Kategorisert i Vagabonding

Mugshot av en by

the_cleanerPå stuebordet hjemme hos en familie i Christchurch, New Zealand ligger en tjukk krimbok i spagaten. Jo Nesbø, også kjent som Joe Nessboe her i huset, har trollbundet mor, og barna går for lut og kaldt vann mens hun grøsser og gisper seg fra Groanlænd til Bizzleth sammen med mister Hole, på jakt etter en bestialsk morder.

Det er et kart foran i boka og i løpet av noen hundre sider har hun blitt lommekjent i Oslo by. Litt hjelp med uttalen av enkelte stedsnavn er velkomment – ”Grünerløkka is a bitch” – ellers har hun stålkontroll.
Denne kvinnen, som aldri har satt sin fot på norsk jord vet altså hvordan det kjennes å sjangle dritings ned Valdemar Thranes gate.

Plutselig skjønner jeg, som aldri har satt min fot i Christchurch sentrum før det kollapset i fjorårets store jordskjelv, hvor jeg kan finne noe annet enn nostalgiske, roseduftende beskrivelser av byen som er borte. Det er krimbøkene som kan gi meg et innblikk i hva som gjorde denne byen til en by. Det er der jeg vil finne stemningen, hverdagslivet og alle de små detaljene som må med for at et godt plott skal funke.

Glem turistkontorenes sminkede, smilende, perfekt lyssatte brosjyrer. Krimmens bybilde er et mugshot, et identifikasjonsportrett tatt med kraftig blits klokka 4 om morgenen. Ugjenkjennelig, kanskje, men ikke desto mindre presist i målestokk og fasong. Det viser alle byens rynker og arr, mørke ringer og skavanker. Du ser sovetroll og bustehår og forstår at dette stedet, som de fleste andre, har sine problemer.
Christchurch sentrum – warts and all – finnes på biblioteket.

Boka The Cleaner står sortert under C for Cleave, Paul – en krimforfatter født nettopp her. Den har passelig med blodsøl på omslaget og handlingens episenter er byens politihus.

New Zealand er kjent for sin ro, sine sauer og sine hobbiter,” skriver forfatteren innledningsvis. Så tar hovedpersonen, morderen selv, over beskrivelsen: ”Christchurch er kjent for sine hager, sin vold og sine limsniffere”.
Ser man det!
Og han stopper ikke der. ”Botanisk Hage er vakkert om dagen, men et knivstikkermekka om natten, og de små smugene i sentrum ville gitt enhver kontorarbeider sjokk hvis de hadde forvillet seg inn, selv på dagtid,” påstår han. Hans Christchurch er en grå by med grå bygninger, grå gater og grå himmel, og at noen har kåret dette hølet til verdens vennligste by, er mer enn denne krimbokas seriemorder kan begripe.

Nå stoler jeg ikke på at jeg får den fulle og hele sannhet servert av en fiktiv psykopat, men dette tyder på at byen, som nå kun består av forsteder, faktisk har vært en ekte by en gang. Jeg aner den svake dunkingen fra en puls.
Det føles litt som å se ned en sidegate i New York en overskyet novembermorgen, myse litt med øynene og tenke for seg selv ”Det var en mørk og stormfull natt”. Og pulsen stiger.

Krim på reisen

Krimbøker selges på nesten alle verdens flyplasser og de fleste er lettleste nok til at du kan sluke en hel en før du er fremme. Og velger du riktig kan du få innblikk i helt andre og langt mer spennende sider av en by enn de turguiden vil vise deg.
Prøv for eksempel:

Mumbai:
Sacred Games av Vikram Chandra
Bestselger som tar oss med på en episk reise inn i Bombays underverden, med politiinspektør Sartaj i spissen.

Paris:
Stikk og bli lenge borte (Pars vite et reviens tard) av Fred Vargas
Fullmektig Adamsberg prøver å finne en morder i Paris’ smutsige smug.

Shanghai:
En rød heltinnes død (Death of a Red Heroine) av Xiaolong Qiu
Fengende, politisk krim som gir et fascinerende bilde av det urbane Kina på nittitallet – I brytningen mellom gammelt og moderne, kommunisme og kapitalisme.

Del dette innlegget med dine venner:

En kommentar til “Mugshot av en by”

  1. Janne Arnesen Anéa sier:

    Ja! Enig med skribent. En underholdende og engasjerende måte å bli kjent med en by eller et land på. Og så setter kunnskapen seg på en helt annen måte.

Tilbakesporinger


Skriv en kommentar

Våre reisebilder - Se alle bildene

Vaksineoversikt:

UDs reiseråd:

I salg nå

En klassiker er tilbake:

Bli vår venn: