Menu Meny

Guide til Essaouira

Reisen dit

Fly til Marrakech, Norwegian er eneste med direkteflyvninger Oslo–Marrakech, pris ca. 3000 kr. tur/retur – men lavere i lavsesong.

Buss

Supratours, www.supratours.ma (fransk/arabisk nettside) ligger på hovedveien N8, ca. 400 meter ned fra rundkjøringen på Avenue Mohamed VI. Supratours har komfortable busser og flere bussavganger daglig til Essaouira (også Agadir og Casablanca), men det blir fort fullt, så bestill en dag eller to i forveien. Best å kjøpe på stedet, litt kilent å ordne på forhånd, men mange hoteller og riader i Marrakech fikser dette for deg som en ekstra service. Er det fullt på Supratours, kan du alltids gå for CTM, www.ctm.ma, rett ved siden av. De har imidlertid kun to avganger om dagen. For forhåndsbestilling, sjekk ut nettsiden www.oncf.ma.

Bussreisen tar ca. 3 ½ time, én stopp underveis, og koster 65 Dhm én vei.

Rutetabell Supratours:
Mar–Ess
: 08h30mn – 10h45mn – 14h45mn – 17h00mn – 19h00mn.
Ess–Mar:
06h45mn – 09h30mn – 11h45mn – 15h15mn – 18h30mn.

Taxi

Taxi direkte fra flyplassen i Marrakech koster ca. 700 dhm, eller 62 euro.

Overnatting

Riader eller hoteller, din lommebok – ditt valg.

Villa Maroc, www.villa-maroc.comDet første såkalt boutiquehotellet i Essaouria, slått sammen av fire tidligere handelshus.Takterrasse og beliggenhet rett innenfor selve bymuren, god restaurant og bra spafasiliteter. Dobbeltrom og suiter. God marrokko vibe. Fra ca. 90 euro dobbeltrom, 150 euro for en suite.

Madada Mogador, www.madada.comEt godt hotell, franskdrevet, 7 rom – alle med utsikt over strand og hav. Særdeles veldrevet, hyggelig – nyt frokost på terrassen eller et glass hvitvin der med scrabble om kvelden. Prisnivå: 100–150 euro for et deilig dobbeltrom.

Ocean Vagabond Guest House, www.oceanvagabond.comBle vi tiltrukket av navnet? But of course – når det er sagt – dette er et ganske nytt minihotell, preges litt av det, dvs. litt fersk stemning, men har potensial til å bli en riktig bra plass. Kort vei til stranda, med basseng. 115–150 euro.

L'Heure Bleu, www.heure-bleue.com For flottenpotteren. Fint restaurert bygning innenfor murene med et trettitalls rom og suiter. Takterrasse med restaurant – og basseng. Fornemt altså og dobbelt så dyrt som de andre nevnte plassene. Fra 275 euro for dobbeltrom, 350 euro for suite.

Restauranter

Ess er by for fisk. Fersk, billig og god. Slå deg ned ved en av uterestaurantbodene, pek, bestill, spis – ekte stemning under åpen himmel og duft av havet.

For noe annerledes, la oss si særs annerledes, skaffer du deg et bord på Elizir, 1 rue de Agadir. Ser mer ut som en interiørbutikk med fokus på retro 60–70-talls møbler og garnityr – men er en restaurant og kanskje den beste i Ess.

Taros www.taroscafe.com, kan virke en smule turistifisert ettersom den ligger midt i smørøyet på Place Moulay Hassan og det alltid er mye folk der, men kan by på framifrå marokkanske retter så vel som europeiske. Takterrasse med servering, restaurant, bar – og en butikk med litt raffe dameklær.

Ferdaouss, 27 rue Abdessalam – liten og cozy plass som serverer tradisjonelle marokkanske retter. Eieren er tidligere chef på Villa Maroc.Særs rimelig.

Côte Plage, på stranda, vis-à-vis Sofitel. Hyggelig og ålreit lunsj-på-beachen-sted.

Surfing og strender

Essaouira byr på flotte, endeløse strender. Ess markedsfører seg ikke uten grunn som Vindenes by – ypperlig for windsurfing og iblant plainsurfing. Ocean Vagabond, www.oceanvagabond.com er blant de bedre stedene å leie utstyr og få instruksjon. Åpent 8–18.

Severdigheter

Ja, hva gjør du i Essaouira – bortsett fra ligge på stranda eller vandre rundt i smug og souker og ta den jevne essaouirer nærmere i øyesyn? Tja, du kommer garantert til å havne i en eller annen handelssituasjon med enten teppehandlere eller en annen kremmer. Og det er både morsomt og spennende – og iblant en ørliten utfordring.

Du tar deg garantert en tur i havnen og sjekker ut det travle fiskerlivet, eller stikker innom Musée Sidi Mohammed ben Abdallah, Rue Laâlouj, eller besøker byens eldste hammam, Hammam Lalla Mira, 14 rue d'Algérie. Flere gallerier er bærere av den lettere hippiekunst-tradisjonen; Gallerie Damgaard, Avenue Oqba Ibn Nafiaa, drevet av dansk emigrant Frederic Damgaard, byr på nettopp dette, mye symbolisme og svevende farger.

Er du her i juni, er du her garantert sammen med 200 000 andre musikkinteresserte; fire dagers musikkfestival, Festival d'Essaouira, er blitt en institusjon og bringer en blanding jazz og transe.

Litteratur

For å komme i stemning? Da leser du Folk og røvere i Kardemomme by (CappelenDamm) mens du spiller Hendrix' Electric Ladyland – selvfølgelig. For å få litt kunnskap; TimeOuts Marrakech – Essaouira and the High Atlas (2007). Kanskje er det snart duket for en ny versjon?

Historie

Essaouira har lang fartstid som en gjestfri og vennlig plass for færandes folk. Fortrinnsvis for dem som kom sjøveien. Fønikerne stakk innom her på vei videre mot ekvator og etablerte sin ytterste afrikanske utpost en gang rundt 700 f.Kr. Portugiserne satte sitt preg og ga byen navnet Mogador en gang på 1500-tallet i sin koloniseringstørst, siden kom berbere, jøder og arabere. Summen av dette blir en by som fremstår som en fargerik, men avslappet fordums handelsby med et drag av bohemia.

Byen er hot blant turister – over ti prosent av husene inne i medinaen er på europeiske hender. Men Essaouira er ikke bare tilbakelent og slækk sjarm – byen sliter med stor fattigdom og høy arbeidsledighet.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten - ca én gang i måneden.

Abonnér - spar 70%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!