Menu Meny

By og bad - 5 steder som byr på begge!

Du sitter på et stappfullt og travelt bytorg, drikker espresso og nyter bypulsen. Så får du lyst til å ta deg et bad og tar båten, toget eller bussen til de beste strendene og badeklippene.

Gdansk, Sopot og Gdynia, Polen

Polsk trippel

Gdansk er preget av historien. Ikke minst av andre verdenskrig og kommunismen. Vandre rundt blant krigsmerkede hus og avslutt på et av arrangementene i den tusen år gamle Hansabyen. En kort tur unna med lokaltoget ligger det gamle kurstedet Sopot, som minner om et fransk kursted. Om sommeren dobles antall innbyggere og byen lever opp til kallenavnet Polens Saint-Tropez. Nyt den hvite sanden, havet og den nærliggende parken, før en pulserende festnatt begynner. Avslutt weekenden med en shoppingrunde i Gdynia, den tredje byen i Trojmiasto, polsk for Trippelbyen.

Reisen dit: Oslo-Gdansk med én mellomlanding med SAS.

Tallinn og Pärnu

Spa og middelalder

På den andre siden av Østersjøen ligger Estlands klassiske badested Pärnu. Hit reiser du ikke minst for det store tilbudet av helse- og spabehandlinger. Helseinstituttene er mange, og prisene er lavere enn hjemme. Men her er mer enn kroppsbehandlinger og late dager på den brede stranden. For eksempel Museum of New Art, ironisk nok beliggende i kommunistpartiets gamle hovedkontor.

Pärnu-reisen bør selvfølgelig kombineres med Tallinn. Vandre rundt innenfor bymuren i Vanalinn, gamlebyen, og la deg fascinere av det intakte middelaldermiljøet. Slå deg ned på en av byens utallige kafeer. Hopp på en trikk for å få et glimt av resten av byen.

Reisen dit: Direktefly Oslo‒Tallin med AirBaltic.

Barcelona og Sitges

Katalansk combo

Det er ikke så rart at weekendreisere fortsatt valfarter til Barcelona. I den katalanske hovedstaden forenes flertusenår gammel historie med mote og moderne arkitektur og design. Utelivet er hett og restaurantene i verdensklasse. Mulighetene for shopping og museumsbesøk nærmest uendelige.

For en komplett weekend tar du lokaltoget til badebeyn Sitges, en smekker miniby med høy festfaktor og stort karneval i slutten av februar. Den løsslupne stemningen har røtter tilbake til 1920-tallet, noe som har lokket til seg hbqt-mennesker fra hele verden. Det fins også en fredeligere og mer avslappet side av Sitges som begynner når høysesongen går mot slutten. Dessuten kan man skilte med 17 badestrender, hvorav mange er bedre enn Barcelonas.

Reisen dit: Direktefly Oslo‒Barcelona.

Sitges og Barcelona. Først nyter du strandlivet i Sitges, deretter tar du lokaltoget til travle Barcelona. Eller omvendt.
Sitges og Barcelona. Først nyter du strandlivet i Sitges, deretter tar du lokaltoget til travle Barcelona. Eller omvendt.

Tirana og Dürres

Klubbliv og soldyrkere

Albanias hovedstad er kanskje underdoggen hva gjelder weekendreisemål. Men med kystbyen Dürres – landets Costa del Sol – en time unna er det et ypperlig kombinasjonsreisemål for den som ønsker noe annerledes. Dessuten er det billig. Besøk den «hemmelige byen», Blloku, i Tirana. Her bodde partipampene under kommunisttiden, og bydelen var da stengt for vanlige folk. I dag er det stikk motsatt – det er her det skjer.

Enkleste måten å komme seg til Dürres er med tog. Sør for havnen ligger den flere kilometer lange stranden med barer og hoteller. Selgere, musikanter og soltilbedere i en salig, men sjarmerende blanding. Balkanstrandliv for den som liker fart og spenning.

Reisen dit: Fly til Tirana via for eksempel Frankfurt eller Wien, kjappest med Lufthansa, Austrian er et alternativ.

Venezia og Poreč

Kanaler og klippebad

Start med Venezia. Dropp det turisttette hovedsmuget mellom Markusplassen, Rialto-broen og Santa Lucia-stasjonen. Gå deg isteden vill i de skyggefulle smugene i utkanten av byen og ta deg en campari på det mer hverdagslige Campo Santa Margherita i Dorsoduro og Campo Ghetto Nouvo i Cannaregio. Etter et par netter i den eventyrlige og bilfrie kanalbyen tar du hydrofoilen til badestedet Poreč i Kroatia. Her rusler du rundt i den hyggelige gågaten i gamlebyen, kikker på monumenter fra Romerriket og bader i det krystallklare Adriaterhavet fra klipper og brygger.

Reisen dit: Direktefly Oslo‒Venezia med Norwegian. Hydrofoil Venezia–Poreč (3 timer 45 minutter), hjem fra Pula, 6 mil sør for Poreč, fly via Stockholm.

Poreč og Venezia. Først avkjøler du deg i glassklart hav i Poreč, deretter tar du båten til kanalenes Venezia. Eller omvendt.
Poreč og Venezia. Først avkjøler du deg i glassklart hav i Poreč, deretter tar du båten til kanalenes Venezia. Eller omvendt.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!