Menu Meny

5 utradisjonelle weekendbyer

Det fins hundrevis av storbyer som weekendturisten neppe noen gang har tenkt tanken på å besøke. Vi foreslår at du begynner å tenke nytt. Spennende opplevelser venter på deg!

1. Baku, Aserbajdsjan

Kaukasus møter orienten

Russisk, arabisk og europeisk. I Aserbajdsjans hovedstad Baku får du litt av alt. Byen som ligger ved en liten bukt i Det kaspiske hav, er en kaotisk blanding av antikke ruiner, sovjetisk arkitektur, tradisjonelle ulltepper og høye, ekstravagante skyskrapere bygget på oljepenger.

I den gamle ørkenstøvete byen som er omgitt av murer, spiser du smørdryppende nøttebakst som du skyller ned med en kopp krydret chai. Deretter besøker du naturgassfenomenet ved fjellet Yanar Dag, en evig brennende ildvegg cirka 20 minutters biltur utenfor byen.

Om kvelden åpner du lommeboken, bestiller bord og fester løs med byens for det meste internasjonale befolkning på en god restaurant eller glamorøs takbar, for eksempel på Hilton eller Hyatt.

Reisen dit: Fly fra Skandinavia med én mellomlanding med f.eks. Turkish Airlines eller Aeroflot.

2. Belfast, Nord-Irland

Øl, mat og natur

For mange er Belfast synonymt med IRAs bombinger og den blodige konflikten mellom katolikker og protestanter. Men selv om sårene er ferske, befinner Nord-Irlands hovedstad seg i en ny æra. Her finner du selvfølgelig de politiske slagordene på husveggene og Fredslinjene (Peace lines) som en gang delte protestanter og katolikker, men også flotte renoverte viktorianske bygninger, og spennende museer, som det påkostede Titanicmuseet.

I dag finner besøkere en livlig og moderne storby, der nyåpnete restauranter som Coppi og OX, blandes med hundreårgamle vertshus og puber, som den lokale favoritten Whites og nasjonalskatten Crown Liquor Saloon.

Dessuten ligger byen innhyllet i et vakkert og vilt landskap med severdigheter som de eventyrlige steinformasjonene Giant's Causeway og den nervepirrende hengebroen Carrick-a-Rede.

Reisen hit: Fly med KLM/BA via f.eks. Amsterdam eller London.

3. Vilnius, Litauen

Gotiske smug og frie kunstnere

Litauen er et av Europas billigste land. Og hovedstaden Vilnius er ikke noe unntak. Til forskjell fra de øvrige baltiske hovedstedene Tallinn og Riga ligger ikke Vilnius ved kysten. Derimot skjærer elven Nersis gjennom byen.

Det er først og fremst byens hjerte, middelalderdelen, som lokker turistene. For de arkitekturinteresserte kan byen skilte med en fin blanding av renessanse og barokk med gotiske innslag.

Rett utenfor gamlebyen ligger den selverklærte kunstnerrepublikken Uzupis, som på mange måter minner om Christiania i København. Et must for weekendbesøket. Gå heller ikke glipp av KGB-museet, ei heller et besøk på noen av byens særdeles prisgunstige versthus med eget mikrobryggeri.

Reisen dit: Én mellomlanding fra Oslo, med for eksempel AirBaltic.

4. Valencia, Spania

Istedenfor Barcelona

Som Barcelona, men mindre. Og hyggeligere. Akkurat som sin betydelig turisttettere storesøster er Valencia reisemålet for deg som ønsker å kombinere shopping, uteliv og severdigheter med noen timer på stranden. Stranden ligger bare en trikketur fra bykjernen.

Tapasbarer finner du i overflod. Dessuten har paellaen sin hjemstavn her. Risen i den gule retten dyrkes lokalt, rett utenfor Valencia.

Et weekendopphold her er ikke komplett uten et besøk til Palau de les Arts Reina Sofia på den tørrlagte Turia-elvens bredder. I det futuristiske komplekset for kunst og vitenskap arrangeres utstillinger, og det ligger ved siden av landets største opera og et delfinarium.

For maks fest, gateparader og folkeliv reiser du hit under vårfestivalen Las Falla, som arrangeres hvert år 15.–19. mars.

Reisen dit: Fly via Madrid, Zürich eller Frankfurt. Men best/billigst er egentlig direktefly til Alicante med SAS/Norwegian, 17 mil sørover, og deretter buss.

5. Innsbruck, Østerrike

Byliv og fjelluft

Fra butikkgallerier, vinbarer, kafeer og restauranter til bratte fjell, snirklete fjellstier og snørike skibakker. Innsbruck er svaret på spørsmålet om hvordan man kombinerer yrende byliv i dalen med friluftsliv i fjellene.

I sentrum ligger den gotiske Jakobskirken med sine bronsestatuer, Alstadt med balkongen fra 1400-tallet med gyllent tak og kafeer, barer og puber med både moderne design og klassisk alpehygge.

Når du føler at det er tid for å utvide horisonten, stikker du fra gamlebyens skyggefulle smug og begir deg til dalstasjonen for fjelltoget og tøffer oppover mot solen over Karwendel-fjellene, der du går fottur, klatrer eller står på ski, men også spiser lunsj i solen på terrassen til fjellserveringsstedene med milevid utsikt over dalen.

Reisen dit: Fly via Wien. Eller dirkete til München og buss eller delt taxi til Innsbruck.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten - ca én gang i måneden.

Abonnér - spar 70%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!