Menu Meny

Guide til Sarajevo

Kaffe, krig og kjærlighet.

Reisen dit

Norwegian flyr direkte Oslo–Sarajevo 2 t. 55 min., Lufthansa med én mellomlanding 4 t. 55 min.

Reise rundt

Sarajevo er en liten by, og bykjernen er

lett å spasere rundt i, fra Gamlebyen med smugene, langs den større gågaten

Ferhadija, og bort til shoppingsenteret BBK. Skal du lenger vekk fra sentrum,

er det både trikk og taxi. Sistnevnte er billig, lett å stoppe på gaten og

kjører på taksameter.

Utflukt

Krigstur. For enkelte kan det kanskje høres litt smakløst ut å dra på arrangerte turer i krigens spor. Men dette er en del av Europas nåtidshistorie, og vil du prøve å forstå hva som skjedde i Sarajevo, kan en guidet tur anbefales, med besøk blant annet til tunnelene som forsørget byen med nødvendigheter under okkupasjonen. Arrangerte turer finner du bl.a. hos sarajevoinsider.com.

Overnatting

Travellers Home Hostel, Ćumurija 4. Tlf. 070 242 400. Hyggelig vandrerhjem med enkle, rene rom og gode fellesarealer. Dog er det trapper og ikke heis. Fredelig avkrok nær gågaten og katedralen. Dobbeltrom ca. 350 kroner.

Garni Hotel Konak, Mula Mustafe Bašeskije 54, konak.ba. Hyggelig overnatting i Gamlebyen. Dobbeltrom fra ca. 500 kroner.

Hotel Europe, Vladislava Skarića 5, hoteleurope.ba. Klassisk og velrenommert hotel, bygget under den østerriksk-ungarske epoken på slutten av 1800-tallet. Dobbeltrom fra ca. 1200 kroner.

Spise og drikke

Med mindre du er vegetarianer, kommer du ikke unna ćevapčići. Ćevapčići er balkanmaten som må oppleves på stedet. Disse kullgrillede kjøttfarse/lammepølsene må spises i pitabrød, med hakket løk og kanskje en dæsj kajmak (smørkrem).

Sarajevo-boere selv anbefaler Zeljo på Kundurdžiluk i Baščaršija (Gamlebyen). Godt og klassisk, men forvent deg ikke øl til maten – ta en yoghurt isteden. Det vi betrakter som vanlig frokost, er vanskelig å finne i Gamlebyen, men gode butterdeigspaier til morgenkaffen finner du mange steder på og rundt gaten Bravadžiluk, bak Baščaršija-moskeen i Gamlebyen.

Slendriansmessig utført pleier man å si om alt som er stappet inn i butterdeig og selges på gaten på Balkan, for børek, men vil du fremstå som børekkjenner i Sarajevo, kaller du kun den med kjøtt for børek. Den med spinat heter zeljanica, den med ost kaller vi sirnica og den med poteter krompirusa. Det lokale ølet i Sarajevo heter Sarajevsko og kommer i ulike nyanser og smaker. For å teste alle, stikk innom bryggeriet (se under Barer og kafeer).

For en litt finere kaffe i klassisk miljø tar du inn på Bečka Kafana, på tradisjonsrike Hotel Europe, Vladislava Skarića 5. Et drag av den østerrikske arven.

Barer og kafeer

Zlatna Ribica, Kaptol 5. En bar som bokstavelig talt er smekkfull. Og ikke bare med folk, men med gjenstander og antikviteter fra gulv til tak. Populær blant turister og verdt et besøk bare for å ha sett det. Navnet betyr gullfisk, og du finner selvfølgelig en gullfisk her.

Linea M, Obala Maka Dizdara. Et komplett ikke-turistisk alternativ til Zlatna Ribica, beliggende rett ved det overdådige kunstakademiet. I denne innrøkte, men hyggelige kjellerbaren føler du deg som en gjest hos damen som driver stedet. Overlesset med veggur, plakater, pyntegjenstander og annen stuekitsch.

Cheers, hjørnet Saliha Hadžihuseinovića/Zelenih beretki. Populær pub med tilhørende dobbeltdekkerbuss. Livemusikk og mye folk, men kun én ølsort: Karlovačko.

På same gatehjørne og kvartal ligger det flere andre barer.

Sarajevska Pivara, Franjevačka. På den andre siden av elven ligger bryggeriet som produserer byens lokale ølsort, Sarajevsko. Her ligger en flott bar med både mat og drikke.

Det søte hjørnet, Slatko Cose, er et gatekryss (hjørnet Sarači/Gazi Husrev-Begova) midt inne blant gågatene i Gamlebyen der du finner tre konditorier med tradisjonelle godsaker: Ramis, Demirović og en som heter nettopp Slatko Cose. Sjekk ut for eksempel kadaif, en litt trådaktig søtsak.

For en litt finere kaffe i klassisk miljø tar du inn på Bečka Kafana, på tradisjonsrike Hotel Europe, Vladislava Skarića 5. Et drag av den østerrikske arven.

Prisnivå

En klassisk ćevapčići koster ca. 30 kroner, en bosnisk kaffe knapt en tier, en cappuccino mellom 14 og 18 kroner og en øl ca. 15 kroner.

Gå ikke glipp av!

Utsikten. Ta deg opp til enten Det gule fortet, Žuta tabija, eller enda lenger opp – til Det hvite fortet, Bijela tabija, rett før solen går ned. Å se byen ovenfra og høre minaretenes bønnerop er en høytidsstund.

Glem det!

Blyholdige kaffekanner. En del kaffekanner (džezva) fra suvenirsjappene kan ha blylegeringer på innsiden. Enkelte mindre butikker på Kovači-gaten har blitt anbefalt som egnet for kaffebruk.

Utflukter rundt Sarajevo

1. Krigstur. For enkelte kan det kanskje høres litt smakløst ut å dra på arrangerte turer i krigens spor. Men dette er en del av Europas nåtidshistorie, og vil du prøve å forstå hva som skjedde i Sarajevo, kan en guidet tur anbefales, med besøk blant annet til tunnelene som forsørget byen med nødvendigheter under okkupasjonen. Arrangerte turer finner du bl.a. hos sarajevoinsider.com.

2. Fotturer eller skikjøring. De alpine forholdene på OL-fjellene Bjelašnica og Jahorina er ikke noe å skamme seg over – riktignok når det er snø der. Men om sommeren er det dessuten ypperlig for fotturer. Særlig Bjelašnica er et vakkert område, der du blant annet kan stikke innom den avsidesliggende fjellandsbyen Lukomir. Du finner turer hos bl.a. greenvisions.com.

3. Rafting. Ønsker du å oppdage naturen i all sin prakt, men i en mer adrenalinfylt pakke, så kan du for eksempel rafte i Neretva-elven. Rafteeventyr rett utenfor byen, der vannet strømmer frem mellom klipper og fjell, forbi strender og vakre utsikter. Turer finner du bl.a. hos sarajevofunkytours.com.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!