Menu Meny

Leserreise: Fottur i Bhutan med Stein P. Aasheim

​Bli med på en ubeskrivelig vakker rundreise og vandringstur til det urørte kongedømmet Bhutan i Himalaya - det siste Shangri-La!

Farger, lukter, skjønnhet, mystikk og eksotisme - fremmede tradisjoner og et åndelig liv med utallige templer. Landet kalles også «tordendragens rike». Det er omhyllet av mystikk og magi og med stort fokus på bevaring av skogområder, natur og dyreliv. Er det et Utopia, er det et eventyrland?

Det å reise og oppleve noe så annerledes, er virkelig å leve. Med vandrestøvlene på kommer du ekstra nær både kultur, tradisjoner og det daglige livet i landsbyene. Du både føler, ser og opplever alt så mye sterkere. Inntil 1961 var Bhutan lukket for tilreisende, og fremdeles er turismen strengt kontrollert. Landets kultur er preget av buddhismen, og myndighetene er opptatt av å beskytte landets urørte natur og unike kulturarv.

Denne turen krysser fjellpass på opptil 4 890 moh. og er en utrolig mektig opplevelse!

 • Bli med til Tordendragens land
 • Et eldorado for fotturer
 • Et land rik på flora og fauna
 • Et vennlig folk ønsker velkommen

VIL DU VITE MER OM TUREN?

Velkommen til vår reisekveld om Bhutan.

TID: 19. april kl 19:00

STED: Nomaden, Uranienborgveien 4

Meld deg på her: https://escape.hoopla.no/sales

TURFAKTA

AVREISE: 5. september 2017

VARIGHET: 16 dager

PRIS: Kr 39.790,- per person

TURLEDER: Stein P. Aasheim

PRISEN INKLUDERER

 • Fly Oslo – Dehli tur/retur
 • Fly Dehli – Paro tur/retur
 • 6 netter på hotel i Bhutan
 • 7 netter i telt
 • 1 natt i Dehli
 • 14 frokoster, 13 lunsj, 14 middager
 • Lokalguide i Bhutan
 • Crew vandredagene
 • Visum Bhutan

TILLEGG

 • Drikkevarer
 • Visum til India
 • Tips til guider og crew

PÅMELDING

Kontakt ESCAPE for spørsmål og påmelding

Tlf: 24 14 94 00

E-post: post@escape.no

escape.no

PROGRAM DAG FOR DAG

Dag 1 - 05. september Norge-India

Vi flyr med Finnair fra Oslo Lufthavn med mellomlanding i Helsinki til Delhi hvor vi lander kl.05.25 neste dag.

Dag 2 - 06. september India-Bhutan

Vår reise til Bhutan begynner med Druk Air som flyr oss fra Delhi til Paro. Flyturen i seg selv er en spektakulær opplevelse på en klar dag. Det føles nesten som å berøre Himalaya! Når vi etter hvert berører bakken og har landet, tar vi de første åndedrag av Bhutan. Det skal heldigvis bli mange av dem og med mer frisk luft enn akkurat utenfor flydøra.

Vi møtes av vår lokalguide som følger med oss til bussen. Nå skal vi mot landets hovedstad, Thimphu, en kjøretur på cirka 55 kilometer. Byen ble hovedstad i 1961, ligger 2300 moh. og har mindre enn 100.000 innbyggere og ingen trafikklys. Landets spesielle arkitektur, levestil og kultur gjenspeiles i alle byens store og små gater. Du kan utforske shoppingmulighetene i tradisjonelle kunsthåndverkbutikker og boder. Lokale kunstnere og håndverkere selger fargerike tekstiler, thangkha-malerier, masker, keramikk og smykker. (L,M)

Dag 3 - 07. september Thimphu

Denne dagen blir vi kjent i hovedstadens mange kulturskatter. Vi starter med å besøke kongens stupa, bygget til ære for landets tredje konge, landsfaderen av det moderne Bhutan. Så fortsetter vi til en kunst- og håndverkskole der barn lærer tradisjonelle teknikker.

Den største statuen av Buddha ligger strategisk til for å se hele dalen Thimphu. Her får du panoramautsikten. Resten av dagen er til egen disposisjon i hovedstaden. (F,L,M)

Dag 4 - 08. september Thimphu-Punakha

Etter frokost kjører vi av gårde for å se mer av Bhutan. Veien svinger seg oppover mot fjellpasset Dochu La på 3050 moh. Risterrasser byttes ut med fargerike bønneflagg. Er vi heldig med været har vi herifra en flott utsikt mot Gangkhar Punsum, Bhutans høyeste fjell som ruver hele 7541 moh. Punakha, Bhutans tidligere hovedstad med landets vakreste dzong (palass), venter på oss. Punakha Dzong ble bygget i 1637 og landets første konge ble kronet her i 1907. Vi spiser lunsj her i Punakha.

Etterpå setter vi kursen mot Chimi Lhakang som ligger på en høyde i midten av en dal og er kjent som fruktbarhetstempelet. Flankert med nesten hundre høye bønneflagg, er dit mange barnløse par søker i bønn. Turen frem og tilbake til fots tar omtrent 30 minutter hver vei og er en lett rusletur. (F/L/M)

Kjøring: 75 kilometer, cirka tre timer

Dag 5 - 09. september Punakha-Paro

Vi forlater Punakha og kjører til til Paro gjennom blomstrende landskap, pinjeskog og mektig fjellutsikt til Himalaya. Det tar cirka fire timer å kjøre de 125 kilometerne. Paro er en av de aller vakreste dalene i landet der den ligger blant grønne terrasser og rustikke gårdshus.

I Paro besøker vi Ta Dzong, opprinnelig et utkikkstårn, men huser nå landets nasjonalmuseum. Vi besøker også Kyichu Lhakang , tempelet som er et av de aller eldste i landet. Det ble bygget allerede på 600-tallet av kong Songtsen Gompo som bygget hele 108 templer! Resten av dagen er til egen disposisjon. (F,L,M)

Dag 6 - 10. september Paro, besøk på Tigerens rede

I dag besøker vi et av Bhutans mest berømte kloster, Taktshang. Det henger på en klippe 3120 meter over havet, 900 meter over bunnen av Paro-dalen. Det sies at klosteret blir kalt «Tigerens rede» fordi guruen Rinpoche kom flyvende hit på ryggen av en tiger. Dette er et veldig hellig sted og besøkes gjerne av alle bhutanere minst én gang i livet. Stien begynner nær Satsam på 2650 moh. og klatrer bratt oppover til kafeteriaen som ligger på 2940 moh. Turen tar omtrent en time. Det er også mulighet for å ri opp, reiseleder organiserer dette. Lunsjen spiser vi på et tehus. Stien ned igjen er ganske bratt og vi møtes av bussen når vi kommer til veis ende.

Bhutanske gårdshus er fargerike og dekorative og er alltid bygget på tradisjonelt vis uten spiker. De fleste hus har tre etasjer der første er øremerket buskapen. Den midtre er der familien bor mens øverste etasje er for oppbevaring og tørking av mat til både folk og dyr. Vi besøker et av disse husene for å forstå hvordan de bor og lever. (F,L,M)

Dag 7 - 11.september Innledning til vandringene

Etter frokost kjører vi nord for Paro der vandringsdelen av turen begynner. På veien møtes vi av våre lokalguider som er profesjonelle vandreguider. De skal vi bli godt kjent med underveis. Alle nettene overnatter vi i telt. (F,L,M)

Dag 8 - 12. september Paro-Sharna

Jhomolhari Base Camp Trek er en syv dagers vandring fra Paro til base camp i Jhomolhari. Derfra returnerer vi via en alternativ rute tilbake til Paro. Utsikten mot Jhomolharitoppen (7314 moh.) er et av høydepunktene på turen. Vandringen er et perfekt utgangspunkt og mulighet for å oppdage og oppleve det lokale livet i Bhutan. Nyttedyret yaken, en firbeint hjelper, er absolutt en av disse vi kommer til å se på vår ferd. Første dagen begynner vi litt rolig og forsiktig gjennom Paro mot landsbyen Gunitsawa. Her passerer vi en kontrollpost der vandringstillatelsen sjekkes. Det føres nøye informasjon om landets besøkende og alt reguleres for ikke å ødelegge den naturrikdommen Bhutan er. Vandringens første overnatting blir snart et faktum der vi slår leir på andre siden av elven. (2850 moh.). (F,L,M)

Vandring: ca. 8 km

Varighet: cirka 3 timer

Grad: 3

Dag 9 - 13. september Shana-Soe-thangthangkha

Etter en tidlig frokost begynner vi vandringen sammen med guiden. Vi følger stien oppover og nedover, nedover og oppover i vakkert landskap og med masse frisk fjelluft. Etter å ha gått opp langs elvedalen, smaler det seg gradvis en mindre sti som fører oss ned til en eng. Her slår vi leir og overnatter i telt på 3616 moh. (F,L,M)

Vandring: ca. 22 kilometer Varighet: cirka 7-8 timer

Grad: 3

Dag 10 - 14. september Soe-thangthangkha-Jangothang

Etter frokost fortsetter vandringen i idylliske og fredfulle omgivelser. Det er allikevel alltid noe å se på, alltid noe som fanger oppmerksomheten og nysgjerrigheten. Vi vandrer mot basen av Jhomolhari, og dersom vi ikke så toppen i går, skal det i dag bli en gyllen mulighet til å se kjempens imponerende tilstedeværelse. Turen går oppover Paroelven og følger dalen som etter hvert etterfølges av åpne landskap. Vi slår leir på 4080 moh. (F,L,M)

Vandring: 19 kilometer Varighet: cirka 5-6 timer

Grad: 4

Dag 11 - 15. september Dag til egen disposisjon

I dag hviler vi i Jhomolhari men det er mange muligheter for å bevege seg i nydelige omgivelser. Dagsturer av kortere eller lengre varighet kan tilbys. Som kulisser vil vi ha snødekte fjell som Jichudraki og Tshring Gang. Og kanskje ser vi blåsau på de øvre løypene over dalen? Blåsauen er ikke, som navnet tilsier, bare en sau men partået klovdyrart som er en mellomting mellom sau og geit. (F,L,M)

Dag 12 - 16. september Jangothang-Soi-Yaktsa

Etter tidlig frokost er det ut på tur igjen! Vi vandrer gjennom dalen mot den siste bosetningen i enden. På veien har vi utsikt til to store innsjøer som gir et vakkert bilde, nesten som et postkort, der de omringes av de mektige fjellene. Dagens tur vil definitivt ta oss til de store høyder – opp på turens høyeste punkt 4890 moh. Vi camper på 3800 moh. (F,L,M)

Vandring: 16 kilometer Varighet: 6-7 timer Stigning: 810 meter Nedstigning: 1019 meter

Grad: 4-5

Dag 13 - 17. september Soi-vaktsa-Thombus Shong

Etter frokost er det på`n igjen! Dagens etappe viser oss enda mer av Bhutans naturlige skjønnhet som aldri falmer. Vi krysser Takhungpasset på 4520 moh før det går nedover til Thombu Shong. Leiren ligger på 4180 moh. (F,L,M)

Vandring: 11 kilometer Varighet: 4-5 timer Stigning: 720 meter Nedstigning: 340 meter

Grad: 4

Dag 14 - 18. september Thombu Shong-Shana-Paro

Siste dagen med vandring og vi krysser Thombulapasset på 4380 moh. før vi etter hvert ankommer Gunitsawa som er siste stopp for vandreruten. Vi har tilbakelagt mange kilometer og høydemeter sammen. Naturopplevelser og lokale opplevelser har stått i fokus sammen med det sosiale av det å være på tur. Vi takker guidene som har vært med oss og delt av sin kunnskap og for alt vi har lært og sett underveis, og reiser tilbake til Paro. (F,L,M) Vandring: 13 kilometer Varighet: 4-5 timer Stigning: 200 meter Nedstigning: 1650 meter

Grad: 4-5

Dag 15 - 19. september Paro-Delhi

Etter frokost får vi transport til flyplassen der Druk Air skal fly oss tilbake over fjellene og bort fra eksklusive Bhutan. Vi lander i Delhi ved middagstider og har transport til vårt hotel. (F,M)

Dag 16 - 20. september Delhi-Norge

Frokost før avreise til flyplassen. Avreise med Finnair om formiddagen via Helsinki med ankomst Oslo Lufthavn om ettermiddagen. (F)

TURFAKTA

AVREISE: 5. september 2017

VARIGHET: 16 dager

PRIS: Kr 39.790,- per person

TURLEDER: Stein P. Aasheim

PRISEN INKLUDERER

 • Fly Oslo – Dehli tur/retur
 • Fly Dehli – Paro tur/retur
 • 6 netter på hotel i Bhutan
 • 7 netter i telt
 • 1 natt i Dehli
 • 14 frokoster, 13 lunsj, 14 middager
 • Lokalguide i Bhutan
 • Crew vandredagene
 • Visum Bhutan

TILLEGG

 • Drikkevarer
 • Visum til India
 • Tips til guider og crew

PÅMELDING

Kontakt ESCAPE for spørsmål og påmelding

Tlf: 24 14 94 00

E-post: post@escape.no

escape.no

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten - ca én gang i måneden.

Abonnér - spar over 60%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!