Menu Meny

Costa Rica – grønn, frodig og leken

Soloppgang ved Atlanterhavskysten, et bad ved stillehavskysten – på samme dag. Hvilken del av Costa Rica skal du utforske? Vagabond gir deg oversikten.

Majestetiske vulkaner reiser seg fra tåkehavet, mens skilpadder svømmer bekymringsløst langs kysten – Costa Rica lokker til seg millioner av besøkende hvert år. Et godt nettverk av mindre effektive busser tar deg rimelig rundt i landet.

De fleste reisende haster direkte til en av de mange feriebyene, men hei! – der går de glipp av noe: Chepe er verdt et besøk en dag eller to. Byens handelssentrum gir en usminket opplevelse, mens områdene rundt sentrum er i rask forandring. Jordbruksmarkeder, spennende spisesteder og hektiske barer har gitt nytt liv til tidligere søvnige forsteder. Hovedstaden som ligger blant tre av landets fem aktive vulkaner – Poas, Irazú og Turrialba – er også et godt utgangspunkt for utflukter.

Det er verdt å spandere en formiddag i det hektiske handelssentrum,  men få også med deg de spennende forstedene rundt San José.
Det er verdt å spandere en formiddag i det hektiske handelssentrum, men få også med deg de spennende forstedene rundt San José.

Stillehavskysten er amerikanisert, og her er det dollar som gjelder, men heldigvis har resten av landet trosset yankeenes innflytelse og bruker fortsatt de vakre og fargerike colónes-sedlene.

Playa Guiones er en favoritt blant både surfere og barnefamilier. Man bor meget komfortabelt på boutiquehotellene i området.
Playa Guiones er en favoritt blant både surfere og barnefamilier. Man bor meget komfortabelt på boutiquehotellene i området.

GUNACASTE

Fra amerikanernes feriekolonier i nord til hippienes fristed i sør.

I Papagayogolfen ligger amerikaneres feriekolonier side om side. Fra Bahia Culebra er det resorter og private villaer som preger kysten, hele veien til Bahia Brasilito og den smellvakre skjellstranden Playa Conchal. Hotellkjeder som Margaritaville og Hard Rock Café, lokker med høye priser og vestlig mat, mens fastboende har mer enn nok med å holde golfbanene i trim og tilrettelegge for troféfiskere som kommer for å hente drømmefisken i de rike havområdene utenfor Santa Catalina-øyene.

Svært få besøkende finner veien til naturreservatet Ostional, et av verdens viktigste hekkeområder for havskilpadder.
Svært få besøkende finner veien til naturreservatet Ostional, et av verdens viktigste hekkeområder for havskilpadder.

Nedover kysten følger mer jordnære feriebyer som Tamarindo og Playa Junquillal, før bebyggelsen opphører og de urørte strendene langs naturreservatet Ostional åpenbarer seg. Bortsett fra surfere og skilpadder er det lite liv langs den sju kilometer lange stranden, som strekker seg hele veien til gypsettkolonien ved Playa Guiones. En eksklusiv og leken ferieby for strandløver og Bond-piker, hvor surf og yoga er like naturlig som rødbeteburger i glutenfritt brød eller chia-smoothie.

Veien fortsetter til den mindre selvhøytidelige feriebyen Sámara. Herfra blir veiene dårligere, og det er kun de mest eventyrlystne som fortsetter langs kysten gjennom kystreservatet Camaronal til den øde stranden Playa Bejuco. Fortsetter du på støvete veier blant aper og dovendyr, kommer du raskt innover landet til idylliske Nicoya. Den koloniale småbyen med en av verdens høyeste gjennomsnittlige levealder er knutepunkt for busser til halvøyas strender og nasjonalparker.

Om kvelden samles frie sjeler rundt bål langs Dominicals ville  og vakre strand for å la seg fascinere av stjerner og planeter.
Om kvelden samles frie sjeler rundt bål langs Dominicals ville og vakre strand for å la seg fascinere av stjerner og planeter.

PUNTARENAS

De fleste besøkende reiser direkte til Santa Teresa, Jacó eller Manuel Antonio.

Langs lokale veier kan du i ta deg sørover til backpackernes favoritter rundt Puntarenas. Fra enkle kår ved Monzanillo, til den internasjonale stemningen ved Santa Teresa, hvor det snakkes norsk ved den skandinaviske surfesenterkjeden, og det går i svensk ved flere av yogasentrene. Lite kulturelt, men komfortabelt og vakkert. Litt mindre jålete: Ta turen til den svært liberale og alternative hippiekolonien ved Montezuma, hvor mange frie sjeler tar et langtidsopphold.

Den enkleste veien til Puntarenas er med ferge fra Paquera. I regntiden fra juni til oktober blir elvene dype og veiene svært gjørmete. Med mindre turister er likevel dette en god tid å besøke halvøya.

Selv om Dominical er mest kjent for sitt hippiemarked og surfemiljø, har den lille landsbyen en rekke veltablerte spisesteder.
Selv om Dominical er mest kjent for sitt hippiemarked og surfemiljø, har den lille landsbyen en rekke veltablerte spisesteder.

Sør for Gunacaste ligger charterbyen Jacó. Beryktet for sitt heftige uteliv er ikke dette en vagabondfavoritt, men stedet skal krediteres for sin utmerkete strand. Costa Ricas vestkyst fortsetter med landets største attraksjon: Manuel Antonio. I den lille nasjonalparken er det flust med halvtamme dyr, og strendene er upåklagelige, men du går i kø blant andre turister. De fleste hotellene ligger i fjellskråningen mellom Quepos og stranden, og du er avhengig av lokalbussens hyppige avganger for å komme deg rundt.

Mange drar til Dominical. De fleste kommer på dagsbesøk til hippiemarkedet ved palmelunden langs stranden, mens surfere kommer hit for gode bølger av ulik vanskelighetsgrad. Underlig nok tar hver eneste buss turen innom den søvnige landsbyen. Her er det ingen spennende overnattingssteder, men derimot et brygghus og et yogasenter som overgår enhver forventning. Enestående mat og drikke ved Fuego, og stemningsfulle yogatimer ved Danyasa.

Mens Hotel Makanda er en eksklusiv hotellfavoritt, er Millenium Hostel ved inngangen til nasjonalparken en utmerket budsjettfavoritt med både sovesal og private rom.

Turistene busses ned de bratte bakkene til bystranden ved  Manuel Antonio. Strendene inne i parken er vakre, men folksomme.
Turistene busses ned de bratte bakkene til bystranden ved Manuel Antonio. Strendene inne i parken er vakre, men folksomme.
I landets nest største ferieby Jacó samles turister som ønsker  hektisk uteliv fremfor opplevelser i dyreparken ved Manuel Antonio.
I landets nest største ferieby Jacó samles turister som ønsker hektisk uteliv fremfor opplevelser i dyreparken ved Manuel Antonio.

NASJONALPARKENE I SØR

Fra det marine reservatet ved Uvita til regnskogreservatet Corcovado.

Uvita er poppis for en dagsutflukt. Den hvalfinneformede sandbanken ved Bahía Ballena gir god beskyttelse for 10 kilometer med flott sandstrand. Et utmerket sted å se solnedganger, men ironisk nok også et godt sted å oppleve hval nærmest året rundt. Mens de fleste turister innlosjeres rundt ved inngangen til nasjonalparken, samles backpackere seg ofte ved Flutterby House i den eldre delen av bosetningen. I Uvita by, et par kilometer fra stranden, er Tucan Hotel et morsomt sted å holde hus.
Palmar Norte er et trafikknutepunkt i sør. En trivelig småby, men uten de største høydepunktene. Herfra går det busser til Sierpe, og til mindre begivenhetsrike Puerto Jiménez (via Chacarita) for ferge til Golfito.

Fra Sierpe går det elvebåter gjennom mangroveskogen til Drake Bay. Enten du bor ved Pirate Cove eller Paloma Lodge, er det en fin spasertur til Playa Colorada. Corcovado nasjonalpark har et av verdens rikeste biologiske mangfold, og safaritur innover i jungelen er halvøyas høydepunkt.

Foruten jungelvandring og opplevelser i selve nasjonalparken er snorkling og dykking ved Isla del Caño svært populært.
Foruten jungelvandring og opplevelser i selve nasjonalparken er snorkling og dykking ved Isla del Caño svært populært.

JUNGELEVENTYR

De mest eventyrlystne tar båt, eller begir seg ut på jungelvandring til Casa Corcovado Jungle Lodge eller Jungla del Jaguar for naturintime dager blant frodig regnskog og Stillehavet.

Nasjonalparkstatusen i Corcovado umuliggjør urfolkets tradisjonelle jakt, og indianerne som tidligere bodde på Osa-halvøya, er gitt nytt landområde i innlandet. Fjernt fra sitt tradisjonelle element er likevel deler av kulturen bevart. Ingen hoteller, derfor er det å bo privat inkludert. Årets høydepunkt er Fiesta de los Diablitos i månedsskiftet desember/januar. Den åpnes av en konkyliefanfare, og avsluttes med at det blir satt fyr på striesekkoksen.

COSTA RICAS KARIBIA

Mens stillehavskysten domineres av turister, er atlanterhavskysten nærmest ubesøkt.

Costa Ricas karibiske kyst er langt mindre kommersiell enn stillehavssiden. Fra feststemte Bocas del Toro i Panama går det private og offentlige busser til grensen, og videre til hippiebyen Puerto Viejo. Et morsomt sted å besøke med mange barer som Salsa Brava og utesteder som Hot Rocks, men stranden er langt bedre ved søvnige Manzanillo. Her er den folketomme stranden og kyststien gjennom nasjonalparken Gandoca-Manzanillo til Punta Mona de eneste severdighetene.

Den nordlige atlanterhavskysten er utilgjengelig, og besøkes nesten bare av cruisebåtturister. De flotte mangroveskogene ved nasjonalparken Barra del Colorado kan nås med bil, men det går også småfly til landsbyen Tortuguero, hvor det finnes flere overnattingssteder. Herfra er det en spennende opplevelse å reise med elvebåt fra Penitencia til Samay og videre innover Coloradoelven. I disse kystsamfunnene finnes en rekke lodger, restauranter, matbutikker og minibank.

Den avslappede stemningen ved Manzanillo er motsatsen til Manuel Antonio. Mindre folk, flere dovendyr, rimelig og rolig.
Den avslappede stemningen ved Manzanillo er motsatsen til Manuel Antonio. Mindre folk, flere dovendyr, rimelig og rolig.

En nederlandsk florist står bak jungelparken og de velholdte villaene ved økolodgen Congo Bongo. Kunstinstallasjoner, krabber og apekatter gjør strandturen til en opplevelse. Om natten fylles jungelen av ildfluer, som sammen med lyden av de ville dyrene gir en magisk opplevelse.

Hele veien fra Puerto Viejo til Manzanillo på den Karibiske siden ligger det herlige strender du har helt for deg selv
Hele veien fra Puerto Viejo til Manzanillo på den Karibiske siden ligger det herlige strender du har helt for deg selv

HØYLANDET

De største opplevelsene i Costa Rica hviler mellom vulkanene i innlandet.

Sør for Orosi-vulkanen ligger nasjonalparken Rincón de la Vieja. Vulkanen er aktiv og for tiden stengt for besøk, men området er fullt av geotermisk aktivitet som både sees og føles når du vandrer rundt i det nærliggende krateret. Foruten sydende kilder og boblende gjørmegryter er La Cangreja et av de flotteste fossefallene landet har å by på. Borinquen Resort er et komfortabelt alternativ til vandrerhjemmene inne i parken. Den utdødde stratovulkanen Miravalles kan fortsatt bestiges.

Den største turistbyen i høylandet er La Fortuna. Landsbyen ligger naturskjønt til ved foten av Arenal-vulkanen, med rimelige hostels og behagelige boutiquehoteller. Mest komfortabelt er det ved et av de hundre spahotellene i området, som Royal Corin eller Nayara Springs. Backpackere foretrekker Santa Elena, som er et utmerket utgangspunkt for utflukt til tåkeskogene i Monteverde-reservatet.

Det er enkelt å reise i Costa Rica. Enhver rundtur tar deg  gjennom spennende landskap, og overnattingssteder finnes overalt.
Det er enkelt å reise i Costa Rica. Enhver rundtur tar deg gjennom spennende landskap, og overnattingssteder finnes overalt.

En snau time utenfor hovedstaden ligger det dampende Poas-krateret. Med over 40 utbrudd de siste to hundre årene, det siste så sent som i 2017, har vulkanen vært stengt for besøk en rekke ganger. Området ble gjenåpent i 2018, og den kokende lagunen kan igjen oppleves. Lett tilgjengelig en time utenfor San José ligger også landets største nasjonalpark, Braulio Carrillo, full av merkede vandreruter.

Kortreist mat

Overalt i Costa Rica finnes bondens markeder med kortreist mat. Lokalprodusert ost og vin, nyplukket frukt og nyfanget sjømat selges hver lørdag morgen fra markedsbodene som rigges til lenge før solen har stått opp. En fryd for matglade. I San José har hver bydel sitt torg med ulike varer, mens i mindre byer som Tamarindo, Dominica og Quepos, samles produsentene på markedsplassen.

Det bugner av nyfangede råvarer, og aller best smaker det med nygrillet på en strandbar med sand mellom tærne.
Det bugner av nyfangede råvarer, og aller best smaker det med nygrillet på en strandbar med sand mellom tærne.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!