Menu Meny

Amsterdam: Prinsengracht, et skattekart

Det var en gang en prins. En nederlandsk prins som ga navn til en gracht. En hvaforno? En gracht - (hark)ra(hark)cht! En nederlandsk kanal, altså. Og langs begge sider av kanalen la han spennende små butikker og gallerier, markeder og kafeer, noen hemmelige hager og et hemmelig hus. I det hemmelige huset bodde det en gang en pike ved navn Anne Frank. Anne Frank huis i Prinsengracht 267 er et yndet turistmål den dag i dag. Avlegg gjerne Annes hus et besøk først – og finn frem til fortsettelsen her. Tekst og foto Katrine Ziesler

Innsikt, utsikt og oversikt

– Hei jenta mi! En buldrende bamse bak bardisken titter over brillekanten. – Hva skal det være?
– Ertesuppe på blårutede duk, takk.
– Skal bli. Kaffe så lenge?
– Dank u well.
Man trenger ikke å ha vært på den trivelige kafeen der Hoek mer enn en gang tidligere for å få stamgjestservice. Drikk din kaffe og spis din suppe eller sandwich sammen med et tverrsnitt av byens befolkning, mens du lar øynene vandre ut vinduene. De Hoek er Amsterdams kanskje beste utkikkspost for mennesketitting. Her farer folket forbi på sykkel, kompiser slår av en prat utenfor døra, og inne i kafeen sitter unge, gamle, turister og forretningmenn. Føler du for å zoome ut og få litt overblikk kan du drikke opp kaffen og spasere bort til Westerkirch. Fra kirketårnet serdu ned på Nederland, ogkan planlegge dagens sykkeltur i hodet.

De Hoek: Prinsengracht 341 (åpent: tirs-fre 07.30 – 16.00, lør 09.00 – 15.30).
To kafeer til:
´t Smalle (Egelantiersgracht 12, www.t-smalle.nl) har uteservering på vannplan og utsikt til en av byens vakrest beplantede kanaler.
Café Festina Lente (i Looiersgracht, www.cafefestinalente.nl) lyser opp kanalkvelden med fargede lyspærer, og serverer sine egenkomponerte Lentinis. Som IKKE er tapas, men som likner litt.

Hemmelig hage

En gammel dame stikker hodet nysgjerrig frem fra bak gardinen. Jeg lister meg enda litt lettere på tå over brosteinene, stopper opp og snuser på en høy lilla blomst som lener seg vågalt ut over stien. Jeg titter forsiktig opp, forberedt på å få et umildt blikk fra blondegardinen og en lydløs beskjed om å pelle meg ut av den private bakgården jeg har sneket meg inn i. Men damen bare smiler. Jeg løfter en hånd til hilsen. Hun løfter en hånd tilbake. Jeg er godtatt. Blomsterduften i damens fortryllende hage er min i noen rolige minutter. Borte er tøffende kanalbåter og sykkelbjeller. Her er det fred og taus fryd. Jeg setter meg ned på en steintrapp, slår av en prat med en liten grå statue og gjør meg rede til å ta sykkelen fatt igjen.Ute ved vannveien igjen, og halvveis til sykkellås nummer to, hører jeg en stemme bak meg. "Du er jammen heldig," sier den. Jeg stusser. "Er jeg?". "Ja, som bor her. Ved byens kanskje vakreste hemmelige have". Jeg smiler og rister på hodet. "Hadde det enda vært så vel," sier jeg. Mannen snur seg til det knippet med turister han guider rundt i byen. "Akk ja, da er vi i samme båt alle mann, la oss gå inn og nyte synet litt. Men vær vennlig og spaser forsiktig. Det bor heldige mennesker her".

Hofje er navnet på de vakre hage-oasene som gjemmer seg i enkelte av Amsterdams gårdsrom. En av disse, Het R.K. Van Brienenhofje, finner du bak dørene til Prinsengracht 85-133. Full oversikt over Amsterdams hemmelige hager finner du på: www.amsterdamsehofjes.nl

Het R.K. Van Brienenhofje - en hemmelige hage på Prinsengracht 85-133.
Het R.K. Van Brienenhofje - en hemmelige hage på Prinsengracht 85-133.
Instant stamgjestservice: På kafeen De Hook behandler de deg umiddelbart som om du har vært gjest der bestandig.
Instant stamgjestservice: På kafeen De Hook behandler de deg umiddelbart som om du har vært gjest der bestandig.
Marked for alt - på Noordermarkt finner du alt fra gamle tannlegestoler til bowlingkuler, leopardskinn - og selvfølgelig; knapper.
Marked for alt - på Noordermarkt finner du alt fra gamle tannlegestoler til bowlingkuler, leopardskinn - og selvfølgelig; knapper.
Turid fra Trondheim byr på ekte amsterdamske såpestykker på La Savonnerie.
Turid fra Trondheim byr på ekte amsterdamske såpestykker på La Savonnerie.
På Vyne kan du be om en"flight" - en temareise i vinens verden.
På Vyne kan du be om en"flight" - en temareise i vinens verden.

På Envy er tanken at du skal la deg friste av det nabobordet bestilte. Alle retter kommer i små porsjoner, og flere kan bestilles underveis i måltidet.

Me Envy, you Vyne

Ta fire bokstaver og visp dem sammen. Hell i en restaurantform, og du får gourmetkjøkkenet Envy. Tapp på flaske og voila, vinbaren Vyne. Tilsett havets frukter og beveg deg helt opp til Westerdoksdijk (også en bokstavsammensetning verdt å smake litt på) og du finner sjømatspiseriet Nevy. Folka bak Envy, Vyne og Nevy har åpenbart moret seg med stavestokking – samtidig som navnene faktisk gjenspeiler serveringsstedenes spesialiteter. På Envy er tanken at du skal la deg friste av det nabobordet bestilte. Alle retter kommer i små porsjoner, og flere kan bestilles underveis i måltidet. Og la deg for all del friste av tilbudene to hus lenger ned i kanalgata – På Vyne kan du be om en såkalt "flight" – en temareise i vinens verden, der du får et halvt glass fra tre ulike flasker enten fra samme område, eller, bevis for personalet av du er en ekte connaisseur og ta blindtesten.

Envy: Prinsengracht 381, www.envy.nl
Vyne: Prinsengracht 411, www.vyne.nl
Nevy: Westerdoksdijk 40, www.nevy.nl

Galleri gallera

Det er utvilsomt noe kreativitetsstimulerende i luften i Amsterdam. Små gallerier og utstillingssteder finnes overalt, og tettheten er særdeles høy i smågatene vest for Prinsengracht. Her stilles både søte akvareller og politisk grafitti ut side om side, med like høy troverdighet. Stikk innom GO Galleri i Prinsengracht 64 og sjekk ut kurator Oscar van der Voorns siste påfunn – og plukk med deg en oversikt over flere små gallerier som gjemmer seg rundt om i Jordaan.
Liker du fotokunst vel så godt som maleri og plastelina kan du stikke innom:

RockArchives – rockefotografiets høyborg (Prinsengracht 110, www.rockarchive.com/galleries/amsterdam)
Foam Fotografiemuseum Amsterdam – for fantastiske fotoutstillinger (Keizersgracht 609, www.foam.nl)

Prinsengracht!
Prinsengracht!
Finfine småretter på Envy - ta en smugkikk på nabobordet, og la deg inspirere.
Finfine småretter på Envy - ta en smugkikk på nabobordet, og la deg inspirere.
Posten skal frem! Kunstnerisk postkasse ved husbåt på kanalen.
Posten skal frem! Kunstnerisk postkasse ved husbåt på kanalen.

Noen steder i verden føles det kanskje utrygt å bo i en båt som kan synke. I Nederland er det landet som synker, så sånn sett er det kanskje tryggest å bo i en båt? Det er i hvert fall populært, og husbåtene som ligger fortøyd ved Prinsengracht er blant byens fineste.

Handlegrachten

Når en by klarer å være så gjennomført delikat, rustikk og spinnvill på en gang, slik bare Amsterdam kan, bør shoppingposen du tar med deg hjem gjenspeile dette.
La oss ta delikat først: på La Savonnerie får du kjøpt ekte amsterdamske såpestykker av en ekte norsk amsterdamværing. Turid fra Trondheim lager nydelige såper i alle regnbuens farger, og enda litt fler.
For å dekke rustikkravet bør du sørge for å rusle innom Noordermarkt mellom 9 og 13 på mandager. Her finner du gammelt sølvtøy, tannlegestoler, lysekroner, bowlingkuler, lamper og leopardskinn, knapper eller glansbilder. Rundt torget finnes diverse søte kafeer der frokostkaffen kan nytes mellom kuppene.
Men dersom verken nytraktet såpe eller eldgamle snurrepipperier faller i smak, kan du gå for en visuell overdose hos Kitsch Kitchen – butikken som gir ordet fargesprakende en helt ny betydning.

La Savonnerie: Prinsengracht 294, www.savonnerie.nl
Noordermarkt: Ved Noorderkerk
Kitsch Kitchen: Rozengracht 8 – 12, www.kitschkitchen.nl

Husbåter og andre hus

Noen steder i verden føles det kanskje utrygt å bo i en båt som kan synke. I Nederland er det landet som synker, så sånn sett er det kanskje tryggest å bo i en båt? Det er i hvert fall populært, og husbåtene som ligger fortøyd ved Prinsengracht er blant byens fineste – med blomsterdekor, hengekøyer og sofaer på dekk. Er du nysgjerrig på hvordan en husbåt ser ut inni, kan du besøke Husbåtmuseet, som ligger på vannet nedenfor Prinsengracht 296. Det er mulig å overnatte til vanns, men mange husbåter leies kun ut for opphold lenger enn fire netter.

Sjekk www.houseboatamsterdam.nl. Til lands kan man prøve ett av følgende (og husk for all del å be om kanalutsikt når du bestiller hotellrom!): Hotel Wiechmann – enkle og greie rom til en overkommelig pris, stupbratte trapper, sjel og sjarm, midt i vår favorittgate: Prinsengracht 328-332, www.hotelwiechmann.nl. Et koselig nyoppusset boutiquehotell finner du nær Leidseplein: Hotel Weber, Marnixstraat 397, www.hotelweber.nl.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!