ble satt i brann. Noen tiår senere ble også klosteret rammet av et jordskjelv. Innvendig ser man godt at deler av gullmosaikken er erstattet med hvit mur, spesielt i den store kuppelen. Allikevel er det et imponerende skue. Rundt ligger det som før var et selvdrevent samfunn. I dag er det kun en fastboende igjen, og mye er i ruiner. Men det er en vakker ruinromantikk her oppe.

Veien opp er også verdt turen. For å komme til Nea monì må man kjøre på toppen av fjellrekken som ligger bak Chios by. Utsikten herfra er fenomenal, og vel verdt en liten piknik om man har tid/lyst. Husk at bare knær og skuldre ikke er tillatt i klosteret. Ta med en lett jakke eller genser, og sørg for at klærne dekker knærne, så slipper du å låne tvilsomme bestemorsgevanter i inngangen…

Åpent hver dag fra 07:00 til 13:00, og fra 16:00 til solnedgang.

En øde strand helt for seg selv...

En øde strand helt for seg selv...

5. VROULIDIA (OURÁ: CHIOS’ RUMPE)

Det heller uflatterende kallenavnet skyldes at stedet befinner seg helt syd på øya. Tar man tid til å kjøre gjennom mindre bebodd område og en svingete, bratt vei ned, så kommer man til en perle av en strand. Man kommer ned til stranden ved å følge en sti ned fra parkeringsplassen, og så har man helt for seg selv en myk steinstrand skjermet av stupbratte klipper. Vannet er turkisblått, og og blir ytterligere forfrisket av kildevann som kommer fra en underjordisk kilde i nærheten.

Om sommeren er det en café på parkeringsplassen som har uteservering med utsyn over stranden, og det er også en liten kiosk med forfriskninger på selve stranden. men Vroulidia er en godt bevart hemmelighet som sådan, og en av de vakreste strendene på Chios.

Både øst- og vestsiden av Chios er full av «hemmelige» strender. Nagos i nord of Elinta på vestsiden er andre slike perler. Men husk at vannet generelt er kaldere på vestsiden, spesielt utenfor sesong. På østsiden er det badetemperatur til ut i okotber.

Chios er generelt en av de minst turistifiserte øyene i Hellas. En av grunnene er at flyplassen er for liten til å ta imot charterfly. Og øyas rike redere vil gjerne beholde det slik… Turister finnes stort sett på sydøstsiden av øya, hvor byene og strendene ligger tett. Nord er nærmest ikke-bebodd, mens sør er «Mastik-land» og har gjort en hel industri ut av det. For å få fullt utbytte av øya anbefales det å enten leie bil, eller ha Chios by med sine ulike busstilbud som base. Det er mye som bør sees om man først er her, og det krever transport.

Om strandliv og bading er et av målene, anbefales perioden mellom mai og oktober. Unngå august, når grekerne selv har fri og alle rederfamiliene trekker «hjem» til øya de kommer fra. Mai er nydelig, når alt står i blomst og øya lever opp til kallenavnet «duftenes øy». I juni kan man fremdeles oppleve å ha strender helt for seg selv. Men også resten av året er Chios et fint sted å besøke. Chios by holder stand hele året og (i helgene) hele døgnet. De fleste serverdigheter er også åpne hele året. Det er ingen utpreget turistøy, og derfor heller ingen utpreget turistsesong.

I Chios by finnes flere overnattingsmuligheter. To gode alternativer ligger nesten vegg i vegg i enden av havnen; Chandris hotell er luksusalternativet med svømmebasseng, spa og restaurant. Chios Rooms er det rimelige alternativet; et familiedrevet pensjonat som oser av sjel. Begge har bystranden like rundt hjørnet, og praktfullt panoramautsyn over havnen og det turkisblå vannet. Herfra ligger Chios for dine føtter!

Aktuelle lenker:

www.chandris.gr/chios
chiosrooms.com/

Del dette innlegget med dine venner:

Skriv en kommentar

Våre reisebilder - Se alle bildene

Vaksineoversikt:

UDs reiseråd:

I salg nå

En klassiker er tilbake:

Bli vår venn: