Menu Meny

15 grunner til å reise til Koh Samui

En utbygd charterøy. Dyr og overvurdert. Det var noen av våre fordommer om øya Koh Samui før vi reiste dit. Nå vet vi bedre. Her gir vi deg noen tips om gode opplevelser på den thailandske ferieøya!

Jeg kan like godt innrømme det: Jeg har i mange år unngått å reise til Koh Samui. Har nok kanskje vært påvirket av venner på Kho Pha-Ngan som aldri ville nedverdige seg til å sette sin fot på den litt dyrere og mer familievennlige naboøya. Jeg har uten tvil ansett meg som litt for «fin» for den, en litt for erfaren. Man er jo en reiser, ikke turist, eller hva mener du? Men nå, da søsteren min skulle gifte seg nettopp på Koh Samui, hadde jeg ikke lenger noe valg. Og etter noen uker på denne passe store øya må jeg motvillig innrømme at jeg er, om ikke frelst, så iallfall omvendt.
Jeg hadde ventet meg et charterreisemål. Og selvfølgelig: I deler av øya er det litt for mange solbrente, middelaldrende menn i for små speedos og med for stor ølmage, som er i følge med litt for unge og litt for vakre thailandske jenter. Men det er kanskje ikke noe spesielt for Koh Samui. Viktigere: På Samui finner du også mange gullkorn. Dessuten er det overraskende lett å komme seg bort fra steder med mange mennesker – det er bare å unngå områdene i nord og øst på øya.

1. Ang Thong Marinepark

Jeg har vært i marineparken et par ganger, og min erfaring er at opplevelsene her har mye å gjøre med hvem du reiser dit sammen med. Forrige gang dro jeg i en båt med 50 andre, og da vi kom til parken, var vi sammen med et par andre båter. Denne gangen valgte jeg den mer komfortable «Red Dragon»: en mindre gruppe, mer plass, fantastisk mat – det viste seg å være helt riktig tenkt. Parken er vakker – mange grønne øyer med hvite sandstrender og bratte klipper – og det er unektelig lettere å nyte den i fred og ro. 850 kroner, tourskohsamui.com

2. En gjennomtenkt idé

1. Sett et tjuetalls personer som ikke kjenner hverandre, ved samme bord. 2. Gi dem en hyggelig og underholdende vert. 3. La dem blande cocktails selv. 4. Server god mat, 16 retter! 5. Server cocktails. Så: Gjenta nummer 4 og 5 i minst tre timer. The Thai Experience har en nesten genial idé. Sannsynligvis det hyggeligste jeg noen gang har gjort i Thailand. Holder til i Lamai, men transporten til og fra hotellet er inkludert.

3. En middag med utsikt

Femretters fusion-inspirert gourmetmeny – kun med vegetarisk mat. Dessuten med en bemerkelsesverdig flott utsikt. Dining on the Rocks er nok øyas beste middagsopplevelse. Vil du ha thaimat av samme standard, er søsterrestauranten Dining on the Hill minst like god, dog uten samme eksklusive følelse. Begge er dyre, og kvaliteten er deretter. En del av Six Senses på den nordøstre delen av Samui. Meny fra 750 kroner. sixsenses.com

​ 4. Lær deg Muay Thai

Ønsker du å komme deg i form når du er på ferie? Da kan Chatpichit Loma Muay Thai være løsningen. Der får du som oftest en privat instruktør (til forskjell fra det mer vanlige ti elever per instruktør). Ligger i Lamai.

​ 5. Et godt sted også om sommeren

De fleste reiser til Thailand om vinteren, men mange er ikke oppmerksomme på at også juli og august er gode måneder å besøke Thailands østkyst på. Behagelige temperaturer, lite nedbør og et avslappet tempo gjør sitt til at Koh Samui er et godt alternativ for en langtidsferie nettopp i sommermånedene. Oktober og november bør du helst unngå her, iallfall om du er innstilt på å nyte solen.

6. Massasje de luxe

Massasje er en naturlig ting når man først er i Thailand. Tamarind Springs er noe utenom det vanlige. For det første varer massasjen i to og en halv time! For det andre etterfølges massasjen av et par avslappende timer i dampende grotter og svale kilder, under et naturlig tak av frodige planter. Vidunderlig! Også for meg som vanligvis ikke liker massasje. Ligger like utenfor Lamai.

​ 7. En følelse av luksus

Mange reiser til Samui for å slappe av under behagelige forhold. Da er det få steder du får det bedre enn på Six Senses. Her har man klart å kombinere luksus med en varm og god stemning. Ligger like ved flyplassen, på en privat tange. Her har de det som sannsynligvis er den flotteste evighetspoolen (pool som glir over i horisonten) jeg noensinne har sett. Bungalower fra 2500 kroner natten, sixsenses.com

8. Spis sammen med de fastboende

Synes du at prisen på matvarer i Thailand har steget, eller at porsjonene er blitt mindre, har jeg følgende gledelige melding: lokale «food courts» byr på sjenerøse, ofte utsøkte, måltider for en brøkdel av restaurantprisene og lokker til seg først og fremst fastboende og de som har lang reiseerfaring. Min favoritt: den i Lamai, like ved Tescos.

​9. Hengekøyer i vannet

Søker du luksus og vakre solnedganger, skal du dra til The Conrad. Her har de en egen odde i det sørvestre hjørnet av øya. Mer moderne enn det tidligere nevnte Six Senses, og ikke brattere enn at det går an å komme seg rundt med små golfbiler – sjåførservice er inkludert. Det beste ved stedet er imidlertid hengekøyene og solstolene som er satt opp ved stranden. Ikke på stranden, men et titalls meter ute i vannet. Ikke det verste stedet å se solen gå ned. Privat villa fra 5000 kroner natten, hilton.com

10. Lei din egen bungalow

Ganske rimelig, særlig om dere er tre eller fire par (eller en stor familie) som kan dele. Vil du slippe følelsen av hotell, kan dette være utmerket, først og fremst sør på Samui, der det er et godt utvalg av nye eller moderniserte bungalower, alltid med privat svømmebasseng og ofte med kokk eller yogainstruktør. Se tilbud på airbnb og liknende nettsider.

11. Strender og snorkling

Man tar ikke mye feil når man påstår at mange reiser hit for å nyte strandlivet og alt man forbinder med det. Samui har nok av alt dette. Selv synes jeg at vannet og strendene er best på vestkysten, med noen vakre solnedganger. Dessuten er det mindre mennesker her. Mine ønskesteder er Baan Asan og Taling Ngam på vestkysten. En bonus er det at disse ligger nær øyas eneste opprinnelige fiskelandsby, forskjellig fra turistjippoet oppe i Bo Phut. Det ligger også mange fine snorklesteder rundt Samui, som Taling Ngam, østkystens Coral Cove – og Choeng Mon i nordøst.

​12. Gift deg!

Bryllup er blitt en stor industri på Samui. Det er til og med norske selskaper som spesialiserer seg nettopp på bryllup i Thailand, og som kan hjelpe deg både med sjømannsprest og med alle papirene, slik at dere har den formelle vielsen på plass allerede her. Lykke til! brudepikene.no

13. Hipt helsehotell

De unge (og veltrente) belgierne Lander overtok nylig dette sjarmerende helsehotellet Visit Natural Detox Resort i utkanten av Lamai. Her kan du bestille en- eller to-ukers program med god mat og helsejuice, daglig yoga, massasje, body scrub, fysisk trening og detoxbehandlinger. Selvforsvar for kvinner er også kommet med i programmet. Et godt sted for deg som vil komme hjem uthvilt og i god form. Rom fra 150 kroner, en uke med alt inkludert koster 11 000 kroner. visitnaturaldetoxresort.com

14. Lei en moped – eller bil

Samui er kanskje større enn du tror, det tar omtrent to timer å komme rundt hele øya med bil, og taxi er mange ganger dyrere her enn i Bangkok. Moped er billig (ca. 50 kroner døgnet) og passer godt for kortere strekninger. Du kan leie dem overalt, men husk at det dør rundt en mopedist hver eneste dag på Samui! Bil er sikrere og mer komfortabelt (men vanskeligere å parkere, blant annet på fortau). Det er best å bruke et godt etablert selskap (som Avis, Hertz og Budget), gjerne med henting av bil på flyplassen. Fra 300 kroner dagen.

15. Matkurs

Jeg prøver alltid å få med meg et matkurs når jeg først er i Asia. Det er både morsomt og lærerikt, og gjør det lettere å sette pris på det lokale kjøkkenet. Island Organics nord på Samui er noe mer enn det vanlige: thailandske Lat og australieren Cameron har skapt sitt eget kulinariske paradis, fra egne økologiske hager til væskekompost og andre finurlige innslag. 570 kroner, islandorganicssamui.com

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!