Menu Meny

Stockholm: Verdens beste ølby

Stockholm har ølbaren som to år på rad er kåret til verdens beste. Byen har i løpet av de siste årene nærmest eksplodert når det gjelder gode steder å nyte håndbrygget øl og god mat i skjønn forening. Hvordan ble det slik? Vi dro dit en helg for å finne svaret.

Toget ruller inn mot sentrum og vi må ikke gå mange meterne før vi kan gjøre vår første stopp på vår øl- og matodyssé gjennom Stockholm. Pressklubben lokker selvfølgelig journalister, men først og fremst ølinteresserte besøkere fra nært og fjernt. På stolene ved siden av oss sitter det et japansk par og noterer ivrig hva de drikker. Den nye tids ølreisere drikker omsorgsfullt av glassene før de spør oss om hvor de skal gå videre. Snakker du om øl og Pressklubben så mener du belgisk øl, for Pressklubben satser steinhardt på øl fra verdens beste lille øl-land. Mer enn 750 sorter øl og en lang og imponerende fatølliste.

Omnipollo serverer både sine egne brygg så vel som noen spennende gjesteøl.
Omnipollo serverer både sine egne brygg så vel som noen spennende gjesteøl.
Akkurat har ikke bare førsteklasses øl, den matcher også maten perfekt.
Akkurat har ikke bare førsteklasses øl, den matcher også maten perfekt.
Söder er bydelen med flest ølbarer, et tjuetalls skikkelig gode steder finner du her.
Söder er bydelen med flest ølbarer, et tjuetalls skikkelig gode steder finner du her.
Stockholm har de siste årene blitt en av verdens beste ølbyer.
Stockholm har de siste årene blitt en av verdens beste ølbyer.
Pressklubben, den beste ølbaren i sentrum, i hvert fall om du liker belgisk øl.
Pressklubben, den beste ølbaren i sentrum, i hvert fall om du liker belgisk øl.

Rundt hjørnet ligger neste stopp, Belgobaren, og når vi fortsetter ned den travle Vasagatan, passerer Kulturhuset og setter kursen ned mot det legendariske varehuset NK, innser vi at vår første dag kommer til å bli i belgisk øls tegn. For nede i den fullsatte salgshallen finner vi fram til et rolig hjørne ikke alle oppdager: Ölbaren. Her kan man nikke samtykkende til listen over godt øl. Vi velger en stor flaske fra bryggeribrødrene Ek som står bak Brekeriet i Skåne. De leder an surølstrenden som har skyllet inn over Stockholm og landet ellers de siste årene.

Utenfor NK har solen gått ned og pulsen stiger. Byen gjør seg klar for kvelden. Vi tar sikte på Konserthusets myke blå fasade, følger Sveavägen nordover og tar av ved Tegnérgatan. Man in the Moon ble en av de første pionerne på Stockholms ølhimmel, da man åpnet dørene for tjue år siden. Interiøret i bistroen bærer preg av britisk stil og her har de satset på en symbiose av øl og god mat. Dessuten har man nok en av byens flotteste fatølanlegg. Et glinsende ølalter, alltid fullt av spennende øl.

– Denne har jeg tegnet selv og fått en smed til å bygge den. Veldig fornøyd med den, sier eieren Eryo Rhawi.

Henok Fentie, brygger og deleier av Omnipollo.
Henok Fentie, brygger og deleier av Omnipollo.
Deler av sortementet fra Nye Carnegiebryggeriet.
Deler av sortementet fra Nye Carnegiebryggeriet.
Brewdog har et par vannhull i byen, både på Södermalm og Kungsholmen.
Brewdog har et par vannhull i byen, både på Södermalm og Kungsholmen.

Man in the Moon er også stedet å gå for lagret øl, med mer enn 350 sorter på hyllene. Man brygger også eget øl i samarbeid med bryggerier som Mikkeler, Dugges og Nøgne Ø.

Man in the Moon satser mye på mat, og etter en stund seiler det inn velkomponerte retter: pilgrimskjell med kremet blomkål og parmaskinke, torskerygg med bønnepuré, valnøtter og dillpoteter – sammen med dere eget lettøl, Leroy Mild Blond som brygges i Belgia. En perfekt sjokoladefondant med kirsebær og valnøttsknekk. Avrunder måltidet, en stout fra Kanada yter desserten full rettferdighet. Man in the Moon er også stedet å gå for lagret øl, med mer enn 350 sorter på hyllene. Man brygger også eget øl i samarbeid med bryggerier som Mikkeler, Dugges og Nøgne Ø.

Neste morgen tar vi på oss gode sko, for Stockholm er en by man virkelig skal utforske til fots. Fra Söders høyder og hotellet følger vi Fjällgatan der man får utsikt over hele byen og tar trappene ned til Fotografiska, der vi får med oss gode utstillinger. Følger sjøen tilbake mot Gamla Stan, der vi går oss litt vill mellom alle cruiseturistene og dagsbesøkere. De smale middelaldergatene blir fort fulle av folk og vi søker beskyttelse inne på Tritonia n liten, men imponerende på Te imponerende samling øl koblet på sine seks kraner. e av folk og vi søker beskyttelse inne på triölverkstad som har en liten, men imponerende samling øl koblet på sine seks kraner. Her kalles bartenderen for kranoperatør, er ikledd et slitesterkt skinnforkle, og ser ut som om han kommer direkte fra smia.

Verdens beste ølbar. Vi er tilbake på Söder og Götgatspuckeln og vi går ikke glipp av de titalls med gallerier som ligger nettopp her. Götgatspuckeln, ja. Når man først kommer hit er man like ved det som er kåret til verdens beste ølbar. Akkurat klarte å knipe til seg tittelen under Rate Beer i år også, for andre året på rad. Konkurransen er steinhard, oppmerksomheten rundt i verden har vært stor. Eieren, Stene Isacsson tar alt oppstyret med knusende ro, Stene har kjørt sin spesielle linje i mer enn tjue år, konsekvent som få, og erfaringen har gitt ham et solid fundament å stå på.

– En trend blir alltid trendy, jeg liker ikke trender, sier Stene da i treffes ved den overfylte bardisken.

Akkurats liste over øl lokker til seg entusiaster fra hele verden. Det er ikke sjelden vi på reiser rundt i verden treffer ølnerder som vil legge ferien til Stockholm, kun for å besøke Akkurat.

– Skal vi gå ned, spør Stene. Med ned mener han katakombene under Akkurat. Heisen tar oss ned til de hellige rommene der Stene oppbevarer sitt lagrede øl, spontangjæret Geuze som kan ligge til lagring i tjue år. Stene har øl som ikke finnes andre steder, ikke en gang i opprinnelsesdistriktet Pajottenland utenfor Brussel, der det spontangjærede ølet har sin opprinnelse. Lambic, Gueze og Kriek brygges av noen ganske få, små bryggerier som har tatt vare på denne urgamle håndbryggertradisjonen.

Stene Isacsson, i kjelleren til verdens beste ølbar, Akkurat.
Stene Isacsson, i kjelleren til verdens beste ølbar, Akkurat.
Belgere, belgere, og så noen belgere til.
Belgere, belgere, og så noen belgere til.

Henok Fentie

Omnipollo

– Vi kommer til å ta ølet til menneskene, reise og brygge øl i alle verdensdeler. Det er mye bedre enn at ølet skal transporteres over havet. Og de forskjellige ølstilene er jo blitt internasjonale.

Fra Akkurat går vi den lille trappen opp mot Repslagargatan 6 og en annen klassisk institusjon, dessuten en søsterkro for samme eiere startet begge barene for drøye tjue år siden. Senere gikk de smaksmessig i forskjellige retninger, men kvalitetsmessig sammen mot framtiden. Oliver Twist (OT) er byens beste sted for den som ønsker amerikansk håndbrygget øl (husøl som blant annet Ska Brewing, Oskar Blues, Victory, Great Divide og Smuttynose). OT gjør også en god jobb når det gjelder lokalt øl, engelsk håndbrygget øl som Magic Rock, Ilkley, Beavertown og Kernel. Her har man til og med tre vakre Real Ale-kraner ladet med øl fra Storbritannia og Sverige.

Noen minutter fra OY, opp Hökens Gata møtes pionerene av den nye tidens bryggere og bareiere. Der serverer den heite ettåringen Omnipollos Hatt (Henok Fentie og Karl Grandin fra Omnipollas åpnet sin første ølbar ved Omnipollos hovedkvarter) rykende ferske pizzaer og har en kort, men fantastisk liste over eget øl – og alltid noe spennende gjesteøl. Henok står i baren da vi ankommer, og han forteller om Omnipollos fremtidige planer. Det blir mer brygging på bryggerier ut i verden, mer samarbeide.

– Vi kommer til å ta ølet til menneskene, reise og brygge øl i alle verdensdeler. Det er mye bedre enn at ølet skal transporteres over havet. Og de forskjellige ølstilene er jo blitt internasjonale.

Skånegatan og Bondegatan er selve episentrum for Söders gjenfødelse, som startet for tjue år siden. Vi sveiper gjennom interiør- og klesbutikker som Coctail, Lisa Larssons Second Hand og Grandpa, byens beste vinylhandel Pet Sonds, kafé Sting og botaniserer i Urban Deli. På Nytorget smyger vi inn på Bar Central som har god ufiltrert og upasteurisert Pilsner Urquell på fat.

Jens Skrubbe på Pressklubben vet mer om belgisk øl, og hvordan man skal kombinere den med mat, enn de fleste.
Jens Skrubbe på Pressklubben vet mer om belgisk øl, og hvordan man skal kombinere den med mat, enn de fleste.
Rykende fersk pizza och håndbrygget øl på Omnipollo.
Rykende fersk pizza och håndbrygget øl på Omnipollo.

Katarina Ölkafé Katarina Bangata noen minutter herfra har byens beste utvalg av lokale håndverksbryggeriene, blant annet Pang Pang Brewery, Södra Maltfabrikken, PKLK Bryggeri, Stockholm Brewing CO og Modernist Brewery. Katarina Ölkafé har også gode småretter, Pastrami on Rye og Vegan Kimchi Reuben blir noen av våre favoritter. Verdens fineste lamper henger fra taket i dette lille lokalet som stilmessig tilhører 40-tallet. Da vi til slutt klarer å rive oss løs herfra, kafeen har alltid så fin stemning at man helt bare vil bli værende, lunker vi videre ned mot sjøen. Babajan ligger litt avsides og det er ikke så mange som finner fram hit. På veien gjør vi en kort pause i Sivletto som har rockabilly-, surf- og tiki-ting en masse, lokalene er dessuten behagelige. Inne på Babajan er det svak belysning, lenestolene er dype og deilige og tilbudet av øl større en det lokalene skulle innby til. Her satser man først og fremst på økologisk øl. Skapene er så velfylte at man blir lykkelig, med øl fra engelske Siren, amerikanske Lost Abbey, belgiske 3 Fonteinen, kanadiske Brasserie Dieu Du Ciel og italienske Birrifica del Ducato og flere andre. De kaller seg maten sin for World Food, så da sier vi det. Et smaksunivers like omfattende som øltilbudet er det iallfall.

Når himmelen skifter fra rosa til mørkerødt hopper vi på båten over til Hammarby Sjöstad. Vi fikk en god anledning til å ta båten hit da Brooklyn Brewery sammen med Carlsberg åpnet sitt felles prosjekt. Det nye Carnegiebryggeriet har en fin linje med flaggskip-øl, men har også fokus på spesialbrygg og god mat. Jeg liker uteserveringen som gir en følelse av god gammeldags brygge, der vi sitter og nipper til en ufiltrert Kellerbier og hviler øynene på vannspeilet og den glitrende byen bak vannet. Natthimmelen har overtatt Stockholm, båtene seiler tilbake til byen, men det gjøre ikke vi. Ikke helt ennå. Meteorologen meldte om sol i morgen. Det passer fint, for da skal vi ut i skjærgården. Har hørt at man har en riktig vass brew pub ute ved Fjäderholmarna. Det lover godt.

Man in the Moon satser på kombinasjonen av øl og mat.
Man in the Moon satser på kombinasjonen av øl og mat.

Fakta

Antall innbyggere: rundt 2,3 millioner bor i Stor-Stockholm, 1,4 millioner i sentrum.

Valuta: Den svenske kronen er, når dette skrives, omtrent på nivå med den norske.

Forfatning: monarki

Språk: svensk

Religion: protestantisme

Best tid å reise: vår, høst og sommer

Reisen dit

Både SAS og Norwegian flyr Oslo–Stockholm. Toget X2000 (SJ) tar kun 4,5 time, fra sentrum til sentrum. Fra Arlanda tar det 20 minutter med tog til Centralen og rundt 40 minutter med buss eller lokaltog.

Reise rundt

SL Stockhoms Lokaltrafik selger 1-dags eller flere dagers billetter. Tar du båt må du betale en ekstrabillett.

Overnatting

Anno 1647. Sjarmerende hotell ved Slussen, ideelt om du skal bruke tiden på Södermalm og Gamla Stan. Dobbeltrom fra 870 kroner. www.anno1647.se

Clarion Sign Hotel. Ved T-banen, like ved sentrum. dobbeltrom fra 1300 kroner. www.nordicchoicehotels.se

Ett hem. Ønsker du noe helt spesielt, et luksuriøst, personlig rom, anbefales Ett Hem. Dobbeltrom fra 3900 kroner. www.etthem.se

Mat (med godt ølutvalg).

Onipollos Hatt. Har løftet pizzakulturen samtidig som ølscenen har nådd de store høyder. Håndlaget pizza (nr. 7 er vår favoritt akkurat nå!) sammen med et stor utvalg hjemmebrygget øl.

Katarina Ölbod. God håndmat, med en lokal pale ale eller en velbalansert lager til.

Akkurat. Deilige fiskeretter, ikke minst berømt for sine blåskjell, som passer utmerket til en brown ale fra Nynäshamn Ångbryggeri, et stykke utenfor Stockholm.

Gastropuben Man in the Moon satser på håndbrygget øl og mat i kombinasjon.
Gastropuben Man in the Moon satser på håndbrygget øl og mat i kombinasjon.

Tre gode grunner til å reise en tur til Stockholm

Maten

Ja, maten. Stockholms restauranter blomstrer som aldri før. Da tenker jeg ikke bare på de med en eller to Michelinstjerner (også de begynner å åpne opp for øl-kulturen og matcher sine menyer med stadig bedre øl). Nei, det bobler også under overflaten, alt drevet fram med en ny vri når det gjelder lokalproduserte og gode råvarer. Så enkelt kan det være å løfte en hel matkultur.

Skjærgården

Kommer du hit om sommeren er det bare å ta en av skjærgårdsbåtene for øyhopping. Fantastisk vakkert, lett tilgjengelig, sol og bad på svabergene om dagen, så er du klar for en utekveld på byen når båten forlater bryggen mot kvelden.

Kultur

Interessante museer som Moderna og Arktektmuseeet, trendy gallerier som Magasin 3 og Fotografiska. Designbutikker og små kunstgallerier gjør sitt til at den kulturinteresserte ikke blir skuffet etter en langhelg i den svenske hovedstaden.

Deler av sortementet fra Nye Carnegiebryggeriet.
Deler av sortementet fra Nye Carnegiebryggeriet.

Tre lokale øl

Enskede Pale Ale – Gamle Enskede Bryggeri

Hjemme i garasjen brygger Robin Johnander noe av landets beste lettøl, et godt øl til lunsj eller til hengekøya. Ryker det fra pipa kan du banke på døren og kjøpe noen flasker med deg hjem.

Pang Pang Flamingo – IPA – Pang Pang Brewery

I den hipstertette forstaden Hökerängen holder Fredrik Runedal til med sitt Pang Pang Brewery. Kompromissløst og eksklusivt – det kan man si om dette ølet.

Kellerbier – Nya Carnegiebryggeriet

Det kanskje beste eksemplet på hva Nya Carnegiebryggeriet kan produsere. Ufiltrert og kaldgjært lager på sitt beste.

Gå ikke glipp av

Maten: Hånd i hånd med ølrevolusjonen har Stockholm blitt et aktet navn også blant verdens foodies. Mange gode restauranter har de siste årene gjort byen mer spennende når det gjelder mat.

Glem det

Andre del av juli og første uken av august føles det som om halve (eller hele) byen er på ferie. Det er mange som besøker Stockholm på den tiden, men det gir ikke helt den sammen energien.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten - ca én gang i måneden.

Abonnér - spar over 60%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!