Kategorisert i Hellas

Hydra: Kortdistansevinner i gresk øymesterskap

Etter bare 50 minutter med metroen fra Atens flyplass, via Pireus og halvannen times fergetur er du der – i det standhaftige, uforanderlige greske øyeventyret.

hydra3

Det er en stund siden jeg opplevde det. Det greske øyriket. Det er godt å se det er intakt. Uforanderlig, tilgjengelig, gjestfritt, vakkert og u-reis-fra-lig.

Den greske natten i mai er varm, men ikke for varm, stjernehimmelen er skrudd på, likeså den greske sjarmen.
Fetaen er feit og fin, retsinaen sur som fan.
Enkelte ting forandrer seg heldigvis aldri. En gresk øy for eksempel.

Hydra er en snobbete liten øy. Med kun halvannen times båtreise er den et yndet utfluktsmål for pengesterke atenere.

I slutten av mai er det som alltid; grekere i toppform etter vinterdvalen, blide og glade og forventningsfulle. Det er et godt tidspunkt å komme på besøk. Plass overalt, på fergene, på restaurantene, på strendene. Hydras egenart er fabelaktig intakt – den er lekker, sjarmerende med et anstrøk av bohemia, liten, overkommelig og selvfølgelig i besittelse av trumfkortet – den korte distansen til Aten.

Man har en tendens til å mene at det greske øyriket begynner et sted nede i Kykladene og at man må reise med stinkende bilferge i et døgn eller så for å oppleve den greske ektheten – tull og tøys – du finner den også her – på Hydra, rett utenfor atenernes stuevindu.

hydra4

Stairway to heaven. Kvinne og mann for sin trapp. De hydriske eldre kvinnene må ha leggmuskler som en middels atlet. Trapp på trapp, smug etter smug sliter de seg opp til og fra dagens gjøremål, blant hvite hus med blå karmer og blå dører, i et trappenes berg-og-dal-bane. Hydra er som så mange småbyer på greske øyer, lettere labyrintisk, og byen  ligger som i et amfi ned mot havnen, med bebyggelse lavt og høyt. Byen ser så liten ut, men når du manøvrerer deg rundt og lurer på om det var her du gikk isted, blir det fort noen kilometer.

Og litt sånn blir det på fotturene også. Hvis du ikke har skaffet deg et kart, da. Stiene og veiene opp til de ulike klostrene og kirkene er ikke helt logiske, og litt klønete å finne frem på.

Men opp til Prophetias Elias skal vi. En real tur, med, skal vi si stigning som i unnarennet på Holmenkollen? To timers leggtrim i hvert fall. Klosteret ligger helt på toppen av øya og byr på utsikt samt stille kontemplerende svartkledde munker – de har en ring av utilgjengelighet rundt seg, noe ærverdig og prisverdig – et liv tilbaketrukket fra verden til ære for Gud . Men likevel, vi får et anerkjennende nikk.

Pinjetrær, digre edderkopper med vev svære som myggnett gjør nedgangen ekstra spennende.

Men til tross for diskré merking, Hydra er en superfin øy for lettere fotturer. Rosinen i fotturpølsa er ruinene av middelalderbyen Episkopi, beliggende på et høydedrag sørøst på øya.

Om kvelden på restauranten Veranda, oppe til høyre for havnen. Her er det stille og med utsikt over det blå skumringslyset som ikler byen. Summing fra barene og restaurantene i smugene.

Tid for gresk mat. Den greske matoppskriften er enkel. Det du ser, er hva du får. Jeg liker det. En gresk salat er og blir en gresk salat. Det er som den greske øytradisjonen – du tukler ikke med en suksessformel.

Hopp i havet! Foto: Maria Wyller

Hopp i havet! Foto: Maria Wyller

Reisen dit

Norwegian flyr torsdag og søndag direkte til Aten for ca. 2300 kroner.

Rimeligere alternativer med 1 mellomlanding. Sjekk momondo.com eller finn.no/reise.

Metroen fra flyplassen direkte til Pireus, dog med bytte en gang. Fergene, hellenicseaways.gr, går fra Pireus 0800, 1000, 1200, 1330, 1700, 1830. Fra Hydra 0730, 1125, 1405, 1455, 1640, 2025.

Fergetid Pireus til Hydra ca. 1,5 timer.

Overnatting

Bratsera – hvis kun det beste er godt nok. Spartansk luksus – delikat, enkelt og godt alt sammen. www.bratserahotel.com. Andre gode boutique-hoteller nær havnen er Mirandawww.mirandahotel.gr og Orloff, www.orloff.gr. Pris lavsesong for disse fra 140 euro.

Restauranter

Christinas & Manolis er det beste alternativet for gresk mat.

Lunsj på Sunset - ja, ikke helt overbevisende navn, men tro meg, lammet deres er herlig, og fetasalaten likeså – og utsikten. Ligger til høyre for havnen, på vei mot Kamini.

Caprise byr på fabelaktig pasta, ligger ikke så langt fra Bratsera.

Veranda, Sahini Street, topp romantisk terrasserestaurant med utsyn over byen.

Ellers foregår det mer typiske bar- og uteliv i havna. Det klarer du ikke unngå.

Strender

Vlikos, Camini og Miramare er hovedstrendene på Hydra. Camini ligger ti minutters gange fra havnen, Vlikos en halvtime, Miramare ligger nordøst for byen.

Flintsteinsstrender – ikke superdigg, altså – ta med stort håndkle. Ellers er det herlig å tilbringe dagen i små bukter hvor du bader fra klippene.

Del dette innlegget med dine venner:

Skriv en kommentar

Våre reisebilder - Se alle bildene

Vaksineoversikt:

UDs reiseråd:

I salg nå

En klassiker er tilbake:

Bli vår venn: