Menu Meny

Guide til Egypt

Ørkenen både er og har vært Egypt sin fiende og redning. Kraftige sandstormer truer hvert år med å ødelegge det menneskeskapte. Den intense varmen og den ugjennomtrengelige ørkenen har i alle år også beskyttet det frodige nil-deltaet.

Reisen dit

Jo mindre du er på badeferie i Hurghada eller Sharm el Sheik, starter nesten enhver reise til Egypt i Kairo. Allerede i år 1340 hadde Kairo en befolkning på over en halv million. Regionen har nå over 20.000.000 innbyggere, mens bysentrum huser over 10.000.000 beboere.

Gamlebyen ligger øst for Nilen, og preges trange gater og smug, mens bydelen Isma’il Pasha, bygget etter modell fra Paris på 1800-tallet preger vestsiden, med brede gater og åpne plasser. Regjeringsbygg og kontorlokaler preger vestkanten, østkanten er derimot fyllt til randen, med livlige markeder og gamle moskeer.

Bare å være i Kairo, er en opplevelse i seg selv. Få byer har bevart atmosfæren av flere tusen år med kultur, samtidig som de har tatt innover seg utvikling og fremgang. Selv om Babylon, reist av Romerne i det 4. århundre, regnes som den eldste strukturen i Kairo, framstår Saladin-Citadellet og Khan El-Khalili, begge fra middelalderen, like fascinerende.

Saladin-Citadellet, er et islamsk festningsverk på Mokattam-høyden rett utenfor byens sentrum. I dag et verneverdig museumsområde. Khan El-Khalili, er trolig verdens største basar, midt i Islamske Kairo. Tidligere en møteplass for handelsmenn fra hele verden, fortsatt tradisjonelt inndelt i kvarter, etter håndverk og trostilhørighet.

Men det mest imponerende av alt i Kairo, er Pyramidene i Giza. Et kraftig steinkast fra basarene, knapt utenfor bysentrum, troner Kheops, blant totalt ni pyramider, bygget rundt 2500 år før vår tidsregning. 2,3 millioner steinblokker med gjennomsnittsvekt på 2,5 tonn. De største steinene opp mot 15 tonn. Nærmere 100.000 arbeidere jobbet i 20 år med å fullføre mesterstykket.

Størstedelen av Egypt er dekket av Sahara.

Pyramidene

Det mest imponerende av alt i Kairo, er Pyramidene i Giza. Utenfor bysentrum, troner Kheops, blant totalt ni pyramider, bygget rundt 2500 år før vår tidsregning. 2,3 millioner steinblokker med gjennomsnittsvekt på 2,5 tonn. De største steinene opp mot 15 tonn. Nærmere 100.000 arbeidere jobbet i 20 år med å fullføre mesterstykket.

Reise rundt

Offentlige busser, private busser, og ikke minst delte taxier sørger for et totalt transportnettverk. Som om ikke det er nok, fungerer stort sett hver eneste bil som taxi. Det går busser fra Libya til Israel og Jordan. Og tog fra Alexandria til Aswan. En rekke ferger opererer på Rødehavet, med ruter til Sinai, Sharm El Sheike, Dahab og Nuweiba.

Den ultimate veien å oppleve faraoenes land er elveveien, på Nilen. En riktig eventyrer vil nok gjøre dette med en Felukka, men en lugar på en elvebåt til et par hundrelapper per døgn, fungerer også utmerket. For mens Pyramidene i Giza han ta pusten fra den mest bereiste, er dette kun en forsmak på hva de gamle faraoene har å by på.

Avslappet og rolig hviler Aswan ved Lake Nasser, ca. 900km fra Middelhavet. En særdeles behagelig kontrast til kaotiske Kairo, og et godt utgangspunkt for et Nil-cruise nedover mot Luxor. Seil en Felukka blant Nil-breddens palmelunder til Philae tempelet.

Om kvelden serveres nygrillet fisk på de mange flytende restaurantene, akkompagnert av Nubisk musikk og dans. En herlig atmosfære, fortsatt uprioritert av Egypts massive turismekonglomerat, og en utmerket vinter-destinasjon. Ca. 1,5 time med fly fra Kairo.

Luxor, eller Theben, ligger rundt 800km sør for Middelhavet, og domineres av ruinene fra det store Karnak-tempelet, bygget ca. 1300 år før vår tidsregning. Utenfor byen ligger Wadi el-Mulik, Kongenes dal, hvor Faraoenes overdådige gravplasser er hugget inn i kalkstein. Toget fra Kairo tar 10-12 timer, mens båt til Aswan tar 2-3 dager.

Overnatting

En bungalow med hengekøye i Nubia til en 50’lapp eller 34 etasje på Sheraton i Cairo for et par nuller ekstra. Egypt er svært rimelig, men vestlig standard har vestlige priser.

Mat

Få reiser til Egypt for landets gastronomi, men du vil ikke lide noen nød. Fantastiske bakverk, mye honning. Friske velsmakende solmodne grønnsaker, kylling uten saltvann og narasin, couscous, humus, tahina, nygrillet fisk, fersk ost og frisk frukt blant mye.

Annen info

Stort sett hele Egypts befolkning bor langs Nilens bredder. Et område på ca. 40.000km2, som innebefatter landets dyrkbare områder. Størstedelen av Egypt er dekket av Sahara.

Avslappet og rolig hviler Aswan ved Lake Nasser, ca. 900km fra Middelhavet. En særdeles behagelig kontrast til kaotiske Kairo, og et godt utgangspunkt for et Nil-cruise nedover mot Luxor. Seil en Felukka blant Nil-breddens palmelunder til Philae tempelet.
Hurghada og Sharm el Sheik baserer seg hovedsakelig på vestlig og russisk charterturisme, men er utmerkede utgangspunkt for fantastiske dykkeopplevelser i Rødehavet.
Det går ferge mellom Hurghada og Sharm el Sheik, og fra Hurghada. Og er direktebusser fra Hurghada til Kairo, Luxor og Aswan. For eventyrlystne går det også ferge over til Saudi-Arabia.

Strender

Hurghada og Sharm el Sheik baserer seg hovedsakelig på vestlig og russisk charterturisme, men er utmerkede utgangspunkt for fantastiske dykkeopplevelser i Rødehavet. Korallrevene ved Ras Mohammed er blant verdens flotteste. Det går ferge mellom Hurghada og Sharm el Sheik, og fra Hurghada. Og er direktebusser fra Hurghada til Kairo, Luxor og Aswan. For eventyrlystne går det også ferge over til Saudi-Arabia.

Prisnivå

Rimelig. Bo fra en 50’lapp og spis for en 10’er. Vestlig standard har vestlige priser.

Sikkerhet

Egypt er landet i Afrika med størst befolkning. Kvinner bør vise aktsomhet, og kle seg moderat, da trakassering kan forekomme. Selv om sikkerhetstrusler i hovedsak er rettet mot myndighetene og sikkerhetsstyrkene kan de også ramme sivile.

Sjekk reiseråd for nord-Sinai og grenseområdet mot Israel og Giza før reiser i området.

Konsentrasjonen av Svoveldioksid og nitrogenoksid i luften er høy, særlig i Kairo. Industriutslipp og søppelforbrenning renses ikke, og bilparken er svært gammel.

Litteratur

Ramses, lysets sønn av Christian Jacq

Glem det!

Det er en turistfelle å sette seg opp på en kamel ved pyramidene, så avtal pris på forhånd. Pruting er en del av hverdagen i Egypt, og en viktig del av kulturen. Men husk at det skal være hyggelig, det er en kommunikasjonsform. Og ikke glem å handle småting fra gatebarna, eller fruktselgerne på gaten. Det er den eneste inntekten de har.

Gå ikke glipp av!

Nord for Dahab finner du flere svært avslappede som Nueiba og Taba. Veldig kult!

Reiser du vestover fra Alexandria til Siwa, og reiser videre innover ørkenen til Oaser som Bahariya, Mut eller Al’Qasr, opplever noe få andre reisende opplever. Ubeskrivelig.

Det er en turistfelle å sette seg opp på en kamel ved pyramidene, så avtal pris på forhånd. Pruting er en del av hverdagen i Egypt, og en viktig del av kulturen. Men husk at det skal være hyggelig, det er en kommunikasjonsform.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!