Menu Meny

Våre favoritter: Dublins beste barer

Matkulturen er ganske trist. Severdighetene middelmådige. Været er ikke noe å skrive hjem om. Allikevel er Dublin en utmerket by for en helgetur. Her forklarer vi hvorfor.

DUBLINS INNBYGGERE ER sympatiske som få og her føler man seg med én gang som hjemme. Kulturlivet er imponerende og arven fra byens uvanlig høye antall nobelprisvinnere bæres stolt. Noe annet som er i verdensklasse er byens utvalg av puber.

Puben, en forkortelse av The Public House, har lenge vært den sosiale møteplassen. I folkevrimmelen blant venner og nye bekjente gjør innbyggerne det de er best til: møtes og forteller historier om hjemstedet, hjemlandet og også om verden. Byens mange nobelprisvinnere har nok både de utmerkede, tradisjonsrike utdanningsinstitusjonene og The Public House å takke, samt det faktum at man alltid har gjort nøyaktig det man vil her og ikke sett seg nervøst rundt etter hva omverden driver med.

Vi dro dit på en langhelg for å finne de elleve beste barene, alt fra trendy retrobarer til historiske puber. Her er våre elleve favoritter.

The Long Hall - Hardrockernes favoritt
The Long Hall - Hardrockernes favoritt

1. The Long Hall - Hardrockernes favoritt

Et langt, smalt lokale som søker seg vekk fra gaten, inn i en verden fylt av mørk mahogni og sparsomt med lys. Phil Lynott i hardrockbandet Thin Lizzy var stamkunde på The Long Hall og var så glad i vannhullet sitt at han valgte å spille inn videoen til sangen Old Townher inne.

51 SOUTH GREAT GEORGE’S STREET

The Swan - Viktorianske aner
The Swan - Viktorianske aner

2. The Swan - Viktorianske aner

The Swan har noen år på baken. Puben åpnet for første gang i 1661.

- Svanen sitter utenfor på veggen fordi folk jo ikke kunne lese før, men å finne fram til en stor, hvit svane jo var veldig enkelt, forteller bartenderen da jeg bestiller en pint og slår meg ned ved den blankpolerte baren.

The Swan er en av byens tolv viktorianske puber, en ekte arkitektonisk skatt med status som minnesmerke. Gå ikke glipp av den lille salongen med en egen åpning til baren. Her fikk kvinnene sitte før, de små oppbevaringsrommene på veggen ble brukt for å gjemme sherryen hvis noen tilfeldigvis skulle dukke opp.

58 YORK STREET, THESWANBAR.COM

Vintage Cocktail Club
Vintage Cocktail Club

3. Vintage Cocktail Club

Trykk på den lille ringeklokken ved den blanke, svarte døren som ikke avslører noe som helst. Jo faktisk, hvis du vet hva VCB står for, har du så klart skjønt hva det handler om. Men for alle andre er det bare en uforståelig forkortelse på en anonym dør. Vel inne blir du møtt av glasslysestaker og en elegant bardisk i viktoriansk stil med bartendere som oppmerksomt leder deg gjennom utvalget av cocktailer. Man kan trenge hjelp, for menyen er diger og tar gjestene gjennom store deler av cocktailens historie. Vintage Cocktail Club har dessuten veldig populære brunsjer i helgene.

15 CROWN VALLEY, TEMPLE BAR, VINTAGECOCKTAILCLUB.COM

Against the Grain - i stedet for Guinness
Against the Grain - i stedet for Guinness

4. Against the Grain - i stedet for Guinness

Hvis du er lei av Guinness sier du det ikke høyt, for da synes innbyggerne at du er snobbete. I stedet slentrer du bort til Wexford Street og stikker innom Against the Grain. Her finnes Dublins beste utvalg av håndverksøl og det kjennes ganske befriende å kunne bestille en sour saisonfra Crooked Stave eller en dobbel-IPA som Of foam and fury fra Galway Bay Brewery. Dessuten strømmer det ofte bra musikk ut av høyttalerne. Aller best er Against the Grain en regntung ettermiddag, da føles stedet som den perfekte oasen i denne delen av byen. Mange studenter og lokale innbyggere henger her.

11 WEXFORD STREET, GALWAYBAYBREWERY.COM/AGAINSTTHEGRAIN

The Sidecar - litt som Amerika
The Sidecar - litt som Amerika

5. The Sidecar - litt som Amerika

Selv om du ikke finner overdådige luksushotell tiltalende synes jeg du skal tar en tur innom den elegante salongen på The Westbury midt i byen. Der inne, bak noen like elegante dører og et par vakter som ser nøye på deg, ligger The Sidecar. Cocktailbaren som oser av New York og gamle dager er helt perfekt for å stikke innom en sen ettermiddag når man har gått rundt på byen altfor lenge. Gjengen bak den utmerkede Dead Rabbit NYC har gjestet her og stått for inspirasjon. Ganske mye annet kjennes også som om det er hentet fra den andre siden av Atlanterhavet. Favorittcocktail? Martini, old fashioned – eller The Sidecars signaturcocktail emerald, som bartenderen Adrian McFadden blander til perfeksjon.

BALFE STREET, DOYLECOLLECTION.COM

Stag’s Head - vidunderlig anakronistisk
Stag’s Head - vidunderlig anakronistisk

6. Stag’s Head - vidunderlig anakronistisk

Stag’s Head ligger i et hjørne av det turistfylte nabolaget Temple Bar og føles som en flott motvekt til alle trendy barer og restauranter i området. Inne i baren ser det ut som det alltid har gjort, puben er fullstendig uimottagelig for nye stilgrep. Og det er ved baren man skal sitte for å spane på folk, småsnakke med bartenderen eller betrakte det store hjortehodet som pryder veggen og selvfølgelig har gitt navn til puben. Eller forresten, andreetasjen er skikkelig kul den også. På Stag’s Head er det Guinness som gjelder.

1 DAME COURT, STAGSHEAD.IE

The Library Bar - lavmælt pubkos
The Library Bar - lavmælt pubkos

7. The Library Bar - lavmælt pubkos

Liten, bortgjemt, varm og koselig pub. Ta med dagens avis og slå deg ned i en av de myke rubinrøde lenestolene og glem ståket og ståheien utenfor i noen timer. The Library Bar er ikke helt enkel å finne, du støter ikke på den sånn tilfeldig og veldig få av stamkundene vil avsløre at den finnes. Men gå inn på Central Hotel og spør i resepsjonen så gir de deg riktig veibeskrivelse.

EXCHEQUER STREET, CENTRALHOTELDUBLIN.COM

Farrier and Draper - cocktailnerdens favoritt
Farrier and Draper - cocktailnerdens favoritt

8. Farrier and Draper - cocktailnerdens favoritt

Enda en cocktailbar som satser på overdådig interiør med masse art deco. Inngangen til det fasjonable Powerscourt Townhouse er egentlig sideinngangen til rommet hvor hester og vogner ble holdt. Nå er den en av byens mest trendy adresser for cocktailnerder og urbane ringrever. Vidunderlig belyst marmordisk som man lett blir sittende ved. Og ikke minst, fin ginliste.

UNIT 1, 24, 24A, POWERSCOURT TOWNHOUSE CENTRE, FARRIERANDDRAPER.IE

Peruke & Periwig - myk fløyelsbar
Peruke & Periwig - myk fløyelsbar

9. Peruke & Periwig - myk fløyelsbar

Hvis cocktailer er din greie, må du peile deg inn på Peruke & Periwig, en av de mest trendy cocktailbarene i byen, pent innredet med rosa fløyel, og en myk følelse av fin de siécle. Peruke & Periwig er restaurant (bra fisk og skalldyr), men først og fremst bar – ikke minst den flotte cocktailmenyen er verdt din oppmerksomhet. Min favorittcocktail? Romdrinken put the lime in the coconut.

31 DAWSONS STREET, PERUKE.IE

Zozimus
Zozimus

10. Zozimus

Den lille bakgaten utenfor er dekorert med et femtitalls fargeglade paraplyer som blir til et gjennomlyst tak. Vel inne blir man møtt av Zozimus sin elegante, mykt formede bardisk i kopper og marmor, designmøbler og speil. Baren er oppkalt etter den blinde sangeren og poeten Michael Moran, alias Zozimus, som var aktiv ved begynnelsen av det forrige århundre. Hvis du liker whiskydrinken sazeracer det opplagte valget the best damn sazerac in Ireland, som har rugwhisky som base.

CENTENARY HOUSE, ANNE’S LANE, ANNE STREET SOUTH, ZOZIMUSBAR.IE

Palace Bar - roen i annen etasje
Palace Bar - roen i annen etasje

11. Palace Bar - roen i annen etasje

Det virker som om alle suges inn i den fine baren på gateplan på Fleet Street midt i nabolaget Temple Bar. Men jeg går alltid inn litt ved siden av, opp de knirkende trappene og slår meg ned foran bartender i annen etasje. Bartenderen som kommer fra Tipperary i Sør-Irland har alltid en liten historie å fortelle om hjemstedet, som han reiste da han nærmet seg 30. Guinness skjenkes her på helt riktig måte. Rolig og andektig, nettopp som stemningen i baren. Dessuten veldig bra whiskyutvalg.

21 FLEET ST, FACEBOOK.COM/THEPALACEBAR

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!