Kategorisert i Bloggernes reisebrev, Danmark

En pause på Strøget

For mange nordmenn er København litt norsk. Litt norsk på den måte at byen bare er en kort tur unna, og vi kjenner den godt. Eller? Hva med å stoppe opp på et sted som ser heller ubetydelig ut, og finne ut av hva akkurat dette stedet har å by på? Hva med Højbro plads?

Tra sma kanasara pa Haibra plass, sang vi av full hals da vi var små. Vi var ikke så opptatt av kineserne, og enda mindre av stedet de var. Poenget var å holde seg til riktig vokal, de skiftet for hver gang vi sang sangen. Men hvem er egentlig de tre kineserne på Højbro plads, og hvorfor havnet de i klammeri med politiet? Spilte de kontrabass ulovlig? Var de på rømmen?

Kanskje var alt bare løgn og fanteri. En eldre tysk versjon heter «Drei Chinesen mit dem Kontrabass». De tre satt bare og diskuterte da politiet kom. En tredje versjon fra Sveits forteller om «tre japanere uten pass». Og da begynner bildet å tegne seg. Men alt dette er utelatt i den dansk/norske versjonen.

Højbro plads sett fra Baresso

Højbro plads sett fra Baresso

Dette tenkte jeg lite på første gang jeg rigget meg med en caffe choco hos Baresso på Strøget, det skal innrømmes. Ute silte kaldt regn ned, fortauene var grå og kalde, og det blåste som det så ofte gjør i København. Men inne var det varmt, med nybryggede herligheter og levende lys. Jeg benkret meg langs vinduet, hvor jeg så på syklister som trosset kulden, og på folk som hastet hjem fra jobb. Og så lyste det imot meg: Højbro plads. Midt imot hang skiltet som viste at stedet jeg satt, var det jeg hadde sunget om som barn, et sted som var like fjernt som Narnia. Et sted jeg egentlig ikke trodde eksisterte. Og nå satt jeg der og nippet til varm drikke og observerte hverdagslivet. Aldri har en tilfeldig kaffebar føltes mer eksotisk.

Højbro plass ble til ved en tilfeldighet. Eller, det er å overdrive. Men etter en stor brann i 1795 fant man ut av at det kunne være lurt å danne et brannbelte her, som ville forhindre at en ny brann spredte seg for raskt. Så de nedbrente fabrikkene som lå her ble revet og aldri bygd opp igjen, og slik fikk byen et nytt torg. Det ble fort et yrende frukt- og blomstertorg, sentralt som det lå midt i byen og like ved vannet.

I dag er det ikke særlig mye frukt igjen her. Plassen domineres av syklister, turister, pølseboder og en kjempestatue av erkebiskop og statsmann Absalon. Men forviller man seg hit på en lørdagsformiddag i sommerhalvåret, finnes det rester av gamle dagers markedvirksomhet. Kunstnere, håndverkere, brukthandlere og bokselgere samles for å fallby sine varer til samlere, forbipasserende og turister. Egentlig kan man prate om to ulike markeder; kunstmarked og bruktmarked. Men disse blander seg sømløst til ett, og strekker seg fra Højbro plads og ned langs vannstripen. Stemningen er avslappet, og det er gøy å prate med håndverkere som selger sine egne produkter, og hobbyantikvariater med kunnskap som spenner over flere spektre og epoker.

Højbro plass er kanskje ikke en turists hovedattraksjon, men du går allikevel forbi her på vei ned Strøget. Stopp opp neste gang. Tenk på hvordan plassen kanskje har reddet København fra nye, dramatiske branner, og hvordan det i 200 år har vært markedsplass her. Se på kunst og nips som tilbys, om du er der på en sommerlørdag. Ta et bilde av skiltet som henger der, syng sangen om du husker den, og unn deg en bedre kaffe hos Baresso etterpå. Livet blir ihvertfall ikke dårligere.

.

RUNDT HØJBRO PLADS

Baresso
Baresso var Danmarks første store kaffebar-kjede, og finnes på de fleste kanter av København by. Min favoritt ligger på Vesterbro, men avdelingen ved Højbro plads er en god nummer to. Aller mest fordi vindusrekken ut mot plassen er et herlig sted å sitte og beskue københavnernes hverdagsliv. Men også fordi Baresso tilbyr gromme kaffedrikker og like gromt tilbehør. Dette var den første Baresso-filialen, og de holder åpent fra grytidlig til sent. De har også en stor andreetasje, men det er i første etasje hyggen og utsikten ligger.
http://baresso.com/

The Grand Tour
Spaserer du mot vannet kommer du til Højbro – broen som plassen har sitt navn etter – og den fine kanalpromenaden Gammel strand. En god grunn til å oppsøke promenaden på vinterstid, er at DFDS tilbyr «The Grand Tour»-båttur herfra. Turen går blant annet innom det nye operahuset, Den lille havfrue, Det kongelige slott, Nationalmuseet og Den sorte diamant. København sett fra vannet er en fin opplevelse, også om vinteren. Bare husk en god, varm jakke.
http://www.canaltours.dk/havnerundfart/havnerundfart/

Royal Copenhagen
Museum? Butikk? Café? Ja takk. Midt på Amagertorv midt imot Højbro plads ligger dansk porselens flaggskipbutikk. Her kan du fordype deg i firmaets historie, du kan kjøpe annensortering til en billigere penge, eller du kan kjøpe det ypperste av det ypperste. Det er også en fantastisk opp levelse å bare kikke; deler av utstillingene grenser mot kunst, og spesielt før jul er det mye for øyet å bli mett på. Men trenger magen også påfyll, har de konditori i butikken, og også café – The Royal Café – i bakgården.
http://www.aok.dk/shopping/royal-copenhagen

Kunsthallen Nikolaj
Hvordan forholder samtidskunst seg til spillestetikk? Hvordan kan humoristisk og hjertevarm kunst i det hele tatt prøve å være politisk? Hvorfor er vi mennesker så opptatt av vann? Det er samtidskunst som står i fokus i Kunsthallen Nikolaj, men bygget over et gitt tema. De skifter utstilling opptil seks ganger årlig, og akkurat nå er stedet viet «Space Invaders» og den estetiske utviklingen i dataspill. Spesielt den interaktive delen er viktig. Det digitale rommet og det fysiske rommet møtes. Men hvor krysses grensene for spill som underholdning og spill som kunst? Se, dét kan du kanskje få svar på her. Kunsthallen Nikolaj ligger en kort spasertur unna Højbro plads.
http://www.kunsthallennikolaj.dk/

Café Norden
En institusjon av en café. Nyere enn hva jugendlogoen tilsier – i 1993 åpnet de dørene. Selv om de hadde ambisjoner om å bli lunsjsted da de åpnet, er de enda mer kjent for sine altfor fristende kaker. Per i dag Københavns største café, med to store etasjer og om sommeren også uteservering. Prøv deres berømte tomatsuppe, eller de allerede nevnte kakene. Styr unna smoothiene, som må være de dyreste i Skandinavia.
http://www.cafenorden.dk/

Del dette innlegget med dine venner:

Skriv en kommentar

Våre reisebilder - Se alle bildene

Vaksineoversikt:

UDs reiseråd:

I salg nå

En klassiker er tilbake:

Bli vår venn: