Menu Meny

LONDON: Den indiske sjelen

Gatemat fra New Delhi, frokost Mumbai style, smaker fra Kerala, minner fra et foren koloniimperium og currysjapper med Michelin-stjerne. Vagabond jaktet på og fant Londons indiske sjel.

1. Dishoom

Som hentet fra et gatehjørne på 1950-tallets Mumbai

Mumbai, som en gang i tiden het Bombay, har lenge vært en av verdens mest kosmopolitiske byer. Her lever ulike folkegrupper, språk, religiøse tradisjoner og ikke minst matvaner side om side. Å betrakte Mumbais etniske blanding er som å kikke på en haug med forskjellig fargete klær som snurrer rundt inne i en vaskemaskin.

Ikke noe annet sted er kulturmiksen så stor som på byens parsiske kafeer. Parserne? spør du. Hvem er de? Jo, en folkegruppe som tror på den gammeliranske guden Zarathustra, men som ble tvunget til å flykte østover ved utbredelsen av islam. I dag er de en av Indias minste, men mest velstående minoriteter. I Mumbai startet en av parsifamiliene Tata, et av Indias mektigste selskap, og etablerte luksushotellet Taj Mahal. Dessuten åpnet de kafeer som ofte lå på gatehjørner, og som raskt ble populære samlingssteder for alle samfunnslag, som Café Leopold i havneområdet Colaba, kjent fra romanen Shantaram. Her råder flerkulturell atmosfære og summing av ulike tungemål.

Her koser du deg med en kopp chai eller en kopp kaffe (brygget på monsuninnhøstet Malabarkaffe fra Karnataka) og et glass mangolassi (med fennikelfrø flytende på toppen).

Men dessverre blir antallet kafeer stadig færre: Av de 400 som fantes på femtitallet, er det i dag knapt 30 igjen.

Så flaks da at kafétradisjonen spredde seg til London i form av Dishoom. Reklametekstene lyder «From Bombay with Love», og vel inne i lokalet forflyttes du raskt både østover og bakover i tiden. Med forsiktig surrende takvifter, svarthvittrutete steingulv, mørke trestoler og bord med marmorplater skapes en følelse av det kosmopolitiske Asia.

Her koser du deg med en kopp chai eller en kopp kaffe (brygget på monsuninnhøstet Malabarkaffe fra Karnataka) og et glass mangolassi (med fennikelfrø flytende på toppen). Eller ta deg en skikkelig frokost, lunsj eller middag Mumbai style. Sjekk ut kjeriwal, toast med chiliost og to stekte egg eller en Bombay omelett med hakket chili, tomat og løk og tilhørende pau, det luftige portugisiskinspirerte Mumbaibrødet.

ADRESSE: Ligger på fire steder: 12 Upper St Martin’s Lane i Covent Garden,

5 Stable Street i King’s Cross, 7 Boundary Street i Shoreditch og 22

Kingly Street i Carnaby. Meny og åpningstider på dishoom.com.

På parsikafeen Dishoom blir du forflyttet til femtitallets Mumbai.
På parsikafeen Dishoom blir du forflyttet til femtitallets Mumbai.
Bildene og plakatene fra Bollywood hever stemningen på parsikafeen.
Bildene og plakatene fra Bollywood hever stemningen på parsikafeen.
Hvorfor ikke en appetittvekker eller en kveldsdrink på Q Bar.
Hvorfor ikke en appetittvekker eller en kveldsdrink på Q Bar.

Da finanskrisen rammet England høsten 2008, sørget indiske bedrifter for å dra på europeisk handletur. Det var i denne runden at erkebritiske varemerker som Jaguar, Land Rover og Tetley’s Tea, ble kjøpt opp av Tata, det parsiske storkonsernet fra Mumbai.

2. Quilon

The Empire strikes back

Da finanskrisen rammet England høsten 2008, sørget indiske bedrifter for å dra på europeisk handletur. Det var i denne runden at erkebritiske varemerker som Jaguar, Land Rover og Tetley’s Tea, ble kjøpt opp av Tata, det parsiske storkonsernet fra Mumbai. Oppkjøpene fikk indiske lederspalter til å utbryte triumferende: «The Empire strikes back!»

Jubelen hadde nok også stått i taket hadde lederskribentene spasert på Buckingham Gate noen hundre meter fra den tidligere kolonimaktens kongelige slott – og oppdaget at den ærverdige engelske institusjonen St James Court Hotel også har havnet på indiske hender, nærmere bestemt hos luksushotellkjeden Taj.

I første etasje på hotellet finner du derfor ikke lenger noen blomstrete afternoon tea-salong, men en av Londons fineste indiske restauranter, oppkalt etter byen Quilon på Malabarkysten i Kerala. I foajeen ligger Q Bar, der du kan ta en drink, kanskje litt malariaprofylakse i form av en gin and tonic, før du hiver deg over lunsjen, som starter på 25 £. Det høres muligens litt dyrt ut, men så har også restauranten en Michelin-stjerne. Og lunsjen er en totalopplevelse med guddommelige sørindiske fristelser som mini-masaladosas til forrett og sterk quilon fish curry med smak av karriblader, chili og kokosolje til hovedrett. I tillegg sitronris med nøtter og sennepsfrø, stekt alo gobi (poteter og blomkål), grønn koriander‒ og rød tomatchutney, syltede tamarinder og mini-pappadums. Et pund fra hver lunsj går til Tata Medical Center i Kolkata – noe som ikke gjør saken dårligere.

Dronningen, som bare bor noen hundre meter unna, må skjelve.

The Empire strikes back.

ADRESSE: Buckingham Gate 41, bestill bord på +44-20-782 118 99 og sjekk ut

åpningstider på quilon.co.uk.

Sørindisk med Michelin-stjerne et steinkast fra Buckingham Palace.
Sørindisk med Michelin-stjerne et steinkast fra Buckingham Palace.
Kerala og Europa i skjønn forening på tallerkenen.
Kerala og Europa i skjønn forening på tallerkenen.

Jeg blir sittende i baren og ser for meg grånede kolonister fra en svunnen koloniepoke som drikker gin og kaldt rosevann med rosenblad flytende på toppen, og Ooty town gimlet, som har fått navnet sitt fra britenes favorittrekreasjonssted i de sørlige fjellene og som på drinkmenyen beskrives «som lyset fra det indiske regimentet».

3. Glymkhana

Sportsklubb med bar og Michelin-stjerne

Bardisken er laget av messing, og på hyllen står det en flaske syv år gammel Old Monk (indisk rom). Det står også flasker med to sorter indisk single-malt whisky og Old Raj Dry Gin. Nærmere britenes sommerhovedstad Shimla, som skildres så fint i tv-serien Indian Summers, kommer du ikke vest for elven Indus.

Koloniromantikken lever altså i beste velgående rundt Gymkhana i snobbete Mayfair. Her henger svarthvitt-fotografier av indisk-britiske cricketlag fra den tiden George V fortsatt var keiser av India og et nyere fargefoto av det indiske cricketlandslaget som var på turné i Storbritannia sommeren 1982.

Gymkhana, som er et persisk låneord på hindi og andre indiske språk, var betegnelsen på klubbene der britiske koloniherrer og deler av den utvalgte eliten i India, Malaysia, Thailand, Burma, Singapore og Øst-Afrika praktiserte ulike gentlemansidretter som cricket, landhockey, hestepolo og tennis. På Gymkhana i London kan man selvfølgelig ikke drive med hestepolo – ikke noen annen form for sport heller for den saks skyld – men hengi seg til en annen del av klubbtradisjonen: drinker og middager i stor stil.

Jeg blir sittende i baren og ser for meg grånede kolonister fra en svunnen koloniepoke som drikker gin og kaldt rosevann med rosenblad flytende på toppen, og Ooty town gimlet, som har fått navnet sitt fra britenes favorittrekreasjonssted i de sørlige fjellene og som på drinkmenyen beskrives «som lyset fra det indiske regimentet».

Trekullgrillet kyllingspyd heter achari chicken tikka spouting moong kachumber og er sofistikert smakstilsatt med egen krydderblanding og laget av de beste råvarer. Vel så himmelsk er den friske løk-chili-koriandersalaten med små, krispe pappadums. Her serveres også and fra Chettinad i Tamil Nadu, nystekte dosas og rekecurry à la Amritsar med dillchutney. Stjerne i Michelin-guiden? But of course!

ADRESSE: 42 Albemarle Street, Mayfair. Glem ikke å bestille bord på gymkhanalondon.com

Restauranten som leker at den er en britisk-indisk sportsklubb.
Restauranten som leker at den er en britisk-indisk sportsklubb.
Nostalgiske følelser og kolonifristelser på Gymkhana.
Nostalgiske følelser og kolonifristelser på Gymkhana.
Street Smart Indian style med togperrongatmosfære, lastebilestetikk og veiskilt.
Street Smart Indian style med togperrongatmosfære, lastebilestetikk og veiskilt.
På Roti Chai serveres flere forskjellige lekre mocktails.
På Roti Chai serveres flere forskjellige lekre mocktails.
Nå leker vi at vi står på en indisk gate og spiser indisk hurtigmat.
Nå leker vi at vi står på en indisk gate og spiser indisk hurtigmat.

Roti Chai på en parallellgate til Oxford Street, nær varemagasinet Selfridges, prøver å gjenskape følelsen av å stå i en støvete indisk gate eller på en perrong med brølende lastebiler og tutende lokomotiver som bakgrunnskomp, mens du knasker på noe fritert eller kokt.

4. Roti Chai

India er gatematens hjemland på jorden

Praktisk talt hvor du enn befinner deg – på fortauet, perrongen, busstasjonen eller torget – kan du få en kopp rykende chai med chaat (snacks) i form av pakora (friterte grønnsaker dyppet i kikertmel) eller samosa (frityrstekte paier fylt med kylling og poteter). Befinner du deg i sørlige India, blir du raskt introdusert til rettene idli eller appam (dampkokte risboller) og dosas (stekte ris- og linsepannekaker) med tilhørende grønsakstuing/sauser. Stikk i strid med hva man skulle tro, så er det ikke den gloheite gatematen du blir syk av, men luksushotellenes buffeer som holdes lunkne litt for lenge.

Roti Chai på en parallellgate til Oxford Street, nær varemagasinet Selfridges, prøver å gjenskape følelsen av å stå i en støvete indisk gate eller på en perrong med brølende lastebiler og tutende lokomotiver som bakgrunnskomp, mens du knasker på noe fritert eller kokt. På veggene er det malt indiske gateskilt og lastebiler og pyntet med billykter, kanskje fra en for lengst skrota Hindustan Ambassador.

Her serveres foruten samosa også Mumbai-favoritten bhel puri (puffet ris med hakket rød løk, tomat, agurk, koriander og chili) og alo gobi (spisskum- og gurkemeiekrydret stekt potet og blomkål). Alle retter får du i små porsjoner (Street), store (Road & Rail) og ekstra store (Buns). Til dette drikker du et glass chai eller kanskje den alkoholfrie mocktailen kovalam beach (laget på litchi, kokos, guava og ginger ale).

Da jeg deretter går ut i dagslyset, er jeg så grepet av atmosfæren at jeg forventer meg et virvar av tutende svartgule autorickshawer, håndtrukne kjerrer med varer, hvite okser med pukkel og blåmalte horn og menneskemasser i fargerike sarier og turbaner. Skuffelsen er stor når jeg kvikner til og innser at Oxford Street befolkes av grå- og svartkledde londonere med stressete blikk og anemisk ansiktsfarge.

ADRESSE: Portman Mews South, les mer på rotichai.com.

Med en følelse av å ha havnet i et gammelt, kolonialt herregårdskjøkken.
Med en følelse av å ha havnet i et gammelt, kolonialt herregårdskjøkken.
Trishnas spesialitet er mat fra det sørvestre India.
Trishnas spesialitet er mat fra det sørvestre India.
Once upon a time in Mumbai ...
Once upon a time in Mumbai ...

5. Trishna

Visstnok er bare rundt 40 prosent av befolkningen heltidsvegetarianere, ettersom mange hinduer og kristne gjerne spiser både fisk, kylling og lam. Men like fullt flagger restauranter som serverer kjøtt med en nektelse: non-veg restaurant og non-veg menu heter det, der man kan bestille annen mat som ikke har sin opprinnelse i planteriket. Jo lenger sørover du reiser i India, desto mer dominerer pure vegetarian, det vil si mat fremstilt ifølge den ortodokse hinduistiske tradisjonen som innebærer at for eksempel egg ikke er ok, mens melk er det.

Men det fins unntak, som den sørlige delstaten Kerala, der de spiser mye fisk og gjerne også oksekjøtt, og i Chettinad, en region i delstaten Tamil Nadu, der viltkjøtt er vanlig på kjøkkenet.

På Trishna i det hyggelige kvartalet Marylebon (nær Regent’s Park) blir du servert flere av Sør-Indias og vestkystens kulinariske spesialiteter. Hvite murvegger, tregulv og turkismalte matskap gir en følelse av å sitte i et gammeldags kjøkken på landet. På veggen henger et bykart over Mumbai fra den gang landsbygda begynte nord for Malabar Hill.

På menyen til Trishna, også den forært med en Michelin-stjerne, finner du retter fra både Kerala, Karnataka og Maharasthra og regionen Chettinad. Nilgiri paneer er cottage cheese i krydret saus og lages på tradisjonelt vis slik det gjøres på te- og kaffeplantasjene i fjellkjeden som løper langs sørvestkysten av India. Blant rettene fra Chettinad kan du prøve indiske spesialiteter som chiligryter med kanin og villfugl og tandoorigrillet and.

ADRESSE: Blandford Street 15–17 (ved siden av St James Church), Marylebone,

trishnalondon.com.

James Outram i Whitehall Garden.
James Outram i Whitehall Garden.

Mer indisk i London

Kolonistatue

I vesle Whitehall Garden nær Themsen i Westminster står en statue av general Sir James Outram. Outram er generalen som slo ned opprøret blant sepoyerne (de indiske soldatene i den britisk-indiske armeen) i byen Lucknow i 1857–58.

Studer det glassaktige blikket hans mens du sørger over ofrene i britenes kamp om herredømme over den indiske halvøya.

Lille Bangladesh i East End

Brick Lane er en smal gate i Londons East End med et sterkt indisk-bangladeshisk preg. Det er trendy, slitent og kult med shabby chic-kafeer/puber, vinylbutikker og mange såkalte Balti Houses, indisk-bangladeshiske restauranter som har fått navnet sitt fra kokekaret balti, som har sin opprinnelse i Gilgit-Baltistan i dagens Pakistan.

Ready Money Drinking Fountain.
Ready Money Drinking Fountain.
På Brick Lane vrimler det av indiske restauranter og butikker.
På Brick Lane vrimler det av indiske restauranter og butikker.

Parsisk takk til britene

Ready Money Drinking Fountain på Broad Walk midt i Regent’s Park er en gotisk fontene i granitt og marmor, som er oppkalt etter Sir Cowasjee Jehangir, viss kallenavn var Ready Money. Han var en velstående parsisk industrimann fra Mumbai, som i 1869 donerte penger til fontenen, som takk for beskyttelsen den religiøse minoriteten han tilhørte fikk av de britiske koloniherrene.

Sør-Asia i forstedene

London har flere forsteder med sterkt asiatisk preg. Som East Ham (sørindiske tamiler og srilankesere), Southall (sikher fra Punjab), Newham, Redbridge, Greenwich, Waltham Forest og Hounslow.

Vagabonds favoritt

Thali mon amour

Per har nettopp kommet hjem fra det virkelige India, der hans favorittsted for retten thali (blikkbrett/bananblad med flere sorter ris, nanbrød, rører og sauser) er Annalakshmi i Chennai og Samrat i Mumbai.

FÅ MER REISEINSPIRASJON RETT I POSTKASSA

7 UTGAVER AV VAGABOND FOR KUN KR 389,-

Se våre tilbud her

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!