Menu Meny

Våre Favoritter: Trieste, Italia

Litteraturens by

Hva er det eiendomsmeglerne sier? Beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet. Der har du Trieste, strategisk beliggende innerst i Adriaterhavet. En italiensk by, med kort vei til både Slovenia og Kroatia, og det er ikke så langt til Østerrike heller. Italiensk? Tja, kun formelt, for denne byen bærer et sterkt preg av at den i mange år var en viktig havneby for Det østerriksk-ungarske keiserdømme. Den gang var uttrykket «via Trieste» vanlig for alle som skulle fra Sentral-Europa og ut i den store verden. Igjen: italiensk? Jo da, men store deler av byen er preget av arkitektur som kan virke litt forvirrende – er jeg i Wien?

Trieste har ikke de beste museene i Italia, men det gjør ikke byens historie mindre interessant. Se for eksempel på det lille slottet Miramare, som ligger så flott til helt nede ved sjøkanten, og hils på Maximilian, en yngre bror av den habsburgske keiser Franz Josef. Maximilian fikk bygget slottet noen år før han ble konge av Mexico, igjen noen år før han ble tatt til fange der – og drept.

Sånn kan vi holde på, med Trieste som historisk deltaker på den europeiske hovedscene. Interessant, fascinerende, dramatisk. Du fanges av historien i denne byen.

Piazza Unità d'Italia er kjernen i Trieste.
Piazza Unità d'Italia er kjernen i Trieste.

Trieste er også litteraturens by. Her, på byens kafeer, har de sittet og skrevet sine mesterverk: Stendhal, Svevo, Richard Francis Burton, D.H. Lawrence, Rainer Maria Rilke – og selvfølgelig, engelsklæreren og forfatteren James Joyce. Han fullførte The Dubliners, A Portrait of the Artist as a Young Man her og la grunnlaget for Ulysses.

Hvorfor nettopp i Trieste? Vites ikke, men kaffens betydning, og henhørende kaféliv, skal man ikke se bort fra. Og mye av den kaffen som drikkes på Europas kafeer, har vært en snartur innom Trieste, det er her de store kaffehusene holder til. Som Illy. Understøttes av praktisk erfaring når man besøker steder som Caffè Marco og Caffè Tommaseo. To kafeer, estetiske nytelser, og grunn nok til å sette Trieste på det store reisemålkartet.

Trieste er en havneby. Bruk havet, ta en båttur, til Venezia, eller til den lille øya Muggia (20 minutter) – eller bruk båt som springbrett til andre havner i Adriaterhavet. Småskala: Dypp kroppen din i vannet ved Bagno alla Laterna, men bli ikke overrasket når det viser seg at kvinner og menn bader i forskjellige avdelinger. Et bad er ikke så dumt etter at du har strevet deg opp alle de 200 trappene, til toppen av tårnet Faro della Vittoria, byens beste utsiktspunkt

Havnebyen med tårnet Faro della Vittoria, byens beste utsiktspunkt
Havnebyen med tårnet Faro della Vittoria, byens beste utsiktspunkt

Hotell

Det lille hotellet Aria Marina i Via Madonna del Mare 12 er både rimelig og godt. (Du må bo der minst 2 netter.)

Mat

Da Giovanni er et «slow food»-sted, hvor skinken står i høysetet – kokt, stekt eller speket. Ligger rett «bak» enden av Grand Canal. trattoriadagiovanni.com

Reisen hit

Lufthansa med ca. halvannen time mellomlanding i München er kjappeste rute.

 Slottet Miramare, som ligger helt nede ved sjøkanten.
Slottet Miramare, som ligger helt nede ved sjøkanten.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!