Menu Meny

MEXICO: Baja California

Du finner Mexicos svar på Galápagosøyene på halvøya Baja California. Men sjekk også ut La Paz og Todos Santos – to byer som frister med mat, myter og magi.

La Paz, Baja California, Mexico. Heten dirrer og asfalten kleber på Malecón, den mer enn fem kilometer lange strandpromenaden mot Californiabukten.

– Syns du det er varmt? Du skulle ha vært her om et par måneder, da kan vi iblant få temperaturer opp mot 40 grader, sier Natalia Ruffo, som driver et populært pensjonat ovenfor havnen i den vesle kystbyen.

Hun har sykler til utlån og tar gjerne gjestene med på en guidet tur i havnebyen.

I La Paz med sine drøyt 220 000 innbyggere er trafikktempoet rolig, og det er flere merkede sykkelveier gjennom sentrum av byen. Det er herlig å sykle gjennom Malecón, med konstant nærhet til havet og kafeer, surfebutikker og små restauranter langs veien.

– Du må møte El Killiki, som byr på byens kaldeste øl, roper Natalia og tråkker oppover en av tverrgatene mot en enkel hvitkalket bygning.

Butikken, på ikke mange kvadratmeterne, er knapt synlig fra utsiden. Det eneste som avslører at det er verdt å gjøre et stopp, er et fargerikt portrett ved inngangen.

Den tidligere proffbokseren og treneren El Killiki har drevet butikken i mer enn 45 år.

– Jeg er faktisk født på dette gulvet, og ble boende, sier han med en kort latter og byr på en Pacifico på litersflaske.

Lekne delfiner i store stimer surfer gjerne i kjølvannet av båten.
Lekne delfiner i store stimer surfer gjerne i kjølvannet av båten.
Vanlig syn på fotturen: iguana på kaktus.
Vanlig syn på fotturen: iguana på kaktus.
Nasjonaldrikken: en iskald margarita.
Nasjonaldrikken: en iskald margarita.
Natalia Ruffo driver populært pensjonat.
Natalia Ruffo driver populært pensjonat.

Et skjell med limebåt koster seks peso, tilsvarende tre kroner, og den skyldes gjerne ned med en Pacifico eller to.

Det er det lyse og kalde pilsnerølet som har ført til at La Paz-folk finner veien hit. I forbindelse med herjingene til orkanen «Odile» for et par år siden, ble La Paz stort sett helt uten strøm, men El Killiki hadde et dieselaggregat stående som gjorde at han kunne levere kjøleskapskald øl og is fra fryseren.

Den drøyt 70 år gamle mesteren har i løpet av 30 år trent de aller beste bokserne i Baja-regionen, og har i tillegg vært boksetrener i et fengsel.

El Killiki heter egentlig Pedro til fornavn, og er blitt hyllet med et portrett utenfor butikken av en lokal kunstner.

Et par kvartaler lenger bort serverer Gilberto Rodriguez ferske Almejas chocolatas i den enkle kiosken sin. Et skjell med limebåt koster seks peso, tilsvarende tre kroner, og den skyldes gjerne ned med en Pacifico eller to. Men ølen må du kjøpe hos El KIlliki og ta med. De to naboene våre ved de ustødige plastbordene har allerede rukket å få i seg et større antall både skjell og øl.

Et av høydepunktene i Baja California er å snorkle med sjøløver.
Et av høydepunktene i Baja California er å snorkle med sjøløver.
Hotel California dyrker myten om Eagles.
Hotel California dyrker myten om Eagles.
Cowboy i Todos Santos: Umberto Dominguez.
Cowboy i Todos Santos: Umberto Dominguez.
Kolibrien trives i Baja California.
Kolibrien trives i Baja California.
Deilig fredfullt på Los Colibris.
Deilig fredfullt på Los Colibris.

Inntil for 15 år siden var Todos Santos, som betyr «alle helgener», en døsig småby som de færreste kjente til. Men nå har stadig flere turister oppdaget sjarmen og den fredelige beliggenheten.

Neste morgen tar jeg bussen videre på den åtte mil lange reisen langs fjellkjeden Sierra de Laguna, til Todos Santos. De høyeste toppene er over 2000 meter.

Inntil for 15 år siden var Todos Santos, som betyr «alle helgener», en døsig småby som de færreste kjente til. Men nå har stadig flere turister oppdaget sjarmen og den fredelige beliggenheten. For ti år siden ble byen kåret til en av Mexicos Pueblos Mágicos, for den spesielle atmosfæren og godt bevarte arkitektur. Byen har en nær 300 år gammel historie, grunnlagt av jesuitter i 1723, og fikk da navnet Misión Santa Rosa de Todos los Santos.

Den gamle byen og flere kvartaler fra kolonitiden er fortsatt intakt. Hit drar surfere, kunstnere, eventyrere og gamle hippier for å finne inspirasjon. Rett utenfor sentrum ligger den milelange sandstranden Punta Lobos, med Stillehavets mektige dønninger som fråder inn over land.

Los Colibris ligger i hellingen med vid utsikt over havet og stranden. Sergio og Bryan Jáguregui har satset på et lite hotell med kun åtte rom, fordelt på en håndfull hus i jordfarger. Paret arrangerer også guidete fotturer, rideturer, hvalsafari og turer opp i fjellkjeden.

– Vi kan komme virkelig tett innpå hvalen, takket være knøl- og gråhvalene som passerer her gjennom vinteren. Det er ofte nok bare å stikke ut på verandaen etter frokost, så er de der, sier Sergio og peker ut mot havet.

Verdens underverk: flyvende rokker. Her er de så nær at de nesten lander i båten etter noen av hoppene sine.
Verdens underverk: flyvende rokker. Her er de så nær at de nesten lander i båten etter noen av hoppene sine.
Biologen Lee Moll er en av de svært kunnskapsrike guidene våre.
Biologen Lee Moll er en av de svært kunnskapsrike guidene våre.
Mexico har nærmere 1400 kaktusvarianter. 120 fins i Baja.
Mexico har nærmere 1400 kaktusvarianter. 120 fins i Baja.
Pelikaner som venter på neste fisketur.
Pelikaner som venter på neste fisketur.

Bernardo Cruz Montfort er biolog og en av guidene Sergio stoler på. Han tar meg med på en kveldstur langs den forrevne kysten.

– Jeg elsker møtet mellom hav, fjell og ørken. Det er spesielt dramatisk på dette kyststrekket, sier Bernardo, der vi går i ettermiddagsvarmen mot den øde stranden San Pedro. Høyt over hodene våre svever fregattfugler, gribber og falker. I det steinete terrenget vokser mengder av kaktus og agave. Enkelte blir veldig gamle, som Pachycereus pringlei (søylekaktus), som kan bli mer enn 250 år.

– Det meksikanske kjøkkenet handler mye om sterke smaker og farger, forteller Iker, samtidig som han viser meg hvordan man lager en kryddersterk salsa: olivenolje, hvitløk, koriander, persille, løk og pepper som røres sammen.

Vi er tilbake ved solnedgang for å bli med på matkurset til Iker Algorri, en kjent kokk her i Baja California, med forkjærlighet for chili og margaritadrinker.

Basisen er fisk, skalldyr, maiskylling og økologiske grønnsaker, med chili og krydder.

– Det meksikanske kjøkkenet handler mye om sterke smaker og farger, forteller Iker, samtidig som han viser meg hvordan man lager en kryddersterk salsa: olivenolje, hvitløk, koriander, persille, løk og pepper som røres sammen.

Guacamolen hører selvfølgelig med. Den lager han av solmoden avokado, rød løk og oransje habanero for å få den rette styrken.

– Matlaging krever et par velkomponerte margaritas, mener Iker, og viser meg hvordan man blander damiana- og appelsinlikør, tequila og limejuice i riktige mengder, sammen med knust is i mikseren.

Det som er vel så viktig, er musikken. Iker har alltid en spilleliste med salsamusikk som gir rett stemning til matlagingen. Etter et par timer på kjøkkenet, gjett om det blir den middagen på terrassen. Grillete kjempereker med lime og fersk chili, burritos med tunfisk, spinat og hvitløk, saftig kyllinggryte, samt papegøyefisk med grønne urter.

Vestkysten. Fottur og hvalsafari Bajahalvøyas vestkyst er delvis steinete og karrig – topp for fotturer. Dessuten er det lett å få øye på hval fra klippekanten. De digre havdyrene svømmer ofte veldig nær land.
Vestkysten. Fottur og hvalsafari Bajahalvøyas vestkyst er delvis steinete og karrig – topp for fotturer. Dessuten er det lett å få øye på hval fra klippekanten. De digre havdyrene svømmer ofte veldig nær land.
Jacques-Yves Cousteau hylles med en statue i La Paz.
Jacques-Yves Cousteau hylles med en statue i La Paz.
Bokseren El Killiki serverer byens kaldeste øl.
Bokseren El Killiki serverer byens kaldeste øl.
Utenfor øygruppen Espiritu Santo er det en koloni med nysgjerrige sjøløver.
Utenfor øygruppen Espiritu Santo er det en koloni med nysgjerrige sjøløver.

De beskyttede korallrevene gjør at Californiabukten regnes som et av verdens beste dykkesteder.

«Sea Lion», fartøyet til National Geographic, putrer ut fra havnen i La Paz på tur ut i bukten, som kalles både for Cortezhavet og Californiabukten, og som Jacques Cousteau omtalte som verdens største akvarium. Og det stemmer, ifølge ekspedisjonslederen Larry Prussin.

– Baja California er mitt sted på kloden, med et undervannsliv som byr på mengder av hvaler, sjøløver, skilpadder, hvalhai og rokker. Så nær Galápagos du kommer, konstaterer Lary, som står og skuer utover på fordekket.

De beskyttede korallrevene gjør at Californiabukten regnes som et av verdens beste dykkesteder.

Dessuten er det en spennende øygruppe lenger nord. Karrige og utpinte øyer med endeløse kaktusørkener.

Vi er et førtitalls naturinteresserte reisere som i løpet av en intens uke skal få oppleve den ville naturen.

Solen er sakte på vei ned, og vi får allerede nå bevis for Cousteaus påstand om verdens største akvarium. En flokk delfiner svømmer lekent et par hundre meter på styrbord side.

– De elsker å surfe i kjølvannet, kommenterer Larry med et smil.

Flyvende rokke.
Flyvende rokke.

Av verdens omtrent 90 ulike hvalarter befinner cirka 30 av dem seg i Bajas næringsrike indre havområde.

Tidlig neste morgen er vi noen forventningsfulle passasjerer som møtes ute på dekk for å få med oss soloppgangen.

– Den beste tiden på dagen, mener Michael Nolan, marinbiolog og fotograf av flere av bildene i denne reportasjen.

Han har hatt Bajabukten og Californiabukten som sin arbeidsplass i tretti år, og snakker lyrisk om lyset i Baja. Millisekundet der solen akkurat bryter horisonten.

– Derfor ser du meg garantert her hver morgen før sju.

Michael mener at den store hvalrikdommen er grunnen til at han har slått seg ned her, både for å bo og jobbe.

Av verdens omtrent 90 ulike hvalarter befinner cirka 30 av dem seg i Bajas næringsrike indre havområde.

Michael har sett gråhvaler som føder på nært hold.

Han forteller også om mer dramatiske møter med hoppende knølhvaler noen meter fra gummibåten, og om spekkhuggere som angriper andre hvaler.

Snart venter enda flere delfiner som surfer og leker seg i kjølvannet av fartøyet, på vei nordover langs Bajahalvøyas karrige østkyst.

Et av høydepunktene i Baja California er å snorkle med sjøløver.
Et av høydepunktene i Baja California er å snorkle med sjøløver.

– Bare i Baja California finner du over 120 varianter, der mer enn halvparten er endemiske og vokser bare her, sier Lee og viser oss en variant med spiselige tomatliknende frukter.

Gull Rock, en dyp bukt ved Bajahalvøya, er første stopp. Her blir vi introdusert til det karrige ørkenlandskapet med kaktuser i særegne formasjoner. Som et levende og naturlig kunstgalleri, krydret med kolibrier, øgler samt en og annen klapperslange.

Biologen og naturguiden Lee Moll forteller at det fins 1400 ulike kaktusarter i Mexico.

– Bare i Baja California finner du over 120 varianter, der mer enn halvparten er endemiske og vokser bare her, sier Lee og viser oss en variant med spiselige tomatliknende frukter.

Noen av oss velger å padle kajakk i det turkisblå havet, og snorkle for å sjekke ut livet under overflaten med havskilpadder, havabbor og fargerike koraller.

Når vi senere på kvelden vender tilbake til «Sea Lion», får Lee øye på noen voldsomme plask lenger sørover.

– Mobula rays, utbryter hun overasket.

En stor stim med «flyvende» Mobula-rokker nærmer seg. Et ganske uvirkelig skuespill med flere hundre fisk som regelmessig letter fra vannflaten. Lyden av de meterlange, flate kroppene som lander i vannet, lyder som piskesmell. Larry, som kjører båten, gir gass idet to rokker er i ferd med å hoppe over oss. En unik forestilling, ifølge både Larry og Lee, som aldri tidligere har sett så mange på en gang.

– Vi vet ikke hvorfor de hopper, men det er mange teorier.

Vel om bord er det bare å fortsette med å nyte skuespillet som bare øker i intensitet idet solen synker bak fjellene i vest.

Visst er det vel spermhvaler på vei rett mot oss. Digre beist, hannene kan bli mer enn 20 meter lange og veie opp mot 50 tonn. Snart er vi omringet av hvalene, som kan dykke ned til mer enn 1000 meters dyp for å finne føde, ofte i form av kjempeblekksprut.

Reisen med «Sea Lion» fortsetter. Allerede neste formiddag, på vei mot øya San Pedro Mártir, opplever vi noe helt spesielt ‒ en storslagen oppvisning av mange ulike hvalarter på vei innover Californiabukten.

Det starter med at kapteinen vår rett etter frokost meddeler at han ser flere «blås» i horisonten. Visst er det vel spermhvaler på vei rett mot oss. Digre beist, hannene kan bli mer enn 20 meter lange og veie opp mot 50 tonn. Snart er vi omringet av hvalene, som kan dykke ned til mer enn 1000 meters dyp for å finne føde, ofte i form av kjempeblekksprut.

– Sjekk ut den stilige halefinnen, roper Michael og peker mot styrbord side, noen meter fra skroget. Rett etter får vi nærkontakt med finnhval, seihval og delfiner.

Vi passasjerer lener oss mot relingen og vet ikke helt hvordan vi skal fordøye alt dette vi ser – hele havet er i stadig bevegelse. Larry skimter til og med den største av dem alle i kikkerten – en blåhval. En håndfull knølhvaler blir høydepunktet ved lunsjtid, der de gjør stilfulle hopp som gir skikkelige etterdønninger.

Mexico har nærmere 1400 kaktusvarianter. 120 fins i Baja.
Mexico har nærmere 1400 kaktusvarianter. 120 fins i Baja.
1634. Så mange kilometer er Baja California
1634. Så mange kilometer er Baja California

På vei tilbake til «Sea Lion» og en ventende sundowner på akterdekket, får vi fornemt selskap av noen delfiner, som nysgjerrig glir langs siden av gummibåtene våre. En elegant eskortefinale i Californiabukten.

Og sånn går no dagan! Strandhugg med lengre ørkenvandringer, besøk på øyer med havsuler, falker og fregattfugler. Vi gjør flere kajakkturer i øyverdenen, med både sjøløver og hvaler i synsfeltet.

En ettermiddag tilbringer vi timer med å følge det Larry kaller «feeding frenzy». Mer enn tusen delfiner jakter på sardiner, der minst like mange havsuler prøver å sno til seg godbitene når fiskestimen presses opp mot overflaten.

De siste dagene til havs er det tid for å snorkle med sjøløver. Ved den verdensarvlistede øygruppen Espiritu Santo, som også er nasjonalpark, er det en betydelig koloni med sjøløver. Brølene deres høres vidt omkring.

«Sea Lion» ligger for anker i nærheten, og vi tar gummibåtene til hjelp for å komme nærmere skjærene. Etter å ha blitt bedt om å holde god avstand og ikke røre dyrene, glir vi én etter én ned i sjøen. Sjøløvene brøler i kor, leker med hverandre og svømmer nysgjerrig frem til oss for å snuse på dykkermaskene og napper lekent i svømmeføttene. Møtet varer i et par timer, og dyrene går ikke lei av leken. Som bonus får vi i tillegg øye på rokker, samt mengder av fargerike akvariefisker.

På vei tilbake til «Sea Lion» og en ventende sundowner på akterdekket, får vi fornemt selskap av noen delfiner, som nysgjerrig glir langs siden av gummibåtene våre. En elegant eskortefinale i Californiabukten.

Varme og fargerikdom preger matkulturen, ifølge Iker Algorri.
Varme og fargerikdom preger matkulturen, ifølge Iker Algorri.

– Her er en herlig blanding av meksikansk, japansk, tex mex, fransk, italiensk, peruansk – you name it!

Tilbake i Todos Santos og tid for ridetur. Hester er Kaya Thompsons store lidenskap. Sammen med kollegaen Umberto Betto Dominguez lokker hun med westernridning langs Punta Lobos-stranden.

Vi saler opp ved soloppgang og begir oss av gårde. En vill galopp bare meter unna de enorme dønningene.

Kaya, som kommer fra vestkysten av USA, har i mange år reist til Baja og Todos Santos for å dykke og gå fotturer.

– Da jeg fylte 50, fikk jeg en vill idé om å flytte hit for å skaffe meg en hestegård. Noen år senere ble jeg her for godt, med et lite stykke land og 22 hester og eselet Eduardo.

Hun elsker variasjonen med hav, fjell, ørken og grønne dalganger.

– Saken er at du kan ri overalt. Hester benyttes fortsatt som transportmiddel, og jeg rir ofte for å kjøpe tacos og burritos inne i byen, ler Kaya.

Maten er et kapittel for seg i Todos Santos, forteller hun.

– Her er en herlig blanding av meksikansk, japansk, tex mex, fransk, italiensk, peruansk – you name it!

Jeg får flere gode tips. La Bodega, Tre Galini, Michaels at the Gallery, La Copa med superfersk sashimi og Shut up Frank's for burger’n.

– Men det beste står nok Dany Lamote for. Han driver bistroen Santo Vino på Hotel California. Både restauranten og hotellet er to landemerker du bør få med deg.

Visst er barheng på det 70 år gamle hotellet et must etter rideturen – stedet der rockebandet Eagles skal ha skrevet klassikeren Hotel California. Her serverer de byens beste margaritas, ifølge Kay.

Den okerfargete fasaden dunster av atmosfæren på plateomslaget til den gamle Eagles-skiva, og myten om The Eagles voktes vel av hotellpersonalet.

– Todos Santos Music Festival har vært en stor suksess for oss, forteller bartenderen. Rockeartistene Peter Buck fra R.E.M. og Jeff Tweedy fra Wilco startet festivalen for noen år siden, med både amerikanske band og lokale talenter på hotellets utescene.

– Vi har dessuten en drøss amerikanske rockemusikere som har trukket seg tilbake hit til byen, sier han, og serverer meg en perfekt margarita spisset med chili og lime.

– Sjekk ut bandet Jamarama, som spiller på Chill N Grill senere i kveld. Noen av gutta har spilt med Stones og har fortsatt grooven.

Det er maks tretti skritt fra baren til Danys bistro, med et bredt utvalg av lokale viner og øl fra mikrobryggerier på halvøya.

Den nederlandske matguruen anbefaler kamskjell i kokossaus og røde chilifrukter fylt med reker, geitost og ananassalsa.

– Hummerrisottoen er ikke dum den heller, sier han med et smil, og går for å hente et par kjølige flasker fra Baja Brewing Company.

Å starte middagen med litt ølsmaking er helt ålreit, spesielt med tanke på de kryddersterke smårettene Dany straks serverer oss.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten - ca én gang i måneden.

Abonnér - spar over 60%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!