Menu Meny

Verdens 5 eldste byer

Hva definerer en by? Må en by drive utelukkende med handel? Når blir en jordbrukslandsby en by? Må en by ha transportsystem for vann? Blant en rekke definisjoner, her er fem av verdens eldste byer.


Athen, Lisboa og Cadiz er blant Europas eldste byer, Luoyang i Kina og Varanasi i India er blant de første regulerte bysamfunn i Asia. Cholula i Mexico er trolig eldst på det amerikanske kontinentet, og Luxor først ut på det afrikanske. Det strides rundt legender, arkeologi og historiske skrifter, men det enes om at det var livlige bygater i Midtøsten tusener av år tidligere.

Plovdiv, Bulgaria

6000 år

Ved Maritza-elven, som et naturlig stopp langs handelsruten mellom øst og vest, er det funnet bosetninger som er flere tusen år eldre, men arkeologiske utgravninger har avdekket bymurer og avløpssystem datert til 4000 f.Kr. Byens godt bevarte gamleby er komplett med ruinene etter et romersk amfiteater og en trakisk festning, mens i den nyere delen av Bulgarias nest største by ligger kasino, kirker, barer og museer blant moderne glassfasader og historiske renessansegårder.

Plovdiv, Bulgaria
Plovdiv, Bulgaria


Shush, Iran

6500 år

Elam var et tidlig utviklet samfunn ved Den persiske gulf og Karkheh-elven, på handelsruten mot Svartehavet. I byen, tidligere kjent som Susa, er det funnet bosetninger fra 7000 f.Kr., mens utgravninger vitner om en utvikling til en organisert handelsby. Den første infrastrukturen antas være inspirert av Byblos, mens kulturen var svært sofistikert og særegen for det tidlige Persia. Byen ved foten av Zagrosfjellene er i dag liten og fredelig, med et betydelig Unesco-listet område og et museum.

Tomb of Daniel - Shush, Iran
Tomb of Daniel - Shush, Iran


Argos, Hellas

7000 år

Ved Inakhos Potamos-elven som munner ut i Argolikosbukten, et stykke utenfor Athen, har Argos vært en viktig handelsby siden oppfinnelsen av hjulet. Restene etter bosetningen kan sees ved Elias-høyden. Byen var svært viktig for både spartanerne og senere romerne, men hadde sin storhetstid under bysantisk styre. I senere tid ble Argos vurdert som landets hovedstad, men Athen ble det endelige valget. I dag har det Epidauros-teateret og ruinene ved Larissa.

Utsikt fra borgen i Argos.
Utsikt fra borgen i Argos.


Byblos, Libanon

7500 år

Under arkeologiske utgravninger ved denne urgamle havnebyen ved Middelhavet er det avdekket boligfelt av standardiserte sandsteinshus med pussede steingulv. Gjennom årtusener fulgte senere oppføring av persiske festninger og etter hvert Romerrikets infrastruktur. Byen, hvor det fønikiske alfabetet har sitt opphav, er kjent som Jbail på arabisk. I dag har den ottomanske gamlebyen gode hotell, et livlig utendørsmarked Souq og flotte moskeer. En populær utflukt fra nærliggende Beirut.

Byblos, Libanon
Byblos, Libanon


Jeriko, Vestbredden

8000 år

Eldste bysamfunnet på listen ligger i en frodig ørkenoase nesten 300 meter under havoverflaten, hvor det har vært bosetninger i over 10 000 år. En rekke ferskvannskilder og jevn temperatur året rundt la grunnlaget for å gi slipp på nomadetilværelsen. Arkeologiske utgravninger stadfester den 3,5 meter høye bymuren, Jerikos murer, og steinfundamentet til over 100 leirsteinsboliger til tiden da Storbritannia ble en øy. Det populære reisemålet ligger ca. 60 kilometer fra Tel Aviv og 10 kilometer fra Jerusalem.

Jeriko, Vestbredden
Jeriko, Vestbredden

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!