Menu Meny

Guide til Australia, Tasmania

Reisen dit

Det tar sin tid. Det er enklest å fly til Sydney eller Melbourne med Thai Airways, Singapore Airlines, Emirats, Etihad, eller Finnair (fra 8000 kroner t/r) Deretter fortsetter du med Virgin Australia, Qantas eller Jetstar (fra 900 kroner t/r). Du kan fly til Hobart eller til Launceston, avhengig av hvilke steder du skal besøke.

Reise rundt

Det er ikke noen godt fungerende offentlig transport utenfor de større stedene. Leiebil er derfor nødvendig om du skal utforske Tasmania på egen hånd. På flyplassen finner du selskapene Avis, Thrifty og Budget, med priser fra 350 kroner dagen inkludert forsikring.

Overnatting

Tasmania byr på alt fra luksus til camping. Du kan telte gratis i mange nasjonalparker, men tilgang til fasiliteter koster penger. Noen av campingplassene drives av det statseide Parks & Wildlife Service (parks.tas.gov.au, pris fra 35 kroner natten. Discovery Parks er et annet alternativ, fra 230 kroner natten.Ønsker du mer komfort? Prøv MONA Pavilions i Hobart , fra 2500 kroner natten eller Cradle Mountain Lodge, fra 1200 kroner natten med frokost).Saffire Freycinet (saffire-freycinet.com.au) er et superflashy sted. Her koster et rom for to, inkludert mat og drikke, 10 000 kroner natten.

Mat og drikke

Tasmania har mange høydepunkter for deg som er interessert i mat. Alt fra økologisk frukt og egen oste- og vinproduksjon til skalldyrrestauranter og hjemmelaget is. Source er en av øyas beste restauranter. Det er også fiske- og skalldyrparadiset Mures i Hobart. Øyas beste pizza får du på Tombolo Freycinet i Coles Bay . Christmas Hill Rasberry Farms serverer delikate bringebær dyppet i sjokolade.

Nasjoinalparkene

Det koster 200 kroner for å komme inn i parkene eller 400 kroner for en bil med opp til 8 passasjerer, med gyldighet i åtte uker. Vil du ikke dra på fottur alene, kan du melde deg på en av Tasmanias luksusvarianter. De fleste finner du på greatwalkstasmania.com, blant annet Overland Track, Maria Island Walk og Southcoast Track. Fotturene varer fra fire til seks dager og koster mellom 6500 og 18 000 kroner per pers.

Gå ikke glipp av!

MONA. Museum of Old and New Art, Australias beste og største privateide museum. Organiserer også flere festivaler, blant annet MOFO i januar og DARK MOFO. Entré kr 120, returbillett med båt fra Hobart fra kr 120.

Glem det!

Frost- og brannskader. Det er lett å undervurdere været på Tasmania. Det er i høyeste grad upålitelig og veksler raskt. Skal du ut på en lengre tur? Ha alltid med deg solkrem, regnjakke og noen varme klær i sekken.

Store deler av den tasmanske villmarken kan kun nås til fots eller ses fra luften.

10 naturskjønne områder i Tasmania

Av og til karrig og dramatisk, med ville fosser, loddrette fjell og skjulte fossefall. Av og til mykt og bølgende, med vakre sandstrender og tette skoger. Her har du en oversikt over Tasmanias vakreste naturområder.

1. Tarkine. En av verdens viktigste tempererte regnskogsområder. Akkurat som Florentinedalen er Tarkine et konfliktområde mellom miljøaktivister og tømmer- og gruveindustrien.

2. Cradle Mountain – Lake St. Clair National Park. Ikoniske fjell. Australias dypeste innsjø og en av verdens flotteste fotturer. Her er det både ville og tamme tasmanske djevler.

3. Wild Rivers National Park. Urgammel, nesten ugjennomtrengelig skog og med Tasmanias to største elver. Utforskes enklest med en båttur langs Gordon-elven, men du kan også bli med på en av de lengre raftingturene (franklinrivertasmania.com).

4. Southwest National Park. Flere av øyas vakreste fotturer, men her er det notorisk upålitelig vær. En dagstur til Lake Pedder belønner deg med en vakker utsikt uten at du behøver å anstrenge deg. En tur med fly gir deg en enda flottere utsikt over villmarksområdet.

5. Mount Field National Park. Vakre fosser, store trær og øyas mest lett tilgjengelige alpine område. Om høsten maler de tasmanske bøkeskogene landskapet i rødt, gult og oransje.

6. Mount Wellington. Wellingtonfjellene reiser seg majestetisk bak Hobart. Utsikten er intet mindre enn fantastisk, og det går bilvei helt opp til toppen.

7. Bruny Island. På dobbeltøyene sørøst for Hobart lever det både dvergpingviner og pungmår. Med en båttur (brunycruises.com.au) får du se sel, delfin, grotter og loddrette klipper.

8. Maria Island National Park. Kenguru og wombat, to flotte fjell, rødoransje sandsteinsklipper, flotte strender og kanskje Tasmanias beste sykkeltur.

9. Freycinet National Park. Nyt Wineglass Bay, som ifølge National Geographic er en av verdens ti vakreste strender. Utforsk området til fots eller med havkajakk.

10. Bay of fires Conservation Area. Hvite strender, blått hav, røde klipper, få mennesker. Men vær forsiktig, kanskje ønsker du aldri å vende tilbake til virkeligheten.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!