Menu Meny

Leserreise: Fottur på Karpathos og Saria

Dodekanesene – drømmen for fotturister og fjellklatrere!

Øst for Kreta og sørvest for Rhodos ligger den nest største av Tolvøyene, Kárpathos.

Forblåst og med høye fjell, er øya overraskende grønn. Med disse forutsetningene er øya kjent blant vindsurfere, fotturister og fjellklatrere. Løypene er kanskje ikke de lengste, men derimot er de kuperte og steinete og derfor relativt krevende for den som vil gå fotturer. Lønn for strevet får vi hos den gjestmilde befolkningen i landsbyene og ved de vakre, folketomme strendene.

Etter bratte stigninger, venter belønningen med hemmelige bukter og blågrønt hav.
Etter bratte stigninger, venter belønningen med hemmelige bukter og blågrønt hav.

TURFAKTA

AVREISE: 27 september 2020

REISELENGDE: 8 dager

PRIS kr 12 850,-

Turen inkluderer:

 • Flyreise Kárpathos tur/retur
 • TEMAs reiseledelse
 • Delt dobbeltrom
 • Måltider, utflukter, inngangsbilletter og reisens transporter i henhold til dagsprogrammet.


PÅMELDING

E-post: info@tema-reiser.no

Telefon: 210 00 820

LES MER OM REISEN HER: FOTTUR PÅ KARPATHOS OG SARIA

Hele dagsprogrammet, sommer 2020:

Dag 1. Kárpathos by, Pigadia

Med direktefly kommer du til Kárpathos, og den middels store flyplassen. Her blir du møtt av varme og TEMAs reiseleder på stedet. Den sørlige delen av øya er flatere og den korte bussturen til hotellet for de første nettene, går ganske raskt. Eventyret begynner i Pigadia, eller Kárpathos by som byen, eller landsbyen, kalles. Her bor du i bukten, ikke langt fra stranden og den sjarmerende havnen med mange gode tavernaer. Etter innsjekkingen og litt hvile, blir det velkomstmiddag på en av disse restaurantene.

Dag 2. Fjellandsbyene i sør
Kárpathos har mange vakre strender, men historisk har mange på øya av sikkerhetsgrunner ofte valgt å bosette seg lengre inn og høyere opp i fjellene. Noen av de gamle landsbyene vandrer vi til på den første fotturen. Dagens tur blir en slags oppvarming for senere turer. Det er enklere terreng og store deler av turen i dag går på asfalt- og grusveier mellom sjarmerende, hvitkalkete bygninger.
Vi begynner i Aperi, som en gang var øyas hovedstad, og her har vi nå utsikt over dagens hovedstad Pigadia. På turen kommer vi til Volada og Othos, som er de to byene på Kárpathos med høyest beliggenhet. Dagen avsluttes med mulighet for et havsbad på vestkysten, ved det historisk interessante Arkassa, før vi drar tilbake over fjellene til Pigadia med buss.


Den tar oss nordover langs skråninger, åpne steinsletter og gjennom pinjeskoger, til vi kommer til fjellryggen som danner grensen mellom øyas nordlige og sørlige del.

Dag 3. Fjell og store høyder Vi sjekker ut og forlater Pigadia. Nå drar vi nordover på øya. Kjøreturen tar oss først og fremst opp på større høyder, og når vi kommer til høyplatået Lastos er vi på 900 meter over havet. Her, ved foten av det høyeste fjellet på Tolvøyene, Kali Limni (1 215 meter over havet), begynner vi dagens vandring. Den tar oss nordover langs skråninger, åpne steinsletter og gjennom pinjeskoger, til vi kommer til fjellryggen som danner grensen mellom øyas nordlige og sørlige del. Det er flott utsikt på veien, men det er lurt å stoppe når du skal beundre utsikten for stien er ofte steinete og det finnes en del løs grus. Med litt flaks kan vi høyt over oss få øye på haukørner (Aquila fasciata) som trives her. Som den første dagen spiser vi en tradisjonell TEMA-piknik på fotturen denne dagen.

Når vi kommer til Spoas vindmøller kan vi hvile føtter og bein med transport resten av veien til Diafani, der vi har vår base de neste fire nettene. Diafani er et lite sted med steinstrand og nydelig vann. Dette er et sted utenfor allfarvei hvor det er få andre turister. Enklere standard men en desto høyere sjarmfaktor. Den første kvelden spiser vi en felles middag like ved havet.

Det kupperte terrenget på Karpathos gir krevende løyper – men fabelaktig utsikt hele veien.
Det kupperte terrenget på Karpathos gir krevende løyper – men fabelaktig utsikt hele veien.
De klassiske hvite og lysblå kirkene dukker opp underveis.
De klassiske hvite og lysblå kirkene dukker opp underveis.
Vakkert landsbyliv på Karpathos.
Vakkert landsbyliv på Karpathos.

Dag 4. Sjarmerende Olympos
Denne dag byr på mange ulike inntrykk og begynner med en båttur. Kaptein Giorgos og båten «Captain Manolis» tar oss med langs kysten og runder Kárpathos nordspiss for å ta oss med til det antikke stedet Vrykounda. Restene etter stedet er få, men gravkamre i klippeveggene er synlige. Her begynner vi dagens fottur på den gamle veien som tidligere gikk innover i landet. I begynnelsen er landskapet goldt når vi går oppover langs steinveien og trappen, til vi kommer til den fruktbare dalen Avlona. I Avlona treffer vi Anna som bor her. Hun byr oss på en enkel lunsj og deler gjerne sine historier om landsbyen med oss, men også opplevelsene hun har hatt som emigrant i USA.

Vi fortsetter vandringen i dalgangene til sluttmålet, den pittoreske fjellandsbyen Olympos. Etter en lang fottur som slutter i en uendelige mengde trappetrinn, er det godt å slå seg ned på en terrasse med noe kaldt i glasset. Olympos ble grunnlagt på 700-tallet etter Kristus, da øya ofte ble angrepet av arabiske pirater. Lenge var det bare mulig å nå landsbyen til fots eller på enkle grusveier, og Diafani var byens havn. I dag er dette det mest populære utfluktsmålet på øya, i tillegg til strendene, og dét stedet som fotograferes mest. Vi har selvsagt tid til å utforske Olympos mer på egen hånd før vi drar tilbake til Diafani med buss


Vi fortsetter vandringen i dalgangene til sluttmålet, den pittoreske fjellandsbyen Olympos. Etter en lang fottur som slutter i en uendelige mengde trappetrinn, er det godt å slå seg ned på en terrasse med noe kaldt i glasset.

Dag 5. Båt til og fottur på øya Saria Man tror at øya Saria en gang i tiden har hengt sammen med Kárpathos, men at de ble skilt fra hverandre ved et kraftig jordskjelv. Sundet mellom de to øyene er bare 150 meter bredt og svært grunt. I antikken fantes det et helt kongedømme på Saria og den antikke byen Nisyros lå her, men i dag er det bare ruiner igjen av byen.

Captain Manolis setter oss av på sørsiden av øya og derfra tar vi en vakker fottur på 8 km til Platia, der den antikke byen Nisyros lå. I antikken fantes et helt kongedømme på Saria. I dag ser vi bare ruinene etter byen. Når vi kommer til stranden er det mulig å ta et bad mens kaptein Giorgos forbereder en enkel lunsj på stranden.

Dag 6. Ravine og kyst Rett sør for Diafani ligger en av de vakreste strendene på Kárpathos: Forokli. Vi kan ikke dra dit med buss og må i stedet gå til fots ned til stranden gjennom en ravine. I tillegg til de vanlige oleanderbuskene kan vi her også se sanktpeterskjerm, risper og kapris (Capparis orientalis). Det meste av stien langs skråningene ned mot dalgangen og den siste kilometeren, er åpen grusvei fram til stranden. Etter 4 kilometers vandring kommer vi til havet og kan nyte av et bad i det fine vannet. Som på bestilling dukker kaptein Giorgos opp med båten og lager en enkel lunsj på stranden. Etter lunsj fortsetter vi med båten langs kysten til enda en fin strand. Derfra slingrer det seg en sti langs havet de siste 3,5 kilometerne inn til Diafani.

... og det er jo akkurat sånn vi vil ha det; klart, dypblått hav.
... og det er jo akkurat sånn vi vil ha det; klart, dypblått hav.

Dag 7. Til Lefkos på vestkysten
Det er på tide å forlate Diafani. Fra nord- og østkysten drar oss sørover og til øyas vestkyst. Her vandrer vi mellom landsbyene ned mot kysten, og det siste stoppet vårt er Kato (nedre) Lefkos. Store deler av denne ruten lå frem til 2005 i skyggen av store pinjetrær. Men en omfattende brann etterlot store åpne områder helt uten skygge. Utsikten herfra er derimot imponerende og i de åpne, golde delene av landskapet trives for eksempel berghøner (Alectoris chukar) og eleonorafalk (Falco eleonorae).

I en av de sjarmerende landsbyene på veien spiser vi en lett vandringslunsj på en taverna. På fotturen får vi også se rester etter romernes tid på øya, før vi til slutt når kysten og Kato Lefkos der vi sjekker inn på hotellet like ved havet. Nyt av et bad i de fine badevikene her. Om kvelden møtes vi og spiser en felles avskjedsmiddag når solen har gått ned i havet utenfor Kato Lefkos.

Dag 8. Hjemreise
En deilig vandringsuke er over. Litt avhengig av flyets avreisetid rekker du sikkert et morgenbad før bussen tar oss til flyplassen for hjemreisen.

Praktisk inormasjon

 • Avreise: 27.09.2020
 • Reiselengde: 8 dager
 • Pris kr 12 850


Turen inkluderer:

 • Flyreise Kárpathos tur/retur
 • TEMAs reiseledelse
 • Delt dobbeltrom
 • Måltider, utflukter, inngangsbilletter og reisens transporter i henhold til dagsprogrammet.


PÅMELDING

E-post: info@tema-reiser.no

Telefon: 210 00 820

LES MER OM REISEN HER: FOTTUR PÅ KARPATHOS OG SARIA

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!