Menu Meny
Guide til Tibet, Jyekundo (Yushu)

Guide til Tibet, Jyekundo (Yushu)

Fakta
 • Tilhører: Kina
 • Hovedstad: Lhasa
 • Antall innbyggere: 2.500.000
 • Styresett: Aautonom region Tibet, kontrollert av Folkerepublikken Kina
 • Religion: Buddhisme
 • Språk: Kham-tibetansk. Vær oppmerksom på at det tibetanske språket består av mange regionale dialekter med store forskjeller. For eksempel vil dialekten som prates i Lhasa være vanskelig å forstå i Jyekundo. Mandarin forstås og prates i begrenset omfang.
 • Valuta: Kinesisk yuan (CNY) / renminbi (RMB). 100 CNY / RMB = 95 NOK. Vær oppmerksom på at det på skrivende tidspunkt ikke fins muligheter for å veksle valuta i Jyekundo eller nærliggende landsbyer. På strekningen Xining–Jyekundo–Chengdu er det med andre ord kun kontanter som gjelder.
 • Beste tid å reise: Med en beliggenhet på 3700 moh. er sommerhalvåret beste tidspunkt for en reise hit. Mai til september skulle normalt sett gå greit. Vinteren kan være isende kald og med fare for at veiene blokkeres av snø. Hestefestivalen i slutten av juli er høysesong for turisme i Jyekundo.
 • Tidsforskjell: GMT +8 timer
 • Landnummer: Kina +86
 • Visum: Det kreves en egen innreisetillatelse (Tibet Entry Permit) for reiser til Tibet Autonomous Region.
 • Norsk ambassade: Sjekk ut UDs landsider.no for oppdatert info om sikkerhet, visum etc.
 • Turistinformasjon: www.thelandofsnows.com/tag/jyekundo/

Jyekundo, som også omtales med navnene Gyegu og Yushu, ligger i den sørlige delen av Qinghai-provinsen, på grensen mot Tibet og Sichuan, i det som historisk er kjent som den tibetanske regionen Kham. Opprinnelig en av de viktigste handelsbyene i det østlige Tibet. 97 % av befolkningen er tibetansk, og området er rikt på buddhistiske klostre og helligdommer. Et enormt jordskjelv i 2009 ødela 90% av bygningene i Jyekundo - denne artikkelen er skrevet rett før katastrofen - fakta her må tas med en viss skepsis.

Reisen dit

Buss eller bil er eneste måte å komme seg til Jyekundo på. Nærmeste store byer er Xining, ca. 20 timer unna med buss, og Chengdu, minst 30 timer med buss. Reisen mellom Jyekundo og Chengdu på «Sichuan-Tibet Highway» kan med fordel deles opp i kortere etapper. Både Xining og Chengdu har gode og rimelige tog- og flyforbindelser med Beijing. Ingen direktefly fra Oslo til Beijing, men SAS flyr via København. Turarrangører som har Tibet på programmet: Kinareiser

Reise rundt

Byen er liten, og det er ingen problemer å ta seg rundt til fots, men forbered deg på tung pust i oppoverbakkene, og styr unna løshundene! Minibusser kan chartres for utflukter ut av byen for å besøke noen av templene og klostrene i området.

Overnatting

Waimao Binguan et par minutter fra busstasjonen tilbyr enkle dobbeltrom fra ca. 60 NOK. Labu Monastery Hotel holder litt høyere standard. Dobbeltrom med bad for ca. 150 NOK. Yushu Binguan går for å være byens beste hotell og har engelsktalende betjening. Billigste rom fra ca. 200 NOK.

Mat

I hovedgaten Shengli Lu ligger spisestedene tett i tett. Tilbud og pris er stort sett det samme på samtlige steder. Godt og latterlig billig! For et litt større utvalg på menyen og litt høyere prisnivå, prøv Snowlands Namtso Restaurant.

Beste tid å reise

Med en beliggenhet på 3700 moh. er sommerhalvåret beste tidspunkt for en reise hit. Mai til september skulle normalt sett gå greit. Vinteren kan være isende kald og med fare for at veiene blokkeres av snø. Hestefestivalen i slutten av juli er høysesong for turisme i Jyekundo.

Språk

Kham-tibetansk. Vær oppmerksom på at det tibetanske språket består av mange regionale dialekter med store forskjeller. For eksempel vil dialekten som prates i Lhasa være vanskelig å forstå i Jyekundo. Mandarin forstås og prates i begrenset omfang.

Tips

Ha god tid til rådighet før du legger ut på en reise til Jyekundo. Over 2500 meter over havet kan høydesyke være et alvorlig problem, og langsom oppstigning anbefales på det sterkeste. Sørg for høyt væskeinntak og unngå om mulig alkohol og sigaretter. Det er nok av interessante steder både i Qinghai og Sichuan som passer utmerket til akklimatisering før man begir seg ut på fjellpass i 5000-metersklassen.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten - ca én gang i måneden.

Abonnér - spar over 60%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!