Kategorisert i Europa, Insidertips, Norge, Nyheter

Insidertipset: Grønne reiser

Turisme fører til sosial og økonomisk utvikling og skaper arbeidsplasser verden over, men kan også få stygge miljøkonsekvenser. Som reisende gjelder det å være seg sitt ansvar bevisst. Vi ba Arild Hermstad, leder for miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender, om noen grønne reisetips.

Arild Hermstad (45) er leder i Framtiden i våre hender og liker å reise, særlig på miljøvennlig vis med sykkel og tog

Arild Hermstad (45) er leder i Framtiden i våre hender og liker å reise, særlig på miljøvennlig vis med sykkel og tog

1. Ta toget!

Vil du oppleve Europa er interrail best. Du får tid til å fordøye inntrykkene mellom de mange historiske byene Europa har å by på, og du kommer deg utenfor allfarvei om du vil.

Selv toget familien og jeg gjennom Øst-Europa i fire uker i fjor sommer, en fantastisk opplevelse. Kulturopplevelser, strandliv og fjellturer, alt dette fikk vi til samtidig som vi traff folk på togene og bodde hjemme hos folk flere steder underveis.

I vest-Europa vil du bli overrasket over hvor raskt du kommer deg fra by til by med det nye lyntognettet. Vil du reise, bo og spise miljøvennlig i Norge kan du sjekke ut søkesystemet «Reis Grønt» fra Visit Norway.

2. Økoturisme

Økoturisme innebærer at du aktivt forsøker å redusere din negative innvirkning på naturen og det kulturelle miljøet på stedene du besøker.

Sjekk ut reiselivsaktøren Basecamp Explorer (www.basecampexplorer.com) som tilbyr en rekke forskjellige turer til Spitsbergen, Kenya, Frankrike og India, og har et felles mål; å kombinere global turisme og lokal utvikling. De har vunnet flere internasjonale priser for sitt bidrag til økoturisme.

Berlin - en grønn by

Berlin - en grønn by

3. Grønne storbyer

Mange byer i Europa satser på å være miljøvennlige og grønne. København har mye å vise til, ikke minst et fantastisk godt tilrettelagt system for syklister. Byen har dessuten mange vegetarrestauranter, second hand butikker og grønne spa.

Berlin er også en by full av økologiske og miljøvennlige fristelser, og har et fantastisk nett av sykkelstier og et effektivt kollektivsystem.

Hamburg i Tyskland, Nantes i Frankrike og Vitoria Gasteiz i Spania legger også vekt på at byene skal være gode å bo i samtidig som innbyggerne skal ha lavest mulig ressursforbruk.

4. Opplev Norge til fots, i kano eller på sykkel

Du trenger ikke å dra langt for å få en fin og interessant ferietur. Du kan ta en tur i den fantastiske norske fjellheimen og overnatte på en av Turistforeningens hytter. Å utforske eget hjemland kan gi mange a-ha opplevelser. Kanskje du ikke alltid trenger å jakte etter lykken på andre siden av kloden?

Stadig flere steder i Norge kan du leie kanoer og padle rundt. I fjor padlet familien og jeg i fem dager på Fjorda, et fantastisk nett av små vann nær Jevnaker. Anbefales!

Natur rett i padleåra: Fjorda nær Jevnaker. Foto: Stig Andersen

Natur rett i padleåra: Fjorda nær Jevnaker. Foto: Stig Andersen

Til slutt vil jeg gjerne dele en drøm jeg har: Å legge ut på en sykkeltur uten noen klar plan for hvor eller hvor lenge jeg skal sykle. Det er frihet, det.

Del dette innlegget med dine venner:

Skriv en kommentar

Våre reisebilder - Se alle bildene

Vaksineoversikt:

UDs reiseråd:

I salg nå

En klassiker er tilbake:

Bli vår venn: