Menu Meny

Årets 17 beste reisemål

Årets viktigste liste er her. Vår bereiste redaksjon har kåret de heiteste destinasjonene i verden akkurat nå. Les og la deg inspirere!

FILIPPINENE - ​ÅRETS REISEMÅL

7000 ØYER KAN IKKE BLI FEIL

Filippinene har ligget og småbjeffet en stund, ligget og lurt i skyggen av asiatiske størrelser som Thailand og Malaysia. I fjor sneik landet seg inn på 22. plass på denne listen, i år er de helt øverst på pallen. Så hva er greia? Årsaken er etter vårt skjønn at Filippinene har lyktes i å fremstå både som annerledes og velkjent.

Kjent for det turkise og dykkervennlige havet, for hvite pudderstrender og palmer med korrekt postkortvinkel. Akkurat som nabolandene, selv om Filippinene er hakket finere. Ikke så rart, når du er et land med 7107 tropiske øyer å velge mellom.

Filippinene er et dykkeparadis.
Filippinene er et dykkeparadis.
Filippinene - årets beste reisemål, i følge Vagabonds redaksjon. 7000 øyer kan ikke bli feil!
Filippinene - årets beste reisemål, i følge Vagabonds redaksjon. 7000 øyer kan ikke bli feil!

Filippinene er annerledes bl.a. for Bohols bølgende sjokoladetopper, for underlige skapninger som filippinerspøkelsesapen, og fordi landet er katolsk i en region der mange er buddhister. Her finner du ingen svære templer, men klassiske steinkirker som like gjerne kunne stått i Spania eller Italia. Jo da, en liten detalj, men det er med på å gi landet et særpreg.

Filippinene er også annerledes på grunn av den sterke amerikanske innflytelsen som har gitt alt fra BBQ-restauranter og relativt gode engelskkunnskaper, til de særpregede bussene som kalles for jeepneys.

Filippinene kan være uvirkelig vakkert, men det er ikke mulig å unngå å få med seg baksiden ‒ slummen i Manila, byer knust av tyfoner. Det er ikke verdens enkleste land å reise rundt i, men belønningen er stor.

Passer for: Alle. Uansett om du er nysgjerrig ryggsekkturist eller soltørst vinterturist som bare ønsker hvile.

Best tid å reise: November–april.

Reisen dit: Ikke direktefly. BA/Cathay er et rimelig alternativ, fra kr 5700 Oslo– Manila t/r. Thai/Emirates er raskest, men dyrere. Fly via Bangkok eller Hongkong er også vanlig.

Reisetid: Ca. 15 timer ut, 20 timer hjem.

LES MER OM PALAWAN OG FILIPPINENE HER

Coron på Palawans nordligste tupp er kjent for kalksteinsklipper og dykking i verdensklasse.
Coron på Palawans nordligste tupp er kjent for kalksteinsklipper og dykking i verdensklasse.
En times flytur unna Manila finner du strandstolene på Boracay.
En times flytur unna Manila finner du strandstolene på Boracay.

KORSIKA, FRANKRIKE - ÅRETS SOL OG BAD

VILL OG VAKKER- av Fredrik Brändström

Kjent for mange, men Korsika blir likevel ofte oversett i forhold til andre øyer i Middelhavet. Hvorfor? spør vi – øya har tross alt akkurat det mange reisere jakter på i dag. Strendene er blant de beste i Europa, maten og vinen holder høy klasse, og som bonus får du den ville naturen som innbyr til aktiviteter og fysiske utfordringer.

Kanskje er det de karrige og høye fjellene som gir øya et utilgjengeligpreg? Korsikanerne selv bærer på et rykte for å være litt på vranga. Selv blir vi tiltrukket av staheten på Korsika.

Den vesle øya bærer på flere verdener i ett – fra de innbydende strendene og badeplassene til de ville og sagnomsuste fjellene. Uansett om du kommer for fotturer eller bare ønsker å slappe av på stranden, vil du trives her.

Korsika er vill og vakker. Ofte oversett i forhold til andre øyer i Middelhavet.
Korsika er vill og vakker. Ofte oversett i forhold til andre øyer i Middelhavet.

Passer for: Fotturister, familier, soljegere og badeentusiaster.

Best tid å reise: Mai–juni og sep–okt. Juli og august tiltrekker flere turister og kan også bli i varmeste laget.

Reisen dit: Fly til Bastia, Ajaccio eller Calvi, med eksempelvis Air France, ett stopp. Apollo har charter til Korsika.

Reisetid: 3 timer med fly.

Vårt beste tips: Ta toget til stranden. Mellom Ile Rousse og Calvi på vestkysten går det et langsomt smalsporet tog som underveis gjør stopp ved landsbyer og strender. Det går ikke fort, men toget er en suveren måte å få sett kysten på og innbyr til impulshandlinger, bare å gå av der du syns det ser fint ut. Vær ute i god tid for å sikre deg en sitteplass, det kan bli trangt i høysesongen. train-corse.com

Erbalunga på Korsika. En idyllisk havneby med romantiske gater og smug. Ca en time unna Bastia.
Erbalunga på Korsika. En idyllisk havneby med romantiske gater og smug. Ca en time unna Bastia.
Roccapina Beach på den sørlige enden av Korsika.
Roccapina Beach på den sørlige enden av Korsika.

HAMBURG - ÅRETS WEEKEND

HEIT HAVNEBY- av Karin Wallén

Tysklands nest største by har havnet litt i skyggen av Berlin. Det er synd, ettersom det er mange grunner til å elske Hamburg. Her er noe for alle, i markant adskilte kvartaler som alle er lett å navigere mellom.

I Sternschanze og Karolinenviertel ligger det unge, kule Hamburg, med alternative butikker og de nye restaurantene i det gamle slakterhusområdet. Et steinkast ned mot Elbe ligger legendariske Reeperbahn, med liv døgnet rundt, men mest om natten.

For et glimt av det splitter nye Hamburg begir du deg til Hafencity – en hel bydel som vokser frem i Europas største byggeprosjekt, der havnen lå før den ble flyttet lenger ut fra sentrum. Havnen har en stor symbolverdi for Hamburgs innbyggere, og det å sitte på en uteservering ved Elbstrand og se fartøy fra hele verden bli losset og lastet er en fin opplevelse.

Hamburg er en moderne og hipp by, helt i skyggen av andre europeiske storbyer. Vakker er den også!
Hamburg er en moderne og hipp by, helt i skyggen av andre europeiske storbyer. Vakker er den også!

Passer for: Byflanører.

Best tid å reise: Hele året.

Reisen dit: Fly, tog eller bil. Hamburg er godt plassert i forhold til Kiel. Toget tar 4,5 time fra København. Fly direkte med SAS på 50 minutter, ca. 2000 kroner t/r.

Vårt beste tips: Spis på strandperlen. Ta en passasjerbåt til Elbstrand og restauranten Strandperle, som holder åpent året rundt. Her spiser og drikker du godt mens du får med deg båttrafikken på den andre siden av elven.

NEPAL - ÅRETS EVENTYR

VERDENS TAK - av Mikael Persson

Nepal er eventyr! Snø og isbreer kler Himalayas øverste etasje. Templer, risterrasser og klosterlandsbyer er levende kulisser i lavlandet.

Adrenalinkicket som venter, er både uendelig og tidløst. Fjell å klatre i. Virvlende elver for rafting og kajakk. Trekkingruter til Mount Everest og Annapurna. Dampende jungel med tigre, neshorn og elefanter.

Det er gode grunner til å reise til Nepal akkurat nå. Jordskjelvene i 2015 slo bena vekk under et land som er ekstremt avhengig av turisme. I dag fungerer det meste normalt igjen. Buss, fly, hoteller, trekking. Reis nå, og du er med på gjenoppbyggingen av verdens tak.

Nepal er eventyr! Populære trekkingruter er turen opp til Everest Basecamp og Annapurna Curcuit.
Nepal er eventyr! Populære trekkingruter er turen opp til Everest Basecamp og Annapurna Curcuit.
Yakokser på vei til Everest Basecamp med forsyninger.
Yakokser på vei til Everest Basecamp med forsyninger.
De fleste reiser til Nepal for å oppleve naturen og fjellene - men kommer hjem og snakker først og fremst om de vennlige menneskene.
De fleste reiser til Nepal for å oppleve naturen og fjellene - men kommer hjem og snakker først og fremst om de vennlige menneskene.

Passer for: Folk som ønsker å røre på seg. Alt fra trekking til sykling og jungelsafari.

Best tid å reise: Høst og vår for trekking. Høysesong er oktober–november. Vinter betyr fint og klart vær, men lei kulde i høyden. Mai til slutten av september er monsuntiden.

Reisen dit: hvitserk.no, eastern.no, jomfrureiser.no, ecoexpeditions.no, kilroy.no er norske arrangører med Nepal på programmet. Bl.a. Qatar Airways og Emirates flyr på Kathmandu.

Reisetid: 13 timer raskest, 15‒20 timer vanlig.

Vårt beste tips: Shivas land. Du kan vandre i tynn luft til Everest. Begi deg ut på månedlang jakokseekspedisjon til avsidesliggende Dolpo. Eller ta lokalbussen en snau time fra Kathmandu til Shivapuri. I fjellsidene vokser gammel eventyrskog med rododendron og eiketrær. Hinduistiske eremitter mediterer i hule trær. Leoparden smyger seg langs tause stier. I det buddhistiske nonneklosteret Nagi Gompa venter dessuten billig og atmosfærisk overnatting.

LES VAGABONDS REISE I NEPAL HER: PIKER MED OVERMOT BLANT SØVNIGE GUDER

QUEENS, NEW YORK, USA - ÅRETS STORBY

FLERKULTURELL!- av Göran Ingmann

Det tar 29 minutter og koster 25 kroner å ta The 7 Flushing Local fra Manhattan til endestasjonen i Queens. Det er den eneste togreisen du trenger for å oppdage verden.

Langs togskinnene over Roosevelt Avenue skrangler, gnisser og gynger «International Express» forbi Long Island City på den andre siden av East River. Underveis brer verdenskartet seg ut: Filippinene Bangladesh, Tibet, Colombia, Jamaica, Puerto Rico, Peru. I Astoria, lenger nord, finner du Hellas og Egypt.

En hel verden i Queens!
En hel verden i Queens!

Når toget kommer frem til Flushing, stiger du av i Kina. Skiltene har kinesiske tegn, butikkene selger durian og pitahaya (dragefrukt), og lunsjen bestående av pekingand, smaker like godt som den er billig. Dette – er New Yorks ekte Chinatown, den på Manhattan er en stusslig turistkopi.

Queens er verdens mest etnisk blandede område, ikke noen annen by kan skilte med tilsvarende antall nasjonaliteter, språk og smaker. En miks og en blanding som er helt vidunderlig å oppdage.

Nøyer du deg med å bli værende i USA, går du av på første stasjon i Long Island City Vernon Blvd, og tar deg en matbit på The Burger Garage.

Passer for: Du som ønsker å oppdage mer av New York. For alle som liker mat og nye smaker. Queens er et kulinarisk mekka.

Best tid å reise: Hele året. Sommeren kan dog bli i heiteste laget, vinteren kjølig.

Reisen dit: SAS, Norwegian og Icelandair.

Reisetid: Ca. 8 timer den ene veien, 7 den andre.

Vårt beste tips: Bohemian Beer Garden i Astoria. Tsjekkisk fatøl til gode priser, hyggelig stemning og en stor bakgård med langbord. Fins ikke et bedre sted å være en varm sommerkveld i New York.

LES OGSÅ: NEW YORK - RÅKULE BUSHWICK

ISTRIA, KROATIA - ÅRETS MAT

GRENSELØS SMAK

Det kroatiske området Istria er en korsvei. Her har henholdsvis romere, venetianere og habsburgere regjert. Den italienske arven er mest markant. I provinshovedstaden Pula ligger et godt bevart romersk amfiteater, og i badebyen Rovinj og andre kystbyer serveres mer pasta enn poteter.

En korsvei. Her har romere, venetianere og habsburgere regjert.
En korsvei. Her har romere, venetianere og habsburgere regjert.

Kysten byr på bading i klart vann fra klipper og brygger, mens innlandet består av bølgende vinmarker og høye koller, ofte med en borg på toppen.

Besøk minibyene Roc og Hum, som er som tatt ut av et Asterix-album, og Motovun på toppen av en ås med milevid utsikt og årlig filmfestival. Her blandes det italienske kjøkkenet med det sentraleuropeiske. Ferske skalldyr og fisk med innlandets hvite trøfler og mørt lamme-, okse- og svinekjøtt med grønnsaker.

De istriske vinene er blant de beste i det østre hjørnet av Middelhavet. Lei sykkel eller bil og reis rundt mellom vingårdene – nyt smakene, duftene, tanninene og livet.

Passer for: Barnefamilier og matentusiaster.

Best tid å reise: Mai–september.

Reisen dit: Direktefly Norge‒Pula om sommeren. Andre årstider flyr du til Trieste og tar bussen til Istria.

Reisetid: 2 timer med direktefly, ellers ca. 5 timer. Ving og Apollo har charter til Istria.

Vongole-skjell til pastaen.
Vongole-skjell til pastaen.
Aprikostrær i Istria.
Aprikostrær i Istria.
Rovinj er en sjarmerende by og byr på endeløse matgleder.
Rovinj er en sjarmerende by og byr på endeløse matgleder.
Tukanen er å finne i Costa Ricas jungel.
Tukanen er å finne i Costa Ricas jungel.

COSTA RICA

ØKOLUKSUS I JUNGELEN

En av Costa Ricas største ressurser er uten tvil landets rike natur og rike dyreliv som for det meste lever i reservater og nasjonalparker, som utgjør ca. 20 prosent av landets areal.

Costa Rica har blitt en betydelig destinasjon for luksus- og økoturisme, men stadig flere unge med mindre reisebudsjett begynner også å finne veien hit. Her kan du surfe, dykke eller stresse ned med yoga eller spabehandlinger.

Når du kjenner det er tid for å øke adrenalinet litt, kan du prøve deg på rafting eller bade i varme vulkanbassenger ved Rincón de la Vieja, eller ta deg en tur opp i tretoppene for et zipline-eventyr i jungelen – nesten et must hvis du er på besøk i Costa Rica. Eller du kan bare slappe av med en paraplydrink på en folketom strand som kantes av frodige palmer.

Passer for: Surfere, eventyrlystne, helsefreaks, yogautøvere og ryggsekkturister.

Best tid å reise: Hele året, høysesong desember–mars. I lavsesongen mai til midten av november regner det mer, men prisene er desto lavere, vegetasjonen grønnere og det er færre turister.

Reisen dit: Fly til San José med to mellomlandinger.

Reisetid: Ca. 20 timer.

LES OGSÅ: COSTA RICA - 50 NYANSER AV GRØNT

Costa Rica har blitt en betydelig destinasjon for luksus- og økoturisme, men stadig flere unge med mindre reisebudsjett begynner også å finne veien hit.
Costa Rica har blitt en betydelig destinasjon for luksus- og økoturisme, men stadig flere unge med mindre reisebudsjett begynner også å finne veien hit.

SULAWESI, INDONESIA

INDONESIAS AKVARIUM - av Karin Wallén

Som fire sprikende fingre stikker halvøyene ut fra Sulawesi og danner en lang kystlinje, klar til bruk. Her er Indonesias beste dykkerforhold, kjent for sitt biologiske mangfold.

Bunaken National Marine Park, rett nord for hovedøya, er et av verdens absolutt høyest rangerte dykkeområder, med en unik konsentrasjon av fargesprakende korallrev og mengder av fisk.

Hele verdens akvarium. Indonesia byr på dykking i verdensklasse - kanskje verdens beste!
Hele verdens akvarium. Indonesia byr på dykking i verdensklasse - kanskje verdens beste!

Sulawesi som øy byr på kupert terreng med fjell opp til 3000 meter. Under havflaten skifter miljøet og gir en variasjon som tiltaler mengder av undervannsdyr. Sikten kan være opptil 25 meter og temperaturen enda høyere. Men det er ikke bare under vannet at det er stor artsrikdom. Tilbake på hovedøya får du tørke vannet ut av øra og lytte til noen av de 1450 fugleartene som fins i området.

Passer for: Dykkeentusiaster og naturelskere.

Best tid å reise: Mars–oktober er best for dykking i den nordlige delen av Sulawesi.

Reisen dit: Fly med minst to mellomlandinger.

Reisetid: Fra 24 timer.

Vårt beste tips: Pulau Bangka. Uansett hvor vakkert det er under havflaten, er Indonesia rammet av et stort søppelproblem, både i havet og på land. Drar du et stykke ut fra Bunaken, f.eks. til Pulau Bangka, blir du derimot neppe skuffet. Hvite striper med sand, og en undervannsverden som tar pusten fra deg (bokstavelig talt!).

Passer for: Dykkeentusiaster og naturelskere.
Passer for: Dykkeentusiaster og naturelskere.
Klovnefiskene bor i anemoner. Vakkert!
Klovnefiskene bor i anemoner. Vakkert!
Mars–oktober er best for dykking i den nordlige delen av Sulawesi.
Mars–oktober er best for dykking i den nordlige delen av Sulawesi.

Landet har reist seg etter folkemordet på 1990-tallet og dannet et av verdens mest likestilte parlamenter.

RWANDA

MINNEVERDIGE MØTER

Tenk deg å stå øye til øye med en fjellgorilla. Kjenne hårene på kroppen reise seg i ren eufori over å få oppleve dem i deres eget naturlige miljø, og samtidig vite at de er noen av de siste igjen her på jorden. En både vakker og sørgmodig følelse, og noe man må oppleve i Rwanda.

I fjellandskapet der Rwanda, Uganda og Kongo møtes, fins den siste gjenværende rest som må beskyttes mot krypskyttere. Å besøke dem som turist, er en måte å gi dem bedre forutsetninger til å overleve.

Men det er også noe annet man blir berørt av i Rwanda. Landet har reist seg etter folkemordet på 1990-tallet og dannet et av verdens mest likestilte parlamenter.

Kigali regnes som en av verden sikreste hovedsteder for turister. Men selvfølgelig fins det fortsatt dype sår, og det å besøke Kigali Memorial Center er en måte å prøve å forstå folkemordets mekanismer på, og hva det gjør med landet og menneskene som lever der. Det er på tide å oppleve Rwanda; for å forstå fortiden og for å sette pris på øyeblikket vi lever i nå.

Passer for: Samfunnsengasjerte friluftsmennesker.

Best tid å reise: Du kan besøke Rwanda hele året. Tørkeperiodene i juni–september er den beste for å se fjellgorillaene i nasjonalparken Volcanoes. Regnperiodene februar–juni og september til midten av desember er best for å se sjimpanser, som ikke forflytter seg like langt som i tørkeperiodene.

Reisen dit: Fly med en mellomlanding, gjerne med Ethiopian Airlines eller Turkish Airlines.

Reisetid: Fra 12 timer.

Tenk deg å stå øye til øye med en fjellgorilla. Kjenne hårene på kroppen reise seg i ren eufori over å få oppleve dem i deres eget naturlige miljø, og samtidig vite at de er noen av de siste igjen her på jorden. En både vakker og sørgmodig følelse, og noe man må oppleve i Rwanda.
Tenk deg å stå øye til øye med en fjellgorilla. Kjenne hårene på kroppen reise seg i ren eufori over å få oppleve dem i deres eget naturlige miljø, og samtidig vite at de er noen av de siste igjen her på jorden. En både vakker og sørgmodig følelse, og noe man må oppleve i Rwanda.
Alpakka - festlige dyr å finne i Bolivia.
Alpakka - festlige dyr å finne i Bolivia.

BOLIVIA

SALTEST I SØR-AMERIKA - av Karin Wallén

Når man har naboer som Brasil, Peru, Argentina og Chile og selv totalt mangler kyststrekning, er det lett for at man havner litt i skyggen. Derfor blir også Bolivia ofte mer som en utflukt fra nettopp disse landene, enn som et selvstendig hovedreisemål. Slik trenger det jo selvfølgelig ikke være. Tenk deg en reise fra de snøkledde Andesfjellene til Amazonas' fuktige regnskog. Tenk deg vilt høye fjelltopper med Titicacasjøen som en oase på det karrige høyplatået 3812 meter over havet. Eller verdens største saltørken, Salar de Uyuni, nærmest endeløs.

Bolivia er et fattig land, men like fullt et land med store variasjoner og kulturell rikdom. Avslutt i den lekre hovedstaden La Paz, utrolig vakkert beliggende på over 3660 meter. Noe som gjør den til verdens høyest beliggende hovedstad.

Passer for: Kulturinteresserte eventyrere.

Best tid å reise: Hele året, men sikten i høylandet er klarest i mai–september.

Reisen dit: Fly med minst to mellomlandinger, som regel én i Europa og én i Sør-Amerika.

Reisetid: Fra 30 timer med flybytter.

Vårt beste tips: Dødens vei. Stupbratte Camino de las Yungas – kalt Dødens vei – snirkler seg nedover en vertikal fjellvegg fra La Paz til Coroico. Det har blitt populært å kjøre offroad de drøyt 5 kilometerne til sikkerhet. Anbefales kun hvis du har gode bremser og vet å håndtere dem.

Verdens største saltørken, Salar de Uyuni.
Verdens største saltørken, Salar de Uyuni.
Stupbratte Camino de las Yungas – kalt Dødens vei – snirkler seg nedover en vertikal fjellvegg fra La Paz til Coroico.
Stupbratte Camino de las Yungas – kalt Dødens vei – snirkler seg nedover en vertikal fjellvegg fra La Paz til Coroico.
Flamingo på Altiplano.
Flamingo på Altiplano.

Rundt Madagaskar fins det 250 øyer, 45 mil med barriererev og et varmt og klart hav å oppdage med svømmeføtter og dykkermaske.

MADAGASKAR

LEMURER OG LATE DAGER

For deg som ønsker å kombinere eventyr og avslapping, fins det vel knapt et bedre alternativ enn Madagaskar. Verdens fjerde største øy er også verdens mest varierte. Naturen på Madagaskar er særdeles rik, og 90 prosent av artene finner du bare her, takket være øyas langvarige isolasjon fra resten av verden.

Lemurene er selvfølgelig Madagaskars største stjerner, men også fossa i snikkattfamilien er mer enn bare en statist, samt bitte små kameleoner og de lubne baobabtrærne. Landskapet skifter fra fuktig regnskog til ørken, fra kalksteinsklipper til grønne koller med terrasserte risfelt. Veiene er dårlige, så de fleste besøkere leier firehjulstrekker med sjåfør for å komme seg trygt frem.

Er du glad i livet under vann? Rundt Madagaskar fins det 250 øyer, 45 mil med barriererev og et varmt og klart hav å oppdage med svømmeføtter og dykkermaske. Bli ikke overrasket om du får selskap av skilpadder, hvalhaier eller mantaer. Når du er lei av eventyret, ta deg en pust i bakken på stranden. Andilana på øya Nosy Be er en av de fineste du finner, og på søvnige Ile Sainte Marie finner du bortgjemte, palmekantede bukter med silkemyk, hvit sand.

Passer for: Naturinteresserte. Dykkere. For deg som vil oppleve noe annerledes på reisen.

Best tid å reise: Hele året, bortsett fra under regnsesongen i januar–mars.

Reisen dit: Det enkleste er Air France via Paris, den eneste europeiske byen med fly til Madagaskar. Ellers blir du nødt til doble flybytter. Dyre billetter, sjelden under 10 000 kroner.

Reisetid: Minst 15–20 timer.

Baobabtrærne på Madagaskar. Naturen på Madagaskar er særdeles rik, og 90 prosent av artene finner du bare her, takket være øyas langvarige isolasjon fra resten av verden.
Baobabtrærne på Madagaskar. Naturen på Madagaskar er særdeles rik, og 90 prosent av artene finner du bare her, takket være øyas langvarige isolasjon fra resten av verden.
Lemurene er selvfølgelig Madagaskars største stjerner.
Lemurene er selvfølgelig Madagaskars største stjerner.
Best tid å reise: Hele året, bortsett fra under regnsesongen i januar–mars.
Best tid å reise: Hele året, bortsett fra under regnsesongen i januar–mars.

BASKERLAND, SPANIA OG FRANKRIKE

STRENDER OG PINTXOS - av Johanna Jackson

Fra kunstmuseer i Bilbao til sjarmerende bystrender i matmekkaet San Sebastian og surfernes yndling Biarritz.

Stadig flere oppdager området som geografisk deles av Spania og Frankrike og bindes sammen av en egen kulturell identitet. Lei bil og kjør langs Biscayabuktas ville kystlinje eller gjennom det fjellendte innlandet med yndige gårder som produserer ost og sider. Spander et par dager i Biarritz og spaser langs den glamorøse strandpromenaden til stranden Côte des Basques, der solbrente surfere rir på bølger fra Atlanterhavet. Fortsett med pintxosrunder og strandheng i billedskjønne San Sebastian, og vips har du en perfekt langhelg.

San Sebastian er et fint valg for barnefamilier, her er både et vitenskapsmuseum, tivoli og akvarium.

Passer for: Matelskere, surfere, barnefamilier og golfere.

Best tid å reise: For strandferie er juli eller august best, men særlig Biarritz har ofte et mildt klima frem til midten av oktober som passer for golf eller ferie der maten er i fokus.

Reisen dit: Direktefly til Biarritz i sommermånedene. Fly til San Sebastian og Bilbao via flere europeiske byer.

Reisetid: Drøyt tre timer.

Vårt beste tips: Kjør bil langs kysten. For ekte Baskerland-opplevelser beveger du deg vekk fra de største turistområdene. Besøk hyggelige fiskerlandsbyer som Mundaka, Pasai Donibane og Bakio, som ligger nær den flotte steinkirken San Juan de Gaztelugatxe.

24 TIMER I SAN SEBASTIAN

Vårt beste tips: Kjør bil langs kysten.
Vårt beste tips: Kjør bil langs kysten.
San Sebastian er et fint valg for barnefamilier, her er både et vitenskapsmuseum, tivoli og akvarium.
San Sebastian er et fint valg for barnefamilier, her er både et vitenskapsmuseum, tivoli og akvarium.
Tid for pinxtos!
Tid for pinxtos!

MAASTRICHT, NEDERLAND

PÅ GRENSEN MELLOM TRE LAND - av Helge Baardseth

Av og til kommer jeg til en by der jeg føler meg hjemme – øyeblikkelig. Slik var det da jeg forlot jernbanestasjonen i Maastricht og gikk ut i «hovedstaden» i den nederlandske provinsen Limburg.

Det er noe mildt og behagelig ved denne byen. Små forretninger og brede gater på denne siden, men jeg krysset elven La Meusse og fant meg et rom på et botel. Det er ingen skrivefeil, men botel er et skip med rimelige overnattingsmuligheter på elven. Så gikk jeg videre opp i bydelen Binnenstad, med trange smug, små torv omkranset av skyggefulle trær, universitetet og en uendelig rekke med serveringssteder. Der havnet jeg midt i et sykkelløp. Ikke uventet, for dette grenseområdet mellom Nederland, Belgia og Tyskland er som sykkelens fødested å regne.

Passer for: Familier, sykkelentusiaster og kulturinteresserte.

Best tid å reise: Mai–juni og september.

Reisen dit: Fly til Brussel og derfra tog (2 timer) til Maastricht. 6 timer med tog fra Hamburg.

Vårt beste tips: En himmelsk bokhandel. Jeg hadde et mål, ville besøke en kirke. Ikke fordi jeg var blitt religiøs, men fordi den dominikanske kirken i byen, sikkert på grunn av mangel på dominikanere, var omgjort til bokhandel. Bokhandel Selexyz Dominicanen, midt i sentrum. En av verdens fineste, med kafé – i skipet. selexyz.nl

En himmelsk bokhandel. Selexyz Dominicanen, ligger midt i sentrum. En av verdens fineste, med kafé – i skipet.
En himmelsk bokhandel. Selexyz Dominicanen, ligger midt i sentrum. En av verdens fineste, med kafé – i skipet.

ISLAND

HELE VEIEN RUNDT, UTEN ET DYPP I DEN BLÅ LAGUNEN - av Julie Luneborg

Fly til Reykjavik og hopp rett inn i leiebilen - og oppdag et variert og vakkert landskap langs Islands «Ring Road». 1300-og-noen kilometer får du unna på noen dager hvis du vil - eller bruk uker på å oppdage vulkaner, varme kilder, isfjell, fossefall - og det beste av alt: en annen blå lagune, ganske turistfritt, ved Myvatn nord i landet. Langt mer autentisk og mindre «Disneyland-feel» enn den originale utenfor Reykjavik.

Island er mye mer enn The Golden Circle som de fleste busses rundt til. Nasjonalparken Thingvellir, fossefallet Gullfoss og geysirene (selv om vi skal innrømme at det var ganske heftig å se de eksplodere og sprute kokende vann langt, langt opp i luften) er fine stopp på ruten, ja visst, men den storslåtte naturen resten av Island kan by på, den er helt uslåelig. Beregn mange, mange fotostopp.

Avslutt turen med noen dager i Reykjavik. Stikk innom Noodle Station for en knallgod nuddelsuppe.

Den storslåtte naturen Island kan by på, er helt uslåelig. Beregn mange, mange fotostopp.
Den storslåtte naturen Island kan by på, er helt uslåelig. Beregn mange, mange fotostopp.

Vagabonds neste tur til Island: Dykke ved Silfra. Vannet er krystallklart med over 120 meter klar sikt og strekker du ut armene kan du holde i den nordamerikanske og eurasiske kontinentalplaten samtidig.

Passer for: Backpackere, familier, fotturister og de som er glad i å kjøre bil.

Best tid å reise: Hele året. Mest populært på sommeren, men færre turister ellers på året. Vinteren er magisk på Island.

Reisen dit: Fly direkte til Reykjavik med Icelandair og Norwegian. Flyplassen ligger 40 minutter utenfor Reykjavik.

Reisetid: 2,5 timer med fly.

LES MER OM VÅR FAVORITT: MYVATN NATURE BATHS

Islandshester.
Islandshester.
Vulkaner, varme kilder, isfjell, fossefall - Island kan by på det meste.
Vulkaner, varme kilder, isfjell, fossefall - Island kan by på det meste.

KOMODO, INDONESIA

DRAGER, KRITTHVITE STRENDER OG EN HEL VERDEN UNDER VANN - av Julie Luneborg

Glem Bali og Gili-øyene. Ja, det er deilige steder det også – men et stykke lenger øst finner du øya Flores og dykkeparadiset Komodo.

Kalde strømmer møter paradisvann akkurat her og gjør det til et yndet dykkested med hai, djevelskater, skilpadder og et rikt korallrev som vil blende de fleste. Sammen med Raja Ampat troner Komodo som et av de beste dykkestedene i verden.

Over vannflaten finner du komododrager - eller det mindre spennende navnet varaner som de heter på norsk - som tar et jafs av turistene hvis de får anledningen - følg etter de innover øya hvis du tør.

Dragene lever kun på noen få isolerte øyer og du kan besøke de på Rinca eller Komodo sammen med en guide.

Komodo varanene lever på øyene Komodo og Rinca.
Komodo varanene lever på øyene Komodo og Rinca.
Utgangspunktet for dykkeferien er havnebyen Labuan Bajo.
Utgangspunktet for dykkeferien er havnebyen Labuan Bajo.
Dykk med kjemperokker i Komodo.
Dykk med kjemperokker i Komodo.

Passer for: Dykkeentusiaster, backpackere, badenymfer og familier.

Best tid å reise: Mai - okt, dette er den tørreste perioden de fleste stedene i landet. Lite regn i juli gjør Indonesia til et godt valg i Sørøst-Asia midt i den norske fellesferien.

Reisen dit: Fly til Denpasar, Bali med Qatar Airways, Thai Airways og Singapore Airlines. Min. 1 stopp. Deretter fly eller buss og ferge til Labuanbajo som er basen for dykking i Komodo. Vi anbefaler ikke båtene som seiler fra Bali/Gili-øyene til Labuanbajo, de er i dårlig stand.

Reisetid: Mellom 21-25 timer med fly fra Oslo til Bali. Fra Bali til Komodo er det kun 1 time med fly eller 2 døgn på buss og ferge.

Kalde strømmer møter paradisvann akkurat her og gjør det til et yndet dykkested med hai, djevelskater, skilpadder og et rikt korallrev som vil blende de fleste. Sammen med Raja Ampat troner Komodo som et av de beste dykkestedene i verden.
Kalde strømmer møter paradisvann akkurat her og gjør det til et yndet dykkested med hai, djevelskater, skilpadder og et rikt korallrev som vil blende de fleste. Sammen med Raja Ampat troner Komodo som et av de beste dykkestedene i verden.

ST. PETERSBURG, RUSSLAND

OM VINTEREN - av Maria Wyller

Soloppgang dagen lang. Vandringer langs isbreen Neva fra hage til hage, slott til slott. Klassisk ballett på russisk vis. Snarveier over de tilfrossede kanalene. Te på Dostojevskijs stamsted. En av verdens største kunstsamlinger i et av verdens vakreste slott. Russisk overdådighet møter skandinavisk nøkternhet.

Peter den stores livsverk byr på alt fra pizza og vodka i en nedlagt MC-klubb, til te og borsj på overdådige kjøpesentre. Fryser du, deltar du på folkefesten som fyller byens brede gater på nyttårsaften. Hvis den bitende kulden ikke slipper taket, får du den slått vekk av banjaens nådeløse babusjkaer. Eller varmer deg på vodka. Hvis Vesaas' isslott var en by, hadde det vært St. Petersburg.

Passer for: Kunst- og kulturinteresserte, studenter (et herremåltid koster om lag 70 kr), hipstere i alle aldre.

Reisen dit: Fly 4 timer, ekskludert mellomlanding.

Tips: Last ned appen Calvert Journal for trendy tips. Ta toget til Moskva for å slå to fluer i én smekk.

Russisk overdådighet møter skandinavisk nøkternhet.
Russisk overdådighet møter skandinavisk nøkternhet.
Hvis Vesaas' isslott var en by, hadde det vært St. Petersburg.
Hvis Vesaas' isslott var en by, hadde det vært St. Petersburg.

BELGIA

BELGIA ER BLITT KULT

Nå må det vel ha blitt noe gærent, tenker du. Belgia – hett reisemål? Kanskje assosierer du landet med tørre EU-byråkrater i Brussel eller tettbefolkede anonyme byer i et flatt landskap. Vi mener at Belgia er undervurdert. Hovedstaden Brussel er, til tross for at den preges av internasjonal politikk, et hyggelig weekendmål med et godt utvalg av restauranter og barer.

I tillegg er det godbiter som Brugge, som står på Unescos verdensarvliste og som i seg selv er verdt en helgetur. Belgias andre storby, Antwerpen, er også kjent for sin historiske arkitektur, men er den senere tid også blitt et verdenssentrum for haute couture-mote. Med den rådende øltrenden har tørste reisere satt blikket sitt på Belgia – som med rette regnes for et av verdens fremste ølland. Belgias mat og drikke er i ferd med å få den anerkjennelsen det fortjener.

Passer for: Ølconnaisseurer, historikere, moteinteresserte.

Best tid å reise: Mai–september.

Reisen dit: Brussel Airlines flyr på Brussel. Lei bil eller fortsett med tog. Belgia er et lite land med korte avstander mellom byene.

Reisetid: 2,5 time med fly.

Belgias mat og drikke er i ferd med å få den anerkjennelsen det fortjener.
Belgias mat og drikke er i ferd med å få den anerkjennelsen det fortjener.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten - ca én gang i måneden.

Abonnér - spar over 60%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!