Menu Meny

Guide til Réunion

Réunion tilhører Frankrike. Øya ligger mer enn 900 mil sør for Paris, øst for Madagaskar og ca. 20 mil sørvest for Mauritius.

Reisen dit

Fly via Paris. Turen tar ca. 18 timer med flybytte. Pris for en tur/retur-billett koster fra 8500 kroner med Air France.

Reise rundt

Buss er en god måte å komme seg rundt øya på når du vil starte ett sted og avslutte turen et annet. De gule bussene, car jaune, trafikkerer hele øya. carjaune.re.

Z’eclairs er en type kollektivbuss som kjører når det er mange nok passasjerer.

Bilutleie

Sixt, Avis og Europcar. Husk at det tar tid å kjøre til et sted selv om øya ikke er så stor: Veiene er svingete, høydeforskjellene er store.

Overnatting

Bor du på vandrerhjem, gîte, er halvpensjon inkludert (frokost og middag). I fjellet koster det 400‒450 kroner per person for halvpensjon i sovesal eller 850‒1000 kroner per person i dobbeltrom.

Gîte la Mandoze, 14 rue des Ecoles, Hell-Bourg. Enkelt og hyggelig vandrerhjem. Ofte tar Patrick Manoro, som eier vandrerhjemmet, fram instrumentet sitt og spiller opp til dans etter middagen om kvelden.

Le Relais des Cimes, 67 rue de Géneral de Gaulle, Hell-Bourg. Hyggelig hotell midt i Hell-Bourg. Dobbeltrom fra 600 kroner. relaisdescimes.com

Gîtes de Madame Yoland Hoareau, Marla, Mafate. Vakkert beliggende vandrerhjem med fine bungalower. Dusj i eksternt hus. Matservering. tlf. 02-62431833.

Le Vieux Cep, 44 rue Saint-Louis, Cilaos. Godt hotell med restaurant og internett, like ved sentrum av Cilaos. Dobbeltrom fra 1000 kroner natten. levieuxcep.re

Hotel le Nautile, 60 rue Lacaussade, Saint-Gilles-les-Bains. God beliggenhet, med direkte adkomst til fin, badevennlig lagune. Har også eget basseng og restaurant. Dobbeltrom fra 1400 kroner.

Mat og drikke

Du kommer til å spise cari, for det er det eneste som serveres inne på øya.

Heldigvis er det slik at cari (kreolsk for curry) kan se forskjellig ut, men alltid med én eller to gryteretter med kjøtt eller fisk og salat (ofte med gulrøtter og andre grønnsaker), en røre med linser eller bønner og en meget sterk type salsa kalt rougail. Ris og brød som tilbehør. Av og til serveres det grateng laget av frukten av den alle steder voksende planten chouchou. Denne gratengen serveres gjerne sammen med risen.

Det brukes mye ingefær, chili, hvitløk og ikke minst curcuma – gurkemeie.

Den lokale rom kalles Rhum Arrangé og er laget på sukkerrør som smaksettes lokalt.

Tisane er en type urtete, meget populært på Réunion.

Prisnivå

En middag med aperitiff og dessert koster 165–200 kroner på mindre steder, men litt mer i Cilaos og byene langs kysten. En enkel lunsj koster 50 kroner.

Gå ikke glipp av!

Flysightseeing. Får du muligheten: Ta en tur med småfly over øya. Det er flott å se de mest utilgjengelige områdene, de høye fossefallene og vulkankratrene. felixulm.com.

Glem det!

Haiangrep. Respekter badeforbudet langs kysten, men nyt bading i de naturlige og sikre lagunene, for eksempel den ved Saint-Gilles-les-Bains.

3 Naturopplevelser på Réunion

1 Dykking. Utenfor Réunion ligger det et marinereservat med korallrev og spennende liv under havoverflaten. Dykking med flasker er også sikkert når det gjelder hai, de er mer interessert i plaskende surfere enn av de boblende dykkerne. Se nettsidene til reunionplongee.com, bleu-marine-reunion.com eller excelsus-plongee.com.

2 Hvalsafari. I perioden juni‒november kommer hvalene fra Antarktis nord til området rundt Réunion. Der skal de føde og ta vare på ungene sine en stund før de vender tilbake. Du kan ofte se kaskelott, sildhval og knølhval. Flere av dykkerskolene arrangerer også hvalsafari.

3 Lavagrotter. Når vulkanen har utbrudd, dannes det tunneler under overflaten der lavaen flyter. Disse tunnelene kan etter hvert utforskes til fots (av og til må du krype) sammen med en erfaren guide som kan sin «lava-tubing». Se eunitours.com/lava-tubes eller kontakt guiden Matéo på glnr@live.fr.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!