Menu Meny

Guide til Uganda - gorillatrekking

Reisen dit

Fly t/r Oslo-Entebbe i Uganda via en europeisk storby med blant annet Qatar, SN Brussel og KLM fra ca 5000 kroner.Norske arrangører som har fjellgorillaer i programmet:Toppafrika, Jambo Tour, Hibiscus Reiser, Ditt Afrika, Kenzan, Hvitserk, Magellan, Uhuru.

Hvordan få oppleve fjellgorillaer

Myndighetene i Uganda tillater kun åtte turister per dag til hver av de 12fjellgorillagruppene i Bwindi. For å bli en av de åtte må du anskaffe deg en «gorilla-tillatelse», og det kan du kun gjøre via en av de autoriserte reiseselskapene som du finner på nettsidene nedenfor. Vil du se fjellgorillaene i høysesongen, desember–januar og juli–august, lønner det seg å søke om tillatelse i god tid, gjerne et par måneder eller tre før avreise.Det kan imidlertid også varmt anbefales å se dem i lavsesongen, både fordi det kun koster 350 dollar imot 500 dollar i høysesongen, og fordi du i høysesongen ofte møter andre. Vi dro dit i midten av mai og hadde Nkuringo-gruppen for oss selv!

Du bør også bestille overnatting og transport god tid i forveien.Nettet hjelper deg med det første, men her har du overnattingsforslag i tre forskjellige priskategorier:Rimelig: Bwindi Bakcpackers Lodge.Middels: Nkuringo Gorilla Camp.Luksus: Bwindi Safari Lodge.

Les mer her: www.bwindioforestnationalpark.com

Slik kommer du deg til Bwindi Impenetrable Forest

Du kan enten kjøre fra Kampala i Uganda eller fra Kigali i Rwanda. Turen med buss fra begge hovedsteder koster rundt 80 kroner. Fra Kampala kjøper du billett il Kabale. Derfra tar du en minibuss som går når den er full, eller leier en bil. Det siste vil koste deg mellom 200 og 260 dollar t/r og kan arrangeres via det reisebyrået du får gorillatillatelsen fra, eller fra det stedet du overnatter i Bwindi. Du kan også ta buss fra Kigali til Kabale, men det er raskere og flottere å ta buss til Musanze. Derfra går det minibuss til grenseovergangen Cyaniko. Så leier du bil det siste stykket for rundt 60 dollar. Leiebil kan du kjøre hele distansen, men det er dyrt.

Regler og gode råd

Alle trekkere på vei mot en gorillagruppe får før avgang en liste med regler som skal overholdes. Hvis ikke man klarer det, blir man sendt hjem. De viktigste er: – Du skal ikke gå nærmere gorillaene enn syv meter. – Er du syk, hold deg hjemme. – Du skal ikke spise eller drikke mens du er ved gruppen. – Snakk lavt. – I de sjeldne tilfellene at en av gorillaene angriper, er det avgjørende at du blir stående på stedet og ikke ser den inn i øynene. – Rangerens anvisninger skal alltid følges.

Her er noen råd basert på egne og andres erfaringer: – Du bør være i god form, ta med godt, sklisikkert fottøy. Du ferdes i utfordrende terreng, og det kan bli glatt, særlig i regnvær. Vandrestav er en god idé. – Prøv å lage avtale om fotopause med andre trekkere i gruppen. Det er både ergerlig og ødelegger opplevelsen dersom alle bare knipser løs hele tiden. Opplevelsen blir også større ved å se de sjeldne dyrene direkte og ikke gjennom en søker.– HUSK! Det er best å finne overnatting et sted nær den gruppen du får tillatelse til. Det er 12 såkalte habitaterte grupper i Bwindi. Les deg opp på nettet. Nkuringo anbefales.

Fire andre store opplevelser nær Bwindi

1. Nkuringo Walking SafarisNår du har reist hele veien inn til Bwindi-området, kan du like godt bli der et par dager mer enn det du bruker på gorillatrekket. Dette er et meget vakkert område, med mange flotte naturopplevelser. Nkuringo Walking Safaris er ett av mange selskaper som byr på én til fem dagers guidede fotturer.www.nkuringowalkingsafaris.com

2. PygmeerFjellgorillaene var nok de første som bosatte seg i denne delen av verden, men batwaene, det lokale ord for pygmeer, kom ikke lenge etter. De har bodd her i rundt 40 000 år. I dag er dette en utsatt gruppe som kjemper for å finne sin plass i det moderne samfunnet. Det er flere muligheter for å besøke dem – det er også en del av Nkuringo Walking Safaris program. Les mer her:www.batwaexperience.com

3. Tur på vulkanenDet er få steder i verden hvor man kan få en så stor vulkanopplevelse som i Virunga nasjonalpark, noen timers kjøring fra Bwindi. Virunga betyr vulkan på stammespråket kinyarawanda. Det er syv vulkaner i parken, og to av dem er aktive. Så aktive at de står for 40 prosent av alle utbrudd i Afrika. Les mer om muligheter for å bestige en av de to, også om natten:www.visitvirunga.org/volcanos/

4. Lake BunyonyiIfølge manges mening er dette Afrika vakreste innsjø. Om det er sant eller ikke vites ikke, men Lake Bunyonyi er iallfall vakker, og det er den eneste i innsjøen i Uganda du kan bade i uten å få bilharzia. Det er et fantastisk sted å slappe av noen dager, bare nyte utsikten, bade litt og kanskje dra på en fugle-seiltur. Les mer:www.bunyonyisafarisresort.com

Litteratur

Dian Fossey: Gorillas in the mist. En klassiker! boken bak filmen I Gorillaens rike. Footprint Handbook: Uganda.

Info

Uganda Wildlife Authority, Uganda Tourist Board, www.visituganda.com.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!