Anbefalte reisebøker

Om å reise i Burma/Myanmar, om fotturer på pilegrimstier i Italia – og en japansk general under norsk flagg.

Reiseskildring

Veien til Mandalay – en reise fra Burma til Myanmar

Kunnskapsrikt og lettlest om Burma
 • Forfatter: Kristoffer Rønneberg
 • UTGIVELSESÅR: 2015
 • FORLAG: Dreyer
 • SPRÅK: Norsk

I dag er det stuerent for turister, men får få år siden var Burma/Myanmar et ganske lukket land, boikottet av mange. Så sent som i 2011 skjedde forandringen: juntaen satte fri politiske fanger, pressesensuren ble mildere og boikotter ble opphevert.
Et vakkert land, et interessant land, men et land vi vet lite om. Nå ligger det for våre føtter, klart til å stille vår nysgjerrighet. Det har ikke vært lett å finne oppdatert kunnskap om Burma, men nå har journalisten Kristoffer Rønneberg skrevet en nyttig og innsiktsfull bok. En bok både for deg som skal til Burma og for deg som vil lære landet å kjenne fra en lenestol.
Boken sier mye om de store politiske trekkene i landets historie, men vel så interessant er forfatterens personlige registreringer innen hverdagskulturen, som hvordan bruke nasjonalplagget longyi.
En bok med mye humor og kunnskap – varmt anbefalt.

Pris 349,-
Reiseskildring

Francigena – I pilegrimsspor gjennom Italia

En kulturhistorisk fottur
 • Forfatter: Lise Foss
 • UTGIVELSESÅR: 2015
 • FORLAG: Dreyer
 • SPRÅK: Norsk

De fleste kjenner pilegrimsveien til Santiago de Compostela i Spania. Mindre kjent er pilegrimsveien i andre europeiske land. Lise Foss har gjennom mange bøker hjulpet oss på fotturer i Europa, vært vår fører. Denne gangen leder hun oss i pilegrimenes fotspor gjennom Italia, selv om ruten egentlig starter i Canterbury. Dette er en rute som islendingen Nikolaus Bergsønn gikk allerede i år 1150 og som nå er en av de europeiske kulturrutene, «nyrestaurert» for fotturister.
Lise Foss fører oss gjennom landskap som Piemonte og Toscana, gjennom byer som Aosta, Vercelli, Pavia, Piacenz og Lucca, før vi ender i Roma. Dit fører som kjent alle veier – og stier.
Fotografiene burde vært bedre, kartene er ikke mer enn akseptable, men teksten er både informativ og interessant. Og den inspirerer oss til å la nordlige fjelltrakter vente i år – for å velge Via Francigena.

Pris 299,-
Maritim

Mot til å seile – 101 råd til deg som vil kaste loss og dra

Det nødvendige, og ikke så mye mer
 • Forfatter: Dag Ahlgren
 • UTGIVELSESÅR: 2015
 • FORLAG: dagasforlag.no
 • SPRÅK: Norsk

Boken ser ganske «tørr» ut. Ingen fargebilder og kun med noen ganske få illustrasjoner. Mange sider har lite tekst så den blir «hengende» øverst på siden. Likevel: boken fungerer som en innføring i seilasens blå bølger. Den gir deg litt vind i seilene, for å si det på den måten. Ikke helt nok, men tilstrekkelig til å komme i gang, søke mer opplysninger der den er å hente. En inspirasjonskilde. Det er bra, men også litt synd, for den kunne ganske enkelt vært så mye mer. Men så tenker jeg, jeg tror i tråd med forfatterens intensjoner: gjør vi for mye ut av det? Utstyrer vi båtene våre med for mye stæsj og for mange hjelpemidler. Tar vi rett og slett fra oss selv det som burde være de essensielle: Den rene seilegleden? Side for side får jeg derfor sans for denne bokens litt gammeldagse, sobre enkelthet.

Pris 298,-
Historisk

Fra antikvariatet: Fra krigen Japan–Kina

Et interessant tidsdokument
 • Forfatter: Willy Rudolph
 • UTGIVELSESÅR: 1938
 • FORLAG: Filadelfiaforlaget
 • SPRÅK: Norsk

Antikvariatet er et eventyrland. Jeg må innrømme at bøker fra Filadelfiaforlaget har vært meg fremmed. Men se, i en hylle står det en bok om en konflikt jeg vet lite (les: ingen ting) om: Krigen mellom Japan og Kina – japansk trakassering av Kina og kineserne allerede fra tidlig i 1930-årene. Side for side pirrer boken min nysgjerrighet. For hvem kan stå for kapitler som "Japansk general under norsk flagg"?
Willy Rudolph var misjonær i Kina og opplevde sammen med sin familie en dramatisk tid der, med bombetokter fra japanske bombefly og henrettelser av lokale kinesere utført av japanske tropper.
Familien opplevde nok ikke denne krigen på sitt mest redselsfulle, men likevel som svært dramatisk. Som episoden da forskjellen mellom en katolsk og evangelisk misjonsstasjon kunne bety liv eller død; katolske misjonsstasjoner hadde nemlig rykte på seg for å skjule våpen.
Et interessant tidsdokument på 124 sider.

Pris 80,-
Reisedokumentar

På kjøret

 • Forfatter: Eskil Engdal
 • UTGIVELSESÅR: 2015
 • FORLAG: Vigmostad Bjørke
 • SPRÅK: Norsk

Jeg tar ikke for hardt i når jeg hevder at Eskil Engdal er en av våre aller beste når det gjelder reportasjer fra andre steder i verden. Tenker meg litt om og slår til: Den beste!
Vanligvis i Dagens Næringsliv, nå i bokform, med undertittelen «Reportasjer fra Rockefeller til Verdens Ende». Det kan høres lokalt ut, men er det ikke. Ikke er det rene reiseskildringer heller. Mer litterære tekster om steder, opplevelser – i verden. «Hertuginnen og håpeløsheten», om hertuginnen av Alba, er ren nytelse. Ellers: fantastiske historier. Og det er her Engdal har sin styrke, i tillegg til å være en glimrende stilist, han har sansen for den gode historie, den virkelig gode historie.
Marit Eikemos forord er godt skrevet, men er så forklarende at den virker som en nedtur. Når jeg leser en bok skal nysgjerrigheten, spenningen over teksten, bare være min og bare min.

Pris 349,-
Reiseskildring

Mitt Afrika – Opplevelser fra sykkelsete

 • Forfatter: Sigrid Mogård
 • UTGIVELSESÅR: 2015
 • FORLAG: Stetind forlag
 • SPRÅK: Norsk

Ni land, 11 800 km., fire måneder. På sykkel – Tour de Africa. De sykler gjennom ørken, i sterk motvind, med intens varme ogav og til med ekstrem luftfuktighet. Sykler blir stjålet, magen slår seg vrang, en av deltakerne får malaria og de blir plaget av ville hunder.
En av deltakerne er norsk – møt Sigrid Mogård. Hun har skrevet en bok om turen, rett på sak. Hun legger ikke skjul på vanskelighetene, her er det lite prat om heltedåd, men vi aner likevel en stor fysisk og psykisk prestasjon. Og mange opplevelser: møtet med arabiske kamelselgere i Sudan, steinkastende barn i Etiopia og vakre masaikvinner i Kenya. Hun svømmer med delfiner på Zanzibar og sykler med elefanter i Botswana. Som leser lider jeg når hun lider, og smiler når hun klarer et av delmålene sine. Underholdende og interessant lesning, eventuelle svakheter blir ubetydelige.

Pris 299,-
Reisebiografi

Hjalmar Dale – Den glemte eventyrer

 • Forfatter: Randulf Valle
 • UTGIVELSESÅR: 2015
 • FORLAG: Cappelen Damm,
 • SPRÅK: Norsk

Det ligger litt i tiden: våre største helter er på en måte litt «utbrukte», vi må litt ned i rekkene og finne enten nr.2–heltene eller de ukjente heltene. Og så oppdager vi at deres liv i virkelighetene ikke ligger noe tilbake i forhold til de «største».
Ja, jeg har lest mye pelsjegerlitteratur. Om harde liv der menn er menn … Men nei, jeg har ingen kjennskap til Hjalmar Dale. Om ham har RandulfValle skrevet en murstein av en bok, men motsetning til flere av denne type bøker er den ikke for lang. Legg så til at boken inneholder et usedvanlig rikt og interessant billedmateriale. Fra den gang og fra i dag. Og jeg fråtser i guttedagenes hellige navn: Store Slavesjø, caribou, Hudson Bay og Mackenzie River. Vi dyrket jo Helge Ingstad og Jack London. Litt annerledes, men nå altså Hjalmar Dale – og Randulf Valle.

Pris 399,-
antikvarisk reisebiografi

Fra antikvariatet: The White Monk of Timbuctoo

 • Forfatter: William Seabrook
 • UTGIVELSESÅR: 1934
 • FORLAG: Harcourt, Brace and Company
 • SPRÅK: Engelsk

Jeg har jo selv møtt dem, disse einstøingene som av en eller annen grunn har slått seg ned på et øde sted, langt utenfor folkeskikken. Som har forlatt et liv og funnet et annet.
The White Monk of Timbuctoo
. Jeg måtte jo ha den. Kjenner jo byen, men noen munk i dette muslimske området hadde jeg aldri hørt om. Ny viten for meg: at Sahara før og etter begynnelsen av forrige århundre var et eget bispedømme, at kristne og muslimer i Timbuktu levde i mer eller mindre harmoni. Mer fordi presten, franskmannen Père Dupuis-Yakouba var så samlende, mindre fordi han forandret livet, gikk ut av kirken og på den måten ble splittende – mest innenfor den franske kolonimakten.
En oppsiktsvekkende og interessant bok, ikke minst med våre dagers konflikter i dette området for øye.

Pris 240,-
Guide

Berlin

 • Forfatter: Erle Marie Sørheim
 • UTGIVELSESÅR: 2015
 • FORLAG: Kagge
 • SPRÅK: Norsk

Det er lett å tenke «nok en guidebok om Berlin» hadde det ikke vært for at forlaget allerede har gitt ut så mange gode guidebøker i serien 100 unike opplevelser, bygget over et godt konsept.
Erle Marie Sørheim er åpenbart en solid kjenner av Berlin, og hun har fått med seg andre som også har et høyt kunnskapsnivå om byen. Boken gir seg ikke ut for å inneholde alt, er mer et skjønnsomt utvalg av spesielle ting som kjennere av byen setter ekstra stor pris på. Her er det riktig nok en del solide gjentakelser (også nye synsvinkler om det gamle), men også mye nytt, slik det lett blir i en by som Berlin, Europas kreative hovedstad. En selvfølgelig følgesvenn til den tyske hovedstaden,og en solid informasjonskilde når man skal velge blant byens mange attraksjoner. Da kan det ikke gå galt.

Pris 349,-
Fotografi

Fotografér!

Her er en kort intro om boka!
 • Forfatter: Torkil Færø og Tone Elin Solholm
 • UTGIVELSESÅR: 2015
 • FORLAG: Kairos Workshop in a book
 • SPRÅK: Norsk

Det har aldri vært tatt så mange bilder som nå. Knips, knips, se her, se her – glemt, glemt. Instant foto blir ofte som instant kaffe – noe søl. Det skal ikke så mye til for å ta bedre bilder, og å ta fotograferingen tilbake, dyrke kvaliteten. Da føler du mer for bildene, ser på dem oftere, føler mer stolthet. Mange fotobøker legger stor vekt på riktig valg og bruk av utstyr, ofte litt for mye. Slik er denne boken annerledes. Boken til Færø/Solholm sikter seg inn på selve bildet, hvordan du ved å kunne noen få tekniske regler kan forbedre bildene dine. Og med enkle, praktiske oppgaver. Litt kunnskap, litt tanke = bedre bilder. Ikke for mye tekst og teori, bare nok. Verre er det ikke. Og så gøy det blir å fotografere!

Pris 298,- Gå til butikk
Reiseskildring

Marokkanske folkeeventyr

 • Forfatter: Thor Arne Hauer (oversetter) og Marie Louise Tank (red).
 • UTGIVELSESÅR: 2015
 • FORLAG: L.S.P.
 • SPRÅK: Norsk

Marrakech i Marokko er et viktig reisemål for mange nordmenn. På plassen Djemaa el Fnaa kan vi av og til se folk som tilsynelatende umotivert står i ring rundt en mann. Han som står i midten forteller historier, publikum ler og gråter. Fascinerende også for oss som besøkere, selv om vi ikke skjønner språket. Thor Arne Hauer og Marie Louise Tank har møtt en av de mest kjente historiefortellerne, fått ham til å fortelle fortellingene inn på bånd. Hauer har deretter oversatt historiene fra marokkansk til norsk.
Boken har 12 gode historier som kan leses uavhengig av hverandre. Selv synes jeg du skal begynne med historien «Kvinnelist». I dag er historiefortellerne på Djemaa el Fnaa på vei bort, og historiene med dem. Men altså ikke helt, det har Hauer og Tank sørget for. En ikke ubetydelig kulturhistorisk bragd.

Pris 298,-
Reiseskildring

Fra antikvariatet: Abd-el-Kader – en roman fra marokkanske fjell

 • Forfatter: John Knitte
 • UTGIVELSESÅR: 1935
 • FORLAG: P. F. Steensballes Eft., 1935
 • SPRÅK: Norsk

En bok som nesten har alt: Den har et snev av skikkelig gammeldags ukebladromantikk, den er ikke helt uten rasisme, men den er også åpenbart skrevet av en forfatter som har solid kunnskap om både marokkansk historie og landets landskap.Det er særlig dette som gjør boken leseverdig. Boken handler om en fransk general og hans datter som blir kidnappet av en marokkansk gruppe som kjemper for landets uavhengighet. Merkelige familieforhold, dramatiske bakholdsangrep og mye fortrengt, umulig kjærlighet. Drivende godt fortalt.

John Knittel var sveitser, men skrev bøkene sine på engelsk. En bestselgerforfatter før annen verdenskrig. Da ble han medlem av Europäische Schriftsteller-Vereinigung (stiftet av Joseph Goebbels!), mens datteren hans var med i den tyske motstandsbevegelsen Weiße Rose. Boken er oversatt av den norske forfatteren Ronald Fangen.

Pris 120,-
Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Motta inspirerende innhold om reiser i hele verden, ca én gang i måneden.

Abonnér - spar over 60%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!