Menu Meny

Guide til Afghanistan

Guide til Afghanistan

Kan du reise?

I utgangspunktet må du kjenne noen i Afghanistan for å få et visum. Det kan være en afghaner, en hjelpearbeider e.l. som sender en bekreftelse til den afghanske ambassaden i Oslo på at du har en invitasjon til Afghanistan. Om du har en god nok begrunnelse til å dra, kan du i tillegg be om å få en invitasjon fra følgende organisasjoner: Afghanistankomiteen, Flyktninghjelpen og også den norske ambassaden i Kabul. Kun «reising» er garantert ikke en overbevisende årsak til å reise. Det ble utstedt omtrent 50 turistvisum fra den afghanske ambassaden i Norge i 2013.

Utenriksdepartementet fraråder all reising til Afghanistan som ikke er strengt nødvendig.

Om du mot formodning likevel skulle finne på å reise, anbefaler Utenriksdepartementet at du registrerer deg hos ambassaden i Kabul. I tillegg bør du forut for turen din kontakte landsider.no for å få en oppdatert oversikt over sikkerhetssituasjonen. Behold telefonnummeret deres (og eventuelt andre viktige kontakter) på kroppen til enhver tid. Følg med på internasjonale nyheter. De kan få dramatiske lokale ringvirkninger. Unngå fredagsbønnen og store folkemengder. Bryt enhver god rutine, særlig de som skjer utenfor huset. Gå ikke ut uten å ha med deg noen som kjenner de lokale forholdene og kan språket. Følg kleskodene og vis respekt.

Reiseforsikring

Det lar seg gjøre å få forsikring som gjelder for reiser i krigsherjede områder, men den kommer i tillegg til den vanlige forsikringen, og koster ca. 1000,- kroner ekstra i uka.

Reisen dit

Du kan enten reise via Dubai eller Istanbul. Norwegian og SAS flyr både til Tyrkia og Dubai. Turkish Airways og Air Dubai tar deg videre til Kabul. Turen kommer på fra 6000 til 8000 kroner. Regn med å måtte vente noen timer på forbindelser.

Reisen rundt

Jeg har ikke vært i noe land med så mange taxier som i Afghanistan. Enkelte taxiselskaper spesialiserer seg på utenlandske gjester: www.afghanlogisticstours.com og www.safetripkabul.com. Men vær også forberedt på å betale for den ekstra servicen og sikkerheten.
Innenriksfly: Kam Air: www.flykamair.com, Ariana: www.flyariana.com

Reiselitteratur

Lonely Planets siste oppdatering fra Afghanistan er imponerende nok fra 2007. Et must!
Akkurat nå er det hotteste fra Afghanistan bestselgeren og selvbiografien: Jeg er Malala!
Norske forfattere har også gitt sitt bidrag til den enorme litteraturen som finnes om Afghanistan:
Livets skole
, Kristin Solberg, nylig kommet ut. Handler om jordmorskoler og utdanning av kvinner.
Høyt spill i Afghanistan
, Kai Eide, interessant om det politiske spillet både i Afghanistan og internasjonalt.

Mine litterære favoritter:

A Short Walk in the Hindu Kush, Eric Newby: Morsomt om to engelskmenn som tilfeldigvis bestemmer seg for å dra til Afghanistan for å klatre i 1950-årene.
Fotografen
, Didier Lefèvre og Emmanuel Guibert: Tegneserie/fotografier som dokumenterer den franske fotografens reise med Leger uten grenser i Afghanistan fra 1986 (er å få kjøpt hos Tronsmo).
Lady Sale's Afghanistan
: Den svært detaljerte dagboken til konen til en av de britiske offiserene som var stasjonert i Afghanistan. Beskriver britenes katastrofale nederlag i 1842.

Foto fra Afghanistan

http://blogs.denverpost.com/captured/2013/01/28/po...: Bilder som viser en annen side fra Afghanistan.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!