Menu Meny

Guide til Havana

Reisen

Air France flyr med gode forbindelser fra Oslo. Tur/retur Oslo – Havana koster i underkant av sjutusen kroner. Flyturen tar omtrent 17 timer, inkludert mellomlanding i Paris.

Reisetips

Flyene fra Europa lander som regel om kvelden på Jose Marti-flyplassen. Etter å ha sneglet deg gjennom nitidig passkontroll venter taxiferden inn til sentrum. Den byr på førsteinntrykk, kall det gjerne kultursjokk, gjennom bilruta. Salsarytmer fra åpne dører, velbygde kropper med skinnende, svart hud som slapper av i nattens svalhet og selvfølgelig spanske gloser uttalt med cubanernes musikalske tonefall.Det lønner seg å ha første natten bestilt på hotell eller i et casa particular. Da har du en adresse å forholde deg til midt i alt det nye. Havanas hotellverden er preget av dyre, fine hotell i gamle kolonibygg i den ene enden av skalaen, og mindre attraktive hotell som koster litt mindre i den andre enden. Las Casas Particulares tilhører en annen verden. Det er private hjem som har et par rom til disposisjon for turister, ganske likt et B&B. De finnes over hele Cuba, og er den beste måten å komme under huden på annerledeslandet.

Overnatting

Jeg brukte Casa Mercedes midt i gamlebyen. Rommene er enkle, og det er stikkende varmt til tross for air-condition, men det er en grei og rimelig base. Jeg betalte omtrent tohundre kroner (30 pesos convertibles) for et dobbeltrom inkludert frokost. http://casamercedes.awardspace.com/www.casaparticular.com finner du linker til mange andre casas particulares, og min opplevelse er at vertskapene er hyggelige mennesker med en profesjonell holdning til utleievirksomheten.Park View Hotel (www.hotelparkview-cuba.com) er et firestjerners hotell som koster omtrent femtitre euro for et dobbeltrom per natt, og har en sentral beliggenhet nær Havana Vieja.Hotel Ambos Mundos (www.hotelambosmundos-cuba.com) er en Hemingway-klassiker i Havana. Nokså enkle rom fra sekstifire euro per natt. Hotellets har en fantastisk takterrasse hvor man kan nyte en mojito og utsikten over Havana Vieja når kveldssolen senker seg.

Mat

Bodegón Onda – tapas og rødvin. Hotel El Comendador, Calle Obrapía No. 55.Café Concerto El Gato Tuerto – musikk i helgene med bra restaurant i andre etasje. Calle O 17.Café el Escorial – gamlebyens beste kaffehus hvor man kan tilbringe formiddagen med en bok. Plaza Vieja.Rancho Coquito – billig mat og bra beliggenhet med utsikt mot Floridastredet. Malecón No 107.

Barer

Ernest Hemingway gjorde La Bodeguita del Medio og La Floridita verdenskjente med det resultatet at de til enhver tid er overfylt av turister.Cafe Monserrate, i krysset Calle Monserrate og Calle Obrepia, serverer deilige cocktails som gir god grunn til å prøve noe annet enn tradisjonelle mojitos. Prøv for eksempel Coctel Monserrate som består av rom, grapefruktjuice, mint, sukker og grenadine.Prøv forøvrig barene i Calle Obispo, spesielt Lluvia de Oro og Cafe de Paris er hyggelige vannhull.

Salsa i Havana

Grunnet trang økonomi er det få cubanere som tar seg råd til å gå ut på klubb og danse salsa. På følgende steder finner du allikevel alltid noen lokale dansehelter som hever opplevelsen til noe mer enn en turistfelle.Cafe Cantante, Paseo og 39. Plaza de la Revolucion.El Morro, nær tunellen i gamle Havana.La Cecilia, 5. og Avenida 110. Playa.

Husk

Ta med alt du kommer til å bruke av hygieniske artikler som tannpasta, kondomer, myggspray, tamponger og solkrem. Kvaliteten på det du får kjøpt på Cuba er elendig.

Gå ikke glipp av

Stikk hodet inn i små "hull-i-veggen-butikker" som selger effekter til Santería-religionen.Denne utbredte spådomsreligion har blitt kritisert for å dyrke mørkets krefter og for å drive med inhumane dyreofringer, men det er mer sannsynlig at du ser ufarlige kokosnøtter, krydderurter og fargekodede smykker til salgs.

Glem det

Ikke kjøp sigarer på gateplan. Det er omtrent hundre prosent sjanse for at du ender opp med elendige etterligninger lagd av tobakksrester ansatte har stjålet med seg fra fabrikkgulvet der de jobber. I verste fall kan du få problemer i tollen på vei ut av landet dersom du ikke har offisielle papirer på sigarene du tar med deg. Det beslaglegges årlig cirka ni millioner falske sigarer på den internasjonale flyplassen i Havana. Bruker du de offisielle Habanos-utsalgene som finnes flere steder i hovedstaden, samt på flypassen, er du garantert ekte vare.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!