Menu Meny

Canada/USA: På pudderjakt i Nord-Amerika - Mount Baker

Mount Baker har verdensrekord i snø: Vinteren 1998/99 falt det hele 27 meter snø her, den største snømengde som noen gang er målt på et skisted.

Mount Baker

Mount Baker ligger der hvor vei 542 ender, nesten tre timer fra Seattle. Det er ingen hoteller her, ingen jacuzzi – bare to kafeer og åtte heiser med 455 meters fallhøyde, på sitt beste. Heisene kjøres med dieselaggregat fordi det ikke går noen strømledninger hit. Baker ligger altså off, men likevel helt riktig geografisk – en super plassering for rekordmye snø.

Klokken er halv ni da vi svinger inn på parkeringen. Det har falt tretti centimeter nysnø om natten, og det snør fremdeles. En flokk hunder løper mellom bilene, og noen skjeggete “locals” pakker sammen utstyret sitt for en dag “in the backcountry”. Ellers er det tomt på parkeringsplassen. Det er Duncan Howat som har drevet Baker de siste nesten førti årene. Vi kan godt merke at han ønsker å bevare roen, for her er det ikke planlagt noen leilighetskomplekser. Den avslappede stemningen er langt fra maset en pudderdag i Jackson Hole eller Telluride.

Vi skuer opp mot terrenget som er fullt av drops, renner og bowls – en naturlig funpark med over fire meter snø på toppstasjonen. Høyeste heisen går til drøye 1500 moh. på Shuksan Arm, et fjellparti som binder sammen Mt. Shuksan, 2780 moh. og Mt. Baker, en vulkan 3280 moh. Så det er et stykke å gå om du vil helt til topps. Hele formiddagen finner vi urørt snø i skiområdet. Vi har hørt skrekkhistorier om hvor mye det kan regne i Baker og om den fryktede Cascade Concrete, det vil si skikkelig tung snø. Men vi har flaks, det er kaldt nok for dype puddersvinger og face shots. Linjene på Shuksan Elbow, en kort tur fra heis fem, blir raskt vårt favorittområde.

Vi skuer opp mot terrenget som er fullt av drops, renner og bowls – en naturlig funpark med over fire meter snø på toppstasjonen. Høyeste heisen går til drøye 1500 moh. på Shuksan Arm, et fjellparti som binder sammen Mt. Shuksan, 2780 moh. og Mt. Baker, en vulkan 3280 moh.

De enorme snømengdene i Baker gjør at man skal passe seg for to ting her når man kjører off-pist: ras og såkalte Tree Wells – dype groper som dannes helt inn mot trestammene der det ikke faller snø.

Etter en fet grillet burger på Heather Meadows Day Lodge bestemmer vi oss for å hente lavineutstyret vårt og dra et stykke bortenfor selve skiområdet. De enorme snømengdene i Baker gjør at man skal passe seg for to ting her når man kjører off-pist: ras og såkalte Tree Wells – dype groper som dannes helt inn mot trestammene der det ikke faller snø. Triller man ned i en Tree Well, kan det bli meget vanskelig å komme seg opp, for gropene kan bli flere meter høye.

Ras er også en mørk virkelighet i Baker. Eli Lee, en lokal frikjører som jeg traff i Utah, mistet broren sin i et ras i 2006. Brødrene var ute sammen da Tobias, 25 år gammel, ble dratt med i et ras som kastet ham over et stup. Samme uken hadde Tobias vunnet det ettertraktede Sickbird-beltet – prisen til den kjøreren som gjør den mest krevende kjøringen – ved verdenstouren i frikjøring i Kirkwood, California. Jeg tenker på Eli og Tobias da vi drar opp langs Shuksan Arm – all kjøringen de rakk å gjøre sammen i Baker, alle drops, alle “syke” ruter. Baker må ha vært et paradis for en Sickbird som Tobias.

Etter førti minutter er vi fremme – nedenfor oss ligger en urørt nordside. Fem hundre meter i fallhøyde. Bare for oss.

Fakta Mount Baker

Snømengde/år: I gjennomsnitt 16 meter snø/år Heiser: 9 Fallhøyde: 455 meter Toppstasjon: 1550 moh. Heiskort: fra 220 kroner/dag Sesong: november til april

OVERNATTING Det er ingen hoteller ved bakkene, så vi leide en hytte i Glacier, en liten landsby 30 kilometer fra skiområdet. En hytte for fire personer kostet 850 kroner natten. glaciercreeklodge.com

REISEN DIT Mt. Baker ligger to og en halv times biltur fra Seattle. Du må ha kjetting for å ta deg opp til bakkene de store pudderdagene.

TIPS The Blueberry Shots på Table Mountain, like utenfor skisystemet, er et av de lokale favorittstedene. Dette er et område der det danner seg mye stormsnø. For å komme dit må du ta heisen til toppen av Pan Dome, kjøre ned til transportstrekket, og derfra går man en time.

mtbakerskiarea.com

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!