Menu Meny

SØR-AFRIKA: VINGÅRDER

Sørafrikanske viner er blitt populære her hjemme. I vindistriktene utenfor Cape Town treffer du dem hjemme. Vagabond har besøkt to av landets viktigste vingårder.

Vingården Boekenhoutskloof ligger vakkert til mellom Franschhoekfjellene. Med den klare, blå himmelen i bakgrunnen og den varme solen er landskapet som et postkort. Her på vingårdene utenfor Franschhoek vokser oliventrær og frukt vilt, de siste like store som de trikseballene jeg trente med for å bli bedre i fotball.

– Grapefrukt, forteller Drew Kent og ser opp mot det skyggefulle treet som bærer de herlige sitrusfruktene.

Hun bor her på gården sammen med foreldrene sine, tvillingbroren Carter og familiens tre hunder som er døpt etter rollefigurer i Star Wars, filmer som Drews far Marc har et sterkt forhold til. Han er kjellermesteren som elsker å kle seg i oransje t-shirts.

Marc er opprinnelig fra Durban, Sør-Afrikas tredje folkerikeste by etter Cape Town og Johannesburg. Som ung drømte han om å bli flyger i det sørafrikanske flyvåpenet, men livet ville det annerledes. Da han en periode jobbet i en restaurant, snakket han mye om vin med sin kunnskapsrike sjef. Han utviklet interessen videre og dro til vindistriktet Boekenhoutskloof. 13 år senere ble han kåret til årets vinprodusent for Boekenhoutskloof Syrah 2005.

Det lille vintoget. En fin måte å dra rundt til vingårdene på.
Det lille vintoget. En fin måte å dra rundt til vingårdene på.
Marc Kents tre hunder, Tobacco, Gobi og Princess Leia er oppkalt etter Star Wars-skikkelser.
Marc Kents tre hunder, Tobacco, Gobi og Princess Leia er oppkalt etter Star Wars-skikkelser.

Sørafrikansk vin levde lenge i skyggen i Vinmonopolets hyller. Under apartheidregimet hadde samvirket, og det nåværende børsnoterte aksjeselskapet KWV, monopol på vineksporten fra Sør-Afrika. Norge og mange andre land boikottet den gang vinene fra landet, men etter apartheidregimets fall i 1994 skjøt vineksporten ny fart.

– Det var stort for meg, jeg ble veldig stolt. Det var rett etter at jeg hadde fått barn, så det ble et usedvanlig år, sier Marc og nipper til den prisbelønte vinen.

Han lar den rulle rundt i munnen før den havner i spyttebakken som står plassert på et bord ute på verandaen.

– Jeg drikker sjelden mine egne viner, for jeg synes at det er så mange andre gode viner å prøve, og jeg må drikke andres for å lære meg mer, sier Marc Kent.

Han forteller om vinen The Wolftrap, som fikk navnet etter en legende som sier at det en gang i tiden har vært ulv i den isolerte dalen. I Franschhoekfjellene lever det mange rovdyr, også leopard, men man har aldri funnet bevis på at ulven har holdt til i området.

I Sør-Afrika har det vært produsert vin i mer enn 350 år. Når vi kjører rundt i området, passerer vi vingård etter vingård med store plakater som ønsker gjester velkommen til vinsmaking.

Sørafrikansk vin levde lenge i skyggen i Vinmonopolets hyller. Under apartheidregimet hadde samvirket, og det nåværende børsnoterte aksjeselskapet KWV, monopol på vineksporten fra Sør-Afrika. Norge og mange andre land boikottet den gang vinene fra landet, men etter apartheidregimets fall i 1994 skjøt vineksporten ny fart.

Ikke så langt utenfor Robertson, 12 mil øst for Boekenhoutskloof, står det en flokk elandantiloper og beiter inne på et 20 000 mål stort naturreservat. Reservatet tilhører Graham Becks vingård, og guiden Mossie Basson gir ekstra gass for at vi skal komme oss nærmere dyrene.

– Vanligvis kjører vi ikke her, sier han og svinger bilen bort fra hovedveien og inn på en smal og dårlig gårdsvei. Jeg humper fram og tilbake i bilen. Det gjelder å holde seg fast for ikke å falle ut, for bilen har verken dører eller vinduer. Noen minutter senere stanser Mossie bilen og går ut. Vi, et selskap på seks, forlater også safaribilen og tar noen nølende skritt ut mellom rosmarinbuskene.

Elandantilopene, eller elgantilopene som de også blir kalt, slutter å spise og speider mot oss. Dyrene er Afrikas største antilopeart og kan veie opptil et tonn.

Nyt natur og vin via det lille vintoget.
Nyt natur og vin via det lille vintoget.
Vingård i klassisk Cape Town-arkitektur.
Vingård i klassisk Cape Town-arkitektur.
Pieter Ferreira har arbeidet på Graham Becks siden 1990.
Pieter Ferreira har arbeidet på Graham Becks siden 1990.
Babylonstoren Farm Hotel har naturen rundt hjørnet.
Babylonstoren Farm Hotel har naturen rundt hjørnet.

– Jeg er kjent som Pieter «Bubbles» Ferreira. Jeg pleier for spøk å si at jeg har bobler i blodet. Jeg lever, spiser, sover og drikker det hele tiden, forteller Pieter Ferreira, som er kjellermester hos Graham Beck.

– De ser ganske avslappet ut, men er nok litt urolige på grunn av den lille kalven som bare er en uke gammel, sier Mossie.

Vanligvis tar han og kollegene på Graham Becks vingård ikke med gjester ut i reservatet. De vil ikke forstyrre dyrene mer enn nødvendig og vil heller ikke at planter og buskas i området skal bli ødelagt.

– For oss er det viktig at vekstene som har vært her i hundrevis av år, fortsetter å vokse, sier Etienne, før vi går inn i bilen igjen og forlater antilopene.

Vi ser noen sebraer i det høye gresset, og mellom det mørkegrønne buskaset får vi oppleve flere sebraer på langt hold. Og så kommer det to springbukker hoppende, på vei mot det store fjellet som omkranser reservatet. Når de løper, kan farten komme opp i 70 kilometer i timen.

Naturreservatet er bare en del av Graham Becks eiendom. Her er det også en barnehage, en gård med veddeløpshester og et kurssenter, der 6000 sørafrikanere hvert år lærer seg alt fra hvordan de skal dyrke grønnsaker til å jobbe som resepsjonister. Og sist, men ikke minst, produksjon av vin. Som man skjønner av navnet, var det Graham Beck, som døde i 2012, som i sin tid startet vingården. Han kjøpte eiendommen i 1983 med ambisjon om å etablere en vingård i verdensklasse. Siden den gang har vingården vunnet en rekke kåringer, de fleste for sine musserende viner.

– Jeg er kjent som Pieter «Bubbles» Ferreira. Jeg pleier for spøk å si at jeg har bobler i blodet. Jeg lever, spiser, sover og drikker det hele tiden, forteller Pieter Ferreira, som er kjellermester hos Graham Beck.

På vingården plasseres det en mengde vinglass foran oss ute på verandaen. Solen varmer, og vi smaker og spytter ut, smaker og spytter ut. Pieter Ferreira forteller at noen av vinene de produserer har vært servert i Det hvite hus hos Barack Obama. Nelson Mandela er en annen president som også har drukket vin fra gården. Da han ble innsatt som president i 1994, ble det servert vin fra nettopp Graham Beck.

– Det var en stor ære, sier Pieter Ferreira.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten - ca én gang i måneden.

Abonnér - spar over 60%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!