Menu Meny

Namibia: Ballongferd over Sossusvlei

Stille, stille over namibisk rustrød ørken. Kun avbrutt av gassutslipp inn i ballongen – for å holde oss i lufta. En ballongferd er både vakker og informativ. Verden sett i fugleperspektiv har en egen tiltrekningskraft. Men kanskje ikke spesielt egnet for folk med høydeskrekk.

Anders Wyller

Ballongferd? Etter hvert en forslitt turistklassiker, men det er herlig også – Sveva over vatnet! Skrekkblandet fryd.

Det er iskaldt. Klokka er 0400. Sola er ikke i startgropa ennå på noen timer. Det er nettopp litt av poenget. Det gjelder å nå frem til 'utskytingsrampen' i god tid før sola slår på lyset. Vi dundrer gjennom namibisk hardpakket ørkenvei. Det er mai, begynnelsen på vintertid i Namibia. Utifra norsk målestokk, ikke så dramatisk – 25 varmegrader om dagen, kjølig om natten. Perfekt altså. Likevel, i kortbukser og en bomullsgenser og en jakke i åpen landrover – bikkjekaldt.
Sjakaler lunter over veien, insekter smeller mot ruta, fugler søker mot billyset og blir uvilkårlig innhentet av bilgrillen. Det er 90 km til ballongplassen fra lodgen jeg bor på i naturreservatet Namib Rand, sør i Namibia.
Ballongferd? Etter hvert en forslitt turistklassiker, men det er herlig også – Sveva over vatnet! Skrekkblandet fryd.

Anders Wyller

Ballongen pakkes ut. Brettes ut så lang den er. To store vifter startes for å blåse vanlig luft inn i ballongduken. Så slippes gassen til, helium. Den lange blå flammen ser imponerende ut der den skytes inn duken.

Vi ankommer sletta, stort åpent landskap, månen er liten, men synlig. Ballongriggergutta er på plass og kommer dyttende på en tralle med det som er en sammenlagt ballong. Kurven står stor som et hellig monument alene midt på denne enorme sletten. Den veltes over ende. Ballongen pakkes ut. Brettes ut så lang den er. To store vifter startes for å blåse vanlig luft inn i ballongduken. Så slippes gassen til, helium. Den lange blå flammen ser imponerende ut der den skytes inn duken. Ballongens løftekraft avhenger av temperaturforskjellen mellom luften i ballongen og utenfor.

Det handler om vind og vindretninger. Det er ikke all verdens styremuligheter man har, men det gjelder å utnytte vinden og ta i betraktning at vinden har forskjellig retning på forskjellige høyder og over ulike plasser, først og fremst avhengig av topografien og av solens oppvarming av bakken. Så landingspunktet blir sånn ca. der vinden fører deg. Med andre ord – sterk vind er ikke ideelt for ballongferd. Plutselig befinner du deg i São Paulo før du rekker å si Phileas Fogg.

Anders Wyller

Vi svever over ørkenen Sossusvlei. Rødglødende høye dyner. Tørkede elveleier som furer i et sprukkent ansikt.

Min umiddelbare innskytelse av ballongfed er; helt jævlig – aldri mer. Vi står i en tolver-kurv, dvs. 12 passasjerer pluss fører. Delt inn i 4 kakestykker, 3 i hver. Jeg kommer sist og får den minst gunstige plassen, helt i ytterkant av kørja, innenfor står et hyggelig forelsket italiener-par. Kurven er ikke høy. Jeg er høy. Det vil si at det føles litt sånn passe å stå der i ytterkant og se landroverne bli til Corgy Toys-biler i løpet av et minutt. Gulp. Men de andre folka, nederlendere, autraliere og italienere virker avslappede nok og holder hodet kaldt. Selv føler jeg smilet mitt er sånn passe stivnet. Nåvel. Vender seg jo til alt. Kaptein John aner uråd: – U allright, Anders? Og gliser fett.

Vi svever over ørkenen Sossusvlei. Rødglødende høye dyner. Tørkede elveleier som furer i et sprukkent ansikt. Og oryxantiloper som bykser over hardpakkede sletter. Men det har nettopp vært regntid, og vips så svever vi over grønne ørkensletter. Meterhøyt gress som amerikanske kornåkre. Et fantastisk syn her, i ørkenen!

Ballongen er i nedstigningsmodus og sneier en sanddyne, vi jubler, vi går ned på kne og bøyer oss med hodet inn mot senter og holder fast i tau. Og ber til Gud om at alt må gå bra. Og, boing! sportslanding! som kaptein John kaller det når kurven deiser i bakken et par tre fire ganger før bakkemannskapet får fatt i tauene og fanget ballongen.

Og hva har man lyst på etter dette? Frokost. Men champagnefrokost? Herlig harry.

Og klokka drar seg mot 0730.

Ballonggutta med en godt fortjent pause.
Ballonggutta med en godt fortjent pause.
Sjampagnefrokost!
Sjampagnefrokost!

Miniguide Namibia

Reisen dit
Oslo-Windhoek med rutefly fra kr 7700 med South African Airways, Air Namibia, British Airways.

Norske turoperatører med Namibia på programmet: www.magellan.no, www.uhuru.no, www.dittafrika.no, www.safari.as, www.hibiscusreiser.no, www.ecoexpedtions.no, www.hvitserk.no

Overnatting
Wolwedans Dune lodge
www.wolwedans.com, Sossusvlei Mountain Lodge www.sossusvlei-namibia.com
Pris for ballongferd:
3900 namibiske dollar (ca. 2800 kroner) for 1 times luftferd inkludert champagnefrokost og pick up på lodgen.
Ballongarrangør:
Namib Sky Balloon Safaris
www.namibsky.com

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!