Menu Meny

Reisen dit

Nærmeste internasjonale flyplass: Kigali i Rwanda. Dit flyr du med Brussel Airlines, Ethiopian, Emirates, Qatar eller Kenya Airways. Billetter t/r Oslo fra 5500 kroner. Fra Kigali tar du buss til Goma eller Bukavu, ca. 3 timer. Fra Goma går det båt og ferger til Bukavu. De tar mellom 2 og 6 timer og koster mellom 50 og 300 kroner. Du kan også reise direkte fra Kisoro i Uganda til Virunga. Vel framme i Goma eller Bukavu bør du bestille turen din videre enten via nasjonalparkene eller via en turoperatør (for eksempel Kivu Travel eller Amani Tours). Det anbefales ikke å leie bil, men det lar seg gjøre å reise med minibuss dit. Info: kahuzibiega.wordpress.com, visitvirunga.org og virunga.org.

Overnatting

Overnatting er det enklest å ordne via turoperatør eller ved hjelp av nasjonalparkene. I Goma er det flere alternativer, fra turistklasse til luksus (som Ihusi Hotel, rom fra 450 kroner natten). Det vil bli mulig å overnatte inne i selv Kahuzi-Biéga, men foreløpig må du bo utenfor parken, eller campe. I Bukavu har du ikke så mange valg: Orchids Safari Club (dobbeltrom med frokost fra 1100 kroner).

I Virunga nasjonalpark bor du best midt i parken, på det nye Mikeno Lodge. Flott utsikt, god mat og stedet ligger nær både gorillaer og sjimpanser (dobbeltrom med frokost 1800 kroner).

Virunga nasjonalpark

Virunga nasjonalpark er mest kjent for sine fjellgorillaer, men du får også se sjimpanser, grauergorillaer, to elefantarter, okapi, giraffer, bøffel og flodhester. Parken var tidligere et høyrisikoområde, og ble i 2012 invadert av opprørsgruppen M23, men de kapitulerte i 2013.

Kahuzi-Biéga nasjonalpark

Av parkens drøye 6000 kvadratkilometer er det bare de østligste 600 som er åpent for besøkende. Her er det 167 grauergorillaer, det er uklart om hvor mange det er i resten av parken. I Kahuzi-Biéga er det også sjimpanser, skogselefanter, bongo, leoparder og flodhester. Parkens hovedkvarter ligger ca. en times kjøring fra Bukavu.

Gorillaer i Østre Kongo

Et besøk hos gorillaene er ikke som en vanlig safari. Kun gorillaer som er vant til mennesker, en prosess som tar flere år, er tilgjengelige for turister, og da bare én time hver dag. Kun 8 personer (pluss guider og vakter) får komme i kontakt med gorillafamiliene per dag. I Kahuzi-Biéga koster en time med gorillaer 2500 kroner, i Virunga er prisen 3000 kroner.

Visum

Det kreves visum når du skal besøke landet. Det får du ved ambassaden i Stockholm. Sender du søknad pr. post, kan det ta flere uker, ved frammøte kan du få det i løpet av et par timer. Adressen er: Herserudvägen 1, tlf. +4687658380. Du kan også henvende deg til konsulatet i København, Nørrebred 153, DK-2625 Vallensbæk, tlf. +4543626810, e-post: congo_consul@hotmail.com. Viktig: Se flere opplysninger på UDs nettside, landsider.no. Et visum koster mellom 500 og 1800 kroner, avhengig av hvor lenge du skal være borte.

Sikkerhet

De områdene i Østre Kongo som er omtalt i artikkelen, regnes som stabile, men det er viktig å være oppgradert. Virunga nasjonalparks nettside, visit-virunga.org er en god start. For deg som søker et eventyr utenom det vanlige, er Kongo et fantastisk reisemål!

Glem det!

Å bli arrestert for smugling! Det er forbudt å ta suvenirer fra dyr ut av landet, også ting som er laget av bein eller horn.

Gå ikke glipp av!

Virungas ville sjimpanser. Disse aktive menneskeapene gir en helt annen opplevelse enn de betydelig roligere gorillaene. En time med sjimpansene koster ca. 1000 kroner.

3 gode bøker om Kongo

1. The Poisonwood Bible av Barbara Kingsolver. Gripende skjønnlitterært om en amerikansk misjonærfamilie som flytter til landsbyen Kilanga i Belgisk Kongo på slutten av 1950-tallet.

2. Kong Leopolds arv av Adam Hochschild. Den prisbelønte og senere filmatiserte fortellingen om hvordan kong Leopold av Belgia, blant annet ved hjelp av Henry Stanley, utnyttet Kongo i årene 1885 og 1908.

3. Radio Congo av Ben Rawlence. En journalists reise i etterkrigstidens Kongo, blant annet til Kivu-regionen. Boken kom ut i 2012 og er en av de beste skildringene skrevet om dagens Kongo.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!