Afrika

Søk i reiseekspertens svar

Søk i spørsmål og svar fra reiseeksperten ved å bruke dette søkefeltet

Søk etter i

Safari Afrika

Hei. Vi er et par som ønsker å prøve safari kombinert med 1 uke strandferie.
Hvilken tid på året vil du anbefale?
Mvh
Eva Pedersen

Zanzibar har to regnperioder, en lang og kort. Vanligvis (jeg skriver vanligvis, for klimaet er ikke lenger så stabilt som det var for ganske få år siden) vil tiden juni til midten av oktober være den beste tiden (den tørreste) på Zanzibar. Det er ikke noe problem å få det til å passe med en flott safaritur, for eksempel til Serengeti.
Du finner mye om safaridelen på www.expertafrica.com.

Safari

Etter flere reiser i Asia på egen hånd, er det på tide med Afrika, ett for meg ukjent reisemål.
Ønsker å oppleve dyrekivet og kulturen, gjerne også den afrikanske musikken.
Hvor bør jeg reise, og tidspunkt på året? Bruker gjerne 3-4 uker.

Tanzania og Kenya er landene du bør besøke, gjerne i kombinasjon med en av øyene en eller strand på fastlandet. Best reisetid er jan-mars og juli-oktober Vil du se de store migrasjonene (gnu, sebra) mellom de to landene må du reise i tiden juli-oktober.

Ramadan og Zanzibar

Hei. Vi planlegger sommerferie (to uker i august) på Zanzibar og lurer på om butikker, restauranter o.l er stengt på dagtid pga Ramadan. Kan dere i så tilfelle anbefale et tilsvarende alternativ for 2 voksne og en gutt på 13? På forhånd takk.

Det er ikke noe problem å reise til Zanzibar under ramadan. Men: I Stone Town kan det være begrensede åpningstider om dagen, så det kan være lurt å kjøpe ting dere trenger – vann etc. kvelden før. Om kvelden er alt åpent som vanlig.Seychellene kan være et godt alternativ.

Med barn i Egypt

Jeg skal reise sammen med mine 2 gutter på 8 og 11 år til Egypt. Vi har bestilt t/r-billetter til Kairo. Foreløpig plan er Kairo-Luxor-Hurghada-Kairo. Har du forslag til gode, rimelige og barnevennlige hotell? I Hurghada ønsker de seg et hotell med vannpark på området.

Takk!
Anne Rita

I Kairo foreslår jeg Pension Roma, fin beliggenhet og et godt hotell til en rimelig pris. www.pensionroma.com.eg. (pass på å få med deg eg til slutt).

I Hurghada: Steigenberger Al Dau Club har både bra basseng og ligger ved stranden, men vannpark har den ikke. Jungle Aqua Park Hotel anbefales av en familie jeg har snakket med og som har barn alder med dine. men det ligger ca 15 km. utenfor Hurgada sentrum.
Pris: Under de rådende forholdene kan du få særdeles gode priser nå, ikke minst via et av bookingselskapene.

Bading og safari i Øst-Afrika

Hei
Er en familie med 3 barn (9,12 og 14)som ønsker å dra på safari julen 2012. Ønsker å være borte i tre uker. Ønsker å orne reisen selv og ikke kjøre pakkereise. Det jeg lurer på er hvilket flyselskap som det kan lønne seg og sjekke ut, er det lett å ordne seg safariturer selv der nede? Trenger man å dra på lange safariturer for å få sett mange dyr? Hvordan er evt Tanzania kombinert med Zanzibar? Hvilken plass er best i forhold til safari på denne tiden? Hvilket alternativ er det rimeligste? Håper du kan hjelpe.

Mvh
Merete

Det er så mange selskaper dere kan prøve, gå på www.skyscanner.no så vi de vurdere flere pristilbud. Se ikke blindt på  pris, flytid er også viktig. Kombinasjonen safari/Zanzibar er «melkerute» og det er en fin løsning. Serengeti National Park + Ngorongoro er alltid et godt kort.

Det er slik når det gjelder reise at dere får stort sett det dere betaler for. Det gjelder også safari, så det å velge det billigste … det hadde ikke jeg gått for. Det betyr i praksis mange i minibussen, korte turer i nasjonalparken, dårligere mat osv.

Dere bør ha en en lokal turoperatør når dere skal ut i en av nasjonalparkene. Prøv www.tanzania-adventure.com.

Hotell i Kairo

Hei. Vi er en gjeng damer i litt forskjellig alder som skal til Kairo i februar 2011. Har dere tips om et enkelt, men komfortabelt hotell i sentrum, gjerne i nærheten av basaren? Vi trenger absolutt ikke noe luksus, men noen av oss har ikke rygger til å bo på helt enkle backpacker steder med nesdslitte senger…

Takk for hjelpen
Mvh Merete Aanes

Litt i forskjellige prisklasser:

Talisman Hotel de Charme. Vakkert, med sterke farger og deilige rom. God frokost. Et dobbeltrom koster 122 dollar per natt. Adressen er: 39 Sharia Talaat Harb, Downtown. www.talisman-hotel.com. Skikkelig boutiquehotell. Jeg tror dette er hotellet for dere!

Pension Roma. Enkelt, med hjemme-hos-frokost. Frokosten er det ikke så mye å rope hurra for, men rommene koster ikke mer enn et par hundrelapper per person. Adresse: 169 Sharia Mohammad Sharif, tlf. 3911088. Www.pensionroma.com.eg. God beliggenhet, trivelig hotell, men så lekkert er det ikke.

Cairo Mariott. Luksushotell med populær hagekafé, pool og flere restauranter. Et dobbeltrom ca. 195 dollar per natt. Adresse: Sharia Saray al-Gezira. www.mariott.com/caieg

.

Helge Baardseth

Marokko

Hei!

Jeg snublet over en artikkel om Marokko. Og jeg vil dra dit! men vet ikke helt hva man burde oppleve av landet og ikke minst kulturen der.

Jeg er mottakelig for forslag om byer, hoteller og andre atraksjoner. Vil reise alene, men tenker så klart på sikkerhet og. Har mulighet å reise dit i sep. okt. for noen dager.

Takk så mye på forhånd!

Et ganske omfattende spørsmål.
Men bare for noen dager?Marrakech og Essaouira.
Først: Det er ikke noe problem å reise alene som jente i Marokko, men det innebærer at du setter deg litt inn i kulturen der, i første omgang «mannekulturen»: En liten gardinring på ringfingeren gjør reisen lettere, og så skal du unngå øyekontakt med menn:) Vennlig avvisende er et godt utgangspunkt. Dessuten, det er mange som reiser rundt i Marokko så du finner alltid reisefølge for kortere eller lengre tid. Det kan være greit også når det gjelder å dele på rom/taxi/utflukter.
Marokko er et fantastisk interessant land ­ har på en måte alt: fjell, ørken, vakre strender og interessante byer.
Norwegian har direkterute fra Oslo til Marrakech (og fra begynnelsen av november også til Agadir) Jo tidligere du bestiller billetten desto billigere blir den. Det går tog eller buss mellom alle de viktigste knutepunktene. Reis langsomt og velg det dyreste bussalternativet, det er fremdeles billig.
Steder du bør oppleve? Marrakech, Atlasfjellene (snø om vinteren, vil du gå fottur må du lengre sør, til Anti-Atlas), Vallee du Drâ (sør for Ouerzazate), ned til Zagora der du møter ørkenen. Og så ville jeg slappet av noen dager i Essaouira (bare et par timer med buss fra Marrakech).

Marokko

Når er beste reiseperiode til Marokko/Agadir? har hørt det kan være ganske kjølig og en del vind om vinteren. Kan du anbefale noen bra og billige steder å bo i Essaouira?

Værforholdene er meget varierte i Marokko om vinteren. Marrakech, for eksempel, kan være ganske sur, særlig når vindene faller ned fra de høye fjellene rundt byen. Agadir ligger så langt sør at du er rimelig sikker på godt vær. Essaouira: Der kan det være litt kjølig om natten, men stort sett fint klart vær om dagen.
Dette er regelen, men som vi vet er det ingen ting som er noen regel når det gjelder klima lenger.
Vind kan det være mye av langs kysten. Essaouira er byn med den evige vind.
Det er en av grunnene til at byen og kysten sørover er favorittsted for mange windsurfere og kitere. Verdensmesterskapet i windsurfing ble avholdt her for noen år siden, nettopp for de stabile vindforholdene.
Billig i Essaouira: Jeg synes Hotel Sahara i Av. Okba ben Nafi er helt greit. Fin beliggenhet (like ved klokketårnet). Ca. 100 kroner natten. Og blir det for pimitivt og du vil flotte deg litt ligger villa Maroc på den andre siden av bymuren. Der koster det rundt 600 kroner natten, men det har da også en meget god standard. Hotel Beau Rivage på Place Prince Moulayel
Hassan er også et helt utmerket sted. Rundt 250 kroner døgnet. For å si det slik: Det er det hotellet jeg skal bo på i morgen!
Bussen fra Marrakech til Essaouira tar rundt to timer. Helst kortere, forresten, for de er kommet langt med den nye motorveien.

Cruise på Nilen - Khartoum

Hei Helge! I forbindelse med min 50-årsdag har jeg lyst til å feire meg selv med pyramider og Nilcruise. Så tilfeldigvis et tv-program igår ( Nrk 2) rundt dette tema. Programlederen tok tog til Luxor og båt derfra til Ashwan (fordi båt fra Kairo til Ashwan tok for lang tid?) Jeg elsker tog, men bør jeg heller ta båt hele veien? – fra Ashwan skulle hun videre til Khartoum, nå ble jeg tent på å gjøre det samme, men den delen av programmet får jeg desverre ikke sett – mitt spørsmål er: Hvordan best reise fra Ashwan til Khartoum, og er det verdt turen? Hva bør få meg av severdigheter i Khartoum? Vet du om et greit hotell? Jeg reiser event. alene – vil det gå greit for en dame på min alder? Hvor lang tid burde jeg beregne? Jeg avslutter event. turen med litt sol og strand – men hvor – hva ville DU gjort?
Hilsen Tone

Hei,

Jeg synes ikke du skal ta båt hele veien fra Kairo, den nederste delen er ganske bred og kjedelig. Så jeg ville startet båtturen i Luxor ­ eller gjort den omvendt og reist nedstrøms fra Aswan.
Det går en ferge i uken (hver mandag) fra Aswan til Wadi Halfa. Den er i seg selv en opplevelse, særlig med togturen sørover til Khartoum. Men: Det siste jeg hørte var at toget ikke går ikke lenger, så da mener jeg faktisk at det ikke er verdt turen å dra helt til Khartoum, som ikke er (bortsett fra en del ny arkitektur) særlig interessant.
Av de egyptiske badestrendene? Dahab på østkysten av Sinai er jo det mest spennende stedet (med minst turister), fint for dykking. Men: Strendene her her ganske brådype, og sandstrender er det lite av. Da blir det Sharm el- Sheik. Mye folk, men jeg synes faktisk dette er et helt greit sted.
Og alderen din er ikke noe problem, jeg reiser rundt på måfå, og jeg er 66 :).

Marrakech

Hei!
Da har jeg spontan-bestilt en tidagers tur til Marokko i Desember. Vil gjerne se Marrakech, Essaouira og fjell. Har du gode tips til hvordan utnytte ti dager best mulig, samt et ok og billig bo-alternativ i Marrakech?

I Marrakech er det greit å bo på Riad Omar, www.riadomar.com (når du ankommer Marrakech lørdag kveld ber du om å bli kjørt til Hotel Tazi, da ligger Riad Omar rett oppe i gågaten).
Det kan bli mye snø i Atlasfjellene i desember, så de egner seg ikke for fotturer på den tiden av året (men det er fine skimuligheter!). Anti-Atlasfjellene lenger sør, derimot: Der er det fint å gå på den tiden, med et meget behagelig terreng. Ta buss fra Agadir sørover i Tiznit og videre til Tafraout. Buss Marraekch, Essaouira til Agadir er ingen stor sak lenger for veien er blitt kjemnpefine. Men. Husk å reise med Supratours busser og kjøp helst billetten en dag eller to på forhånd.
I Essaouira er det greit å bo på enten Hotel Atlas (meget enkelt) eller Hotel Bellevue.

Cape Town

Hei

Er en jente;) på 38, som planlegger å dra 14 dager til cape town i mars.
Er dette trygt for en som reiser alene?

mvh Eva

Jeg tror ikke helt du skal gå for myten: Sør-Afrika = vold. Riktignok kommer Sør-Afrika høyt opp på statistikken over kriminalitet, men det er først og fremst spesielle byer (Durban har «gått forbi» Johannesburg!) og områder det gjelder.
Cape Town regnes for ganske trygt, vel og merke om du tar de vanlige forhåndsregler og de er ikke særlig annerledes enn i en hvilken som helst storby over hele verden.
Så svaret er: Ja, Cape Town er en rimelig sikker by for deg som reiser alene.

safari/badeferie østafrika

Hei vi er 2 voksne og 2 barn (9 og 12) som vil til østafrika (Tanzania? Kenya?) på safari og badeferie etterpå (Zanzibar?). Totalt 14 dager. Vi er litt fleksible på tidspunktet (men det blir i 2012!) Når på året er det best å reise? og bør man kjøpe en ferdig pakke her fra Norge eller kan/bør man sy sammen ferien selv? Hvis man ordner alt herfa, hvem vil dere anbefale?

Best tid på året bestemmes av hva dere skal gjøre. Skal dere på Kilmanjaro vil ejg anbefale juni(slutten)/juli/august (da er det også best å se den store miragsjonen med gnuer etc), men siden dere har med barn regner jeg med at det blir safari + badeferie. Serengeti + zanzibar er flott fra november til slutten av mars. Det faller kanskje litt regn i denne tiden, men det er bare forfriskende. Det går til og med an å reise i den lengste regntiden, april til juni. Som du skjønner er Øst-Afrika mer eller mindre et hele-året-reisemål.Når dere skal være såpass kort tid synes jeg det er mest fornuftig å kjøpe en ferdig pakke her hjemme, det blir fo rmye mas ellers. Jeg anbfaler gjerne følgende:

www.safari.as
www.dittafrika.no
www.magellan.no
www.jambotours.no

Regntid Zanzibar

Hei !
Regntid – betyr det at det bøtter ned i dagevis eller er det store tidsavgrensede regnskyll ? Driks til hotellansatte – hva er vanlig ?
Har lyst til tenkeferie på Pongwe, må ha fred og ro.
Mvh Hanne

Hei, Du finner mye om klima på følgende sider:

www.wordtravels.com/Cities/Tanzania/Zanzibar/Climate

Regnet er ofte kort og heftig på Zanzibar og det faller gjerne på ettermiddagen.
Tips er avhengig av hvor mye du har å gjøre med de ansatte og standarden på hotellet. På Pongwe Beach Hotel ville jeg lagt igjen 20 USD for en uke.

Marokkansk festival og tunisisk by

Vet du når Gnawafestivalen holdes og hvordan klimaet er på høsten?
Lurer også på om du ka anbefale et hotell i Sidi Bou Said?

Gnaouafestivalen holdes i 24-27 juni, i Essaouira. Da er det toppsesong (blant annet en morde med windsurfere og kitere i byen, så jeg vil anbefale at du ordner hotell på forhånd. Villa Maroc, www-villa-maroc.com, ligger i den høyere prisklassen ­ jeg liker det svært godt, men Hotel Sahra er enkelt og rimelig.
Sidi bou Said er kunstnerbyen i Tunisia, ikke så langt fra hovedstaden Tunis, eller Kartago, for den saks skyld. (Tunis er en undervurdert by, spør du meg).
Sidi Bou Said har en havn, men selve landsbyen ligger høyt og fritt til, den hvite by. Et hotell jeg kan anbefale er Hotel Bou Fares, www.hotelboufares.com

Zanzibar

Vi er et voksent par som har lyst til å reise på en 14 dager tur til Zanzibar i høst. Hvordan reiser man billigst mulig, hvordan er det å ordne hotell der nede? Lønner det seg å bestille på forhånd? Forslag til steder det er verdt å besøke?

Når det gjelder pris er det bare å «shoppe». Et av verktøyene du kan bruke er nettsiden www.skyscanner.no. Når du legger inn riktige datoer så vil de finne de beste prisene. KLM er ganske sterke på Afrika så jeg ville prøvd der også, www.klm.com
Dette er Zanzibar:
­ Strendene ­ den vakreste er kanskje i Paje på Vestkysten.
­ Dhowene ­ de arabiske seilfartøyene
­ Smugene i Stone Town
­ og så my du ikke glemme at Zanzibar er selve Krydderøya.
Hvor du skal bo hen er en smaksak, men Nungwi i nord er et populært feriested.
Hoteller i alle prisklasser finner du på www.zanzibar.net. Der finner du også mange andre opplysninger om øya.

Med småbarn til Sør Afrika

Vi lurer på å dra til Sør Afrika i midten av juli og i to uker. Vi har bl.a to barn på 2 år og ei på 4 måneder. Er det trygt i forhold til sykdommer osv ? Anbefaler du oss å dra dit ? vi skal også ha med 3 større barn på 11,13 og 15 år.

Det kommer litt an på hva dere vil. Jeg mener: flott reisemål, feil tid. Et eksempel: I Cape Town er det i juli mellom 17 grader (om dagen) og 8 grader (om natten). Med andre ord er det sørafrikansk vinter ­ og ganske guffent. På den annen side: Det er betydelig mindre turister og prisene er lave (rett skal være rett, det er varmere jo lenger nord/nordøst, mot det Indiske hav, du kommer). Fordel: færre på safariturene.
Når det gjelder sykdommer synes jeg ikke det er noen grunn til å la være å reise til Sør-Afrika.
De yngste blir med dit foreldrene vil, men for å være helt ærlig tror jeg det blir liten nedtur for de eldste så lenge det er for kaldt til lå bade. De vil nok heller foretrekke et land i Europa, gjerne ved Middelhavet på den tiden av året.

Kilimanjaro

Jeg har lyst til å bestige Kilimanjaro i februrar. Så jeg lurte på om dere visste om noen arrangører man kan kontakte der nede for arrangering av tur? Og evt priser på dette? Tenker å bestille fly og bestigningen hver for seg, da jeg ser for meg at de fleste aktører tar et stivt honorar ved bestilling av full pakke, altså fly t/r og selve bestigningen.

Jeg synes du skal ta kontakt med www.kilimanjaroexpedition.com.

Du kan også skrive direkte til tunzoander(alfakrøll)yahoo.com og be ham om en pris. Husk bare at mange av de billigste kan ha mangler som arrangør: bærerne har dårlig utstyr, maten er dårlig, manglende kompetanse etc. Men Tunzo er OK.

Afrika-safari

Hei. Vi er to jenter som skal til Afrika i februar. Vi skal være der i 14 dager. Vi vil gjerne ha noen tips om hvor vi bør reise.

Der må se litt på hva dere kan få av billetter, men valget blir ofte mellom Sør-Afrika og Øst-Afrika. Sør_Afrika: Cape Town med Table Mountain, selene på Seal Island, safari på Sanbona Wildlife Reserve – eventuelt Krugerparken som jo er mye større og gir mer safarifølelse – og de søte pingvinene på  Boulders Beach, fangeøya, Robben Island, den botaniske hagen og Bo-Kaap, den muslimske delen av byen. Og så synes jeg dere skal dra ut i Stellenbosch, med hvitkalkede boerhus og deilig vin.
Øst-Afrika: Kenya med safari og med badeferie på øya Lamu (oj, nå fikk jeg lyst til å reise tilbake dit!) eller Tanzania med safari i Serengeti eller i Ngorogorokrateret og badeferie enten på Zanzibar eller Mafia (!) Island National Marine Park sør for Zanzibar.

Sør-Afrika

Hei!
Jeg og kjæresten planlegger en 3 ukers reise til Sør-Afrika i desember. Vi har allerede ordnet med safari i Kruger, og forsøker å finne ut ang Drakenbergsfjellene og hvor det er best å dra. Har du noen tips i den forbindelse, takker og bukker vi. Det jeg ville spørre deg om, er om du har noen erfaring med ST.Lucia. Vi forsøker å finne et billig og bra sted å bo, men det meste er i en prisklasse over vår lommebok. Er det andre steder langs vestkysten vi burde vurdert, hvis vi vil kombinere strandliv med en utflukter?

Her har jeg et forslag, www.ingwenyalodge.co.za, og der har de rom/hytter fra 400 kroner natten. Men: Pris er meget varierende, avhengig av når dere skal reise dit – den ligger jo midt i et Unesco Heritageområde.
Ang. Drakenberg Montains så er det seksdagersturen kalt Traversen som er mest attraktiv. Kikk på www.firecloudadventures.com/hiking_sa_draktraverse.html, der har dere mye å hente selv om dere ikke bruker selskapet som har laget siden.

Tur til Afrika

Hei.
Jeg planlegger en tur rundt afrikas kyst, som begynner f.eks i Marokko, for så å jobbe meg rundt hele kysten (evt utenom Somalia – som jeg har fått frarådet å reise gjennom)til Egypt f.eks. Jeg vil veldig gjerne innom Kapp Verde og Madagaskar. Har begynt å spare og tenker å reise om ca. et år, men lurte litt på det med tog. Finner ikke ut så mye ang tog rundt kysten. Tror du det ville gå greit å bare «hoppe på» tog fra land til land ettersom jeg ikke er helt sikker på hvor lenge jeg vil bli i hvert land, og om det går tog gjennom alle/de fleste landene rundt kysten? ( hele turen antar jeg vil ta 2 mnd + -) – jeg er en jente på 20 år, reiser med en eller to veninner. Tar imot alt jeg kan få av råd:)

Det er nok ikke så lett å «hoppe på» tog fra land til land – det er sparsomt med tog i Afrika. Og det er helt riktig, de som er går ikke langs kysten, men fra kysten og inn i landet.
Du finner alle aktuelle togruter i Afrika ved  å søke på land via den fantastiske tognettsiden www.seat61.com.
Jeg synes du skal starte planleggingen med Lonely Planets Africa-bok, for der står det alt om grensepasseringer etc. og så bruker du Utenriksdepartmentets www.landsider.no for å finne fram til visumbestemmelsene som gjelder for nordmenn i hvet enkelt land.
Du vil kanskje komme til at det er flere land enn Somalia du bør unngå: Kongo er ikke så lett, Eritrea kan være komplisert og det samme gjelder Zimbabwe. Ekvatorial-Guinea? Skygg unna!
Kom gjerne tilbake når du har lagt opp en rute og har konkrete spørsmål. NB! Båt kan være et alternativ til tog mellom land langs kysten av Afrika.

Med barn til Tanzania

Vi skal reise 2 mnd i juni/juli/august med ungene og hadde i første omgang tenkt Sør-Afrika, men det blir litt for «kaldt». Nå har vi sett på Tanzania og leie et hus i nærheten av Dar-es-Salam. Vi har tre unger på 6, 3 og 1 år, Synes kanskje de er litt for små for alle vaksinene og malariaprofylakse.

Tre små unger til Tanzania, er det for «meget»?

Mauritius er neste valget, vil det være bedre?

Hei,

Tanzania er et godt valg, men jeg synes at vitsen ved å bo her må være at ungene har glede av å bli med å safari. for 6-åringen er det sikkert morsomt å se en løve, men de andre barna vil ikke ha noe forhold til det. Derfor ville jeg valgt mauritius for en slik type tur. Det er malariafritt, meget hyggelig, og så ville kanskje vekset mellom et par steder på øya for å få litt forandring i løpet av de to månedene, med området nord for Grand Bay som en «base camp»

Mauritius er nok ikke så spennende som Tanzania, men alderen på barna tatt i betraktning: Mauritius er spennende nok, meget vakkert og er også et trygt og godt sted å være.

Se www.mauritiustouroperators.com/bungalow.ph, men la deg ikke skremme om prisene før dere har fått et tilbud for leie over lengre tid.

Mauritius i juli

Vi vurderer ferie på Mauritius i juli, men har hørt at det kan være kaldt. Er det tilfelle at det er for kaldt til å bade i juli? Vi har med oss de to barna våre på 2 og 5 år.

Badetemperaturen på Mauritius i juli er på 24,2 grader. Det holder selv for meg :) Dagtemperaturen er på mellom 20 og 26 grader, så dere behøver ikke ha
med dere genser. Men: det kan regne, og forskjell på vær kan oppstå over ganske små områder. Få ikke panikk om det kommer en byge eller to, det varer ikke så lenge. Av og til høy luftfuktighet.

Afrikas vestkyst

Heisann! Jeg har lyst å sette meg på en båt i Spania og reise til jeg kommer til Cape Town, nedover vestkysten av Afrika. Har tidligere vært på overland-tur gjennom Sør-Afrika, Zimbabwe, Zambia, Malawi, Tanzania og Kenya, men lurer veldig på hvordan vestkysten blir i forhold. Da tenker jeg spesielt på visum og innreiseforhold. I Afrika-boken til LP står det at visum bør ordnes på forhånd, men min erfaring fra de landene jeg allerede har vært i er at det går fint å fikse det på grensen. Er dette tilfellet for «oss nordmenn» nedover vestkysten også? Også, pengemessig, hvordan i all verden skal jeg kunne ta med meg nok dollar til å rekke fra nord til sør?

Reisesjekker slår meg som veldig gammeldags, mens minibanken jo kun gir ut lokal valuta. Dette var et stort problem til og med på den korte turen jeg var på sist. Takk for hjelpa!

Dette kommer litt an på hvordan du reiser. Er det slik at du skal «mønstre» på som work-away på en båt som går i linje nedover Vest-Afrikakysten er det ikke noe problem, da vil agentene ordne med visum. Skal du derimot være med på en fraktbåt som passasjer er det mer komplisert, for mange land har det slik at visum fikses når du kommer, vel og merke om du ankommer med fly. over land, eller «over hav» blir det straks litt vanskeligere. Så jeg vil nok anbefale deg å gå inn på Uds nettsider og se innreisebestemmelsene for hvert enkelt land du skal til. Der står jo også hvert enkelt lands ambassader, og der vil du få flere opplysninger.
Reisesjekker holder stand i mange land og de alltid gode å ha som en reserve. I enkelte land kan du få valuta i dollar på visakortet ditt, dersom du ber om det, ellers må du gjøre som folk flest, bruke den lokale valutaen.
Et lite råd: Hold deg unna Nigeria! Jeg har gått i land i havnen der, riktignok for en del år siden, det var særdeles vanskelig ­ og kostbart …

Marrakesh i påsken

Flyr t/r Marrakesh i påsken, og lurer på å ta en tur ut i ørkenen. Er det en operatør du vil anbefale? Tror vi går for en natt under stjernehimmelen, gjerne litt kamelriding, ellers 4 wheel drive.

Du behøver strengt tatt ikke ordne noen operatør på forhånd. Flyr du til Marrakech tar du bussen videre til Ouerzazate, deretter buss videre sørover,
ned den flotte Vallee du Drâ til Zagora. Der tar du kontakt med en turoperatør enten for en 4WD eller en kameltur. Ønsker du litt mer «kontroll» på forhånd kan du se nettsidene: www.hostelsclub.com/act-en-392.html eller www.transport-tifinagh.com/tour-operator/excursions-in-morocco/zagora/

Bil i Vest-Afrika

Hei!

Vi lurte på om du vet hvordan det er med vraking av bil i Afrika (Marokko).
Vi har hørt at det byråkratiske systemet i landet kan by på vanskeligheter i forhold til dette, og dersom vi skal selge eller gi bort bilen kan vi måtte betale importskatt.

Dette er kanskje et litt vanskelig spørsmål, men det skader ikke å prøve:)

På forhånd tusen takk for hjelpen!

Hilsen
Kjetil og Geir

Dette kan være et problem, noe jeg selv har hatt smertelig erfaring med), men jeg tror det skal gå bra så lenge dere holder dere i Marokko. Krysser dere grensen til Mauritania, blir det en helt annen sak. Der skal man i utgangspunktet ha et Carné (det utstedes av NAF her hjemme, men det krever ofte en bankgaranti etc.), en slags garanti for at noen er stand til å betale regning (moms, toll) om dere ikke tar bilen ut av landet.
Selger dere bilen i Marokko skal dere i prinsippet også betale skatt og moms for innførsel av bilen til landet. Selges den som delebil pleier imidlertid ikke det være noe problem. Men: dere må huske på en viktig ting: Dere må skru av skiltene og levere dem til Biltilsynet her hjemme.

Maldivene

Vi er en familie på fire, to barn (17 og 20 år) som har bestilt vår drømmeferie til Veligandu, Maldivene. Avreise fra Stavanger den 20.12.10 og hjemreise den 04.01.11. Som det fremkommer av reisetidspunktene, skal jul og nyttår feires på Maldivene. Kan du gi oss gode reiseråd som gjør vår drømmeferie optimal? Spesielle hensyn vi må/bør ta?
Takknemlig for svar!

Veligandu er et meget vakkert sted og godt egnet for en drømmeferie. Men: det er et sted for den som er meget forelsket, for den som har ro i sinnet,
den som har en stabel med bøker som skulle vært lest – eller den som vil ta dykkersertifikat eller elsker dykking eller snorkling (og annen sjøsport som havfiske og seiling) over alt annet på denne jord. For andre? Hmm! De vil nok si: thank God, det er internettforbindelse!
Stedet ligger i North Ari Atoll, det vil si ca 20 minutter fra hovedstaden Malé – med sjøfly så mulighetene for utflukter e rnoe begrenset. For å si
det mildt.
Forbered dere mentalt til en luksuriøs Robinson Crusoetilværelse – og igjen: Gode og mange bøker. Så blir dette fantastisk og en ‹‹once in a lifetime››-opplevelse.

Sør-Afrika safaritur

Hei første gang, til Sør Afrika på safari tur/generel opplevelse natur, vin osv.Vi er en familie på 4stk. voksne. Noen parker/reiseselskap å anbefale? 8 til 10 dager tur. Reisekasse ca.25000 pr person.

Jeg foreslår at dere tar kontakt med en av følgende turoperatører:
Www.safari.as
Www.magellan.no
Www.mitt.afrika.no eller
Www.paradisreiser.no
De vil kunne skreddersy akkurat den reisen dere ønsker.

Litteratur om Zanzibar

Hei!

Min kone og jeg reiser i desember på en 10 dagers tur til Zanzibar. Vi har lest en del om øyas historie og de vanligste reiseguidene, men er nysgjerrige på litt annet lesestoff. Vet du om det finnes reiseskildringer, eller skjønnliteratur som tar utgangspunkt i Zanzibar og de som bor der, hvor man får litt inntrykk av folks mentalitet og livsstil? Synes det er rett og rimelig at man er godt forberedt.

Takk for en fin spalte forresten, mange gode tips!

Med vennlig hilsen
Erik Andreas Christensen

En av de bøkene som jeg lese for mange år siden var Hakon Mielches: Zanzibar. Den kom ut i begynnelsen av 1950-årene og man må på et antikvairat for å få tak i den.  Jeg tror du vil ha glede av å kikke på antikvariat.net.
Og husk: Lonely Planets lille bok om swahili.
Et par til: Zanziabar – it’s history and it’s people av W. H. Ingham og, nylig utkommet, Race, Revolution, and the Struggle for Human Rights in Zanzibar: The Memoirs of Ali Sultan Issa and Seif Sharif Hamad av G. Thomas Burgess.

Interrail i Afrika

Hei

Er det mulig å dra på interrail i Afrika, eller finnes det eventuelt noen liknende alternativer?

Jeg har vært i Afrika på mer organiserte turer, men nå føler jeg et behov for å reise litt på impuls rundt i Afrika. Det er viktig for meg at reisen ikke blir altfor dyr.

Håper du kan hjelpe til :)

Hilde Andrea

Hei,

Nei, det er ingen Interrail-ordning i Afrika. Det trenger du ikke heller for tog i Afrika er ekstremt billig. Vel, dersom du ikke roter deg bort i luksustoget Rovo i Sør-Afrika, da blir det ekstremt dyrt.
Jeg har toget i Afrika, i vest, i nord, i øst og i sør. Komforten er mildt sagt varierende, men det er alltid en stor opplevelse. Du må av og til vært godt forberedt. Tar du toget fra Dakar i Senegal til Bamako for eksempel, bør du ha med mye ekstra drikke og mat (jeg har alltid på reiser i Afrika med meg noen poser med tørket kjøtt). En gang jeg tok det toget var det 52 timer forsinket, men vi som var ombord delte det vi hadde, så det var både hyggelig og oppplevelsesrikt – og jævla slitsomt! Dette toget er nå forresten under oppgradering med hjelp av selskaper i India og Canada.
En strekning jeg ganske ofte tar er  Marrakech-Tanger.  Nattog fra Marraekch går kl. 21 om kvelden og ankommer neste morgen ved 7-tiden. Helt ideelt. Billett med køye koster rundt 200 kroner, så billig er det også.
Alle togfreaks har en favorittside – ja, vi har faktisk samme siden: www.seat61.com . Gå videre til Afrika så finner du alle strekninger med jernbane på hele kontinentet, med priser, tider og med beskrivelser fra folk som har tatt togene. Nyttige reiseskildringer for deg som vil høre hjulgangens sang!

Helge Baardseth

Jubileumstur til det sydlige Afrika

Hei,
min mor fyller 75 og jeg fyller 50 neste år. Og da ønsker hun seg at jeg tar henne med til det sydlige Afrika. Hun vil gjerne på safari, men med 14 dager rekker man jo mer enn det. utfordring nr 1 er at hun har proteser i begge hofter. Derfor er det viktig med gode senger og gode seter i biler. En pakketur er sikkert ikke dumt, da det vil få henne til å føle seg tryggere. Vi er begge fascinert av bøkene om Mma Ramotswe fra Botswana, og en venninne reklamerer kraftig for Sør-Afrika. En tur innom flere land er ikke uaktuelt.

Hei,

Jeg synes du skal ta direkte kontakt med en av de turoperatørene som har stor erfaring med mindre grupper i de sørlige afrika, som for eksempel: Magellan, www.magellan.no eller Safari Opplevelsesreiser, www.safari.as .
Jeg tror jeg vil anbefale en tur i Sør-Afrika med utgangspunkt fra Cape Town. Høy standard til en grei pris – store opplevelser venter!

1 uke i Nigeria

Hei, vi er to damer som er så heldige at vi er blitt invitert i et tradisjonelt nigeriansk bryllup i Ibadan i oktober. I den forbindelse blir vi noen dager lenger. Vi skulle gjerne sett litt av flere byer, men forstår det ikke akkurat er et land man drar overalt. Tips til hvor man bør dra og hva man bør se, og evt overnatting og reisemåte ville være fint!

De som har invitert dere  kan nok gi dere de meste oppdaterte opplysningene om dette. Men: Flere byer i Nigeria? Nei, det ville jeg blåst en lang marsj i. Dere skal til en av Afrikas større byer, i sin tid en foregangsby med kontinentets første tv-stasjon, første skyskraper og første fotballstadium så jeg tror dere får nok by der.
Jeg ville heller reist ned til kysten, til Badagry og strendene litt vest for Lagos. Eller: til Borgu National Park. Få et reisebyrå i i Ibadan til å legge opp turen for dere, for å reise rundt i Nigeria er ikke for «nybegynnere» (med all respekt ).

Påskeferie i Tunisia eller Marokko?

Hei, vi er en familie på 4 som ønsker oss en påskeferie, helst til Tunisia, evt Marokko. Har undersøkt på mange nettsider til ulike reisebyråer, men de har lite eller ingen reiser på den tiden (slutten av mars-begynnelsen av april). Derfor lurer jeg på om du kan anbefale Tunisia på denne årstiden eller om du har noe annet å foreslå? Vi ønsker oss sol og varme, og ikke altfor lang reisetid, da den yngste bare er 3 år. Hvis det skulle bli aktuelt å reise til Tunisia lurer jeg på om du har noen tips til hvor det er greiest å bestille reisen, bosted, aktiviteter og ellers noen gode råd om oppholdet?
Håper du har anledning til å svare, det hadde vært til god hjelp!
Hilsen Janne

HeiJjanne,

For badeferie er mars/april for tidlig i Tunisia. Iallfall om du synes at temperaturer under 20 grader er for kaldt. Jeg er redd du må reise litt lenger, til Jordan (Akaba) eller til Sharm el Sheik i Egypt. Da bader du i Rødehavet og det er deilig og varmt, men ikke for varmt, på den tiden. Marokko? Ja, men det er vel ingen turoepratører som har Agadir på programmet lenger. Dere kan reise direkte med Norwegian, men de har siste fly hjem fra Marrakech 27. mars.

Kvinne i Marokko

Hei,

Jeg er en 19 år gammel jente som planlegger å reise til Marokko i sommer med kjæresten min. Vi ønsker å reise rundt, vi er ikke interesserte i å være på et hotell hele tiden. Det jeg lurer på er hvordan det er med herberger og billige steder å bo. Jeg lurer også på hvordan det er for meg å reise rundt som jente? Jeg er veldig lys i hud og hår, kan det skape noen problemer?

Tonje Kiran

At menn flirter i Marokko er helt vanlig, og gjelder ikke bare lyshårete jenter. En venninne av meg gir følgende råd: unngå øyekontakt og avvis på en vennlig, bestemt måte. Noe problem har hun aldri opplevd og hun har reist mye i Marokko.
At du reiser sammen med kjæresten blir også respektert – dersom det er en mann.

Vennlig hilsen Helge

Bryllupsreise i høstferien, hvor?

Hei
Jeg holder på å bli gal av å lete etter et sted å dra på bryllupsreise i høstferien. Har sett på utrolig mange reisemål( Vietnam, Thailand, Malaysia, Cuba, Brasil) Problemet er været, hvor er det best vær på denne tiden? Synes jeg støter på regn og storm sesong uansett hvor jeg leter ( minus sør-europa).Vi har begge reist endel og vært på billige backpacker turer. Denne gangen vil vi iallefall bo litt bedre, ha sol, strand og opplevelser. Hvor ville du dratt? (ca 10 dager)

Hanne Storstein

Hei,
Jeg går for Seychellene. På den tiden er det tørr, fin vind og Seychellene er slettes ikke så dyrt som mange tror. Standarden er meget god, velorganisert, og det tror jeg dere vil sette pris på under denne type reise. Se nettsiden her.

Vennlig hilsen Helge

Bosted i Lilongwe

Hei.

Vi er to jenter som skal skrive hovedoppgave på et sykehus i Lilongwe, og lurer på et ok og rimelig sted å bo i to måneder. Tips til nettsider o.l som har god informasjon?
Sunniva

Crystal Palace Hotel er et av de rimeligste hotellene i Lilongwe. Snok litt rundt på denne nettsiden. Ellers anbefaler jeg to bøker: Eidhammer: Malawi, et lite land i Afrika og Bradt Guide Malawi. Dere får begge bøkene fra www.nomaden.no.

Vennlig hilsen Helge

Marokko på innfall

Hei!

Funnet supertilbud hos Apollo til Agadir. Lurte på være der noen dager for så å dra videre til Marrakesh. Hvordan er det for en voksen kvinne å reise alene rundt i landet? Og – hvordan er det med togstandard. Funker det? Eller er buss bedre? Om jeg tar en omvei via Spania hjem igjen til Norge – er togreise en idè? Tenkte det kunne være en opplevelse nå i disse populære togtider…

Er det eventuelt noen andre steder i vår vide verden du vil anbefale på denne årstid? Jeg trenger sol (lys), fred og ro – uten å måtte kikke meg over skulderen hele tiden, men elsker å møte mennesker… Og selvsagt – uten å måtte vri lommeboken.

Mette

Dra til Agadir! Så tar du buss til Ouerzazate og ned Valle du Drâ til Zagora. Tilbake til Ouer. og deretter til Marrakech, så buss til Essaouira og derfra buss tilbake til Agadir. Da har du fått med deg mye av det Marokko har å tilby. Ta luksusbuss, det er det eneste saliggjørende.
Det er fint å ta tog i Marokko. Se nettsiden www.seat61.com, der finner du rutetidene.
Det pleier å være noen superbillig (rundt 2000 kroner) billetter til Goa på denne tiden. Også fint, der kan du også bo meget rimelig.

Hilsen Helge B

Still ditt spørsmål til reiseeksperten - fyll ut skjemaet under.

Ditt navn (nødvendig)

Din epostadresse

Emne

Ditt spørsmål

Hva står det her?
captcha

Skriv inn teksten fra feltet over, her:

Våre reisebilder - Se alle bildene

Vaksineoversikt:

UDs reiseråd:

I salg nå

En klassiker er tilbake:

Bli vår venn: