Menu Meny

Guide til Ladakh

Når bør du reise?

Ladakh er fryktelig kaldt om vinteren – ofte verre enn i Norge. Mange av fjellpassene er også stengt. Det vanligste er å reise hit mellom mai og september. Fra oktober til mars kan du regne med å være omtrent alene som turist, hvis du klarer å komme deg inn. Regntiden er i juli, men det er ikke noe noen Nordmann skulle være redd for. Sikten er likevel best tidlig eller sent på sesongen.

Reisen dit

"Alle" selskapene flyr til Delhi. Du må tåle en stopover og som regel en nattflyvning en av veiene, men det tar sjelden mer enn 8-10 timer til sammen.Swiss, Austrian, Turkish, Finnair, Aeroflot (som har ny flypark til India og korte transit-stop i Moskva.) Prisen for en T/R-billett starter i overkant av tre tusen kroner. Kingfisher og Jet er velrennommerte indiske innenriksselskaper. Beggeflyr deg videre fram til delstatshovedstaden Leh. Se f.eks. www.kingfisher.com og www.jetairways.com.
Du kan også reise inn til Ladakh med bil, gjennom de vakreste fjellområdene i verden. Det verserer mange historier om bilsyke og høydesyke over de høyeste passene. Kanskje en god ide å kjøre til lavlandet fra Ladakh, når du er litt mer akklimatisert?

Reisen rundt

Infrastruktur for turisme er bra i India. I Leh kan du leie bil med sjåfør, forberede turen rundt med en turoperatør, ta shared taxis eller buss. Buss i Ladakh er skummelt – det er bratt i Himalaya. Jeep-taxier har enda fler ulykker, så en privatsjåfør kan være lurt, det kan ordnes for fire-fem hundre kroner dagen.
Det beste er kanskje å leie en motorsykkel. En indisk Hero Honda eller Bajaj-sykkel er liten og lett, men de er pålitelige sykler og enkle å betjene. Utleiere er lette å finne i den lille byen. Snakk med flere, prøv sykkelen før du tar den ut, og sørg for at den har nye dekk.

Overnatting

Det kryr av gode hoteller i Leh i alle priskategorier. De kan være litt kjølige og nakne, men gjestfriheten er upåklagelig. De fineste hotellene tar mye plass, så de ligger gjerne nedenfor markedsområdet litt utenfor byen. De aller billigste finner du i nærheten av sentrum. Her er et par forslag:
Hotel Omasila:
Åpent hele året, komfort på alle fronter (inkludert oksygentank for høydesyke.) Hotellet ligger litt over byen med utsikt over dalen.Rom fra NOK 200-600. www.hotelomasila.com
Lotus hotel:
I øvre prissjikt. Fin beliggenhet over byen med utsikt til Tsemo Gompa. Store rom, men spartansk innredning. NOK 300-500 med frokost.
Padma Guest house:
Backpacker-favoritt. En av Lehs flotteste utsikter bak familiens store grønnsakshage. Trivelige nok rom, varmt vann og TV hvis du vil. Priser fra rundt femtilappen.

Et godt tips for den som reiser langs Indus-elven er gjestehus som ligger i tilknytning til klosterne – gjerne bare noen hundre meter fra munkenes dormitorier. Lær deg noen ord hindi, smil og tips godt, så skal du se du får deg noen gode venner. Klosteret i Lamayuru bygget faktisk et gjestehus på klosterområdet for bare fem år siden. Felles baderom.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!