Menu Meny

5 høydepunkt i Sofia

Mellom skidestinasjoner og strandlinjen ligger den bulgarske hovedstaden. Sofia er full av hyggelige kafeer, tradisjonelle restauranter, spennende kulturhus og livfulle barer. Undergrunnsbaner og sporvogner tar deg effektivt rundt i denne ungdommelige og særdeles rimelige byen. Nazdrave!

Tavernaen Pod Lipite

Et lokalt måltid er ofte den beste måten å starte et besøk på et nytt sted. Den særdeles tradisjonelle Pod Lipite ved Borisova Gradina-parken holder daglig åpent for lunsj og middag. Både interiør og menyen er nærmest uforandret siden de åpnet dørene i 1926. Blant steinvegger og massive trebjelker har både Elena Snezhina og Angel Karalijtsjev fått servert enkle og landlige retter foran peisen. Uteservering om sommeren og trubadur i helgene gjør dette til et godt og populært sted.

Bitaka bruktmarked

Fra før den kommunistiske makten ble avskaffet og landet ble med i EU, har kremmere og prutejegere samlet seg langs Lavandula i bydelen Malashevtsi. Den åpne markedsplassen Bitaka ligger mellom industrilokaler i utkanten av sentrum, hvor hest og kjerre står parkert side om side. Det er røft og ruralt, til stor kontrast fra vestlige kjøpesenter, og det er også severdigheten, få besøkende reiser hit for vareutvalget. Et mindre bruktmarked ligger ved Aleksandr Nevskij-katedralen i sentrum.

St. Alexander Nevsky-katedralen i sentrum av Sofia, hovedstaden i Bulgaria.
St. Alexander Nevsky-katedralen i sentrum av Sofia, hovedstaden i Bulgaria.

Kulturpalasset

Langt mer kommersielt er det ved National Palace of Culture. Den massive konsertarenaen fra 1981 har et areal på 123 000 km2 fordelt på 11 etasjer både over og under bakken. Utstillinger, konserter og restauranter fyller den heksagonale betongkonstruksjonen. Selv om underholdningstilbudet er mangfoldig, er det i hovedsak nasjonalkultur som promoteres. Landemerket er tegnet av den anerkjente arkitekten Georgiev Barov, og betraktes som karakteristisk kommunistisk arkitektur.

Solnedgang ved National Palace of Culture i Sofia, Bulgaria.
Solnedgang ved National Palace of Culture i Sofia, Bulgaria.

Raketa Rakia Bar

Som overalt i regionen er rakialike naturlig å servere før, som under og etter et måltid. Den slaviske likøren fremstilles på ulike fruktsorter og i ulike styrker, men i Sofia er den ofte produsert av druer og ligger på rundt 40 %. Raketa er like mye en restaurant som en bar, selv om brennevinsmenyen er lengre enn det omfattende matkartet. Lokalet er fylt med gjenstander fra sovjettiden. Stedets takterrasse er delt med en annen suksess i Sofia, den trendy cocktailbaren Sputnik.

Swingin’ Hall

Kort tid etter kommunismens fall så den respekterte musikeren Hristoslav Galileev sitt snitt til å åpne en av landets første barer med levende musikk. I dag er stedet å regne som en kulturinstitusjon med alt fra jazz til metall. Det tradisjonsrike konserthuset tilbyr først og fremst sine scener til mindre etablerte artister som gis sjansen til å finne sitt publikum. En lokal publikumsfavoritt hvor besøkende kan oppleve Sofias talenter i energiske lokaler ved byens biologiske fakultet.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!