Menu Meny

Nord-Italia: Spektakulær klatring i Arco

Med base i Arco ligger alt til rette for en ferie med få hviledager.

Klatremekkaet Arco

‒ Arco har fantastisk klatring på alle nivåer, veldig god is og vakker natur, forteller Lars Verket (44). Han har tatt turen til den idylliske byen i nordenden av Gardasjøen i Italia. En by hvor annenhver butikk er en klatrebutikk og annenhver turist er klatrer. Arco er en liten by med sine drøyt 16 000 innbyggere, men området trekker tusenvis av turister hvert år. Fellesnevneren for de fleste er at de kommer for å leke. På klatrefeltet Belvedere henger klatrerne høyt i veggen. Det kalkes, støtes hardt og stønnes. På rad og rekke jobber de på sine ruter iført t-skjorte og klatrebukse. Det går i engelsk, tysk, italiensk, og innimellom høres en og annen nordmann eller svenske.

Arco er et drømmested for klatrere. Området rundt byen har flere tusen boltede ruter i ulike graderinger. Det finnes også lengre ruter hvor man klatrer flere taulengder, samt naturlige ruter hvor man setter egne sikringer i veggen. Det milde klimaet gjør at man kan klatre her nesten hele året, våren og høsten er mest populært. Rock Master arrangeres hvert år i starten av september. Det er en internasjonal klatrekonkurranse hvor også vår egen Magnus Midtbø har hevdet seg.

KLATREMEKKA: Arco er et av de mest populære klatrestedene i verden. Med sine ruvende fjell og gigantiske Gardasjøen er området et vakkert skue. Det milde klimaet gjør sitt til at man kan klatre her nesten året rundt.
KLATREMEKKA: Arco er et av de mest populære klatrestedene i verden. Med sine ruvende fjell og gigantiske Gardasjøen er området et vakkert skue. Det milde klimaet gjør sitt til at man kan klatre her nesten året rundt.

Kristin Ellefsen

Enten du vil prøve deg på en klatreetappe opp et av de mange fjellene, søke adrenalinrushet på svingete skogsstier og bratte nedkjøringer, eller bare utforske området med en rolig sykkeltur langs olivenlunder og vinranker.

Sykling på hviledagen. Såre fingre og trette underarmer trengerhvile etter noen dagers hard klatring på kalkstein, og vi bestemmer oss for å leie terrengsykler. Vi blir kjørt opp til en topp på 2000 meter og får en spektakulær nedkjøring på myke stier, hårnålssvinger og grus. Utsikten glemmer man ikke med det første. Midtveis tar vi en rast og finner fram deilig ferskt brød, skinke og saftige tomater vi har kjøpt på den lokale landhandelen. Langt der nede ser vi Gardasjøen som strekker seg lang og bred. Vinden fra sør har fått båtene utpå, og vi skimter bitte små hvite seil der nede. Skjønt, hviledag og hviledag. De fleste er ganske møre i armene etter å ha presset hardt på bremsen i de bratteste partiene. Vel nede ved Gardasjøen er gleden stor når en isbar venter rett rundt svingen.

Første helgen i mai hvert år starter sykkelsesongen med en festival, hvor du kan melde deg på terrengsykkelrittet Rocky Mountain Marathon. Sesongen varer til slutten av september, og mulighetene er mange. Enten du vil prøve deg på en klatreetappe opp et av de mange fjellene, søke adrenalinrushet på svingete skogsstier og bratte nedkjøringer, eller bare utforske området med en rolig sykkeltur langs olivenlunder og vinranker. Lars er ute på en rusletur i sentrum av Arco. I hovedgaten stopper han ved en klatrebutikk. Fristelsene er mange og prisene snille. – Disse er min farge, smiler han og viser fram et par limegrønne anmarsjsko. Ettermiddagsturen går videre gjennom gammel bebyggelse og opp til slottet på høyden over byen. Han finner en benk på en gresslette og nyter utsikten.

STISYKLING: Enten du tar med din egen sykkel på flyet eller leier; Stisykling rundt Arco anbefales.
STISYKLING: Enten du tar med din egen sykkel på flyet eller leier; Stisykling rundt Arco anbefales.
STASJHIMMEL: Lars Verket har funnet seg et par limegrønne anmarsjsko til en gunstig pris sammenlignet med norske. I Arco kan man gjøre mange kupp.
STASJHIMMEL: Lars Verket har funnet seg et par limegrønne anmarsjsko til en gunstig pris sammenlignet med norske. I Arco kan man gjøre mange kupp.

Det kalkes, støtes hardt og stønnes. På rad og rekke jobber de på sine ruter iført t-skjorte og klatrebukse. Det går i engelsk, tysk, italiensk, og innimellom høres en og annen nordmann eller svenske.

Nok en fjelltopp

‒ Vi skulle hatt med niste, sier Kristel Jensen (38), idet hun stamper i snø. Vi har tatt nok en pause fra klippeklatringen, og er på vei opp en annen av toppene som omslutter Arco. Denne gang til fots og via en del klyving. Turen opp fjellet viser seg å ta litt lengre tid enn vi trodde, men sjokolade og nøtter holder blodsukkeret oppe.

Enkelte partier er ganske bratte, og der fester vi oss til en stålvaier som er festet til fjellet. Klatrestien kalles Via Ferrata på italiensk, og det finnes et stort antall slike ruter rundt Arco. I tillegg til stålvaiere består ofte en Via Ferrata av stiger, bøyler og broer. De første rutene ble bygget i Dolomittene i Italia under første verdenskrig. De ble opprinnelig brukt for å bedre infanteriets fremkommelighet i fjellene, hvor mange harde kamper ble utkjempet mellom Østerrike og Italia.

Arco er stedet for deg som liker en aktiv ferie, men også stedet for god mat, vakker natur og rekreasjon.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!