Menu Meny

SUPPE!

Ingen selvfølgelighet for nordmenn som har vokst opp med Toro tomatsuppe, men for en generasjon siden var fersk kjøttsuppe høytidsmat. Betasuppe på høstens grøde, bergensk fiskesuppe eller ertesuppe kokt på salt knoke er fortsatt norske favoritter, men her: våre eksotiske suppehøydepunkt verden over.

1. Borsj

Selv russerne må si seg enige at Øst-Europas nasjonalsuppe har sin opprinnelse i dagens Ukraina. Av rotgrønnsaker tilgjengelige året rundt lages syrlige sommeroppskrifter som serveres avkjølt med sitron, fyrrige utgaver fulle av pepperfrukter som varmer i det kjølige høylandet, med mengder av dill. Rødbeter er hovedingrediens i de fleste variantene. Gjerne lett fermentert, før de kokes i kraft fra jak, villsvin eller gås. Buljong av okse, svin eller kylling fungerer også. Tradisjonelt ble den sursøte suppen tilsmakt med syltet bjørnekjeks, en nær slektning av hundekjeks,men en slump av lake fra glasset med sylteagurk kan duge. Serveres med rømme og finhakket persille.

Borsj, varm suppe med rødbete, kål og gulrot.
Borsj, varm suppe med rødbete, kål og gulrot.

2. Phở

Knoker eller margben og friskt vann er alt som trengs for å lage kraft, men det er nøysomhet og tid som perfeksjonerer den. Enten du lar kraften syde en hel eller halv dag, må det vaktsomt skummes. Stjerneanis, pepperkorn, kanelstang, nellikspiker, fennikelfrø, kardemommeblomst, ingefær og løk tilsettes de siste timene. I motsetning til japanske ramen, hvor kraften smaksettes i større grad med soya og nori, tilsettes kun finskåret okse eller svinekjøtt når kraften helles over de nykokte risnudlene. Bønnespirer, basilikum, vårløk, mynte, koriander, lime og frisk chili balanseres på toppen av suppen, eller serveres ved siden av. Kraftspesialister baker løk og ingefær for ekstra sødme.

Vietnamesisk suppe med biff, urter og chili.
Vietnamesisk suppe med biff, urter og chili.

3. Locro de Papa

Selv om nordmenn selv mener å ha en forkjærlighet for poteten, er det stort sett som kokt eller stekt tilbehør til middagen. Norske potetentusiaster kjenner utvilsomt forskjellen på ringerikspotet og gulløye, mens på markedene i Andesfjellene kommer de nok til kort. Med 3000 sorter er det ingen tilfeldighet at den beste potetsuppen kommer nettopp herfra. Papa Chola kokes med mais, bønner og tørket kjøtt i en blanding av melk og vann. Før servering tilsettes en generøs neve ferskost, som ikke smelter, men forvandles til fløyelsmyke godbiter i den varme melken. Salt, pepper og fjelloregano. En nyplukket avokado og en freidig quiquirimichi salsa setter prikken over i-en.

Potetsuppe med mais og tørket kjøtt.
Potetsuppe med mais og tørket kjøtt.

4. Fransk løksuppe

En av verdens mest anvendelige råvarer er relativt lite brukt i det norske kjøkken. Glem den gamle og skarpe løken i nærbutikken. Nyplukket fersk løk er mild, søt og smakfull. Del et par kilo i to og bak dem en liten time på 200 grader i en forvarmet jerngryte med langt mer godt smør enn nødvendig, før den karamelliserte løken freses i sherry på komfyren. Hell over god oksekraft med laurbærblad, einebær og timian, og la det trekke en halvtime. Fordel løk og kokvarm kraft i varme ildfaste skåler. Legg på et lokk av ristet hvitløksbrød, og topp herligheten med et dryss Gruyère, før spesialiteten grilles på høy varme i ovnen til osten er gyllen. Husk godt med ferskmalt pepper ved servering.

Fransk løksuppe med hvitløksbrød og Gruyère.
Fransk løksuppe med hvitløksbrød og Gruyère.

5. Birria

I dag serveres retten ofte som en daff gryte med kylling, men en ekte birria fra Birrieria Jalisco er en infernalsk suppe med geitekjøtt. En utmerket start på dagen, etter en fuktig kveld på et av de mange tequila-destilleriene i området. Godt brunet kjøtt kokes i en klar og silt kraft gjort på en håndfull tørket guajillopepper og anchochili, generøse mengder hvitløk, laurbærblad, tørket timian og oregano, ristet spisskummen og sorte pepperkorn. Kjøttsuppen serveres med løvtynne skiver av rødløk, koriander, frisk lime og selvsagt tortillalefser. Den heftige suppen smaker ekstra godt akkompagnert av de livlige mariachirytmene, som også stammer fra denne delen av Mexico.

Birria, tradisjonell suppe fra Birrieria Jalisco.
Birria, tradisjonell suppe fra Birrieria Jalisco.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!