Menu Meny

Guide til Myanmar

Reisen dit og rundt

Fra Norge til Yangon må du regne med to mellomlandinger. En t/r-billett fra Norge til Yangon koster fra 6500 kroner. Qatar har kun én mellomlanding (Doha). Fra Yangon går det buss, tog og innenriksfly til hele Myanmar. Togene er langsomme, bussreisene billige, men slitsomme. Innenriksfly koster fra 700 til 1100 kroner for en enkeltbillett.

Overnatting

Chan Myae Guesthouse, 256/276 Maha Bandoola Garden Street, er et rimelig, hyggelig og sentralt beliggende hotell i Yangon. 80 kroner for et enkeltrom. Bestill på +951-382022 og 380855.

Traders Hotel, 223 Sule Pagoda Road, er luksuriøst, i kolonistil og tar 1200 kroner for et dobbeltrom. Traders er det beste stedet for bruk av internett. Kjøp en kaffe (20 kroner), så kan du sitte i den herlige lobbyen i tre timer.

Mat og drikke

I Myanmar er maten du kjøper på gaten noe av det meste spennende du kan spise. Kjøp nudler og tomatsalat med peanøtter eller ingefærsalat med sesamfrø. En annen delikatesse er fungussalat, som en kunstkafé i Yangon kaller sin lokale salat med sopp, hvitløk og fiskesaus. Med en Myanmar Beer til. Regn med 5–20 kroner for et enkelt måltid. En tyngre utgave består av suppe, ris med kjøtt i gryte samt grønnsaker til å dyppe i grytene.

Internett og telefon

Forbindelser til utlandet går fremdeles ganske tregt i Myanmar. På flyplassen er det et turistkontor hvor du kan kjøpe et simkort som varer et par måneder. Kortet kan også kjøpes enkelte steder inne i byen. Simkort for en dag koster 14 kroner eller 28 kroner dagen inkludert internett.

Bøker

Aung San Suu Kyi: Freedom from Fear. Nobelprisvinnerens bok om både frykt og håp i et land under forvandling. Norman Lewis: Golden Earth – Travels in Burma. Er allerede blitt en klassiker. Det samme gjelder selvfølgelig også George Orwells: Burmese Days.

Svensken Jesper Bengtsson har skrevet to bøker fra Myanmar: Burma – en resa i diktaturens skugga og En kamp for frihet – Aung San Suu Kyi. Bertil Lintners Land of Jade, om en to år lang tur fra India til Kina, er også meget leseverdig. Carsten Jensen: Det glemte folk (Press) handler om karenfolket på grensen til Thailand og deres vanskelige situasjon.

Les også burmeseren Thant Myint-U's Where China Meets India (2001), en velskrevet personlig betrakting om et land i forandring.

Film

En dokumentar (har fått flere priser): Robert J. Liebermans They Call It Myanmar: Lifting the Curtain. Lieberman kom til Myanmar som Fulbrightstipendiat og filmet landet i smug. Se theycallitmyanmar.com

Glem det!

Svartebørshaiene. Du skal ikke gå så mange meterne i Yangons gater før du møter svartebørshaiene som tilbyr 5 prosent bedre kurs enn banken. Du blir alltid lurt, så gå heller til banken.

Gå ikke glipp av!

At Myanmar savner bankautomater. Her er kontanter konge. Det er best å veksle US dollar til lokal valuta, men dollarsedlene må være pene og uten riper eller påskrift.

3 burmesiske klassikere

1. Bagan. Tempelby i det sentrale Myanmar, kjent som Myanmars Angkor Wat. Sett av et par dager for å oppdage disse eventyrliknende, tusen år gamle buddhiststupaene, på sykkel eller i båt langs Irrawaddy-elva.

2. Inslesjøen. Vakker innsjø 900 meter over havet i delstaten Shan, dit de britiske koloniherrene søkte tilflukt under sommerens varmebølger. Opplev de flytende markedene, tomatdyrking i stor skala, templer og tradisjonsrike landsbyer.

3. Bogyoke Aung San Market. Det er lett å tilbringe en halv dag på dette markedet med mer enn 2000 salgsboder i Aung San Road i Yangon. Lokale spesialiteter, suvenirer. Gjensidig: Diskuter pris og sleng med kjeften til selgerne.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!