Kategorisert i Bloggernes reisebrev, Italia

Romas beste markeder

Gamlebyens historiske sus, italiensk mat på sitt beste, eller kilometer med nips? Roma har markeder som dekker alle behov. Her er tre favoritter.

Campo de’ Fiori

Om man bare vil få med ett marked i Roma, bør det være dette. Mest fordi stedet er legendarisk, og omgivelsene sjarmerende. Her har det vært marked i flere hundre år, og bodselgerne er med unntak av søndag og enkelte helligdager på plass hver dag, hele året, uansett vær. Sistnevnte er sjeldent i Roma.

Selv om diverse krimskramsboder i senere år har fått innpass, så er det først og fremst matbodene man kommer for. Her får man kjøpt ordentlig fersk frukt, fisk, bakverk, kjøtt, sauser, grønnsaker og hva enn magen måtte trenge. Fremdeles kommer gamle koner her og velger ut ingredienser til dagens lunsj, slik de alltid har gjort. Men turister har også oppdaget at man kan handle det meste man trenger her til en utendørs lunsj i en av byens parker, eller på øya som ligger midt i Tiberen.

I dag får man til og med kjøpt blomster på Campo de’ Fiori. I motsetning til hva man skulle tro, henspeiler ikke navnet på blomsterhandel, snarerer at det en gang var mer hage her. Men det er lenge siden. I dag er plassen belagt med brostein, og på midten dominerer statuen av Giordano Bruni, som i 1600 ble brent på bålet akkurat her for kjetteri.

Campo de' Fiori, romerske markeders mor.

Campo de' Fiori, romerske markeders mor.

Nærmeste nabo er majestetiske Palazzo Farnese, som i dag huser den franske ambassaden. Praktisk, siden både Frankrike og Farnesefamilien bruker fleur-de-lis i sitt våpenskjold. En titt på fontenene på utsiden av palasset er obligatorisk – dette var opprinnelig kjempebadekar som sto i Caracallas badeanlegg like utenfor byen. Og så er det en fin avstikker om folketrykket blir for stort på markedet.

Campo de’ Fiori ligger i byens historiske sentrum, mellom Pantheon og Trastevere. Man kommer seg enkelt dit fra Largo Argentina, som opereres av trikklinje 8, samt en rekke busser. Men det er heller ikke langt å spasere fra Piazza Navona.

.

Ozanam

Om turistene har oppdaget Campo de’ Fiori, er Ozanam en skjult perle. Kanskje fordi den ligger litt utenfor allfarvei. Og om Campo de’ Fiori har godt utvalg på frukt og delikatesser, så er Ozanam et mekka. Men uten å bli for fancy; her er det kun lokale som handler, og prisene er deretter. Sjarmen er også større.

Markedet i Ozanam er et mekka for matelskere.

Markedet i Ozanam er et mekka for matelskere.

En masse små boder på rekke og rad danner et nettverk av veier, og takene overlapper hverandre slik at sollyset stenges ute. Allikevel har ikke markedet den klaustrofobiske, labyrintiske følelsen slike steder kan gi. Folk har god tid, og selgerne venter på at du henvender seg til dem heller enn at de prakker varer på deg. Slik får man tid til å snuse inn atmosfæren, kikke og kjenne på varene og kanskje også få en prøvesmak. Foruten frukt og grønt, er det pølser, skinke og oster man bør kjøpe her. Har man eget kjøkken, er det også et godt sted for å kjøpe fersk fisk og ferskt kjøtt.

Utenfor matbodene er det også noen rekker med klær, sko og kjøkkenting. Man må lete litt for å gjøre noen kupp, men har man tålmodighet kan det skjule seg perler, og det er mulig å prute. Men det er mat som gjelder på markedet, bodene med klær er strengt tatt ikke en del av det offisielle opplegget. Det er derimot blomsterboden, som ser ut til å holde åpent hver dag, hele året.

Det har vært planer om parkeringshus på plassen de siste 15 årene, og selv om prosjektene stadig er satt på vent ser det ikke lyst ut for markedets fremtid. Så besøk det mens du kan. Markedets holder til på Piazza San Giovanni di Dio, men kalles like ofte Ozanam. Lettere å huske er det også. Trikk 8 fra Argentina i sentrum mot Casaletto. Gå av på San Giovanni di Dio, så ligger markedet på høyre hånd. Buss 44 fra Piazza Venezia går også hit, men trikken går oftere og sjansen for sitteplass er større.

.

Porta Portese

Om de andre markeden konsentrerer seg om mat, er Porta Portese alle nipselskeres drøm. Her selges alt, virkelig alt. Og litt til. Markedet er av nyere dato, det startet opp på 1950-tallet, men har raskt vokst til å bli et av de største av sitt slag i Europa.

Mest kjent er markedet for bodene med fast pris – for eksempel €5 for alle vesker, eller €4 for alle klær. Her er det bare å kjøre ut albuene og sikte seg inn mot midten, for det er her kuppene gjøres. Dog er det mye ræl innimellom. Det er også verdt å få med seg de mange smykke- og perlebodene, som også opererer med faste priser. Det meste som selges av smykker og sko er nytt, mens vesker og klær som oftest er brukt og/eller vintage. Og uansett hva selgeren måtte hevde, er ingenting ekte merkevare eller ekte sølv, med mindre prisene tilsier det.

Porta Portese - alle nipselskeres drøm.

Porta Portese - alle nipselskeres drøm.

Er man på jakt etter antikviteter og ting av eldre dato, så er «inngangen» ved Piazza Ippolito Nievo å anbefale. Her finnes gamle speil og lamper, antikke nattkjoler, møbler, radioer og eldre bøker i skjønn forening. Hver bod har gjerne sin spesialitet, og her er det absolutt lov å prute. Denne plassen er forøvrig et godt utgangspunkt for et besøk ved Porta Portese, fordi den er forholdsvis oversiktlig og dermed en «myk» start på turen.

Det er garantert mange folk her, og mange «utbydere» som roper ut priser og tilbud. Ha med vannflaske, dropp det meste av verdisaker, og beregn god tid. Det er lett å bli stresset her. Men straks man finner rytmen, er markedet en opplevelse. Litt loppemarked, litt antikvitetsmesse, og litt 17. mai – det er Porta Portese.

Markedet holdes hver søndag i den nordøstlige delen av Trastevere. Det åpner mellom seks og åtte på morgenen, og holder stand til rundt klokken to – eller når selgerne er sultne og vil hjem. Enkleste måten å komme seg hit, er å ta trikk 8 fra Argentina mot Casaletto, til Ippolito Nievo. Da ligger markedet på venste side.

Del dette innlegget med dine venner:

Skriv en kommentar

Våre reisebilder - Se alle bildene

Vaksineoversikt:

UDs reiseråd:

I salg nå

En klassiker er tilbake:

Bli vår venn: