Menu Meny

Guide til Zambia og Zimbabwe

Reisen dit

For denne combosafarien kan du velge om du vil lande i Livingstone, Zambia eller Victoria Falls lufthavn, Zimbabwe. Litt hipp som happ, egentlig. Jeg valgte sistnevne ettersom det før hjemreise er praktisk – for å si det mildt – å slippe krysse grensen for å komme til hjemreiseflyplassen. Altså; du flyr via Johannesburg med f.eks BA, South African Airways eller Swiss. Sistnevnte kan ofte skilte med den kjappeste ruten, dog iblant med håret kort transfer. Kjappest ca 17 timer, vanligst ca 21 timer reisetid. priser i oktober ligger på mellom 8 800 kroner og 12 000 kroner – dyrt på denne tiden. I mai er prisene ned i omtrent halvparten. BA har dessuten en ny klasse, Economy Premium som er en slags business lite til ca 15 500 kr t/r Oslo-VicFalls oktober.

Norske turoperatører med Zambia og Zimbabwe på programmet er mange: kenor-safaris.com, magellan.no, kilroy.no, uhuru.no, dittafrika.no, safari.as, albatross-travel.no, hibiscusreiser.no, jambotours.no, nyati-safari.no, varldensresor.se (svensk turoperatør), tema.startour.no

Utenlandsk turoperatør Wilderness Safaris er blant de solide i highend-segmentet, dyrt og deilig. wilderness-safaris.com

Prisnivå

Det er rimeligere å dra på en safaritur til Zambia og Zimbabwe fremfor f.eks. Botswana som regnes som “safarienes Rolls Royce”, og prisene er moderate, selv om du velger toppnivå.

Hva skal du ta med?

Nå er jeg kanskje i overkant tilhenger av biotex på reisen og reiser bestandig kun med håndbagasje, men det fins en mellomting mellom dette og amerikakofferten som overraskende mange drasser med seg på safaritur. For det første skal du så grytidelig opp om morran at noe utsvevende natteliv orker du ikke. Tidlig til sengs, tidlig opp – glem stivpynten, altså. Nei! Ta med fleece for iskalde morgener, lett langermet skjorte/genser, solhatt, myggstift – and there u go! Safarieventyret venter!

Malaria

Verken Mosi-oa-Tunya Nasjonalpark på Zambiasiden eller Hwange Nasjonalpark, Zimbabwe er malariafrie områder, selv om malariatilfellene ikke forekommer hyppig – malariamyggen sprer seg naturlig nok kjappest der det er stor tetthet av mennesker. Uansett, sjekk med fastlegen din eller et kontor som har spesialisert seg på tropesykdommer om hva du eventuelt bør ta.

Sikkerhet

I bushen og villmarken gjelder som i storbyer man besøker første gang; bruk huet. Har betjeningen sagt ifra at du skal vente ved campen til noen kommer og henter deg til avtalt tid, så gjør du det. Du går aldri utenfor campområdet alene – du gjør som du blir fortalt rett og slett.

Hvor lang skal en safaritur være?

Hvor lang bør en safaritur være? Jeg mener bestemt at det rekker med én uke, omtrent halvparten av hva sikkert mange andre mener. To dager i hver ende går med på reise, 5 dager i villmarken. Det rekker. Fordi inntrykkene er så tettpakket, programmet ofte så hektisk, inntrykkene så mange og så annerledes at du er mett nok etter én uke – også utifra et prisperspektiv. Og husk! – det er ingen tidsforskjell – det betyr at du er up and running det øyeblikket du setter for på botswansk jord. Pæng – klar og våken for eventyret!

Glem ikke!

Drikkepenger! Alle skal ha sitt – sørg for at du tar ut cash nok ved flyplassen i Livingstone eller Victoria Falls flyhavn til antall dager du er ute i bushen. Guiden bør få minimum 20-30 USD dagen, bærer, båtførere, generell betjening 5-10 USD. Heldigvis kan man mange steder også benytte kredittkort for betaling av tips. Det er ingenting så kjipt og flaut! som å ha hatt ditt livs eventyr med en framifrå guide som har kjørt deg hit og dit i 3-4 dager og så har du ikke en cent i driks. Liksom.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!