Menu Meny

JAPAN: 3 tips utenom turistløypene

En reise til Japan innebærer ofte de klassiske høydepunktene som et dypp i onsen, gale temarestauranter i Tokyo, geishajakt i Kyoto og en overnatting på en ryokan. Så vil man komme litt nærmere – utenom de vanlige turistløypene. Vagabonds utsendte har funnet frem til tre unike skatter i soloppgangens land.

Kunsten å løfte ett tonn

Festival i Hakata

Hakata Gion Yamakasa er uten tvil en av de mest unike festivalene i Japan. Den arrangeres 1.–15. juli hvert år, og avsluttes med et høydepunkt alle venter på – det spektakulære løpet gjennom byen. Lagene konkurrerer om å bære hver sin ett tonn tunge flåte gjennom byens gater i et hårreisende tempo. Det høres ut som det rene galimatias, og det er slett ikke ufarlig, verken for tilskuere eller deltakere.

Flere lag konkurrerer om å skyve hver sin flåte. Flåtene er ikke bare dekorert på de mest fantasifulle måter, men hver av dem veier altså ett tonn! Nøyaktig klokken 04:59 løfter 32 mann sin flåte opp på skuldrene. Oppildnet av trommeslagerens rytmiske slag raser de av gårde. Fem minutter senere er neste lag klare til å konkurrere om å tilbakelegge den 5 kilometer lange løypen gjennom Fukuokas gater.

Flåten er så tung at den enkelte kun klarer å bære få minutter. Hvert lag består derfor av flere hundre mann som bytter innbyrdes i en ekstrem logistisk øvelse. Et feil bytte, et sekunds uoppmerksomhet eller et feiltrinn kan velte flåten med fatale følger og skade både deltakere og publikum. Men publikum vet å sette pris på deltakernes innsats. Med høye oppildnende rop kaster de vann ut i gatene, noe som nok bidrar til å kjøle ned løperne, men som også gjør gatene farlig glatte.

Bakgrunnen for løpet er, som så ofte i Japan, en historisk begivenhet. For 750 år siden ble en buddhistisk prest båret rundt i gatene slik at han kunne kaste hellig vann over byens innbyggere som var rammet av en epidemisk sykdom. Med tiden har denne hellige handlingen utviklet seg til å bli en av de mest særegne festivalene som finnes, med over én million årlig besøkende.

博多祇園山笠 Hakata Gion Yamakasa, Fukuoka

Fødestedet til den japanske teen

Det grønne gullet fra Wazuka

Når du ankommer denne lille landsbyen som ligger ca. 40 kilometer fra storbyen Kyoto, er det første synet som møter deg, endeløse og mykt duvende åssider med teplanter. Det er et skue, uansett årstid, for planten er grønn året rundt.

Den høyest verdsatte teen i hele Japan blir produsert her, og det er blitt produsert te i dette området i over 800 år.

På midten av 1100-tallet valgte øverstepresten i Kajuusen-templet denne regionen for produksjon av te.

I Edo-perioden ble tedyrkerne her de viktigste leverandørene til det kongelige palass i Kyoto. Ikke rart at Wazuka blir kalt fødestedet for japansk te.

Også i dag er de grønne bladene fra Wazuka-regionen en av de mest verdsatte tesortene i Japan. I de vakre åsene rundt landsbyen Wazuka produseres blant annet halvparten av all matcha i verden. Matcha, den sunne, grønne og trendy pulverteen, blir brukt i alt fra smoothies, kaker, iskrem til lattebaserte drikker. På grunn av den økende populariteten i Vesten er prisene stadig økende – dette er det grønne gullet fra Wazuka. I landsbyen er det flere enn 300 familier som produserer te, og alle de forskjellige sortene er laget av den samme typen teplante. Det er tidspunktet for høsting, dyrkemetoder og etterbehandling som gir den unike karakteren til de forskjellige sortene.

Norske Anne Stoltenberg Johansen fikk oppgaven med å guide oss rundt i området da vi var der. Anne bor i Wazuka for å studere japansk språk og kultur, og hun tok oss med en formiddag på en biltur opp de smale og svingete veiene som snor seg rundt temarkene. Senere på ettermiddagen dro vi til Wazuka-Cha Café, en kombinert kafé og te- og suvenirbutikk. Her serveres forskjellig te – den ene bedre enn den andre, og hver og en er pakket i spesialdesignede, vakre små pakker. En fin gave eller en «smakssuvenir» som minner deg om besøket på den japanske landsbygda. Dette er en annerledes opplevelse enn dem vi finner i de store byene – en opplevelse uten et mylder av mennesker, neonlys og spilleautomater.

3 mest vanlige tesortene som blir produsert i Wazuka:

Sencha. En te laget ved å rulle dampede teblader til en spiss. Denne teen er den mest vanlige i Japan, og er kjent for sin aroma og smak. Wazuka Sencha blir regnet som en av de aller beste.

Matcha. Under dyrkingen blir tebuskene dekket av et rødt nett for å forsterke smaken. Bladene blir så dampet, lagret og tørket. Etter dette blir bladene malt opp i en morter, og det endelige produktet er et finmalt, grønt tepulver.

Houjicha. Denne aromatiske og forfriskende teen er en te som har blitt ristet over brennende kull, og den høye temperaturen forandrer bladene fra grønne til rødbrune. Teknikken ble først brukt i Kyoto i 1920-årene.

Levende og autentisk mathall i Tokyo

Shibuya Meat Alley

24 spisesteder fordelt på 270 m2 i en toetasjes labyrint høres vanvittig og kaotisk ut. Det er det også, men stemningen er høy og atmosfæren fantastisk i Tokyos mathall Shibuya Niku Yokocho (Yokocho betyr smal gate som er forbundet med en hovedgate).

Shibuya er et av Tokyos mest fargerike og livlige områder, kjent for shopping, restauranter, nattklubber og fra filmer som Lost in Translation.

I forhold til turiststrøket og byens travle Shibuya-stasjon med over 2 millioner passasjerer hver dag, ligger mathallen bortgjemt som en hemmelig perle.

For øvrig er kjøtthall kanskje en mer korrekt betegnelse, for her er man spesialister på kjøtt i alle varianter. Yakitori – opprinnelig en betegnelse for kyllingkjøtt på spyd, men som i dag brukes om alle typer kjøtt og skalldyr på spyd – er en soleklar favoritt sammen med soyasaus, mirin (søt sake) og iskaldt lokalt øl. Shabu-shabu (et onomatopoetisk uttrykk for lyden når det røres rundt i gryten) er også populært.

Meat Alley er et særdeles uformelt sted, hvor folk sitter sammen på lave stoler og bord. Selv om det er 24 forskjellige restauranter, er det ingen som løfter et øyebryn om du sitter på en restaurant og samtidig bestiller noe fra menyen i naborestauranten.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!