Menu Meny

Guide til Ikaria, Hellas

Ikaria er en av de mest særpregete øyene i Hellas. Vi forlater sivilisasjonen og drar til et sted med spreke hundreåringer, rolig tempo og vidunderlige strender.

​REISEN DIT

BÅT: Daglig forbindelse fra Pireus. Tar 8 timer, via Syros og Mykonos. Én vei fra 400 kroner. Bestill på hellenicseaways.gr. Du kan også ta deg til Ikaria med ferge fra Samos, Fourni, Lesbos, Kavala. Bestill på open-seas.gr.

FLY: Olympic Air har daglige avganger fra Aten. Flyplassen på Ikaria ligger i Faros, 12 km nordøst for Agios Kirikos.

REISE RUNDT

Leiebil, moped eller til fots. Det går busser, men avgangene stemmer sjelden med fergens ankomst. Fra Agios Kirikos er det daglige bussavganger til havnen i Evdilos og videre mot Armenistis og av og til også til Christos Rahes. Det går også busser til Therma og til Faros.

Taxi er ganske dyrt. Fra strendene ved Armenistis og Nas er prisen til Evdilos 20‒25 euro og til Agios Kirikos eller Faros 50‒60 euro. Du kan leie bil eller mc hos Aventura og Dolihi. De har kontorer i Agios Kirikos, Evdilos og Armenistis. Info på island-ikaria.com.

Fra fjellandsbyen Christos Rahes går det flere merkede fotturruter, blant annet langs Halaris-ravinen til stranden ved Nas (3‒4 timer) og til Manganitis på sørkysten.

Stranden i Nas.

OVERNATTING

Erofili Beach (erofili.gr), Ikarias eneste skikkelig 4-stjerners, ligger i Armenistis ved stranden ved Livadi. Blir du lei strandlivet, har hotellet basseng. Rom med klimaanlegg fra 90 euro.

Theas Inn (theasinn.com) ligger rett ovenfor stranden i Nas. Fem enkle, men komfortable rom med dusj, toalett, vifte og balkong. Det beste er at Theas familie sprer glede og har mange tips om alt som skjer på øya. Dobbeltrom fra 40 euro.

Du kan også bo i Agios Kirikos, Evdilos, Faros og Christos Rahes. Se island-ikaria.com og ikaria.gr.

MAT

Theas Inn i Nas. Her spiser du samme ikarianske husmannskosten som nevnes i Dan Buettners bestselger Blue Zones.

Mange sorter ville urter, men også herlig soufiko, lam i sitron, zucchini-kroketter, fersk blekksprut, vin og mer. Til frokost er det tykk yoghurt med honning, lokal oliven og hjemmelaget ost som gjelder.

Grand Mam’s recipes (grandmamsrecipes.gr) i Armenistis serverer deilige søtsaker fra øya, valnøttkake, marmelade og is laget på geitemelk. God kaffe og frokost har de også . Du finner mormor ved siden av restauranten Mare mare.

Gynaikeios Synetairismos Geyseis Ikarias. Christos Rahas kvinnekooperativ har en butikk ved byens papirforretning. Her kjøper du likør, marmelade og mye annet. Alt er hjemmelaget og smaker fantastisk.

STRENDER

Nas er øyas vakreste strand og ligger sammenklemt ved Halaris-ravinens munning ved havet. Nudister og påkledde samler seg på stranden. Ofte er det kraftige brenninger her, og understrømmene kan være riktig lumske! Ved havnen i Armenistis er det en mindre badebukt med krystallklart vann. Like øst for landsbyen ligger langstrakte Livadi og Messakti med myk sand og krystallklart vann. Langgrunt. Populær strand blant barnefamilier og greske surfere. Flere strandbarer, og stranden har både fluktstoler og parasoller. Også her er det lumske strømmer.

Seychelles har like blågrønn farge som navnet indikerer og har i tillegg en stemningsfull grotte. Badeviken ligger ved landsbyen Magganitis på sørkysten av Ikaria. I nordøst ligger det også en rolig strand ved Faros.

PRISNIVÅ

Prisnivået på Ikaria er behagelig lavt i forhold til andre greske øyer. En middag på en taverna, med salat, hovedrett samt et glass vin koster ofte ikke mer enn 10‒15 euro. For en iskaffe, frappé, betaler du 2 euro.

GÅ IKKE GLIPP AV!

Turen fra den sydende landsbyen Christos Rahes en sen kveld, via Halaris-ravinens badevennlige fossefall og basseng, til stranden i Nas.

GLEM DET!

Den kjedelige flyreisen fra Aten. Den greske øyverdenen oppleves best med ferge. Turen til Ikaria innebærer korte opphold ved Syros' vakre Ermoupoli og ved hvite Mykonos.

3 BAD PÅ IKARIA

1. FOSSEFALL. River Beach forteller skiltene som peker innover land fra Artemistemplet i Nas. Stien innover, gjennom Halaris-ravinen, er litt kronglete og går forbi store steinblokker og mellom superraske firfisler og campende nudister. Men etter 15 minutter får du belønningen. Fossefallet er ikke akkurat noe Niagara, men det er nok vann til at det dannes et lite naturlig basseng før elva haster videre mot havet.

2. RADIOAKTIVT. I mange år har folk reist til Agios Kirikos’ nabolandsby Therma for å bade i radium og radonholdig vann. Det som høres ut som rene Tsjernobyl, sies å kurere alt fra reumatisme til barnløshet. Bruk det lille badehuset ved Apollo-statuen midt i landsbyen, eller besøk Spilia med hamam og jacuzzi.

Er det ikke varmt nok? To kilometer sørvest for Agios Kirikos ligger Therma Lefkados, naturlige kilder med vann som holder 50‒58 grader. Havet ligger rett ved og byr på avkjøling.

3. HAV. Det er lysår mellom Baywatch og Ikaria, men på sandstranden ved Messakti sjekker badevaktene brenningene fra vakttårnene sine, mens greske surfere rir på bølgene.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!