Menu Meny

Guide til Roma

«Den evige by», var trolig verdens første millionby, og hovedstad i det tidligere Romerriket.

Reisen dit

Roma har en moderne flyplass som formelt heter Leonardo da Vinci internasjonale lufthavn, men er mer alminnelig kalt Fiumicino, etter byen den ligger i. En mindre flyplass, Ciampino, brukes for det meste til chartertrafikk og lavprisselskaper.

Airport-Express toget (Fiumichino) koster €14, busser fra €4 hvis du bestiller på nettet.

Undergrunnsbanen (Metro) har tre linjer, som sammen med et omfattende bussnett dekker byen og forstedene. I tillegg går det trikk i byen. Enkeltreiser koster €1,5.

Fra sentralstasjonen, Stazione Termini, er det togforbindelse til andre deler av Italia og ut av landet. Andre viktige togstasjoner i Roma er Ostiense, Trastevere og Tiburtina.

Reise rundt

Denne turistmagneten ved Tiber elven med nærmere 3 mill. innbyggere som 10 mill. turister finner veien til årlig, ligger kun 24km fra Middelhavet, og kun 20 moh. «Den evige by», var trolig verdens første millionby, og hovedstad i det tidligere Romerriket.

Med tusenvis av severdigheter, hvorav rundt 900 kirker og katedraler, nøyer vi oss til å nevne våre favoritter; Vatikanstaten, Colosseum og byens undergrunnsverden; Katakombene. Roma er et arkitektonisk museum i seg selv, og enhver spasertur i byens sentrum er en opplevelse.

Vatikanstaten er verdens minste uavhengig land, både i areal og folketall, vest i Roma sentrum, med både eget bank og postvesen, egne radio/tv-stasjoner, og egen avis. Det offisielle språket er latin, staten har egen sikkerhetstjeneste, og egen jernbanestasjon.

Via della Conciliazione leder frem til Petersplassen. Obelisken er hentet fra Egypt og vannet i fontenen er fra Broccianosjøen. Pavens residens, det Apostoliske palass, ligger i nord. Etterfulgt av det sixtinske kapell, dekorert av Michelangelo, og Stansa della Segnatura, dekorert av Rafael, tilsammen 54 saler som utgjør Vatikanmuseene og biblioteket.

På plassens sørside ligger auditoriet Paul VI, som drives av takets 2000m2 solcellepanel.

Peterskirken troner i vestenden av plassen, verdens største, frem til 1990 da Notre Dame de la Paix ble åpnet i Yamoussoukro på Elfenbenskysten. Men fortsatt er kirkerommet i Vatikanet størst, med plass til ca. 60 000 mennesker. Foruten kirken i seg selv, er 500 trappetrinn og over 130 høydemeter opp i kuppelen verdt anstrengelsen.

Colosseum ligger i andre enden av Roma sentrum. Arena for brutal kamp mellom mennesker og dyr, til stor forlystelse for fattige som rike i over 400 år. 55.000 besøkende fikk utstedt billetter i keramikk eller tre, påført rad og setenummer, en logistikk som fortsatt benyttes i dag. Marmorbenkene og tregulvet er for lengst borte, men innervegger og det to etasjers underjordiske systemet av tuneller, sjakter og bur som ble brukt til dyr og slaver til forestillingene - og for kulisser som åpenbarte seg fra gulvet, er bevart.

Spansketrappen, Pantheon, Trevifontenen, Forum Romanum, Castel Sant'Angelo og Piazza Navona. Ligger i turistområdet mellom Vatikanet og Colosseum. Selv om severdighetene er fine, må området sees på som en turistfelle. Prisene er skyhøye, og det svært mange turister.

Katakombene er en av Roms største severdigheter. Milelange underjordiske korridorer, med trapper og lyssjakter, krypter og kirkerom. Flere etasjer med avlange kammer, ofte prydet med fresker og lukket med marmorplate eller murverk, rommer graver og sarkofager. Det er funnet flere millioner graver og over 500km med tuneller.

Catacomba di S.Sebastino er på rundt 12 km. Catacomba di S.Callisto (relativt kommersiell) regnes som en av de mest betydningsfulle, med 9 pavekrypter. Mens freskene i S.Prisca er blant de eldste. Krypten (Nekropolen) under Peterskirken er også fasinerende, men ofte er kun en liten del åpen for publikum. S. Agnese fuori le Mura og Saint Callixus er andre favoritter.

Overnatting

Hotel i Roma er dyrt. Hele året. Å finne rom under tusenlapper per natt mellom Vatikanet og Colosseum er ikke lett, men ved togstasjonen finnes det alltid noen.

Store hotelhasslerroma.com eller lille thefirsthotel.com er favoritter, men småslitne atlantestarhotel.com har den beste utsikten. Baren på takterrassen er åpen for alle og anbefales ved solnedgang. Rimeligere alternativ på Airbnb, og på noen av byens hostel.

Mat

I turistområdene, som omfatter stort sett hele Roma sentrum, får du ikke hva du betaler for. Det er dyrt, og dessverre er ikke alltid kvaliteten bra, ofte direkte dårlig. Heldigvis finnes det alltid unntak. Nord for turistkjernen i Rione VII Regola, ligger Via di Monserrato hvor det finnes en rekke spisestededer i ulike prisklasser, hvor italienerne selv spiser. En av våre favoritter er caffeperu.it som serverer knallgod mat til hyggelige priser i restauranten, mens kafeen serverer kaffe og kaker til hyggeligere priser.

Lenger sør, på andre siden av Ponte Sisto i Trastevere, et livlig område, ligger mangfoldige og mer eller mindre uformelle barer og spisesteder.

Særlig rundt Piazza di S. Giovanni Della Malva, hvor pimmsgood.it er et trygt valg.

Rundt Piazza di San Cosimato, litt lenger nord I Trastevere, ligger er et annet spennende område, hvor priser og kvalitet star mer i stil, og maten er slik mat skal være i Italia.

Annen info som: Selv om severdighetene i Roma aldri tar slutt, kan det være et hyggelig avbrekk å ta toget til Napoli. Togene går fra Roma Termini Centrale hvert 15. minutt og tar litt over en time til Napoli Centrale. Fra Napoli er veien til Pompei, Sorrento og Capri kort…

Prisnivå

Høyt. Selv for nordmenn. Men dyrere enn Aker brygge er det ikke.

Sikkerhet

Lommetyvene er dyktige til å lette blåøyde turister for verdisaker. Som alltid kreves konservativt antrekk ved museer og kirker.

Hva skal du ta med?

Gode sko.

Glem det!

Vannflaskene koster fort et par euro i hovedgaten, mens kun 50 cent i sidegatene.

Gå ikke glipp av!

Det er gratis å besøke Vatikanet, men det kreves billett for å besøke domen og museet. Billettkøen til Colosseum kan være lang, men kjøper du billett til Foro Romano, Via della Salara Vecchia, hvor det sjelden er kø, gjelder denne billetten også for Colosseum.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!