Menu Meny

Guide til Fés, Marokko

Historien til Fès

Moulay Idriss I var etterkommer av profeten Muhammed. Mens Islam spredte seg sent på 700-tallet, fikk han maktbase i romerbyen Volublis. Han ble myrdet før han rakk å grunnlegge byen Fès. Hans sønn Moulay Idriss II gjorde isteden dette i 809, og hans grav ved Kairaouine-moskéen ble Marokkos fremste pilgrimsmål. Få år senere kom muslimske flyktninger hit fra Al-Andalus i Spania og Kairouan i Tunisia. Med oppførelsen av Kairaouine-moskéen og -universitetet i 859 ble Fès et viktig utdanningssenter, og fikk politisk og kommersiell betydning.
Byen ble styrt av arabiske, berberske og osmanske dynastier. Gjennom mye av middelalderen var Fès Marokkos hovedstad, og en viktig karavaneby. På 15- og 16-hundretallet skiftet fokus mer mot kystbyene. Fès var hovedstad da Frankrike fikk makten i 1912. Under franskmennene ble bydelen Ville Nouvelle bygget, og mange fra middel- og overklassen flyttet dit fra medinaen. Det meste av den jødiske befolkningen forlot byen. Frigjøringsbevegelsen var sterk i Fès. Ved uavhengigheten i 1956 ble Rabat ny hovedstad. Idag har Fès drøyt en million innbyggere.

Reisen dit

RyanAir flyr til Fès fra London Stansted. Royal Air Maroc flyr fra London Heathrow til Fès. Også flyruter fra andre europeiske byer til Fès, eller fra Norge til andre marokkanske byer. Flyplassen ligger 10 km sørvest for byen, og har buss til Ville Nouvelle. Direkte til medinaen kun med taxi (ca. 100 kr).
Marokko har godt fungerende tognett. Buss er gjerne billigere, men ikke alltid av god standard. Man kan ta tog til Fès f.eks. fra Marrakech, Casablanca, Rabat, Tangier og Oujda.

Reise rundt

Petit taxis er små røde drosjer, oftest lette å finne ved hovedinngangene til medinaen. Grand taxis er for fler enn tre passasjerer. Avtal pris på forhånd. Lokalbusser er et dårligere alternativ. Utflukter til steder nær Fès kan gjøres med tog, eller overnattingsstedene ordner sjåfør og guide.

Overnatting

Rikelige og varierte overnattingstilbud, fra lavbudsjett til luksus. Mange av dem er i Ville Nouvelle, og rimeligere enn i medinaen. Losjiene i medinaen er ofte i tradisjonelle gamle hus. Enten leier man hele huset, eller har enkeltrom og delte fasiliteter. Riader er bygget rundt et hovedrom eller gårdsrom, kanskje med beplantning og rennende vann, tradisjonelt dekorerte, og gjerne med takterasse. En av bookingtjenestene for riader er www.fez-riads.com . God oversikt over losjier på www.lonelyplanet.com, under Morocco og Fez.

Mat og drikke

Det er spennende matmarkeder i medinaen for selvhushold, men vær varsom med hygienen. De nyere bydelene har gode supermarkeder. Tagine-retter (varmet i leireformer over lang tid) er å finne på de fleste menyer. Også varianter av grillmat og kebab. Prøv pastilla, et underlig og godt søtt bakverk, fylt med saftig fuglekjøtt. Kaffe og myntete av god kvalitet. Alkohol finnes på noen hoteller og restauranter i medinaen, men er lettere å finne i den nyere bydelen, Ville Nouvelle. Marokko produserer både øl og vin.

Shopping

Medinaen er et mekka for dem som liker gatehandel og pruting. Fès har rike håndverkstradisjoner. Man finner det meste av tradisjonelle skinnprodukter, metallarbeid, keramikk, treskjæring, tekstiler, parfyme, helseprodukter, kryddere osv. Det populære røde hodeplagget fess (fes/fezz) ble utviklet av andalusiske arabere i byen, og er selvsagt å få kjøpt.

Penger

Kontantautomater for vanlige korttyper er bra utbredt. Pruting er kurant på varekjøp i medinaen. Tipsing på spisesteder er vanlig. Avtal beløp for tjenester på forhånd. Mer praktisk med småpenger enn store sedler. Behagelig prisnivå.

Helse og sikkerhet

Vær varsom med hygienen, om du handler på matmarkedene i medinaen. Velg mat som er fersk og godt oppvarmet, og frukt og grønnsaker som kan skrelles, kokes eller stekes. Særlig forsiktig med sjømaten som tilbys! Vann bør drikkes fra flaske.
Det er forbud mot uautoriserte guider, men de finnes. Forvent pågang fra "gode hjelpere". Vis skepsis til rådene disse gir. Gjør klare prisavtaler hvis tjenestene er av interesse. Medinaen, markedene og lokalbussene er populære for lommetyver. Kle deg respektfullt etter muslimsk etikette. Kvinner bør unngå å være alene ute etter dagtid.

Litteratur

Fez Encounter fra Lonely Planet er hendig, med et lite bykart. Guidebøker til Marokko fra Eyewitness Travel, Everyman Guides, Marco Polo, Insight Guides, Rough Guide, Footprint m.fl..

Internet

Man finner internetcaféer både i medinaen og Ville Nouvelle. Overnattingsstedene har ofte WiFi.

Gå ikke glipp av!

Å gang på gang miste orienteringen, i den yrende medinaens labyrintgater.

Glem det!

Marihuana (kif/marrokk)er lett tilgjengelig, men bruk og besittelse er ulovlig.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!