Menu Meny

London: Highgate Cemetery - seks fot under

Jeg vet en deilig have, en dødens deilig have. Den ligger midt i London, og er bortgjemt og overgrodd. Highgate Cemetery er den hemmelige hagen du alltid drømte om å leke gjemsel i som barn – og hagen som ga deg mareritt om natten.

Highgate Cemetery er en kirkegård et godt stykke unna din tradde tidy bypark. Det er snarere et gedigent overgrodd villniss av en park, som kanskje vitner mer om naturens seirende krefter enn om livets forgangenhet. Jaja, det er jo selvfølgelig ikke helt riktig. For Highgate Cemetery er jo først og fremst et symbol på forfengelighet og hang til å feire seg selv – selv inn i døden, et pompøst dokument over den viktorianske tid. Villniset temmes og pleies i dag av idealistiske gartnere i støtteforeningen Friends of Highgate Cemetery, og kirkegården fremstår i dag som et temmet bustehue.

På begynnelsen av 1800-tallet ble det uutholdelige tilstander hva angikk gravforhold i London, først og fremst på grunn av at London etter slaget ved Waterloo i 1815 ble verdens kommersielle hovedstad og befolkningstallet smalt i været, fra 1 million ved århundreskiftet til 2,6 millioner rundt 1850.

På begynnelsen av 1800-tallet ble det uutholdelige tilstander hva angikk gravforhold i London, først og fremst på grunn av at London etter slaget ved Waterloo i 1815 ble verdens kommersielle hovedstad og befolkningstallet smalt i været, fra 1 million ved århundreskiftet til 2,6 millioner rundt 1850. Det er lett å forestille seg en londonsk byvandring i odørenes tegn, med åpen kloakk og utilslørte forråtnelsesprosesser av ymse slag. Parliament besluttet imidlertid i 1836 at Her må noe gjøres! og bestemte at intet mindre enn sju private gravlunder skulle etableres i sentrale deler av London. Highgate Cemetery var en av disse, og i 1839 åpnet man The West Cemetery og utvidet med East Cemetery i 1854. Highgate Cemetery ble mot slutten av 1800-tallet betraktet som Londons vakreste og ble et yndet siste tilholdssted for en rekke berømtheter; forfattere, komponister, forretningsmenn og statsmenn. Folk sparte ikke på shillingen når tante Eleonora krøp i pennalet. Her skulle det monumenteres, gjennom grandiose gravskulpturer forestillende alt fra engler til Herren Kristus ham selv, til gravstøtter formet som oppslåtte bøker, til flygler(!),fioliner, hester og krigshjelmer.

Siden kom forfallet. Det er dyrt å drive private kirkegårder. Etter hvert som området ble fylt opp, ble det mindre i driftskassa til det private selskapet London Cemetery Company, som eide og drev Highgate Cemetery. Like etter andre verdenskrig opphørte det nødvendige vedlikeholdet, vandalismen herjet opp gjennom 1950- og 1960-tallet og rundt 1970 var det knappast noen penger til drift av Highgate i det hele tatt. Og hekken vokste kjempehøy. Røttene slynget seg rundt gravstøtter, kors og kjeruber. De presset opp og veltet monumenter. Det vokste vilt og uhemmet av vekster og trær og pakket hele Highgate Cemetery inn i en ball av kratt.
Dette førte til syvende og sist til at selskapet i 1975 besluttet å stenge portene inn til kirkegården. Men støtteforeningen Friends of Highgate Cemetery ble raskt stablet på beina og begynte å drive kirkegården på reinspikka entusiasme. Det er da også denne foreningen som i dag sørger for at det er mulig å spasere rundt på Highgate Cemetery uten å måtte hugge vei med medbrakt machete.

For ikke å glemme Marx. Karl Marx ligger begravd her.
– Do you know Karl Marx? Spør en kineser som sitter og tar notater ved graven hans. Nja, jo. Kjenner jo pensummessig litt til ham, medgir jeg.
– A fantastic man. Sier kineseren.

Ja vel. Jeg tar et bilde av ham og Marx og rusler videre i den lettere bisarre eventyrparken og trekker inn ren klorofyll midt i tjukkeste londonsmogen. Det er stille som i, eh, graven. Og det er vakkert.

Miniguide Highgate Cemetery

Hva?
Highgate Cemetery, kirkegård beliggende midt i London, etablert i 1839 og består av ca. 51 000 graver for ca. 166 000 mennesker. HC står på vernelisten til English Heritage.

Hvor?
Nord i London, på Northern Line ved Archway t-banestasjon, kreker du deg opp Highgate Hill, spaserer gjennom Waterloo Park og i enden finner du Den hemmelige hagen. Bortgjemt, delvis gjengrodd, men under kontroll.

Åpningstider
Mandag til fredag 11.00–17.00. Inngangsbillett: 3£.
For å besøke den mer forfalne, vestre delen av kirkegården, West-Cemetery, skjer dette gruppevis med maks 15 personer, én tur daglig kl. 14.00 på ukedagene. I helgene går det én guidet tur i timen fra kl. 11.00 til 16.00 (siste tur) og koster 5£.

highgate-cemetery.or

Flere bortgjemte kirkegårder i London

Men hei, her er en til!

Brompton Cemetery ligger rett på Old Brompton Road ved Earl’s Court og er litt samme greia som Highgate Cemetary, men langt mer orntli' – mer ryddig og kontrollert, men like fullt vakker og innbyr til høystemt atmosfære. Her ligger folk fra alle samfunnslag. Brompton Cemetery har over 35 000 monumenter, så her er det bare å sette av godt med tid for å få med alle – kirkegården er dessuten et himmerike for fugler, sommerfugler, rev og ekorn. Parken er åpen fra kl. 08.00–20.00. Nærmeste t-banestasjon er West Brompton på District Line.


royalparks.org.uk/parks/brompton-cemetery

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!