Menu Meny

Guide til Bali

Vagabonds guide til Bali

Introduksjon til Bali

Bali har siden begynnelsen av forrige århundre ofte blitt omtalt som 'paradis på jord' av mennesker her i Vesten. Men det er ikke på grunn av strendene – du finner bedre strender på de fleste av de greske øyene.
På Lovina Beach, Kandidasa Beach og i Sanur – noen av de mest populære feriestedene – er strendene små, triste og tidvis lurvete, selv om vannet er klart. Den ti kilometer lange, sammenhengende stranden Kuta-Legian-Seminyak er derimot fenomenal, men bare hvis man liker høye bølger. Her ruller dønningene inn fra Det indiske havet og skaper ideelle forhold for surfere.

Hvis du er ute etter rolige paradisstrender, bør du ta båten over til naboøya Lombok. Men vær oppmerksom på at det går charterreiser både til Bali og Lombok; vil du vekk fra hordene, bør du reise enda lengre vekk.
Den beste snorklingen på Bali finner du langs korallrevene utenfor den rolige nordkysten. På Lovina Beach og på andre strender rundt Singaraja ligger korallrevet 50-100 meter utenfor strandlinjen.

Hovedattraksjonen på Bali er de mange landsbyene, kulturen og religionen. Noe av det artigste du kan gjøre: Ta med deg en indonesisk lommeparlør til å slå opp i og en pakke røyk til å by frem – og sus rundt på landsbygda. Vær forberedt på å spandere en omgang øl eller Coca Cola på guttegjengen på den lokale warungen (kiosken/kafeen/spisestedet), dikke-dikk med babyene, vær høflig mot de eldre, ta på deg et stort smil og en enorm tålmodighet, ikke la deg stoppe av at du svetter som en foss. Du kommer til å bli møtt med mer personlig, ekte varme og nysgjerrig oppmerksomhet enn hva som er mulig i det kommersielle Kuta.

Når det gjelder uteliv har Kuta alt, mens de andre strendene så å si har ingenting. Langs hovedgaten Jalan Legian i Kuta finner du diskoteker, nattklubber og barer med happy hour.

Øya har tusenvis av bytempler (pura desa), templer for de døde, men fortsatt ikke kremerte (pura dalem), templer for klanen, for familien, for risavlingen, og så videre. Du er nesten alltid velkommen inn i templene, selv når det pågår seremonier, men tørk først av deg på føttene og ta på deg en sarong (i blant, men ikke alltid, kan du leie en ved tempelinngangen, men kjøp heller en for noen kroner før du begir deg ut på bygda).

Historie

Migrasjon fra det sørlige Kina, via Den malayiske halvøya mellom 3000 og 1000 før Kristus. Bronsealderkultur på Bali mellom 1000 og 100 før Kristus. Risdyrkingen introduseres 100 år før Kristus. Hinduismen blir spredd til Bali på 800- og 900-tallet. På 1400- og 1500-tallet får islam en sterk innflytelse på Java. Hinduprester, -herskere og -lærde flykter fra Java til Bali på 1500-tallet. Bali blir isolert og splittes i 10 områder, rajadømmer, på 1700- og 1800-tallet. Nederlenderne tar kontroll over det meste av Bali mellom 1850 og 1900. Utenlandske kunstnere gjør balinesisk kunst kjent for verden mellom 1920-30. Japanerne okkuperer Indonesia i 1942 og henter ut olje og ris. Republikken Indonesia blir anerkjent av Nederland i 1950. Utbruddet av vulkanen Gunung Agung ødelegger Bali i 1963. Mange kommunister blir drept etter et mislykket statskupp i 1965. Suharto blir president i 1969. Turismen, særlig fra Australia, øker på 1980-tallet, og det blir bygget flere feriekomplekser. Suharto blir tvunget til å gi fra seg makten i 1999, og det blir innledet en demokratiseringsprosess.

Reisen dit

Det går rutefly til Denpasar, men du må mellomlande flere steder. Flyplassen, Ngurah Rai, ligger rett sør for Kuta.
Visum kan kjøpes ved ankomst.

Reise rundt

Det går minibusser (bemos) og vanlige busser mellom landsbyene, byene og strendene på Bali hele dagen.

Valuta

Den lokale valutaen heter indonesiske rupies, og 1000 rupies tilsvarer omtrent 1,30 norske kroner. Et dobbeltrom på et hotell av middels standard koster rundt 200 kroner. En middag på en middels restaurant koster omtrent 30 kroner.

Overnatting

På Bali er det tusenvis av lavbudsjetthoteller og hundrevis av hoteller med middels standard og i luksusklassen. For hotelltips, priser og booking sjekk feks. ut http://baliwww.com og www.indo.com. Hotellene sender også folk til flyplassene for å lokke gjester til nettopp sitt sted. Det går taxier fra flyplassen.
Men for reisende som ikke krever vestlig, høy standard finnes fantastiske overnattingmuligheter for lave priser.

Severdigheter

Kremeringer – På Bali er seremoniene offentlige og hele landsbyen er invitert. Den døde blir lagt på et tårn av bambus og blir båret rundt i prosesjon og til slutt tent på.
Ubud
– Et kulturelt senter på Bali med to kunstmuseer, håndverksbutikker og mange danseoppvisninger.
Tirtagangga
– Vannfylte hager og rismarker. Du kan kjøle deg ned i små bassenger som opprinnelig ble laget til familien til rajaen.
Pura Besakih
– Kjent som modertempelet på Bali. Ligger på den sydvestre siden av den høyeste toppen på Bali, Gunung Agung, på 3142 meter. Vulkanen er hellig og hadde sist et utbrudd i 1963.
Naturopplevelser
– Det er godt med tilbud for den med eventyrlyst: mountainbike, kajakk, wildwater rafting eller simpelthen gå tur. Bali Adventure Tours på tlf 361-72 14 80.

Shopping

Treskulpturer – Bali er for sine flotte treskulpturer. Et familiehåndverk hvor tradisjonene føres videre fra far til sønn.
Klær og tøyer – Du kan finne billige klær eller få dem sydd av vakre stoffer. Det største utvalget av butikker ligger i Kuta.
Smykker – Landsbyen Celuk har lang tradisjon med sølv- og gullproduksjon. Smedene kan trylle frem nesten hva det måtte være.
Malerier – Besøk Neka Museum og Museum Puri Lukisan i Ubud for å se de beste maleriene før du bestemmer deg.
Marionettdukker – Er laget i skinn og kommer fra Puaya i nærheten av Sukawati.
Paraplyer med dekorativ malt mønster selges i gatebodene øst for Klungkung.

Strender

Kuta-Legian-Seminyak – Lange strender med bølger som ruller inn med full kraft. Bra for surfing. Mange restauranter, barer, butikker og dansesteder i nærheten av stranden. Ikke barnevennlig.
Nusa Dua – Gylden sand, mindre trafikk og mye roligere enn på Kuta Beach. Her ligger flere luksushoteller. Barnevennlig.
Lovina Beach – Ligger på nordkysten, med svart sand og grundt vann.
Sanur – Sandstrand som ligger beskyttet til av korallrev, med mange strandhoteller, restauranter og butikker. På grunn av klippene er de bare mulig å svømme ved høyvann.
Jimbaran Beach – Færre hoteller, færre turister og en fin strand. Bra seiling og sikker svømming.

Mat

Lawar – Grønsaker og kokos blandet med kjøtt og griseblod.
Babi guling – Helstekt gris.
Nasi goreng – Stekt ris med grønsaker, stekt egg og kjøtt.
Saté – Små trekullsgrillede grillspyd som serveres med ris og peanøttsaus.
Gado gado – Kokte, blandede grønsaker med peanøttsaus.
Mie goreng – Stekte nudler med grønsaker og iblant kjøtt.

Sikkerhet

Bali er et sikkert sted med lite større kriminalitet. Se likevel opp for lommetyver, innbrudd i bilen og veskenapping fra motorsykler. Politi er på tlf 110, brannvesen på 113 og ambulanse på 118.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!